Astăzi 4 August 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:17
Abonamente

Istorie 24 Iulie 2020, ora 08:48

Cum era să moară Regele Ferdinand de gripă spaniolă

Marime Font

La începutul lunii aprilie 1927, când ţara era încă bântuită de epidemie, însuşi Regele Ferdinand s-a îmbolnăvit de gripă spaniolă! Casa Regală a trimis buletine medicale zilnice privind starea Majestăţii Sale, al cărui tratament era asigurat de către o comisie de medici renumiţi formată din prof. dr. Nanu-Muscel, prof. dr. A. Teohari, prof. dr. Danielopolu, dr. Romalo şi dr. Mamulea. Pe lângă atenta şi permanenta supraveghere medicală, pentru sănătatea Regelui, la Mitropolie însuşi Patriarhul a oficiat o slujbă specială.

România era însă în plină criză politică, în Parlament nefiind închegată o majoritate pentru a susţine un guvern. Dar nici situaţia gravă din ţară, nici boala Regelui n-au înfrânt orgoliile şi dorinţa de putere pentru a se ajunge la un consens!

„Noi încercări de înţelegere între fruntaşii politici ai ţării, din prilejul boalei Regelui. Partidul Naţional respinge iar prilejul.

Loading...


Boala Regelui
După ce încheiasem numărul trecut, dând vestea bună, că Majestatea Sa Regele nostru va pleca în curând în Italia, în ținuturi cu fire dulce, caldă, înviorătoare, și-i doream să-l ducă și aducă D-zeu cu pace și deplin sănătos, – ne veniră foile din București cu știrea îngrijorătoare, că M. Sa iubitul nostru Rege a fost acum lovit de altă boală, de «gripa» de care e atât de plină țara, și în legătură cu gripa, o atingere a plămânilor.

De atunci zi de zi mari sfaturi de medici (doctori) în jurul Majestății Sale, și griji mari se pun să-l ferească de-o îngreunare primejdioasă a boalei.

Știrile în zilele din urmă ale săptămânii trecute erau schimbătoare: în unele zile înaltul bolnav ajunsese a avea călduri de peste 39 grade, pulsul peste 100 și răsuflarea 30-34 pe minută (în loc de 18-20 cât are omul sănătos; la bolnav răsuflările sunt mai scurte și dese). Apoi iar se vestea că Duminecă și Luni îi scăzuse ferbințelile aproape de ale omului sănătos. Știrile primite Marți spun, că Luni noaptea M. S. a avut o noapte mai puțin liniștită, pentru tusa ce-l supără (ca la boala de aprindere de plămâni). Știrile de Mercuri sunt iar mai bune.

Rugăciuni
Dumineca trecută s’au făcut ferbinți rugăciuni în Biserica Metropoliei din București, slujite de însuși Patriarhul României, și fiind de față M. S. Regina și Principesele și Regele Greciei George și toți membrii familiei regale, cari îngenunchiați ascultau sfânta rugăciune și se rugau pentru scumpul țării bolnav. Rugăciunile se urmează de atunci încoace în fiecare zi în toate bisericile din Capitală (orașul cu scaunul domnesc). Toți ne alăturăm cu sufletul la acele rugăciuni, dorind iubitului Rege trecere cu bine și peste noua grea încercare prin care trece.

Îngrijorarea bărbaților politici
Mare gând face boala M. S. Regelui bărbaților politici capilor partidelor politice. Dl Ionel Brătianu, capul Partidului Liberal, a cărui cuvânt trage totdeauna mult în cumpăna politicei țării, chemat de dl General Averescu, a venit dela Florica (unde își are moșia) la București, – și aci a avut îndată întâlnire cu capul guvernului, cu dl General Averescu.

Se vede că au chibzuit împreună asupra a tuturor celor ce se pot întâmpla, asupra măsurilor ce sunt a se lua, asupra schimbărilor ce vor trebui făcute, pentru binele și buna pace a țării, – și foile au scris îndată după întâlnirea lor că cei doi capi de partide s’au înțeles deplin asupra tuturor celor supuse chibzuirii.

Îndată după asta, dl General Averescu a căutat atingere și cu conducătorii celorlalte partide. Cum președintele Partidului Național-ţărănesc dl Iuliu Maniu era la Cluj, a fost chemat de oamenii dsale, să vie de grabă la București. A plecat din Cluj și dl Maniu și dl Vaida, și aci li s’a arătat că guvernul dorește o înţelegere a tuturor partidelor la conducerea țării, în fața unor întâmplări ce ar putea veni peste ea, și cari cer mergerea mână’n mână a tuturor partidelor politice. Îmbie Partidul Naţional ţărănesc să se apropie de Partidul poporului, ca să meargă pe viitor împreună.

Foile spun că li s’a arătat, că, la înțelegere, s’ar face loc în guvern la 4 Miniștri din Partidul Național țărănesc, apoi vreo 3 sub-secretariate de stat și multă luare în samă a dorințelor lor: în Ardeal în întâia linie, apoi în celelalte părți ale țării după o măsură potrivită, ce ar urma a se stabili.

Dl Maniu și-a chemat sfetnicii la sfat și au chibzuit timp de 2 zile asupra întinderii de mână ce li-o face guvernul. Fruntașii partidului s’au cam împărțit în două: Unii printre cari foștii Tachiști, ca Grigore Filipescu și soții, apoi o bună parte din membrii vechiului Partid Național din Ardeal spun: Nu se poate respinge mâna ce ni-o întinde guvernul. Ar fi iară o mare greșală. Alții însă, cu Mihalache în frunte, se arată încă foarte supărați pe Generalul pentru că în alegeri oamenii lui au fost volnici cu ei, cu țărăniștii, și de aceea spun: Nu putem avea încredere în îmbieri. Generalul are la spate pe d. Brătianu înțeles cu el ne întinde mâna. N’o putem primi! (Aci se simte cum Mihalache are la spate pe... Stere, pe care-l crede mai bun «patriot» decât pe Brătianu. Iar Stere îi trage de spate napoi, fiindcă vede că de el nu va putea fi vorbă nici la această apropiere!).

Ştirile din urmă spun că conducerea Partidului Naţional-ţărănesc a respins din nou conlucrarea la conducerea ţării!

Ne pare rău că-l vedem pe Partidul Naţional scăpând un prilej de a veni şi el la putere. Dar cu sila nu poţi pune pe nimenea nici chiar la masa aşternută.

Simţământul celor mulţi
Când spunem că ne pare rău că se scapă din nou prilejul ca Partidul Național să se apropie de celelalte partide, pentru a ajunge prin asta a avea înrâurire asupra conducerii țării, – o spunem pentru că simțim, că și mulțimea cea mare a oamenilor, cari ar vedea bucuros încetarea desgustătoarelor certe de partid, simte ca noi. Însăși gazeta Partidului Național dela Cluj «Patria» scria în numărul său de Marți 5 April următoarele: «În asemenea clipe se cere, ca sufletul națiunii să fie curat, mintea luminată. Să piară ori ce patimi de ură din sufletul nostru și să căutăm a ne însufleți numai pentru binele țării. Avem negreșit destui dușmani în afară, pentru a nu ne mai învrăjbi înlăuntru, secătuindu-ne puterile în lupte mărunte de interese personale (adecă trebuințe și foloase ale singuraticilor luptători). Să nu uităm că luptele politice de partid au dus la nimicire toate popoarele din vechime! Același lucru ni-l arată Istoria evului de mijloc și al celui nou. Popoare și țări au căzut mai mult prin scăderile lor, în urma deslănțuirii de patimi în lupta dintre partide. Din nenorocire, aceeași meteahnă (scrânteală) o au și partidele noastre»”...

(„Libertatea din Ardeal”, 7 aprilie 1927)
Regele Ferdinand a ieşit cu bine din convalescenţă, dar avea să fie răpus de un cancer galopant la colon în vara aceluiaşi an 1927, ceea ce a provocat o nouă criză – de această dată dinastică.

Gripa spaniolă a dispărut odată cu vremea caldă, dar avea să reizbucnească sporadic şi în alţi ani, fără însă a mai provoca atâtea victime. N-a avut nici virulenţa de altădată, dar şi societatea s-a modernizat, medicamente antivirale fiind inventate şi de iluştri medici români...

historia.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 4 August 2020, ora: 16:17

Ex-ministra Justiției, Olesea Stamate în contextul dosarului „Avia Invest”: „Dodon ne fură țara în fiecare zi”

Ex-ministra Justiției, Olesea Stamate în contextul dosarului „Avia Invest”: „Dodon ne fură țara în fiecare zi”

Ex-ministra Justiției în Guvernul Maiei Sandu, Olesea Stamate critică dur „reacțiile iresponsabile” ale actualei guvernări Dodon-Chicu la decizia provizorie a Arbitrajului de la Stockholm. Amintim că, recent, această instituție a interzis executării notificării de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 August 2020, ora: 14:59

Investigație despre licitații trucate cu combinezoane pe timp de pandemie, la instituția condusă de Golovin

Investigație despre licitații trucate cu combinezoane pe timp de pandemie, la instituția condusă de Golovin

Se pare că unde apare Boris Golovin, actualul șef al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), au loc schemele, licitațiile incorecte și favoritismul. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 4 August 2020, ora: 13:10

Cum faci cele mai bune CHIFTELUŢE din carne. Ingredientul secret care dă tot gustul

Cum faci cele mai bune CHIFTELUŢE din carne. Ingredientul secret care dă tot gustul

Se ştie, fiecare bunică are propria reţetă de chifteluţe… Unele înmoaie pâinea în lapte, altele folosesc un amestec de ierburi aromatice numai de ele ştiut, altele, ceva mai îndrăzneţe, combină diverse tipuri de carne pentru a căpăta o textură perfectă....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 August 2020, ora: 12:50

Filmul de groază „Realitatea din Moldova”, în regia lui Igor Dodon

Filmul de groază „Realitatea din Moldova”, în regia lui Igor Dodon

Guvernarea a început să-și laude tot mai des realizările. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 August 2020, ora: 09:03

Igor Munteanu spune că R. Moldova a „primit un cartonaș roșu” pe subiectul aeroportului din cauza guvernării socialiste

Igor Munteanu spune că R. Moldova a „primit un cartonaș roșu” pe subiectul aeroportului din cauza guvernării socialiste

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și președintele Comisiei de control al finanțelor public, Igor Munteanu, consideră logică decizia Curții de arbitraj internațional de la Stockholm care a interzis acțiuni de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 August 2020, ora: 08:54

În urmă cu 13 ani, NASA începea să caute viaţă pe Marte

În urmă cu 13 ani, NASA începea să caute viaţă pe Marte

Pe 4 august 2007, NASA a lansat sonda Phoenix, pentru a căuta semne de viaţă pe Marte. Phoenix a fost concepută pentru a examina istoria permafrostului marţian, analizând modul în care apa lichidă a modificat componenţa chimică şi mineralele din sol. Instrumentele sale au...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 4 August 2020, ora: 08:49

Cod galben de caniculă: METEO în R.Moldova pe o săptămână

Cod galben de caniculă: METEO în R.Moldova pe o săptămână

 Meteorologii anunță că astăzi maximele vor ajunge la 37 de grade Celsius. În același timp, în nordul țării vor cădea ploi cu descărcări electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 4 August 2020, ora: 08:48

Vânăta – ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Vânăta – ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Pe lângă faptul că este un aliat de nădejde în curele de slăbire, vânăta ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii. În mod interesant, vânata a fost considerată mult timp un aliment toxic. Acest lucru se datorează...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 4 August 2020, ora: 08:33

Val de emoţie în Suedia după ce o fetiţă de 12 ani a murit într-un atac armat

Val de emoţie în Suedia după ce o fetiţă de 12 ani a murit într-un atac armat

Moartea prin împuşcare a unei fetiţe de 12 ani în apropiere de Stockholm a provocat vii emoţii luni în Suedia, care se confruntă în ultimii ani cu o înmulţire îngrijorătoare a atacurilor armate între bande criminale, relatează AFP. Adolescenta,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 4 August 2020, ora: 08:08

Horoscopul zilei de azi MARȚI 4 AUGUST 2020. Ce vrei să demonstrezi?

