Cum îşi tocau sovieticii morţii sau studiu asupra omului viitorului | Istorie
Astăzi 19 Septembrie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 17:12
Abonamente

Istorie 16 Decembrie 2019, ora 04:52

Cum îşi tocau sovieticii morţii sau studiu asupra omului viitorului

Marime Font

Citind un astfel de titlu, gândul ne fuge imediat la teroarea vieţii cotidiene din Uniunea Sovietică, dar noi nu vom vorbi despre aşa ceva. Nu vom discuta despre frica de OGPU sau CEKA, nici despre teroarea marcă înregistrată a NKVD-ului stalinist şi nici despre urmaşul lor, KGB-ul.

Nu o vom face din simplul motiv că evenimentele şocante ale anului 1979 din oraşul Kolpașevo nu au nimic în comun cu marile instrumente de teroare, ci cu “noul om” sovietic şi cu trăsăturile sale înfricoşătoare, produsul a şase decenii de dictatură proletară combinată cu o întreagă istorie de teroare absolută.


Incidentul Kolpașevo

Loading...


Ne aflăm în micuţul oraş Kolpașevo, de numai 20.000 de locuitori, din regiunea Tomsk. Oraşul este străbătut de râul Obi, care în fiecare an smulge câţiva metri dintr-un deal de nisip. Ziua de 30 aprilie a anului 1979 este una obişnuită, mândrii proletari merg la fabricile din regiune, unde îşi depăşesc norma, femeile din clasa muncitoare sunt neobosite şi se uită cu ranchiună la ceasul care bate prea repede, iar copii învaţă despre măreţele realizări ale tovarăşilor Lenin şi Stalin şi despre ororile monstruosului imperialism occidental. Totuşi, în această zi absolut normală, are loc un eveniment total opus, anume că apele râului Obi au mai smuls o bucată de nisip şi au ieşit la iveală câteva braţe, picioare şi cranii umane. Unele cranii s-au rostogolit, copii le-au luat şi le-au pus în beţe şi au început să sperie trecătorii cu ele. Unii trecători au ras, alţii au rămas indiferenţi, fiind prinşi în gândurile lor muncitoreşti, însă unii mai eretici s-au speriat şi s-au îndreptat către locul cu pricina. În câteva zeci de minute, sute de oameni s-au adunat pe malul râului. Unii dintre ei făceau glume, însă alţii chiar credeau că recunosc hainele sau unele persoane. Miliţia a ridicat în câteva ore un gard, iar mulţimea a fost îndepărtată.

În ciuda explicaţiilor date de membrii de partid cum că acei oameni au fost prizonieri executaţi în timpul războiului, datorită dezertării şi trădării lor, bucata nouă surpată de râu a dovedit că groapa comună era imensă, astfel că teza susţinută de autorităţi nu avea justificare. Nu puteau fi atât de mulţi dezertori într-un oraş atât de mic. Bătrânii şi-au amintit că în acel loc exista pe vremea răposatului Stalin o închisoare, sau mai bine zis, o fabrică a morţii, dar această a fost dezafectată.

Decizia autorităţilor de a scapă de cadavrele acelea nu a întârziat să apară, iar cum folosirea unor utilaje grele în apropierea unui mal nisipos era periculoasă, iar excavarea manuală ar fi luat ceva timp bravilor proletari, soluţia s-a materializat prin aducerea a două nave puternice care au fost ancorate în dreptul gropii comune. Motoarele au fost turate, curentul şi-a făcut treaba, iar cadavrele au început să cadă în apă, unde erau tocate de elicele navelor. Unele cadavre au scăpat de sfârtecatul ce le era destinat, aşa că a fost ancorat un şir de bărci, iar oamenii din acestea aveau misiunea de a prinde leșurile norocoase şi de a lega de ele metale grele care urmau să le scufunde.

Alte echipe alcătuite din voluntari locali mergeau de-a lungul malurilor râului în aval şi strângeau rămăşiţele scăpate de elice sau de şirul de bărci. Unele din aceste rămăşiţe au fost îngropate în morminte nemarcate, însă cele mai multe au fost pur şi simplu scufundate în râu. Operaţiunea de curăţire a malurilor râului a durat întreaga vara.

