Astăzi 24 Septembrie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 07:35
Abonamente

Actualitate 1 Septembrie 2017, ora 09:55

Cum pregătim copii din punct de vedere emoţional pentru prima zi de grădiniţă

Marime Font

Unul dintre cele mai fascinante momente ale vieţii de familie este reprezentat de momentul primei zile de grădiniţă...sau de şcoală. Florile destinate doamnelor educatoare sau învăţătoare, îmbrăcămintea elegantă şi festivismul primei zile vor rămâne pentru mult timp în istoria familiei, atât a copilului cât şi a părinţilor. 

Întrebarea este cum să transformăm acest extraordinar moment din viaţa copiilor noştri într-unul de adevărată sărbătoare, într-unul capabil să dezvolte dorinţa copiilor noştri de a merge la grădiniţă sau şcoală, într-unul care cu siguranţă putem afirma că va avea efecte pozitive sau negative asupra întregului parcurs şcolar al copilului. 


Prima zi de grădiniţă...

Pentru noi, părinţii, acest moment este unul la care ne gândim cu „groază” cum vom face să nu plângă copilul nostru când va vedea că plecăm? Cum va fi el îngrijit şi tratat? Cum va trăi copilul nostru primele momente din noua sa viaţă socială, înconjurat de tot felul de copiii?

Loading...


„Toate acestea sunt întrebări fireşti pe care trebuie să ni le punem, sunt elemente care ne atrag atenţia că dincolo de banalul cotidian trebuie să-i acordăm o atenţie specială. În definitiv, ce este mai important pentru noi mai mult decât educaţia copiilor noştri? Deşi pentru mulţi părinţi cele ce urmează poate părea o banalitate, consider că este obligatoriu să reamintim câteva dintre lucrurile deosebit de importante de care trebuie să ţinem cont în pregătirea marii sărbători pentru copilul nostru: prima zi de grădiniţă! Pentru aceasta este necesar să alocăm în săptămâna sau săptămânile premergătoare acestei zile suficient timp pentru a discuta cu copilul nostru, pentru a-l pregăti pentru această minunată experienţă a colectivităţii pre-şcolare”, spune psihologul Aurelian Danu, membru al Asociaţiei Psihologilor din Braşov.

Copilul trebuie să ştie ce înseamnă grădiniţa

Din această perspectivă va trebui să avem o discuţie cu copilul despre faptul că viaţa lui urmează să se schimbe, că el va trebui să pornească pe un drum firesc al dezvoltării sale, că va merge la grădiniţă.

Recomandările specialiştilor sunt ca această discuţie să aibă loc înainte de începerea procedurilor de înscriere la grădiniţă.

„Sugestiile noastre ar fi că momentul înscrierii trebuie să fie caracterizat şi de prezenţa – pe cât posibil – a copilului la acest moment, el fiind implicat – prin intermediul nostru – la completarea cererii. Prin această modalitate, copilul nostru va avea un prim contact cu clădirea grădiniţei, cu pereţii frumos decoraţi cu peisaje de poveste, cu personalul grădiniţei etc. Ceea ce este important de subliniat este faptul că acest moment este un prilej deosebit pentru noi ca părinţi să «verificăm» dacă copilul nostru ştie cum îl cheamă, unde locuieşte sau numele părinţilor!”, spune Aurelian Danu.

Alegerea vestimentaţiei pentru „ziua cea mare – prima zi de grădi”

Este recomandat să mergem la cumpărături cu copilul nostru pentru a-i asigura acestuia confortul psihic în ceea ce priveşte modul în care va fi îmbrăcat într-una dintre cele mai importante zile din viaţa sa. Lăsaţi copilul să aleagă cu ce doreşte să fie îmbrăcat şi comunicaţi permanent cu el despre importanţa acestui moment sau despre ceea ce urmează să includă programul său zilnic.

„Asiguraţi copilului îmbrăcăminte uşor de manipulat. El trebuie să deprindă capacităţile de a se schimba singur. Odată cu achiziţionarea hăinuţelor pentru prima zi de grădiniţă, alegeţi împreună cu copilul Dvs. şi îmbrăcămintea care o va utiliza pe parcursul anului. Aceasta trebuie să fie uşor de manipulat de către copil care va trebui să înveţe să se schimbe singur în caz de nevoie. Orientaţi-vă către obiecte uşor de manipulat: pantaloni şi bluză de sport, tricouri, opincuţe pentru fetiţe sau pantofi sport pentru băieţei etc.”, recomadnă psihologul braşovean.

La fel de important este să realizaţi vizite la grădiniţă şi întâlniri cu educatorii săi înainte de prima zi de grădiniţă. Acesta este un moment de familiarizare a copilului cu „locul” în care îşi va petrece timpul o mare perioadă a zilei. Desenele cu personaje familiare din desenele animate care sunt pe pereţi, măsuţele, scăunelele, dulăpiarele şi mai ales clasa în care îşi va desfăşura activitatea trebuie „vizitate” înainte de către copil.

Astfel, el va şti unde merge, iar Dvs. veţi avea o „bază” pentru discutarea programului său sau vă veţi putea juca cu el „de-a grădiniţa”, fundamentându-vă pe elementele concrete realizate odată cu această vizită.

Discutaţi cu copilul programul său de la grădiniţă

Copilul trebuie să aibă o imagine completă a programului său pe toată durata şederii sale la grădiniţă. Discutarea acestui program – după discuţia noastră cu educatoarea – cu copilul îi va asigura acestuia capacitatea de a recunoaşte cele spuse de către noi atunci când va fi singur la grădiniţă.

Această discuţie are scopul de a-I confirma copilului cele spuse de către noi oferindu-I o stare de confort. Această discuţie poate fi demarată în ziua programată pentru vizitarea grădiniţei, moment în care copilul îşi poate cunoaşte direct şi educatoarea sau personalul de sprijin.

Jucaţi-vă cu copilul Dvs. „de-a grădiniţa”, simulând viitorul său program! Una dintre cele mai importante forme de învăţare a copilului este jocul. A ne juca ”de-a grădiniţa” nu înseamnă altceva decât o formă prin care continuăm la nivel practic discuţia referitoare la programul său zilnic de la grădiniţă.

Prin joc, copilul va înţelege mult mai bine fiecare etapă a programului său: perioada de joc, prânzul şi deprinderea de a învăţa să mănânce singur, programul de somn şi – cel mai important – revederea cu părinţii la finalul programului său de grădiniţă. Pe acest ultim aspect trebuie să vă concentraţi mai mult deoarece acesta este garanţia faptului că nu îl abandonaţi, că el nu este „părăsit”, ci doar că după ce îşi termină şi el „serviciul”, împreună cu Dvs., vă veţi întoarce împreună acasă.

Încercaţi întâlniri cu unul sau mai mulţi copii care vor fi colegi de grupă. Dacă aveţi posibilitatea sau cunoaşteţi viitori colegi de grupă organizaţi întâlniri cu aceştia şi fixaţi-vă programul de deplasare la grădiniţă în prima zi împreună cu ei. Astfel, atenţia copilului – prins în anturajul colegilor săi – se va muta către dorinţa sa de a rămâne cu ei, de a se juca şi la grădiniţă şi va resimţi mai puţin despărţirea de Dvs.

El va avea o mai mare stare de confort psihologic dacă merge cu prietenii săi la grădiniţa pe care a cunoscut-o anterior împreună cu Dvs. Practic, va şti unde merge, cu cine merge şi ce va face acolo până la reîntâlnirea cu părinţii de la sfârşitul programului.

A doua şi următoarele zile: despărţirile trebuie să fie scurte şi pe un ton de confort şi siguranţă

Odată parcurse etapele anterioare, începând cu a doua zi comunicaţi permanent cu copilul Dvs. Puteţi să îl rugaţi să vă povestească despre ce a făcut, cu cine s-a împrietenit, cum se descurcă cu schimbatul hăinuţelor, cu servirea mesei sau ce a învăţat nou.

„Asiguraţi-vă că ştie să se spele pe mânuţe după utilizarea toaletei înainte şi după servirea mesei. Despărţirile de dimineaţă trebuie să fie scurte şi finalizate cu oferirea garanţiei că la sfârşitul programului veţi fi acolo să îl luaţi acasă. Este foarte important în aceste prime săptămâni să fiţi punctuali. Această punctualitate îi va oferi copilului starea de confort necesară şi sentimentul că «nu este abandonat»”, precizează Aurelian Danu.

Creaţi un personaj care să fie alături de copil pe perioada programului

 Dacă veţi constata că aveţi un copil care are nevoie de un sprijin emoţional mai ridicat, încercaţi să găsiţi un „substitut” al Dvs., care să fie alături de copil în lipsa Dvs. pe parcursul programului.

O jucărioară, o pernuţă sau un obiect drag copilului va avea darul să îi ofere acestuia o siguranţă mai mare. Dacă identificaţi un personaj de desen animat pe care copilul îl îndrăgeşte, o jucărioară cu acel personaj este mai mult decât binevenită. De altfel, prin această modalitate, veţi putea să îi puneţi împreună să vă povestească ce au făcut „ei” la grădiniţă.

Prin intermediul jucărioarei sau obiectului preferat, copilul va avea o reprezentare complexă a faptului că la grădiniţă nu este singur, el este permanent însoţit de „ceva” sau de „cineva” familiar lui, acomodarea sa în noul mediu fiind realizată mult mai uşor.

„Fiţi sinceri şi punctuali cu momentul în care veţi veni să-i luaţi de la grădiniţă! Unul dintre sentimentele de care îi este frică copilului Dvs. este acela de abandon. A stabili ora la care veiţi să îl luaţi arătându-I pe ceas şi a fi punctuali sunt elemente care vor întări sentimentul de siguranţă al copilului, acesta resimţind din ce în ce mai puţin sentimentul de abandon. După o perioadă veţi constata că se formează o rutină, copilul va învăţa că acesta este «serviciul» său şi despărţirile nu vor mai fi grele”, vă sfătuieşte specialistul braşovean.

Trebuie să abordaţi toate aceste etape cu un ton sigur, ferm şi explicit. Încercaţi în toate etapele să îl convingeţi că este o etapă normală din viaţa unui copil, că grădiniţa este locul unde va învăţa foarte multe lucruri interesante, că acolo are prilejul să îşi formeze mulţi prieteni de joacă şi prin joc el va învâţa foarte multe lucruri.

Toate acestea trebuie explicate cu răbdare, pe înţelesul său şi pe cât posibil nu lăsaţi nicio întrebare a copilului fără răspuns. Important este să se reducă teama copilului pentru grădiniţă, constatând astfel că aveţi un copil foarte bine informat cu privire la ce are de făcut, cu încrederea sa că totul va fi bine şi cu garanţia oferită de către Dvs. că la sfârşitul „serviciului” său vă veţi întoare împreună acasă.

adevarul.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:27

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Lista agenților economici din Capitală care încalcă normele va fi făcută publică, pentru ca cetățenii să poată vedea cine se face vinovat pentru mirosul insuportabil.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:03

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

Nicotina este unul dintre produsele nocive, eliminate prin fumul țigării în timpul arderii. În același timp, împreună cu nicotina, se elimină o serie de substanțe dăunătoare sănătății. Nicotina creează dependență, dar nu este direct responsabilă de provocarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 10:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 23 Septembrie 2020, ora: 10:00

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House, proiectul care a spart tiparele cu metoda inovativă de achitare în rate, anunță ridicarea programată a prețurilor. Potrivit angajaților companiei de construcție, începând cu data de 29 septembrie m2 va costa mai mult cu 55 €.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 08:49

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali au cerut marţi testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor care, în opinia lor, amplifică scăderea traficului, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 23 Septembrie 2020, ora: 08:45

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

 Un botez din Buzău a fost întrerupt de poliție aseară, pentru că parcicipanții nu respectau regulile impuse în contextul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 23 Septembrie 2020, ora: 08:42

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Simona Halep a vorbit despre retragerile numeroase de la Roland Garros, după ce trei jucătoare din top 10 au decis să nu participe, la fel ca și alte sportive importante.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 23 Septembrie 2020, ora: 08:41

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

 Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi statele lumii să susţină o recuperare "verde" a economiei mondiale în era post-COVID, în mesajul video transmis lucrărilor celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, relatează Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 23 Septembrie 2020, ora: 08:26

Grăsimi sănătoase. Află alimentele care le conțin

Grăsimi sănătoase. Află alimentele care le conțin

 Ai auzit cu siguranta de faptul ca omega-3 si omega-6 sunt grasimi esentiale, grasimi sanatoase. Dar stiai de ce? Pentru ca organismul uman nu poate supravietui fara ele. Ambele tipuri de grasimi sunt polinesaturate si sunt necesare mentinerii unui echilibru sanatos in organism.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Septembrie 2020, ora: 08:25

Horoscopul zilei de azi MIERCURI 23 SEPTEMBRIE 2020. Ceva trebuie rostit!

Horoscopul zilei de azi MIERCURI 23 SEPTEMBRIE 2020. Ceva trebuie rostit!

 Mercur din Balanta face cuadratura cu Saturn din Capricorn si a venit timpul sa vorbesti serios. Ceva trebuie rostit. Cineva trebuie sa afle care ii este limita. Poate ca este prea furios si nu o vede. Poate ca este prea razvratit si o ignora intentionat. Dar trebuie sa afle unde ii este...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 23 Septembrie 2020, ora: 07:56

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Vreme secetoasă și maxime de 26..28 de grade Celsius vom avea în următoarele zile. Codurile „portocaliu” și „galben” de secetă hidrologică au fost prelungite până pe 28 septembrie. Pentru 27 septembrie sunt anunțate ploi....

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Septembrie 2020, ora: 06:35

23 septembrie în ISTORIE /// 1386: Începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească

23 septembrie în ISTORIE /// 1386: Începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească

În anul 1386, după moartea domnitorului Dan I, scaunul domnesc este preluat de către fiul lui Radu I, Mircea. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 23 Septembrie 2020, ora: 05:12

Rusia: Agenții FSB l-au arestat pe Visarion „Hristos Învățătorul”, liderul unui cult care crede că bărbatul este reîncarnarea lui Iisus Hristos

Rusia: Agenții FSB l-au arestat pe Visarion „Hristos Învățătorul”, liderul unui cult care crede că bărbatul este reîncarnarea lui Iisus Hristos

Liderul unui cult mesianic din Siberia și aghiotanții săi au fost reținuți la una din comunele sectei în urma acuzațiilor de folosire a banilor adepților și a violenței fizice și psihologice la adresa acestora, a anunțat marți serviciul de informații al Rusiei potrivit Moscow...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Septembrie 2020, ora: 04:29

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Istoricul botoşănean Nicolae Iorga a fost considerat un titan al culturii româneşti interbelice. Cu toate acestea, şi-a găsit sfârşitul la marginea unei păduri, batjocorit şi apoi ucis cu bestialitate. Vă prezintăm radiografia asasinatului celebru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2020, ora: 16:13

BREAKING / Un avion de luptă de tip Suhoi-30 s-a prăbușit în regiunea Tver a Federației Ruse

BREAKING / Un avion de luptă de tip Suhoi-30 s-a prăbușit în regiunea Tver a Federației Ruse

În regiunea Tver, un avion de luptă de tip Su-30 s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament programat, relatează Interfax, citând serviciul de presă al districtului militar de vest.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 22 Septembrie 2020, ora: 15:40

VIDEO: Ce punem, de fapt, în farfurie? Otrava din puii „gigant” pe care îi luăm din magazine

VIDEO: Ce punem, de fapt, în farfurie? Otrava din puii „gigant” pe care îi luăm din magazine

 Specialiştii susţin că, dintr-un kilogram de carne de pui cumpărată din magazin, o treime este saramură, care este injectată în carne, de procesator. Alte pericole din carnea de pui sunt hormonii şi medicamentele care le sunt administrate animalelor în crescătorii.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 22 Septembrie 2020, ora: 15:36

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

 Mai mulți artiști din Rusia și Belarus cu compus o melodie patriotică pentru susținerea președintelui Aleksandr Lukașenko, care se confruntă cu proteste în masă pe plan intern după alegerile prezidenţiale despre care demonstranţii susţin că au fost fraudate,...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 22 Septembrie 2020, ora: 15:31

Accident MORTAL la Ciocana - Patru maşini au fost distruse

Accident MORTAL la Ciocana - Patru maşini au fost distruse

Accident grav pe strada Nicolae Milescu Spătaru din capitală. Patru mașini s-au tamponat violent. Șoferul mașinii de marca „Dacia” a murit, iar ceilalți doi conducători auto au fost transportați la spital.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2020, ora: 15:22

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției, propus de Guvern

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției, propus de Guvern

Președinta CC, Domnica Manole, a pronunțat dispozitivul Avizului la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției. Prin acest aviz, Curtea s-a pronunțat asupra constituționalității amendamentelor la Constituție, care vizează sistemul judecătoresc.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)