Astăzi 12 Noiembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:24
Abonamente

Actualitate 8 August 2014, ora 06:48    Din editia print

Cum să alegi democratic un dictator

Marime Font

Ezit să intru în clădire. E înconjurată de rotocoale de sârmă ghimpată şi o mulţime de tancuri sunt în faţa porţii. Am numărat cel puţin opt. Soldaţii au figuri proaspete, dar fără vreun zâmbet, poartă uniforme negre şi puşti adevărate. 

O armată de adolescenţi înarmaţi până în dinţii albi ca soarele păzeşte cea mai de preţ comoară din Cairo: antichităţile vechilor faraoni.
Pe ghişeul de bilete e lipită poza noului faraon: „generalul trimis de Allah”. Aşa mi-a spus Eissam, un vânzător gras de papirusuri false, a cărui agenţie de turism a fost falimentată de lupta pentru libertate a tinerilor revoluţionari egipteni.

Câteva zile mai târziu, în timp ce mâncam într-o moschee macaroane cu carne mărunţită de oaie oferite de Hassan, un arab pios şi mieros, am mai aflat că generalul al-Sisi „trăieşte în sufletele oamenilor din Egipt”.


Aproape necunoscut mulţimilor până în urmă cu un an, atunci când a anunţat la televizor înlăturarea de la putere a guvernului Frăţiei Musulmane, generalul al-Sisi a fost ales în mai 2014 de 97% dintre egiptenii care au mers la urne. „Cum era Ceauşescu”, i-am spus lui Ahmed Samih, conducătorul unei organizaţii care s-a ocupat de monitorizarea alegerilor.

Omul, care are în birou o fotografie cu recipiente de gaze lacrimogene şi o mască Anonymous, mă priveşte cu milă. „N-ai înţeles nimic”, îmi spune. „Până şi Morsi, preşedintele Frăţiei Musulmane, a venit înainte de a fi ales cu un program electoral pentru 100 de zile. Al-Sisi a venit fără nimic. Voi mă iubiţi pe mine, eu vă iubesc pe voi, împreună iubim Egiptul. Totul va fi bine”.

Şi totuşi: 97%? „Da, ce te miri aşa?”, zice Samih. „Procesul propriu-zis al votării a fost unul corect. Dar din perspectiva ta de occidental nu putem spune că am avut alegeri clasice, ci că am avut nişte alegeri croite special pe măsura unuia dintre candidaţi”.

Ahmed Soheim, judecător din tată în fiu cu maşină la scară şi o delicată pasiune pentru fotografie, îmi explică: „în condiţiile în care noi nu avem partide politice cu o bază reală în ţară, vom avea întotdeauna pe unul ca al-Sisi, ales cu 97% doar pentru că vorbeşte bine şi te face să simţi că-şi iubeşte ţara”.

Soheim a făcut parte dintr-un grup de oficiali egipteni incluşi într-un program ODA (Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare) implementat de o agenţie a Naţiunilor Unite al cărui scop era întărirea instituţiilor care organizează alegeri. Egiptul primeşte bani frumoşi prin programele ODA (aproape 2 miliarde de dolari în 2012), partea venită dinspre ţările UE fiind dedicată în special consolidării democraţiei.

Am discutat cu trei dintre oficialii antrenaţi în acest program pentru a organiza alegeri cât mai corecte. E poate doar o coincidenţă că niciunul nu a primit vreun rol important în procesul alegerilor prezidenţiale din mai 2014.

Mohamed Mansour, un inginer IT de 31 de ani care vorbeşte o engleză impecabilă, lucrează de patru ani pentru guvernul de la Cairo dezvoltând infrastructura IT destinată procesului electoral. „In privinţa votului de la ultimele prezidenţiale, totul a fost corect. Dar mediul politic a fost fraudat. Nimeni nu ar fi contracandidat împotriva lui al-Sisi. Media l-a prezentat ca un erou în ultimul an şi nimeni nu ar fi avut vreo şansă”.

Al-Sisi a primit de două ori mai mult timp de emisie la cele mai populare televiziuni din Egipt faţă de contracandidatul său. Nici jurnalismul în accepţiune occidentală nu a avut viaţă uşoară, 46 de jurnalişti fiind arestaţi sau împiedicaţi să-şi facă meseria în zilele alegerilor. Cel mai grav este că „drepturile omului au fost suprimate de autorităţi prin exercitarea unei forţe disproporţionate asupra protestatarilor paşnici, ceea ce a avut un efect de îngheţare a exprimării opoziţiei politice”.

Formularea aparţine misiunii UE care a observat alegerile prezidenţiale din Egipt. În timp ce guvernele europene donează în continuare bani pentru consolidarea democraţiei în Egipt, guvernul de la Cairo organizează „alegeri croite special pe măsura unuia dintre candidaţi”.
Cu blocurile gri dintre care se înalţă minarete nisipii, cu uriaşul colier metalic al Nilului, cu palatele coloniale şi dărăpănate, Cairo seamănă astăzi cu o damă de lux îmbătrânită al cărei farmec începe să aibă aromă de moarte. Bijuteria cea mai strălucitoare rămâne palatul Al Gezirah, cu a sa extravagantă grădină aurită în care l-am întâlnit pe Ayman Haiba, fost parlamentar şi (foarte probabil) viitor parlamentar.
„Familiile politice în Egipt joacă un rol-cheie în alegeri”, îmi explică Ayman. Eu fac parte dintr-o familie mare, care provine din regiunea Deltei Nilului şi, în ultima sută de ani, am avut cinci parlamentari în familie. Unchiul Aziz a ajuns şi preşedinte la Curtea de Casaţie. Cu relaţiile noastre de familie putem forma de unii singuri un întreg bloc de vot”.

Ayman, care a participat şi el la programul ODA pentru consolidarea democraţiei, şi-a folosit influenţa în regiunea lui natală pentru a-l susţine pe generalul al-Sisi. „Le-am explicat oamenilor de ce e bine pentru Egipt dacă îl vom alege pe al-Sisi”.

Deşi generalul a fost şeful serviciului secret al Armatei încă din epoca Mubarak. „Şi ce dacă? Cu toţii venim din epoca Mubarak”, spune Ayman. „L-a avertizat pe Mubarak că poporul e furios. Dar al-Sisi şi armata nu puteau să-l accepte pe Gamal, fiul lui Mubarak, ca nou preşedinte al Egiptului. Astfel că au folosit furia poporului ca să scape de Mubarak”.

Pe Ayman nu-l deranjează că Armata are numeroase afaceri prospere în Egipt. „Cum altfel să poţi finanţa o armată uriaşă?” Nu crede nici că dizidenţi precum Alaa Abd El-Fattah ar fi eroi. „Nu sunt de acord cu legea pe baza căreia a fost condamnat, dar dacă nu-ţi convine o lege, mergi la Curtea Constituţională şi depui frumos o reclamaţie. Nu te duci în stradă”.

În timp ce roteşte între degete boabele de subhah, mătăniile musulmanilor, Ayman îmi explică că noua lege electorală din Egipt defavorizează partidele nou formate. Mai devreme, Mohamed Mansour fusese mai direct: „sistemul electoral care va fi în vigoare la următoarele alegeri parlamentare e o glumă”.

Dincolo de iubirea pentru ţară, cea mai importantă promisiune a generalului al-Sisi şi a susţinătorilor lui a fost siguranţa. Multe dintre ţările vecine Egiptului - Irakul, Siria, Libia, Sudanul, Gaza - se prăbuşesc una după alta. Din 2011 mii de egipteni mor în proteste sau în atentate teroriste. Şi când un general îţi promite siguranţă, îl crezi.

„Oamenii şi-au vândut libertatea pentru siguranţă. Tot ceea ce am cerut la începutul Revoluţiei, pâine, demnitate şi libertate, totul a fost confiscat în ultimul an”, mi-a spus unul dintre egiptenii pe care i-am întâlnit, dar care m-a rugat să rămână anonim.
În apropierea palatului Al Gezirah, de-a lungul unei străduţe înguste se înalţă un gard lung şi foarte înalt, cu sârmă electrificată în vârf. O poartă masivă, la fel de neprietenoasă, e calea de intrare. Deşi e în centrul orașului Cairo, harta Google nu identifică în niciun fel domeniul imens din spatele gardului.

Într-una din zile am avut noroc şi poarta s-a întredeschis câteva minute. Pe ea au ieşit trei băieţi cu figuri proaspete şi dinţii albi ca soarele: „Aici e Clubul Poliţiştilor. Acces au doar poliţiştii şi familiile lor”. În spatele lor am întrezărit, pentru scurt timp, un alt palat, o întruchipare a prosperităţii.

Şi abia atunci mi-am amintit ce îmi mai spusese Ahmed Soheim, judecător din tată în fiu: „oamenii săraci aşteaptă doar pe cineva care să le pună mai multă pâine pe masă. Ştiu că asta e o problemă, că asta e o cale de a crea un dictator, dar... dar ce pot eu să fac?”
Notă: Acest reportaj a fost realizat cu sprijinul Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND), căreia îi adresez cuvenitele mulţumiri, prin proiectul „World-wise Europe: A more coherent Europe for a fairer World”, finanțat de Comisia Europeană.

