Astăzi 23 Ianuarie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 22:15
Abonamente

Actualitate 26 Septembrie 2017, ora 07:15

Cum preparari cea mai bună cafea. Alege sortimentul potrivit

Marime Font

Licoarea magică este consumată de peste o mie de ani. La început cafeaua era considerată aliment, și nu băutură. Controversată, chiar interzisă în anumite perioade istorice, cafeaua a cucerit lumea în prezent. Află câte soiuri se consumă și cum preparari cea mai bună cafea.

Deși se cunosc zeci de soiuri de cafea, se cultivă în scopuri industriale doar patru tipuri Arabica, Robusta, Liberica şi Maragogype.

Cafeaua Arabica este originară din Africa, fiind cel mai apreciat şi mai răspândit sortiment. Se cultivă mai ales în America Latină, dar şi în Africa. Boabele sale sunt de calitate superioară, au formă alungită şi culoare verzuie – albăstruie. Are o aromă şi un gust mult mai rafinat decât alte specii.

Loading...


Cafeaua Robusta, este originară din bazinul Congo. Spre deosebire de cea Arabică creşte mai rapid şi se adaptează unui climat mai puțin favorabil. Se cultivă intens în Africa, India şi Indonezia. O altă calitate este acea de a fi rezistentă la boli şi dăunători. Boabele acestui soi sunt mici, au o formă neregulată şi culoare maroniu – gălbuie. Cafeaua robustă are un gust mai neutru, este mai puţin aromată decât cea arabică şi este foarte apreciată în gama de cafea solubilă.

Cafeaua Liberica, originară din Africa, Liberia, are ca și cea arabică o creştere rapidă şi o rezistenţă bună la boli. Se cultivă exclusiv în câmpiile subtropicale ale Africii şi Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare şi temperatura este cuprinsă între 20 şi 25°C. Boabele au o formă neregulată, sunt de dimensiune medie şi au culoarea de la brun la galben. Calitatea ei este mediocră.

Cafeaua Maragogype. Acest arbore de cafea a fost descoperit în vecinătatea oraşului Maragogype, din Brazilia. Este un hibrid rezultat prin încrucişarea dintre soiurile arabica şi liberica. Deși boabele sunt mai mici, soiul a păstrat caracteristicile cafelei arabica. Cu toate acestea randamentul acestui arbust este inferior. Cultura sa este împrăştiată în Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia şi Java. Se cultivă la o altitudine variind între 600 şi 1000 m. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioară şi medie, iar culoarea lor este verzuie.

Cum preparari cea mai bună cafea

Cafeaua se pregăti acasă la ibric (turcească), la filtru, la espressor, la presa franceză, prin metodele machinetta sau jebena. La noi cele mai folosite metode de preparare a cafelei sunt cea la ibric, la filtru sau la espressor.


La ibric

Pentru a prepara cafeaua la ibric ai nevoie de o cafea foarte fin măcinată care se fierbe cu apă şi zahăr într-un ibric. La origine, cafeaua turcească este preparată cu un ibrik, adică un vas de cupru, în care se pot prepara porții mai mici. Pentru patru cești ai nevoie de 200 ml de apă, 4 lingurițe de pulbere de cafea turcească și 4 lingurițe rase de zahăr. Mai întâi se toarnă apa, după care se adaugă zahărul și când fierbe se adaugă cafeaua pulbere și se amestecă după care se lasă la fiert. Când cafeaua începe să se umfle și se formează caimacul la suprafață, se scoate de pe foc. Spuma (caimacul) se repartizează cu o linguriță în cești. Se mai pune pe foc câteva secunde, cu mare grijă ca să nu dea în clocot. Se lasă puțin și apoi se toarnă cu grijă ca să nu se risipească caimacul. Se serveşte fierbinte, cu un pahar de apă rece pentru a pune în valoare aroma cafelei.

La filtru

Chiar dacă aparatul are deja un filtru din plasă de oțel e bine să mai adaugi unul special de hârtie. Acesta trebuie luat în funcție de măsura aparatului, numărul 2 sau 4. Înainte de a-l pune, filtrul trebuie îndoit pe două laturi, una mare și cea mică. Există o anume hașură a filtrului care te ajută. După ce ai pus apa măsurată gradat, adaugi un număr de lingurițe cu vârf care să fie cu una în plus peste măsurile de cești de cafea. Apa clocotită va picura pe cafeaua din filtru. Este o modalitatea mai comodă, dar filtrul reține o parte din aromele cafelei.

Espresso

Cafeaua espresso se obține printr-o metodă specială, sub presiune, printr-un aparat profesional. Cafeaua se obține prin trecerea apei fierbinţi la 9 – 12 atmosfere prin cafeaua măcinată şi tasată. Licoarea obținută are o spumă foarte fină, densă şi catifelată, și este foarte bogată în arome și foarte tare. Este preferata italienilor.

Presa franceză (french press)

Este un dispozitiv foarte simplu de preparare, inventat în Franţa, așa cum spune și denumitrea. Se compune dintr-un cilindru de sticlă cu un filtru de piston în capac. Se potrivește în cilindru cafeaua măcinată mai mare, și se toarna apă fierbinte. Se tine presat cu pistonul timp de circa trei minute. Apa trebuie să fie foarte fierbinte, dar nu ar trebui să ajungă la punctul de fierbere, deoarece poate strica aroma cafelei. Pistonul se utilizează încet, nu prea strâns. Deoarece cafeaua măcinată rămâne în contact permanent cu apa şi este ulterior filtrată cu ajutorul unei site, sunt captate mai multe arome şi uleiuri esenţiale. Cafeaua astfel preparată este mai densă şi mai tare. Nu trebuie lăsată mai mult de 20 minute la infuzare fiindcă devine amară.

Moka sau machinetta

Este un dispozitiv de tip espresso pentru aragaz, bazat pe principiul preparării cafelei cu ajutorul apei sub presiune. Aroma cafelei depinde foarte mult de tipul de boabe folosit, gradul de măcinare, nivelul de prăjire şi intensitatea focului folosit. Amestecul de apă şi abur atinge temperaturi mai mari de 100 de grade. Datorită presiunilor mari obţinute se permite extragerea mai eficientă a cofeinei şi aromelor din pudra de cafea. Aparatul clasic este din aluminiu. Acum poți alege și alte materiale, precum inox, teflon etc. După ce ai pus apa în vasul de jos și cafeaua, vasul se pune pe aragaz și se lasă capacul în jos. Când toată apa s-a ridicat în recipientul de sus, e gata, se ia de pe foc și se pune cafeaua în ceșcuțe.

Jebena, sau etiopiană

Jebena este un dispozitiv din ceramică cu baza sferică, folosit pentru prepararea cafelei etiopiene, care este preparată cu arome suplimentare. Apa se fierbe cu cafeaua, iar pentru mai multă aromă se adaugă păstăi de cardamom sau rădăcină de ghimbir, scorțișoară, sare, sau chiar unt. Pentru un jebena de 10 persoane care utilizează 1 litru de apă, se pun 16 lingurițe de cafea Arabica, o jumătate de linguriță de semințe de cardamom negru și zahăr.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:12

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Un incident aviatic deosebit de grav a avut loc în urmă cu puțin timp. Un avion-cisternă, care intervenea pentru stingerea unor incendii, s-a prăbușit. Avionul era în misiune. Potrivit autorităților, nu există supraviețuitori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:09

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI), Maia Sandu și Igor Dodon se bucură de același nivel de încredere, la nivel național, din partea cetățenilor. Ambii politicieni au acumulat 24% din simpatiile cetățenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:56

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

La cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost suspendat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție (PA), scrie unimedia.info.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:28

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

La data de 20 decembrie 2019, ARCA a început testele pentru un motor rachetă avansat, de tipul aerospike care folosește apă drept combustibil și electricitate. Motorul se numește Launch Assist System – LAS 25DA, și este folosit ca primă treaptă pentru racheta orbitală Haas....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:22

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

O persoană din anturajul lui Michael Schumacher l-ar fi fotografiat pe fostul pilot imobilizat la pat, în locuința sa din Geneva. Se pare că fotografiile sunt scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:55

O familie tânără din satul Țipala a câștigat la loterie 250 de mii de lei

O familie tânără din satul Țipala a câștigat la loterie 250 de mii de lei

O tânără de 25 de ani din satul Țipala, raionul Ialoveni, a suplinit bugetul familiei sale cu un sfert de milion de lei în doar câteva clipe. Tatiana Poiata s-a bazat pe intuiția soțului și a cumpărat două bilete ”Loto+”, ediția a treia, de la un chioșc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:39

Orhei, singurul oraș din Moldova unde trecerile pentru pietoni sunt iluminate cu reflectoare roșii intermitente

Orhei, singurul oraș din Moldova unde trecerile pentru pietoni sunt iluminate cu reflectoare roșii intermitente

Primăria orașului Orhei planifică să finiseze în acest an iluminarea cu reflectoare roșii intermitente a tuturor trecerilor pentru pietoni din oraș. Asta după ce experimentul început acum 2 ani, un proiect inițiat de Ilan Șor pentru a asigura securitatea pietonilor pe timp de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:34

Românii braconează tot!

Românii braconează tot!

 Un caz deosebit, dar extrem de îngrijorător. Acest codalb (Haliaeetus albicilla) a fost gasit de către un paznic de vânătoare, incapabil să zboare, într-un câmp din comuna Fântânele, lângă orașul Zimnicea - Teleorman. Cu ajutorul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:17

Misteriosul coronavirus din China ar fi SĂRIT la oameni de la șerpi, potrivit unui studiu apărut în Journal of Medical Virology

Misteriosul coronavirus din China ar fi SĂRIT la oameni de la șerpi, potrivit unui studiu apărut în Journal of Medical Virology

Pe măsură ce noul coronavirus face tot mai multe victime, oamenii se întreabă de unde a venit virusul? Un studiu publicat aseară de 4 cercetători chinezi în revista Journal of Medical Virology arată spre șerpi. Mai exact, spre cele două specii de șerpi des...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:55

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Dorin Chirtoacă a publicat pe pagina sa de facebook mai multe imagini și detalii despre crima zguduitoare de la Orhei, unde un tânăr de 14 ani l-a înjunghiat pe amicul său, de doar 12 ani, pentru o consolă XBOX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:50

Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni (vice.com)

Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni (vice.com)

Funcționar, către subordonați: „Bag dosarul în altă comisie, până când găsesc măcar un membru să dea aviz pozitiv”.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 23 Ianuarie 2020, ora: 08:45

O stea şi o exoplanetă poartă două nume româneşti: Moldoveanu şi Negoiu

O stea şi o exoplanetă poartă două nume româneşti: Moldoveanu şi Negoiu

Sistemul exoplanetar XO-1, aflat la o distanţă de 536 de ani lumină, va primi două nume româneşti pentru corpurile sale, respectiv steaua „Moldoveanu” şi exoplaneta „Negoiu”. Denumirile au fost date ca urmare a campaniei „IAU100 NameExoWorlds”, al...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Ianuarie 2020, ora: 08:22

Ciuma, boala care a afectat cel mai mult Moldova medievală: „Au murit mulţi oameni, că nu-i pute îngropa“

Ciuma, boala care a afectat cel mai mult Moldova medievală: „Au murit mulţi oameni, că nu-i pute îngropa“

În secolul al XVII-lea, Moldova a fost lovită grav de epidemia de ciumă. Pentru a stârpi boala, domnitorii au apelat, cu predilecţie, la preoţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:16

Sergiu Sîrbu se teme de „colegii” din PSRM? Democratul admite că ar putea fi arestat chiar la următoarea ședință a Parlamentului

Sergiu Sîrbu se teme de „colegii” din PSRM? Democratul admite că ar putea fi arestat chiar la următoarea ședință a Parlamentului

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu nu exclude că ar putea fi arestat la prima ședință din acest an a Parlamentului. El a declarat în cadrul emisiunii Butonul Roșu de la Moldova 1 că i-au fost deschise dosare penale și se fac presiuni și asupra altor deputați PD.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:06

O ucraineanca de 19 ani și-a vândut VIRGINITATEA pentru 1,3 milioane de dolari unui afacerist din MUNCHEN

O ucraineanca de 19 ani și-a vândut VIRGINITATEA pentru 1,3 milioane de dolari unui afacerist din MUNCHEN

Bruneta a publicat un mesaj-video prin care isi anunta oferta. Pe langa filmulet, tanara a postat si cateva fotografii senzuale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:00

Cel mai recent, în Europa Kaufland a intrat pe piaţa din Republica Moldova în 2019, când a deschis două hipermarketuri cu preţuri mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 07:57

Cum arată ambițiile lui Putin de modernizare a Rusiei, o țară cu economie anemică și infrastructură învechită

Cum arată ambițiile lui Putin de modernizare a Rusiei, o țară cu economie anemică și infrastructură învechită

Sute de miliarde pentru ambiţii titanice. Vladimir Putin a lansat un program de investiţii fără precedent pentru a moderniza o Rusie cu economie anemica, scrie publicația franceză La Tribune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 07:44

SUA: Un mort şi şapte răniţi, într-un incident armat la Seattle

SUA: Un mort şi şapte răniţi, într-un incident armat la Seattle

 O persoană a fost ucisă şi alte şapte rănite miercuri în timpul unui incident armat în centrul oraşului american Seattle, au anunţat surse ale poliţiei şi medicale, relatează AFP. ''Poliţia investighează un incident armat'' survenit în apropierea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 07:33

60 de PIETONI care traversau strada neregulamentar au murit în accidente rutiere

60 de PIETONI care traversau strada neregulamentar au murit în accidente rutiere

În perioada anului 2019, Inspectoratul General al Poliției a înregistrat 344 de accidente rutiere în rezultatul cărora 58 de pietoni care traversau strada neregulamentar și-au pierdut viața, iar 295 s-au ales cu traumatisme. Dat fiind faptul că abaterile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 07:19

VIDEO// Incendiu de vegetație, la Strășeni. Jumătate de oraș a rămas fără lumină

VIDEO// Incendiu de vegetație, la Strășeni. Jumătate de oraș a rămas fără lumină

Incendiu de vegetație, la Strășeni. Jumătate de oraș a rămas fără lumină

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 07:15

ULTIMA ORĂ /// PSRM vrea să modifice Constituția ca Președintele să poată numi judecătorii direct. Proiectul a fost AVIZAT de Guvernul Chicu / DOC

ULTIMA ORĂ /// PSRM vrea să modifice Constituția ca Președintele să poată numi judecătorii direct. Proiectul a fost AVIZAT de Guvernul Chicu / DOC

Guvernul a avizat proiectul de lege privind modificarea Constituției. Inițiativa propune schimbarea modului de numire în funcție a judecătorilor și reglementează activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, informează Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 07:08

Ion Chicu e supărat pe Franța și Germania?: „E nevoie de înțelepciunea și inteligența autorilor Tratatului de la Elysee pentru a consolida echilibrul în lume”

Ion Chicu e supărat pe Franța și Germania?: „E nevoie de înțelepciunea și inteligența autorilor Tratatului de la Elysee pentru a consolida echilibrul în lume”

„Tratatul de la Elysee, probabil, este una din cele mai bune probe a impactului benefic al inteligenței și înțelepciunii”, se spune într-un mesaj al premierului Chicu, cu ocazia aniversării unui oarecare „Tratat de la Elysee”

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)