Astăzi 1 Iunie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 20:05
Abonamente

Actualitate 8 August 2014, ora 06:48    Din editia print

Cum să alegi democratic un dictator

Marime Font

Ezit să intru în clădire. E înconjurată de rotocoale de sârmă ghimpată şi o mulţime de tancuri sunt în faţa porţii. Am numărat cel puţin opt. Soldaţii au figuri proaspete, dar fără vreun zâmbet, poartă uniforme negre şi puşti adevărate. 

O armată de adolescenţi înarmaţi până în dinţii albi ca soarele păzeşte cea mai de preţ comoară din Cairo: antichităţile vechilor faraoni.
Pe ghişeul de bilete e lipită poza noului faraon: „generalul trimis de Allah”. Aşa mi-a spus Eissam, un vânzător gras de papirusuri false, a cărui agenţie de turism a fost falimentată de lupta pentru libertate a tinerilor revoluţionari egipteni.

Câteva zile mai târziu, în timp ce mâncam într-o moschee macaroane cu carne mărunţită de oaie oferite de Hassan, un arab pios şi mieros, am mai aflat că generalul al-Sisi „trăieşte în sufletele oamenilor din Egipt”.

Loading...


Aproape necunoscut mulţimilor până în urmă cu un an, atunci când a anunţat la televizor înlăturarea de la putere a guvernului Frăţiei Musulmane, generalul al-Sisi a fost ales în mai 2014 de 97% dintre egiptenii care au mers la urne. „Cum era Ceauşescu”, i-am spus lui Ahmed Samih, conducătorul unei organizaţii care s-a ocupat de monitorizarea alegerilor.

Omul, care are în birou o fotografie cu recipiente de gaze lacrimogene şi o mască Anonymous, mă priveşte cu milă. „N-ai înţeles nimic”, îmi spune. „Până şi Morsi, preşedintele Frăţiei Musulmane, a venit înainte de a fi ales cu un program electoral pentru 100 de zile. Al-Sisi a venit fără nimic. Voi mă iubiţi pe mine, eu vă iubesc pe voi, împreună iubim Egiptul. Totul va fi bine”.

Şi totuşi: 97%? „Da, ce te miri aşa?”, zice Samih. „Procesul propriu-zis al votării a fost unul corect. Dar din perspectiva ta de occidental nu putem spune că am avut alegeri clasice, ci că am avut nişte alegeri croite special pe măsura unuia dintre candidaţi”.

Ahmed Soheim, judecător din tată în fiu cu maşină la scară şi o delicată pasiune pentru fotografie, îmi explică: „în condiţiile în care noi nu avem partide politice cu o bază reală în ţară, vom avea întotdeauna pe unul ca al-Sisi, ales cu 97% doar pentru că vorbeşte bine şi te face să simţi că-şi iubeşte ţara”.

Soheim a făcut parte dintr-un grup de oficiali egipteni incluşi într-un program ODA (Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare) implementat de o agenţie a Naţiunilor Unite al cărui scop era întărirea instituţiilor care organizează alegeri. Egiptul primeşte bani frumoşi prin programele ODA (aproape 2 miliarde de dolari în 2012), partea venită dinspre ţările UE fiind dedicată în special consolidării democraţiei.

Am discutat cu trei dintre oficialii antrenaţi în acest program pentru a organiza alegeri cât mai corecte. E poate doar o coincidenţă că niciunul nu a primit vreun rol important în procesul alegerilor prezidenţiale din mai 2014.

Mohamed Mansour, un inginer IT de 31 de ani care vorbeşte o engleză impecabilă, lucrează de patru ani pentru guvernul de la Cairo dezvoltând infrastructura IT destinată procesului electoral. „In privinţa votului de la ultimele prezidenţiale, totul a fost corect. Dar mediul politic a fost fraudat. Nimeni nu ar fi contracandidat împotriva lui al-Sisi. Media l-a prezentat ca un erou în ultimul an şi nimeni nu ar fi avut vreo şansă”.

Al-Sisi a primit de două ori mai mult timp de emisie la cele mai populare televiziuni din Egipt faţă de contracandidatul său. Nici jurnalismul în accepţiune occidentală nu a avut viaţă uşoară, 46 de jurnalişti fiind arestaţi sau împiedicaţi să-şi facă meseria în zilele alegerilor. Cel mai grav este că „drepturile omului au fost suprimate de autorităţi prin exercitarea unei forţe disproporţionate asupra protestatarilor paşnici, ceea ce a avut un efect de îngheţare a exprimării opoziţiei politice”.

