Timpul Liber

Cum vorbim, cum scriem? Datorită sau din cauza

Din punct de vedere semantic însă acestea nu sunt tocmai sinonime şi trebuie utilizate în mod adecvat. Prepoziţia datorită poate să apară în contexte în care este vorba de un efect pozitiv, bun, favorabil, de exemplu, „A reuşit datorită susţinerii din partea familiei”, „Este sănătos datorită sportului” etc. Când însă se afirmă despre un efect negativ, defavorabil, neplăcut etc. se va folosi locuţiunea prepoziţională din cauza: „Nu se vede nimic din cauza ceţii”, „A absentat din cauza bolii”.

Confuzia termenilor datorită şi din cauza dă loc unor exprimări neadecvate, când datorită apare în contexte în care este vorba de ceva negativ, nefavorabil, de exemplu: „circulaţia din centrul capitalei este dificilă datorită ambuteiajelor”; „fisura a apărut datorită alunecărilor de teren”, „lucrările sunt stopate datorită lipsei de finanţe” – în toate aceste propoziţii trebuia să fie folosită locuţiunea din cauza.

Pentru a evita confuziile, este bine să se ţină cont de faptul că datorită este sinonim cu mulţumită şi poate fi înlocuit doar cu acesta sau cu graţie (a reuşit datorită talentului, dar şi mulţumită talentului/ graţie talentului – şi nu din cauza). Prin urmare, când această înlocuire semantic nu este posibilă (căci nu putem spune „fisura a apărut mulţumită alunecărilor”), vom folosi locuţiunea din cauza. Unii vorbitori neavizaţi mai spun şi din cauza la – „nu avem apă din cauza la vecinii de mai sus”, acest mod de exprimare fiind unul greşit.

Însă şi vorbitorii avizaţi (sau care trebuie, cel puţin, să fie avizaţi) ticluiesc uneori nişte fraze, care completează cu succes tezaurul de perle şi bâlbe autohtone. Recent, o reporteriţă TV, relatând despre inscripţiile de pe monumentele de pe Aleea Clasicilor, ne-a servit următorul text: „Ilizibilitatea acestora este datorată nu din cauza umbrei, ci din cauza timpului”! Încearcă de mai pricepe unde-i „din cauza” şi unde-i „datorită”, când sunt puse toate de-a valma, probabil pentru orice eventualitate şi pentru orice gusturi – dar sună frumos! Excesul de zel în goana după expresii frumoase poate pune în pericol şi mai neologicul graţie, lexem cu semnificaţii ceva mai pretenţioase decât datorită sau mulţumită. Dacă nu se ţine cont de stilul comunicării, acest cuvânt poate părea ridicol, ca într-un exemplu citat cândva de maestrul Valentin Mândâcanu – cineva a scris că „Recolta s-a mărit graţie bălegarului de vacă introdus în sol”, făcând praf şi graţioasa prepoziţie, şi stilul exprimării.

Irina Condrea, 
doctor habilitat, conferenţiar universitar la USM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *