Faptul că Gazprom, gigantul rus din sectorul petrolului şi gazelor, a pus mâna pe conexiuni de gaze cheie aflate de-a lungul graniţelor Bulgariei a fost un secret bine păzit până când o investigaţie jurnalistică a Euractiv Bulgaria a dezvăluit acest lucru.
În timp ce instituţiile europene cred că au stabilit regulile corecte pentru liberalizarea pieţei energiei şi o piaţă a gazelor competitivă, Gazprom a întors situaţia în favoarea sa prin preluarea controlului asupra pieţei bulgare, deschizându-şi astfel calea către întreaga regiune a Balcanilor.
Prelungirea gazoductului rusesc Turkish Stream prin Bulgaria, denumită „Balkan Stream“ de către premierul Boiko Borissov şi categorisită în mod fals drept o extensie a reţelei naţionale de transport al gazelor, este doar vârful unui aisberg observat de americani în momentul în care aceştia au anunţat că vor sancţiona Turkish Stream.
Sub nasul Comisiei Europene, Gazprom a preluat cele mai importante puncte de la graniţă ale conductelor bulgare de tranzit, fără a fi nevoit să plătească miliarde de euro pentru construcţia acestora şi fără să deţină conductele, ocolind astfel reglementările UE.
Miliardele pentru Balkan Stream sunt furnizate de statul bulgar, iar preluarea s-a produs prin contracte pe termen lung între Gazprom şi operatorul bulgar de stat Bulgartransgaz. Aproape 100% din gazele Bulgariei sunt importate. Importurile şi exporturile de gaze naturale depind de capacitatea a 7 puncte de intrare şi ieşire din Bulgaria.
O analiză a capacităţilor pe termen lung rezervate până acum arată că Gazprom deţine controlul asupra tuturor punctelor cheie de ieşire în direcţia Turciei, Greciei şi Macedoniei de Nord, cât şi a Serbiei.
Experţii s-au declarat deja consternaţi de faptul că Balkan Stream este considerat drept „dezvoltare a reţelei naţionale de transport de gaze a Bulgariei pentru că proiectul este un gazoduct de tranzit tipic. Dacă Balkan Stream ar fi fost în interesul Bulgariei, întreaga reţea naţională a ţării ar fi dispus de multe ramuri pentru a ajunge la cât mai multe locuinţe şi consumatori din nordul Bulgariei.
Bulgartransgaz face însă opusul: investeşte într-un gazoduct de tranzit, care este în întregime în serviciul Gazprom ca o continuare a Turkish Stream.
Consecinţele pentru piaţa europeană de gaze sunt severe. Potrivit unor experţi, momentul adevărului va sosi când Balkan Stream va deveni operaţional şi va deveni evident că încalcă directiva europeană din domeniul gazelor, din moment ce Gazprom deţine peste 50% din capacitate.
Decriptând unele message, se poate deduce de ce Bulgaria a fost de acord cu acest model. La o întâlnire cu Borissov din 2018, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că penalitatea datorată suspendării South Stream a fost plătită de Gazprom. Pierderile totale legate de respingerea South Stream se ridică la aproximativ 800 milioane de euro.
În mod oficial, Rusia a absolvit Bulgaria de orice daune în cazul anulării South Stream, care a fost înlocuit de Turkish Stream. Totuşi, faptul că suma de 800 mil. de euro este înregistrată drept pierderi nu înseamnă că aşa stau lucrurile.
Unii experţi spun că Balkan Stream reprezintă calea prin care Bulgaria plăteşte aceste daune. Odată finalizat, proiectul va înclina întreaga piaţă de gaze a Bulgariei şi Balcanilor în favoarea Gazprom.
|
În majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolul