Sănătate

Cum să nu alunecăm pe gheaţă?

Iarna e anotimpul care, pe lângă sărbători şi fulgi de nea, ne aduce şi drumuri îngheţate. Mai ales gresia din faţa magazinelor, oficiilor sau farmaciilor a devenit o adevărată pacoste pentru oameni. Din păcate, nici angajaţii serviciilor comunale nu ţin pasul cu dispoziţia vremii, de aceea, trebuie să luăm măsuri de sine stătător. Înainte de toate, riscul de a cădea scade, dacă optăm pentru o încălţăminte potrivită. Cizma ideală trebuie să aibă talpa ortopedică joasă sau cu toc lat, nu mai înalt de trei-patru centimetri. Tocurile înalte şi subţiri, cu vârfuri lungi şi înguste, favorizează căderea şi provoacă, deseori, traume grave ce necesită spitalizare.

Aşadar, iată câteva sugestii care vă vor ajuta să evitaţi căzăturile:
• Primul lucru pe care îl puteţi face este să mergeţi la un specialist care să lipească pe talpa încălţămintei de iarnă câteva bucăţele de cauciuc special. Rezultatul durează un sezon.
• Talpa cizmelor nu va luneca, dacă o veţi şterge ocazional cu şmirghel.
• Unii aplică pe tălpi fâşii de scotch de hârtie sau câteva bucăţele de leucoplast, care pot fi de folos de la două la trei zile.
• Doamnele care nu îşi imaginează viaţa fără tocuri pot să-şi lipească pe suprafaţa acestora nişte pâslă (desigur, dacă suprafaţa tocurilor permite acest lucru). Acest truc vă poate salva cu siguranţă de o eventuală cădere. Pâsla rezistă până la două săptămâni.
• Un cartof, de asemenea, vă poate fi de ajutor. Pur şi simplu frecaţi talpa cu acesta şi veţi vedea rezultatul. Metoda era folosită încă în trecut, fiind considerată destul de eficientă.
• Ungeţi talpa cu superglue sau aracet pentru tapet, presăraţi-o cu nisip amestecat cu pietriş mărunt, apoi lăsaţi peste noapte să se usuce bine. Dacă lucraţi într-un oficiu, ar fi bine să aveţi încălţăminte de schimb, deoarece nisipul lasă urme.

Dacă niciuna dintre aceste metode nu ţine, nu-mi rămâne decât să vă dau un sfat: aveţi grijă cum cădeţi. Faceţi zilnic aşezări, rotiţi trunchiul şi membrele. Astfel, la o eventuală cădere, veţi putea manevra mult mai uşor şi, poate, o veţi preveni.

Elena Sărăteanu

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *