Femeia

Cum să răspundem la întrebările incomode?

„Când te vei mărita?”, „Când vei naște al doilea copil?”, „Divorțați, da?”, „Mai locuiţi mult cu părinţii?”,„Ce salariu ai?”- sunt doar câteva întrebări care deranjează şi pun persoana într-o situaţie proastă.

Vă propunem câteva strategii, care vă vor ajuta să formulaţi un răspuns isteţ chiar şi pentru cele mai complicate întrebări, fără ca să vă pierdeţi starea de echilibru. Iniţial vă recomandăm să exersaţi pe cineva dintre prieteni pentru ca într-o situaţie reală să vă purtaţi cât mai firesc.

Pentru început, învăţaţi măcar o frază universală, care vă va ajuta să câştigaţi timp pentru gândirea unui răspuns bun.

Programatorii şi Sherlock Holms recomandă…

Răspunzând la întrebări, dvs. aveţi tot dreptul să nu oferiţi interlocutorului nicio informaţie concretă. Comportaţi-vă ca programatorul din cunoscutul banc, care la întrebarea lui Holms şi Watson (care s-au rătăcit călătorind cu balonul) a răspuns absolut corect, însă fără niciun folos pentru primii doi:
„- Sir, spuneți-ne, vă rog, unde ne aflăm?
– În coşul balonului, sir!”.
Sau oferiţi informaţie vagă, fără niciun detaliu:
– Cât câştigi tu lunar?
– Ca toată lumea. Am un salariu mediu pe ramura de economie (desigur cu mult mai puţin decât Obama :).

„Oglindirea”

Întoarceţi interlocutorului întrebarea lui. Puteţi face acest lucru prin două metode:
1) Formulaţi răspunsul astfel încât omul cu care discutaţi să se simtă prost pentru faptul că îşi manifestă interesul faţă de o problemă care nu îl vizează. Utilizaţi construcţia universală, care începe cu următoarele cuvinte: „Să înţeleg că…”, iar sfârşitul frazei depinde doar de dorinţa dvs. de a continua sau nu comunicarea, sau de a stabili anumite limite etc.: „Să înţeleg că nu eşti împotrivă să-mi ţii lumânarea în dormitor?”, sau „Să înţeleg că problema ta principală la moment este viaţa mea personală?”, sau „Să înţeleg că interesul pentru problemele altora e la ordinea zilei?”. Rostiţi aceste cuvinte într-o manieră politicoasă, foarte calmă, pe un ton rece, fără a gesticula, puteţi doar ridica uşor o sprânceană în semn de nedumerire.

2) Intensificaţi interesul pentru tema propusă, adresând interlocutorului o întrebare din aceeaşi categorie:
„- Iar voi, când aveţi de gând să naşteţi al doilea sau al treilea copil?”.

„Teatrul unui singur actor”

Auzind o întrebare neplăcută, dvs. întotdeauna puteţi să vă imaginaţi în pielea unei actriţe dintr-o piesă dramatică. Aşa că, priviţi interlocutorul în ochi, inspiraţi adânc, strângeţi mâinile la piept şi… rostiţi cu durere în glas „Te implor, niciodată să nu mă mai întrebi despre acest lucru!”.
Opţiunea doi este să jucaţi rolul unei persoane care participă la o conferinţă de presă. Nu se rostesc nume concrete, însă se adoptă o atitudine sigură pe sine şi se foloseşte fraza: „Vă rog, treceţi la întrebarea următoare!”.

Opţiunea trei este să vă imaginaţi că sunteţi un agent secret şi la o întrebare neplăcută să răspundeţi: „Aceasta este o informaţie secretă!”.

„Arta de a oferi detalii… multe detalii”

În loc să vă supăraţi, sau să demonstraţi altfel atitudinea negativă faţă de o anumită întrebare, mai bine începeţi să răspundeţi pe un ton monoton la aceasta.
Cel mai important moment aici sunt detaliile. Prezentaţi cât mai multe detalii şi începeţi să depănaţi istoria cât mai de departe:
„- Când te vei mărita?
– Astrologii spun că pentru a lega o căsătorie fericită e necesar ca ascendenţii îndrăgostiţilor să fie compatibili (nu ne întrebaţi ce înseamnă „ascendenţi” şi dacă într-adevăr aceştia trebuie să fie compatibili – merge orice teorie deşteaptă în care interlocutorul dvs. nu se prea pricepe. Puteţi face aluzie la constelaţii, astrograme etc.). Şi, iată că în momentul în care voi înţelege că am întâlnit jumătatea mea şi voi testa cât de mult ne potrivim, atunci îi voi spune „Da!”.

Glumiţi cât mai mult, acest obicei îi irită pe alţii!

– O, Doamne, cât ai cheltuit pe această rochie?
– A trebuit să mă înfometez două săptămâni, însă ce nu faci pentru modă!

Răspunsuri universale:

* „Sunt frapată de talentul dvs. de a adresa întrebări care blochează interlocutorul!” sau „Dvs. sunteţi o femeie extraordinară (un bărbat extraordinar)! Ştiţi ce mă uimeşte de fiecare dată la dvs.? Capacitatea de a adresa întrebări incorecte (nepotrivite, complicate, retorice, complexe etc.)!”.
* „Voi răspunde cu plăcere la întrebarea dvs., însă mai întâi spuneţi-mi de ce vă interesează atât de mult?”.
* „Cu ce scop vă interesaţi?”.
* „Chiar vreţi să vorbim despre acest lucru?”. Dacă auziţi un „da” sigur, rostiţi cu mult curaj „însă eu nu vreau!” şi zâmbiţi drăguţ.
Dacă nu mai doriţi să aveţi nimic în comun cu persoana care vă adresează întrebări lipsite de tact, vă puteţi permite un răspuns mai dur. De exemplu: „Nu e treaba dvs.!”.

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *