Astăzi 6 Iunie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 16:57
Abonamente

Ultima oră 4 Februarie 2010, ora 20:45

Curtea clanului Voronin

Marime Font

Fraudele de milioane - ramase doar pe hartie. Afacerile Guvernului cu firmele lui Oleg - tainuite. Pentru „merite deosebite” - „Ordinul Republicii”.

Odata cu venirea in fruntea Curtii de Conturi a Alei Popescu, hotararile acestui organ de control care verifica corectitudinea gestionarii banilor publici au devenit dintr-odata foarte sterile. Aproape ca nu mai aveau nume ale persoanelor care se fac vinovate de gestionarea incoerenta a banilor publici, ale agentilor economici si altele.

Toate hotararile semanau una cu alta, diferenta fiind denumirea institutiilor verificate. Lectura hotararilor CC iti dadea impresia ca in Moldova totu-i bine si frumos. In spatele acestor hotarari sterile insa se ascund sute de milioane delapidate sau care nu au ajuns in bugetul public, scheme frauduloase cu firmele clanului Voronin si cu firme-fantoma.


Cativa dintre membrii Curtii de Conturi, care au avut opinii diferite de cele ale majoritatii la aprobarea rezultatelor mai multor controale, dar si experti independenti care au pus cap la cap actele reviziilor si hotararile publicate, au constatat ca mai toate incalcarile admise de responsabilii de la Guvern, ministere, in special cele legate de delapidarea banilor publici si relatiile dubioase ale statului cu anumiti agenti economici, au fost intentionat omise din hotararile publicate, iar o alta parte din constatari, care trebuiau transmise Procuraturii si CCCEC, n-au mai ajuns acolo.

Fraude de milioane - ramase doar pe hartie

Tudor Soitu, fost membru al Curtii de Conturi, sustine ca pe parcursul ultimilor opt ani aceasta institutie practic nu a vrut sa depisteze afacerile dubioase cu firme fantome, care au prejudiciat considerabil bugetul de stat. De exemplu, pe parcursul anilor 2006-2008 CC nu a supus controlului cele mai importante institutii care contribuie la formarea bugetului public: Serviciul Vamal si Inspectoratul Fiscal de Stat. Lipsa acestui control, in opinia expertului, favorizeaza economia tenebra. Unii membri din actuala componenta a CC acuza institutia de complicitate la aceste procese negative, care au favorizat inmultirea firmelor-fantoma. Potrivit unor estimari prealabile, lipsa controlului la institutiile vizate a condus la micsorarea veniturilor la buget de cel putin doua ori.

Problema existentei firmelor-fantoma a fost pusa abia in 2009, dar si atunci cu jumatate de glas. La acest fenomen vom reveni cu o investigatie ampla in timpul apropiat. La fel, in perioada vizata, in mod intentionat, nu au fost supuse reviziilor financiare Banca Nationala a Moldovei, Banca de Economii, „Posta Moldovei”, „Moldovagaz”, Calea Ferata. In cazul ultimei, controlul activitatii financiare pe anii 2003-2005 a scos in vileag delapidari de sute de milioane admise de catre Ministerul Transporturilor si Gospodaririi Drumurilor si Calea Ferata, ambele structuri fiind conduse de Miron Gagauz. Cu toate acestea, constatarile au ramas doar pe hartie. Aceeasi soarta au avut-o si rezultatele reviziilor la Academia de Stiinte a Moldovei pe perioada 2005-2006, la fel ca si Auditul regularitatii la Ministerul Dezvoltarii Informationale pentru anul 2007.

Afacerile Guvernului cu firmele lui Oleg - tainuite

In primavara lui 2007, CC a supus controlului activitatea economico-financiara a Aparatului Guvernului si a unor institutii subordonate acestuia pe perioada 2005-2006. Desi in actele de control au fost mentionate si probate mai multe incalcari grave, care au prejudiciat bugetul, in hotararea finala a CC din 1 iunie 2009, acestea nu se regasesc. CC a dosit, potrivit lui Soitu, informatia privind sumele de 31,6 mln. lei in anul 2005 si 32,1 mln. lei in 2006, acumulate ca venituri de la darea in arenda a proprietatii publice in lipsa autorizatiei legale care nu au ajuns in bugetul de stat. Fara niciun temei, Curtea de Conturi, in hotararea nr. 62 din 26.06.2007, a ocolit si faptul admiterii de catre Directia generala de administrare a cladirilor Guvernului a datoriei debitoare in marime de 3,15 mln. lei ca urmare a neincasarii platilor pentru transmiterea patrimoniului in chirie.

La fel, din hotararea CC au fost omise toate constatarile privind derogarile de la legislatie admise de Directia de administrare a cladirilor Guvernului in relatiile cu SRL „Moldconstruct-Market”, al carui economist-sef este Oleg Voronin, feciorul ex-presedintelui Moldovei. De exemplu, controlorii CC au constatat ca, in anul 2006, cheltuielile pentru investitiile capitale, administrate de catre Aparatul Guvernului, au crescut in comparatie cu anul 2005 de la 26,9 mln. lei la 48,8 mln. lei, inclusiv pentru cladirea presedintiei de pe bd. Stefan cel Mare, 154, de la 2,7 mln. lei la 24,5 mln. lei, aceste sume fiind valorificate cu multiple incalcari de la normele existente de catre „Moldconstruct-Market”. Presa a scris anterior ca achizitionarea si contractarea serviciilor cu aceasta firma s-au efectuat in majoritatea cazurilor fara licitatii publice. Tudor Soitu sustine ca prin mai multe incalcari la realizarea contractelor in toate cazurile au fost majorate costurile lucrarilor executate de catre „Moldconstruct-Market”. Numai „la cladirea de pe str. Sfatul ?arii 53, transmisa in exploatare in 2005, costul lucrarilor executate a fost majorat de la 5,1 la 10,1 mln. lei”. Unii membri ai Curtii de Conturi ne-au spus ca, la indicatia presedintei Ala Popescu, au disparut din materialele controlului si fapte referitoare la alte achizitii de bunuri si servicii contractate prin intermediul „Moldconstruct-Market”. Despre unele din aceste incalcari TIMPUL a relatat anterior.

Loading...


Pentru „merite deosebite” - „Ordinul Republicii”

Intamplator sau nu, dar dupa ce rezultatele controalelor CC au fost curatate migalos de tot ce era legat de afacerile clanului sau supusilor sai din diferite ministere, Vladimir Voronin ii acorda presedintei Curtii de Conturi, Ala Popescu, cea mai inalta distinctie in stat, „Ordinul Republicii”, „pentru merite deosebite”. Anterior acestui eveniment, presedinta Curtii de Conturi s-a mutat intr-un apartament luxos din centrul capitalei, pe care i l-a oferit cu darnicie din banii publici seful statului. Asa cum se obisnuia, printr-o hotarare de Guvern secretizata. In apartamentul vechi, care e tot in inima capitalei, a ramas sa locuiasca unul dintre feciorii sai. Un alt fecior al presedintei Ala Popescu, la numai 23 de ani, imediat dupa absolvirea facultatii, este promovat in functia de consul al R. Moldova intr-o tara cu care Moldova are relatii diplomatice. Dupa evenimentele din aprilie 2009, cand mii de studenti au protestat impotriva rezultatelor alegerilor parlamentare, Curtea de Conturi s-a aratat interesata brusc de activitatea financiara a institutiilor de invatamant superior si mediu de specialitate. Si, incepand cu 16 aprilie, au fost dispuse controale la toate universitatile si colegiile de stat din Chisinau.

Interesele mafiote din sistemul termoenergetic

Potrivit lui Tudor Soitu, cel mai important domeniu din sistemul economic al RM - complexul termoenergetic - contrar prevederilor Legii privind Curtea de Conturi, a fost scos de sub controlul acestei institutii. Cifra de afaceri a sistemului termoenergetic depaseste anual 9 miliarde de lei. Asa-numita „autoeschivare” (prin lege) a CC de la a verifica activitatea sistemului termoenergetic al statului, care gestioneaza proprietati cu o valoare de peste 20-24 miliarde lei (o parte din ele instrainate ilegal unor investitori straini), a conditionat subminarea intregului sistem economic al statului”, sustine Soitu, precizand ca aceasta eschivare de la obligatiunile sale statutare a CC ar fi fost conditionata de interese mafiote in domeniul termoenergetic si a generat o crestere in lant a costurilor serviciilor comunale si a redus compatibilitatea produselor, marfurilor autohtone pe piata interna si externa.

Fraude masive la „Moldovagaz”

Iata doar unele incalcari depistate in ultimii ani de fostul membru al Curtii de Conturi si care, crede el, trebuie sa intre in atentia noii guvernari, pentru ca e vorba despre delapidarea banilor publici in proportii deosebit de mari. Patrimoniul ramurii gazului a fost instrainat ilegal „Gazprom”-ului, prin includerea in costul capitalului social al SA „Moldovagaz” a numai 50-55 la suta din lungimea retelelor de transportare si distributie a gazelor naturale. Pe parcursul a peste zece ani (1998-2009), contrar Legii cu privire la investitiile straine, „Gazprom” nu si-a achitat cota-parte din capitalul social al SA „Moldovagaz” fixata preliminar la 01.10.1998. „Moldovagaz” nu-si indeplineste obligatiunile stabilite conform Contractului de constituire din 23.10.1998, privind dezvoltarea retelelor de gaze pe teritoriul statului, din contul societatii. In perioada realizarii Programului de gazificare a R. Moldova (2001-2009), contrar prevederilor Contractului de constituire a SA „Moldovagaz”, au fost investite surse din bugetul public in marime de 1 miliard de lei. Mai mult, persoanele fizice care au investit in crearea retelelor de distributie a gazului au fost ilegal deposedate de aceste proprietati, valoarea carora este de peste 3 miliarde lei. Contrar atributiilor stipulate in lege, CC s-a eschivat de la verificarea corectitudinii procesului de privatizare a patrimoniului statului din domeniul termoenergetic, asigurarea activitatii de postprivatizare, administrarea si gestionarea patrimoniului public, utilizarea alocatiilor bugetare pentru investitii, a capitalului persoanelor fizice neprotejate de institutiile statului. Aceste proprietati de peste 3 miliarde lei nu sunt inregistrate ca bunuri mobiliare de catre agentiile teritoriale cadastrale, fapt care pune la indoiala legalitatea deblocarii surselor financiare de la bugetul public national in suma de 1 miliard lei. Acest patrimoniu de peste 4 miliarde lei este ilegal exploatat de „Moldovagaz”, sustine Tudor Soitu. Profitul net al „Moldovagaz” pentru anul 2007 si 2008 depaseste cifra de un miliard de lei. Conform rezultatelor activitatii financiare pentru anul 2008, profitul net al SA „CET-1” este de 576,6 mln. lei, a „CET-2” - de 1215,6 mln. lei si este mai mare decat cifra de afaceri a acestora, care constituie 348 mln. lei, respectiv 1159,3 mln. lei, in acelasi timp SA „Termocom”, care procura de la aceste societati peste 75 la suta din energia termica distribuita consumatorilor finali, se afla, din 2002, in procedura de insolvabilitate. Prin politica sa tarifara, ANRE a reusit sa sustraga din bugetul mun. Chisinau in ultimii doi ani in folosul „Moldovagaz”, CET-1 si CET-2 surse bugetare ca acoperire a diferentei de tarif la energia termica in valoare de peste 480 mln. lei. Aceste grave delapidari au fost si raman a fi acceptate si generate cu buna stiinta de conducerea CC, sustine Tudor Soitu.

Delapidari - da, vinovati - nu

Un studiu privind executarea hotararilor Curtii de Conturi, efectuat in 2009 de Transparency International Moldova, atesta ca acestea sunt executate doar partial. Mai mult, in pofida multiplelor incalcari depistate in cadrul institutiilor publice, doar un singur angajat a fost sanctionat disciplinar si niciunul - administrativ sau penal. In urma chestionarii functionarilor, fiecare al cincilea respondent a mentionat ca actiunile si deciziile CC ar putea fi influentate de catre politicieni, demnitari sau de relatii cu persoane apropiate, iar 8% din participantii la sondaj au afirmat ca s-au confruntat cu cazuri de coruptie sau conflict de interese admise de catre functionarii CC. Efim Obreja, expert al TI, ne-a spus ca studiul a relevat mai multe neajunsuri, probleme serioase sau rezerve importante in activitatea Curtii de Conturi, care pot reduce semnificativ din eficienta activitatii de gestiune corecta a finantelor publice si, deci, din capacitatea de a preveni coruptia in acest domeniu. O deosebita ingrijorare trezesc cele legate de neasigurarea deplina a accesului la informatie, implementarea partiala, neuniforma si inadecvata a controlului/auditului intern, neaplicarea sanctiunilor fata de persoanele care au admis incalcari ale legislatiei, nepublicarea datelor privind masurile implementate pentru executarea hotararilor CC, aprobarea de catre Guvern a actelor normative ce contrazic legislatia si care faciliteaza comiterea incalcarilor, repartizarea incorecta a mijloacelor publice, precum si datele privind obiectivitatea auditorilor CC, nivelul lor de competenta si profesionalism, independenta si impartialitate, a precizat Obreja.

Se vor autosesiza sau nu procurorii la ilegalitatile comise de catre CC?

Ca sa nu fim acuzati de actuala presedinta a CC, Ala Popescu, ca utilizam informatii neoficiale (altfel nici nu putem deoarece multe din actele de control ale CC nici nu au fost facute publice), facem o precizare: atat fostul membru al CC, Tudor Soitu, cat si unii din actualii membri, sunt dispusi sa puna la dispozitia procurorilor mai multe documente care atesta grave incalcari admise de CC si care au fost tainuite intentionat. Sunt documente ce atesta ca Bugetul public a fost fraudat de sute de milioane de dolari, proprietatile statului - instrainate ilegal si multe alte ilegalitati. Ramane sa vedem daca Procuratura si alte institutii ale statului se vor autosesiza si vor face lumina si in cazul Curtii de Conturi.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 Iunie 2020, ora: 10:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:55

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

Patru români, printre care un bebeluș de zece luni și o fetiță în vârstă de zece ani, au murit într-un cumplit accident produs pe autostrada A1, între Arezzo și Monte San Savino, în Italia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:53

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Jean-François Delfraissy, preşedintele Consiliului Ştiinţific, care e autorizat de guvernul francez să ia măsurile în lupta cu coronavirus, a explicat care va fi strategia ţării, până la finalul anului 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 08:21

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

Fostul șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc ne-a acordat un interviu în care ne-a povestit despre familia lui, despre continuitatea proiectelor începute în perioada în care era funcționar public și planurile sale de viitor, dar și cum a reușit să treacă de perioada...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 6 Iunie 2020, ora: 08:18

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile reprezintă o mare sărbătoare străveche, pe care românii o sărbătoresc cum se cuvine. Aceasta este ultima sărbătoare din ciclul pascal, după Înviere și Înălțare și comemorează Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Aceasta se...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 Iunie 2020, ora: 00:38

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Soarele din Gemeni si Marte din Pesti fac cuadratura si aprind scanteia. Ce provocare astepti, ce vrei sa schimbi la tine? Lupta pentru ceea ce-ti doresti. Dupa eclipsa de Luna plina din Sagetator, astrul noptii intra in Capricorn, iar lucrurile incep sa se aseze in fagasul normal.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 00:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)