Formularea aparţine misiunii UE care a observat alegerile prezidenţiale din Egipt. În timp ce guvernele europene donează în continuare bani pentru consolidarea democraţiei în Egipt, guvernul de la Cairo organizează „alegeri croite special pe măsura unuia dintre candidaţi”.
Cu blocurile gri dintre care se înalţă minarete nisipii, cu uriaşul colier metalic al Nilului, cu palatele coloniale şi dărăpănate, Cairo seamănă astăzi cu o damă de lux îmbătrânită al cărei farmec începe să aibă aromă de moarte. Bijuteria cea mai strălucitoare rămâne palatul Al Gezirah, cu a sa extravagantă grădină aurită în care l-am întâlnit pe Ayman Haiba, fost parlamentar şi (foarte probabil) viitor parlamentar.
„Familiile politice în Egipt joacă un rol-cheie în alegeri”, îmi explică Ayman. Eu fac parte dintr-o familie mare, care provine din regiunea Deltei Nilului şi, în ultima sută de ani, am avut cinci parlamentari în familie. Unchiul Aziz a ajuns şi preşedinte la Curtea de Casaţie. Cu relaţiile noastre de familie putem forma de unii singuri un întreg bloc de vot”.

Ayman, care a participat şi el la programul ODA pentru consolidarea democraţiei, şi-a folosit influenţa în regiunea lui natală pentru a-l susţine pe generalul al-Sisi. „Le-am explicat oamenilor de ce e bine pentru Egipt dacă îl vom alege pe al-Sisi”.

Deşi generalul a fost şeful serviciului secret al Armatei încă din epoca Mubarak. „Şi ce dacă? Cu toţii venim din epoca Mubarak”, spune Ayman. „L-a avertizat pe Mubarak că poporul e furios. Dar al-Sisi şi armata nu puteau să-l accepte pe Gamal, fiul lui Mubarak, ca nou preşedinte al Egiptului. Astfel că au folosit furia poporului ca să scape de Mubarak”.

Pe Ayman nu-l deranjează că Armata are numeroase afaceri prospere în Egipt. „Cum altfel să poţi finanţa o armată uriaşă?” Nu crede nici că dizidenţi precum Alaa Abd El-Fattah ar fi eroi. „Nu sunt de acord cu legea pe baza căreia a fost condamnat, dar dacă nu-ţi convine o lege, mergi la Curtea Constituţională şi depui frumos o reclamaţie. Nu te duci în stradă”.

În timp ce roteşte între degete boabele de subhah, mătăniile musulmanilor, Ayman îmi explică că noua lege electorală din Egipt defavorizează partidele nou formate. Mai devreme, Mohamed Mansour fusese mai direct: „sistemul electoral care va fi în vigoare la următoarele alegeri parlamentare e o glumă”.

Dincolo de iubirea pentru ţară, cea mai importantă promisiune a generalului al-Sisi şi a susţinătorilor lui a fost siguranţa. Multe dintre ţările vecine Egiptului - Irakul, Siria, Libia, Sudanul, Gaza - se prăbuşesc una după alta. Din 2011 mii de egipteni mor în proteste sau în atentate teroriste. Şi când un general îţi promite siguranţă, îl crezi.

„Oamenii şi-au vândut libertatea pentru siguranţă. Tot ceea ce am cerut la începutul Revoluţiei, pâine, demnitate şi libertate, totul a fost confiscat în ultimul an”, mi-a spus unul dintre egiptenii pe care i-am întâlnit, dar care m-a rugat să rămână anonim.
În apropierea palatului Al Gezirah, de-a lungul unei străduţe înguste se înalţă un gard lung şi foarte înalt, cu sârmă electrificată în vârf. O poartă masivă, la fel de neprietenoasă, e calea de intrare. Deşi e în centrul orașului Cairo, harta Google nu identifică în niciun fel domeniul imens din spatele gardului.

Într-una din zile am avut noroc şi poarta s-a întredeschis câteva minute. Pe ea au ieşit trei băieţi cu figuri proaspete şi dinţii albi ca soarele: „Aici e Clubul Poliţiştilor. Acces au doar poliţiştii şi familiile lor”. În spatele lor am întrezărit, pentru scurt timp, un alt palat, o întruchipare a prosperităţii.

Şi abia atunci mi-am amintit ce îmi mai spusese Ahmed Soheim, judecător din tată în fiu: „oamenii săraci aşteaptă doar pe cineva care să le pună mai multă pâine pe masă. Ştiu că asta e o problemă, că asta e o cale de a crea un dictator, dar... dar ce pot eu să fac?”
Notă: Acest reportaj a fost realizat cu sprijinul Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND), căreia îi adresez cuvenitele mulţumiri, prin proiectul „World-wise Europe: A more coherent Europe for a fairer World”, finanțat de Comisia Europeană.

Vlad Mixich,
HotNews.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 1 Iunie 2020, ora: 18:42

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip a pus la cale încă din 2018 o schemă de escrocherie care urmărea deposedarea Republicii Moldova de clădirea Consulatului Republicii Moldova în Odessa și a terenului aferent acesteia, evaluate total la circa 4 mln dolari....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 17:37

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

Numărul persoanelor infectate cu Covid-19 în RM continuă să crească. Doar în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 109 cazuri noi de infectare cu temutul coronavirus. Totodată, zece oameni și-au pierdut viața din cauza infecției. Numărul celor infectați e de 8360 , iar al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 17:08

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

 Locuitorii din satul Aginskoe, Ținutul Transbaikal au afișat un mesaj „dur” despre Președintele rus - Vladimir Putin.

( ) Citeşte tot articolul

Social 1 Iunie 2020, ora: 16:28

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul ar putea rămâne în totalitate fără apă. Dezastrul este mai aproape decât ne imaginăm, din cauza planificatei construcţii a şase hidrocentrale în amonte pe Nistru, mai sus de Novodnestrovsk, Ucraina. Guvernul ucrainean a luat asemenea decizie la mijlocul...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 16:22

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

VIDEO / Cercetătorii ieşeni sunt îngrijoraţi: în pădurile din judeţ şi-a făcut apariţia şacalul auriu

Specialiştii îl numesc „distrugătorul universal“ şi spun că poate distruge ecosistemele în care apare, fiindcă prădătorul său natural, lupul, a fost exterminat din pădurile din zona de şes sau câmpie din Iaşi.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 1 Iunie 2020, ora: 16:05

Dieta cu ouă: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

Dieta cu ouă: 10 kg în doar 7 zile! Iată cât de simplu este de ținut

Lupta cu pierderea kilogramelor este una dintre cele mai dificile sarcini, iar noi căutăm mereu cele mai eficiente sfaturi și modalități de a duce la capăt această luptă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 1 Iunie 2020, ora: 15:38

3 cupluri din ZODIAC care se formează de 1 IUNIE și rămân împreuna pe viață

3 cupluri din ZODIAC care se formează de 1 IUNIE și rămân împreuna pe viață

Ești în căutarea sufletului pereche? Astrele au vești bune pentru tine: se apropie luna iunie, o adevărată lună a dragostei și ai liber la iubire. Te poți îndrăgosti chiar de 1 iunie, când copilul din sufletul tău iese la iveală și lumea pare vrăjită. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 15:32

Anunț important pentru studenții basarabeni care își fac studiile în România

Anunț important pentru studenții basarabeni care își fac studiile în România

Cu referire la solicitările de informații referitoare la exceptarea plasării elevilor și studenților din Republica Moldova în autoizolare pentru 14 zile la revenirea în România pentru preluarea lucrurilor personale din cămine, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:20

Dezbateri pe arena internațională: De ce alternativele fumatului merită atenția OMS

Dezbateri pe arena internațională: De ce alternativele fumatului merită atenția OMS

“Nu avem suficiente date pentru a afirma că țigările electronice sunt mai puțin nocive.” Declarația aparține reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care săptămână trecută au organizat o conferință de presă dedicată Zilei Mondiale Fără...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:10

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a DISPĂRUT din Italia

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a DISPĂRUT din Italia Foto: simbol

Un celebru medic italian de urgenţe a dat asigurări că noul coronavirus a dispărut din Italia şi că a venit timpul să ca italienii să nu mai fie "terorizaţi" inutil, afirmaţii care au provocat imediat reacţii din partea autorităţilor şi a altor specialişti, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:02

Dan Dungaciu: În Ținutul Secuiesc au loc confruntări hibride. Asistăm la „desuveranizarea” României

Dan Dungaciu: În Ținutul Secuiesc au loc confruntări hibride. Asistăm la „desuveranizarea” României

Ținutul Secuiesc nu doar că se află pe orbita Ungariei, dar în zonă are loc și o „desuveranizare” a României, crede analistul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 15:01

Cunoscuți interpreți vor participa la ediția de caritate a jocului ”Bani la greu”

Cunoscuți interpreți vor participa la ediția de caritate a jocului ”Bani la greu”

Doi cunoscuți interpreți din Moldova, Cornelia Ștefăneț și Igor Cuciuc, își vor încerca norocul, în această seară, în noul Joc TV special al Loteriei Naționale, ”Bani la greu”, în care câștigul maxim este de peste 1 000 000 de lei. Toată...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 14:43

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

Primul român care a ajuns în China. Mai înainte un domnitor i-a tăiat nasul

Nicolae Milescu Spătaru a fost unul din marii calatori, aventurieri şi carturari ai secolului al XVII - lea Născut la 31 mai 1636, dintr-un tată aromân din Peloponez şi o mamă moldoveancă get-beget, Nicolae Milescu Spătaru a avut o carieră politică şi diplomatică...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 14:37

Simona Halep mărturisire uimitoare! Când se retrage din tenis?

Simona Halep mărturisire uimitoare! Când se retrage din tenis?

După lungi speculații, campioana României s-a hotărât să pună capăt misterului. Simona Halep a anunțat când se va retrage din tenis. Simona Halep a mărturisit că este nerăbdătoare să se întoarcă în competiții, însă a făcut și o declaratie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 14:27

Tragedie aviatică în Italia! Doi sportivi au murit, după ce avionul s-a prăbușit

Tragedie aviatică în Italia! Doi sportivi au murit, după ce avionul s-a prăbușit

Doi campioni la inot din Italia au murit in urma unui accident aviatic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 13:20

DOC// Un nou scandal la Centrul comercial Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parțial

DOC// Un nou scandal la Centrul comercial Gemenii: Guvernul a solicitat revizuirea deciziei CEDO după ce a executat-o parțial

Guvernul a solicitat CEDO să-și revizuiască decizia din 18 februarie în dosarul Centrului comercial Gemenii după ce le-a restituit păgubașilor suma de 1,7 milioane de euro, ce constituie venitul ratat, prejudiciul moral și cheltuielile de judecată. Autoritățile de la Chișinău...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 1 Iunie 2020, ora: 13:15

Paradoxul pandemiei. Europa nu mai are unde să stocheze SURPLUSUL de alimente

Paradoxul pandemiei. Europa nu mai are unde să stocheze SURPLUSUL de alimente

Procesatorul belgian de cartofi congelaţi Agristo nu mai are unde să îşi depoziteze cartofii pai şi, din cauză că nu mai găseşte spaţii de închiriat, compania a decis să îşi reducă producţia cu aproximativ 20%, informează Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 1 Iunie 2020, ora: 13:02

Testul prin care descoperi dacă ai o boală psihică. Ce vezi în aceste imagini?

Testul prin care descoperi dacă ai o boală psihică. Ce vezi în aceste imagini?

Un test cu imagini poate să-ți arate dacă suferi sau nu de vreo boală psihică nedescoperită, aflată în stadii incipiente.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:51

VIDEO / Veaceslav Platon explică procurorilor o schemă, în timpul audierilor

VIDEO / Veaceslav Platon explică procurorilor o schemă, în timpul audierilor

Într-un nou video, din timpul audierilor lui Veaceslav Platon, se vede cum acesta explică procurorilor conexiunile financiare dintre băncile prin intermediul căruia ar fi fost realizată frauda bancară de un miliard de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:49

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

STAT MAFIOT / Malta a confiscat bancnote libiene FALSE în valoare de 1,1 miliarde USD tipărite de RUSIA

Autorităţile din Malta au confiscat bancnote libiene false în sumă echivalentă cu 1,1 miliarde de dolari, tipărite de o firmă din Rusia. Anunțul a fost făcut de Departamentul de Stat al SUA, în timp ce Malta nu a emis până acum niciun comunicat oficial pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 12:30

ALERTĂ FALSĂ la Ambasada Federației Ruse din Chișinău

ALERTĂ FALSĂ la Ambasada Federației Ruse din Chișinău Foto: Sandu Scodin

Potrivit poliției zona din apropierea Ambasadei a fost izolată, iar la fața locului au fost dislocate polițiști, salvatori și geniști, urmând să cerceteze clădirea, pentru a găsi presupusul explozibil.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 1 Iunie 2020, ora: 12:23

Fostul Principe Nicolae va deveni tată pentru a doua oară

Fostul Principe Nicolae va deveni tată pentru a doua oară

Dacă până acum nu s-a mai știut mai nimic desprefostul Prinț Nicolae și soția sa, Alina Binder, astăzi, de 1 iunie,printr-un comunicat postat pe facebook, aflăm vești noi despre cuplul princiar.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 1 Iunie 2020, ora: 12:13

Ceaiul de tei poate deveni TOXIC. Cum se prepară corect

Ceaiul de tei poate deveni TOXIC. Cum se prepară corect

Cu un parfum dulce, uimitor şi care îmbată sufletul, teiul este un excelent medicament. Dacă se prepară corect, ceaiul este un remediu pentru mai multe afecţiuni, însă pe loc poate deveni nociv pentru organism. Deşi teiul aduce numeroase beneficii organismului, este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)