Vlad Mixich,
HotNews.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:24

 Igor Dodon susține că consilierul său, ex-ministru al Finanțelor, Ion Chicu, este o persoană potrivită pentru a ocupa funcția de premier. Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul emisiunii Moldova in Direct de la postul public de televiziune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:21

 Fostul președinte al României și europarlamentarul, Traian Băsescu, este de părerea că blocul ACUM ar trebui să înceapă negocierile cu Partidul Democrat în vederea formării unui nou cabinet de miniștri. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:16

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:13

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Blocul ACUM s-a întâlnit în ședință pentru a decide ce fac mai departe. Înainte de ședință, Andrei Năstase a adus acuzații celor din PSRM și PD, spunând că ar fi făcut alianță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:31

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) își exprimă dezamăgirea profundă față de prestația coaliției PSRM-ACUM, care la nici șase luni de la creare s-a destrămat prin demiterea Guvernului, transmite OFICIAL.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:16

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Aceștia fiind supușii Rusiei, ar fi trebuit să fie tratați cu băgare de seamă. Știți ce recomandări clasice există pentru colosul din Răsărit: не верь, не проси, не бойся - nu crede, nu cere, nu te teme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:52

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

Deputații au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Inițiativa a fost susținută de 63 de parlamentari din partea fracțiunilor PSRM și PDM, în timp ce Partidul „ȘOR” s-a abținut de la vot. În acest sens, Maia Sandu va prezenta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:47

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

​​Klaus Iohannis și staff-ul său de campanie au transmis clar că prezidențiabilul PNL nu va participa la nicio dezbatere electorală nici în cel de al doilea tur de scrutin. Iohannis are pe masă invitații pentru o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar spune că "o confruntare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:25

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Octavian Țîcu a încercat să blocheze tribuna Parlamentului pentru că nu i se oferă dreptul de a ține un discurs, la sfârșitul rundei de întrebări răspunsuri. Se pare că acesta a fost îndepărtat. p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 12 Noiembrie 2019, ora: 11:32

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Deputatul independent Alexandru Oleinic, liderul Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), afirmă că, astăzi, clasa politică din țara noastră a picat din nou testul maturității politice, informează TRIBUNA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:30

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

Parlamentul R. Moldova se întrunește, astăzi de la ora 10:00, pentru a dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, depusă de PSRM. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:23

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, sugerează că formațiunea din care face parte ar putea susține Guvernul Maiei Sandu, doar că așteaptă un semnal în acest sens din partea celor din Blocul ACUM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:18

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din Partidul Democrat nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură sau nu. Aceștia au declarat că vor lua o decizie după discursul prim-ministrei din sala de plen. În același timp, democrații au negat faptul că sunt două tabere în cadrul PD-ului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 10:11

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

Susținătorii Blocului ACUM se adună în fața Parlamentului, în contextul în care deputații se întrunesc la ora 10:00 în ședință în cadrul căreia urmează să se decidă soarta Guvernului Sandu, după ce PSRM a depus o moțiune de cenzură în acest...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea consideră că premierul Maia Sandu „vrea să devină cu orice preţ preşedintele Republicii Moldova” şi din acest motiv intenţionat a provocat criza politică de la Chişinău, prin anunţul Guvernului că îşi asumă răspunderea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:24

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Guvernul Sandu va fi demis dacă până mâine premierul nu-și va retrage proiectul de asumare de răspundere privind modificările la Legea Procuraturii, susține deputatul socialist Grigore Novac. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:16

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit luni că Ucraina trebuie să acorde prin lege un statut special regiunii separatiste proruse Donbas, a anunţat Kremlinul, potrivit agenţiei Reuters, citate de Agerpres. Anunţul vine după o convorbire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:40

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

România este gata să ofere un credit de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, dar aceasta poate fi obținut doar de actualul Guvern, a anunțat prim-ministru Maia Sandu, azi seara, în cadrul unei Ediții Speciale de la postul public de televiziune „Moldova 1”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:30

Sandu îl ACUZĂ pe Dodon: Promite protecție judecătorilor și procurorilor CORUPȚI

Partidul Socialiștilor ar fi gata să formeze o alianță cu Partidul Democrat, iar Igor Dodon ar fi purtat discuții mai demult la acest subiect cu deputații democrați, susține Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 07:22

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Ion Ceban și-a început activitatea la primăria Chișinău. Noul edil a intrat azi pentru prima dată în calitate de primar, în instituția municipalității. Angajații l-au felicitat și i-au urat succese.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)