Trebuie să menţionăm faptul că cei care s-au ocupat de întreaga operaţiune au fost localnicii care s-au oferit voluntari în misiunea de a infumuseta oraşul. Niciun oraş socialist nu poate permite ca pe teritoriul său să zacă mii de cadavre, astfel că nimeni nu a fost nemulţumit, nimeni nu a protestat, toţi urmărind operaţiunea cu atenţie sporită. Desigur, în orice pădure există şi uscături, astfel că vreo 4-5 bezmetici au propus îngroparea morţilor, nu tocarea lor.

Anatoly Potyekin, unul dintre aceşti indivizi inadaptaţi la condiţia omului nou, chiar a protestat vehement şi i-a numit pe oficialii kgb-işti drept oameni fără scrupule, însă a executat ordinele în cele din urmă. O altă persoană care nu se pretează pe modelul omului care îşi înfrânge emoţiile şi trăirile în detrimentul spiritului muncitoresc este Galina Nikiforova, o profesoară pensionată care şi-a recunoscut tatăl printre cadavre. Aceasta nu a protestat, însă entuziasmul ei a lipsit cu desăvârșire, ba chiar a şi criticat acţiunea în următoarele zile.

Concluziile acestei mici povestioare sunt şocante. Gradul dezumanizării atins în Uniunea Sovietică este incredibil, iar faptul că ruşii de astăzi regretă fostul imperiu sovietic este cu atât mai dramatic. Ritualul funerar este o caracteristică umana inca din cele mai vechi timpuri, oamenii comunei primitive onorându-și morții, iar lipsa acestuia denota abrutizarea aproape totală a noii specii umane.

Care era scopul sovieticilor?

Dacă aruncăm un ochi la “Manifestul Partidului Comunist” a lui Marx şi Engels, citim că mult râvnitul comunism este ultima etapă a viitoarei societăţi ideale, însă nu aceste trepte fac obiectul studiului nostru, ci modul în care se caută desăvârşirea ideii celor doi filosofi germani. Ei spun că după ce capitalismul va atinge paroxismul, proletarii vor pune mâna pe putere şi vor instaura socialismul, etapă premergătoare comunismului. În socialism, de la naţionalizare şi colectivizare până la cultul personalităţii şi lichidarea oponenţilor de orice fel, toate reprezintă termenii unei sume care va fi egală cu apariţia noului om, iar acesta va duce la îndeplinirea scopului, anume instaurarea societăţii comuniste.

Cine este noul om?

O ideologie atât de inovatoarea precum cea marxistă îşi propune reformarea totală a sistemului, iar în mijlocul acestuia se află omul. Rezultatul este nul, dacă reforma constă doar în schimbarea legilor şi în lărgirea aparatului represiv, iar acestea nu reuşesc să modifice radical conştiinţa umană. Cum bine puncta George Orwell în cartea sa “1984”, cea mai mare crimă pe care un locuitor al spaţiului sovietizat o putea face era cu gândul. Dualitatea ideilor este respinsă radical, iar punctul de vedere al statului trebuie să fie şi al cetăţeanului, însă nu doar la nivel declarativ. Scopul îndoctrinării este acela ca omul să elimine din gândirea sa filtrul raţiunii şi să adopte spiritul propagat de politic. Extrapolând, putem să comparăm sistemul sovietic cu cel din cartea mai sus menţionată, unde SOCENG (Partidul Sovietic Englez) nu te lăsa să mori până nu erai reeducat. Nimeni nu păşea în ţinutul morţilor dacă ideile sale erau considerate periculoase.

Homo sovieticus

Bărbatul sovietic trebuia să fie altruist, erudit, sănătos, puternic şi entuziasmat în răspândirea revoluţiei socialiste. Aderarea la marxism-leninism şi comportamentul individual adaptat la prescripţiile filosofiei socialiste erau printre crucialele trăsături ce erau aşteptate de la acesta. Intelectualismul şi disciplina sunt alte trăsături distinctive ale noului om. Acesta nu este condus de impulsurile crude ale naturii, ci de o stăpânire de sine conştientă, o credinţă care necesită negarea personalităţii înnăscute şi celei inconştiente. El dispreţuieşte misticismul şi idealismul. Noul om sovietic trebuie să piardă orice urmă de naţionalism, iar Dumnezeul său să fie propria persoană alături de P.C.U.S. Umanitatea, milă şi dragostea faţă de aproape sunt eliminate din conceptul noului om, el reuşind să şi le estomeze, iar în final să le eradicheze. Referindu-ne la muncă, aceasta nu era un chin sau o acţiune necesară asigurării existenţei, ci însuşi centrul existenţei umane. De asemenea, noul om este sincer, raţional, modest, îşi subordonează propriile interese celor ale statului, iar sacrifiul suprem dedicat cauzei socialiste l-ar face cel mai fericit dintre pământeni.

Viziunea lui Troţki era că „omul de rând se va ridică la înălţimea unui Aristotel, a unui Goethe, sau a unui Marx, iar „corpul îi va deveni mai armonios, mişcările mai bine ritmate, vocea mai melodioasă” şi, căpătând valenţe de supra-om, „va reuşi să-şi stăpânească procesele semi-conştiente şi inconştiente ale propriului organism: respiraţia, circulaţia sângelui, digestia, reproducerea”

În acest scenariu optimist, importalitatea era un obiectiv perfect tangibil, moartea fiind văzută doar că o boală care se poate trata, singurul obstacol fiind reprezentat de propagandă capitalistă care nu permitea omului să se elibereze de blestemul naturii animale şi astfel să devină nemuritor.

Nouă femeie sovietică

Femeia sovietică se bucura de drepturi egale, cel puţin pe hârtie, cu bărbatul, ea având dreptul să voteze, să muncească alături de bărbaţi pe salarii egale, să divorţeze şi să avorteze. Rolurile ei erau vaste şi diferite de ale bărbatului; ea era împovărată cu o identitate complexă care se schimbă odată cu fluctuaţiile ideologiei. Nouă femeie sovietică era o superfemeie care balansa responsabilităţile concurente şi lua povara mai multor roluri: luptător pentru cauza comunistă, muncitor full-time, soţie şi mama.

Literatura şi arta propagandistă o înfăţişează pe nouă femeie sovietică drept o muncitoare puternică, cu braţe de oţel şi doborând normă după normă, ori chiar eroina a Armatei Roşii.

A avut succes experimentul rusesc?

Faptul că oamenii nu au atins toate aceste puncte este evident, dar este poate doar vina timpului insuficient. Poate că două secole pline de ideologia socialistă ar fi fost de ajuns că poporul sovietic să renunţe complet la condiţia umană şi să se transforme în nişte maşini fără sentimente şi fără raţiune. În condiţiile reale, dresajul nu a atins punctul culminant, dar el a putut fi oprit doar de căderea complet neaşteptată a blocului comunist, însă el a existat şi continuă să existe şi astăzi.

Răspunsul la întrebarea noastră este da. Experimentul sovietic de creare a noului om a avut succes, iar incidentul din micuţul oraş siberian este doar un exemplu. Omul sovietic şi-a uitat prietenii şi familia, a aruncat la gunoi amintirile trecutului, a trecut nepăsător peste vestea că ai săi copii au fost împuşcaţi de autorităţi, nu a băgat de seama că soţia i-a fost arestată, dar s-a bucurat cu lacrimi în ochi când a fost promovat la locul de muncă, iar mândria din sufletul să,.u în momentul în care i-a fost confiscată toată averea şi trimis pe front să lupte împotriva imperialiştilor criminali a fost de nedescris.

Dacă sovieticii au greşit ceva, aceea a fost denumirea. Noul om sovietic nu este om.

sursa: historia.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 17:38

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Andrian Candu nu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din partea partidului Pro Moldova. Împotriva înregistrării acestuia au votat 5 membri ai CEC. Alții 2 s-au abținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 14:08

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană a convenit achiziționarea unui potențial vaccin anti-covid cu Sanofi și GSK în al doilea astfel de acord pentru asigurarea de astfel de doze, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru înscrierea în programul de achiziționare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 18 Septembrie 2020, ora: 00:50

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Pentru astăzi meteorologii prevăd maxime de +26..+29 de grade Celsius în nord, +27..+30 de grade în centru și +28..+31 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Septembrie 2020, ora: 12:49

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

 Te-ai întrebat vreodată cum sunt fabricate conservele de ton? Acum poți vedea imagini rare dintr-o fabrică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:45

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor Foto: simbol

Consumatorii vor plăti mai puțin pentru gazele naturale începând cu luna viitoare. Întreprinderea Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să reducă tarifele la combustibilul albastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:40

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ), examinând recursul Ministerului Justiției la cererea de chemare în judecată depusă de Dumitru Țîra cu privire la contestarea unui act administrativ al instituției, l-a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:36

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

Deschiderea unui grup sanitar în Gimnaziul din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, a devenit prilej pentru câţiva oficiali de a tăia panglica roşie cu această ocazie. La inaugurarea WC-ului au participat primarul satului, Alexandru Sandu, deputatul socialist Vladimir...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)