Horoscopul zilei de azi MARȚI 4 AUGUST 2020. Ce vrei să demonstrezi?

 A trecut Luna plina, dar n-au trecut surprizele saptamanii. Marte in Berbec face cuadratura cu Jupiter in Capricorn. E cam greu sa mai tii pe loc caii salbatici. Esti gata sa mergi inainte cu planurile tale, indiferent care sunt acestea. Atentie insa! Sunt chiar planurile tale sau vrei sa...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 4 August 2020, ora: 07:50

CFR Cluj rămâne campioana României la fotbal

CFR Cluj rămâne campioana României la fotbal

Formația ardeleană a câștigat pentru a 3-a oară la rând titlul în Liga 1, după ce a învins-o cu 3-1 pe Universitatea Craiova, într-un meci desemnat de Liga Profesionistă drept finală a sezonului.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 August 2020, ora: 07:11

ZI ISTORICĂ pentru România Mare - 4 august 1919 / Armata noastră ocupă Budapesta fără lupte

ZI ISTORICĂ pentru România Mare - 4 august 1919 / Armata noastră ocupă Budapesta fără lupte

La 4 august 1919, ora 18:00, armata română ocupă fără lupte Budapesta în cadrul războiului româno-ungar de la 1919. Comandantul Trupelor din Transilvania începînd din 12 aprilie 1919, generalul Gheorghe Mărdărescu (foto, pe terasa hotelului Ghelert din...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 August 2020, ora: 00:18

partea II Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Vezi PARTEA I - Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: de la beţie şi furt la ospitalitate şi hărnicie

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 3 August 2020, ora: 10:48

breaking O coloană de BLINDATE ale forțelor armate Belaruse se deplasează spre frontiera cu Federația Rusă. VIDEO

O coloană de BLINDATE ale forțelor armate Belaruse se deplasează spre frontiera cu Federația Rusă. VIDEO

„Ceva îl deranjează pe Lukașenko”, anunță publicația Novaya Gazeta care publică un video cu transportatoare blindate belaruse.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 August 2020, ora: 07:58

Andrei Năstase: „Uitați-vă că și președintele Iohannis a vorbit în același sens, dânsul o face altfel, nu ca Maia Sandu și Igor Dodon”

Andrei Năstase: „Uitați-vă că și președintele Iohannis a vorbit în același sens, dânsul o face altfel, nu ca Maia Sandu și Igor Dodon”

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase este de părerea că o evoluție negativă a pandemiei de Covid-19 ar trebui să determine clasa politică să ia o decizie de amânare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 3 August 2020, ora: 07:34

A murit prima pacientă cu transplant de faţă realizat în SUA

A murit prima pacientă cu transplant de faţă realizat în SUA

 Connie Culp, prima pacientă din SUA care a beneficiat în 2008 de primul transplant aproape complet de faţă, a murit la 57 de ani, potrivit clinicii care a realizat această procedură complexă, au informat sâmbătă mass-media locale, citate de EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 August 2020, ora: 07:32

Proteste în Bulgaria. A fost blocată autostrada spre Grecia

Proteste în Bulgaria. A fost blocată autostrada spre Grecia

Protestele din Bulgaria au intrat într-o noua fază. După instalarea unor corturi de campanie în fața guvernului și președinției, zeci de oameni au blocat autostrada E-79. Aceasta face legătura între Sofia și Kulata-Promachonas, singurul punct de trecere a frontierei spre Grecia.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)