Internațional

Cutremur în sistemul bancar. Unele dintre cele mai mari bănci din lume au permis infractorilor să spele peste 2 TRILIOANE de dolari

Sume astronomice de bani murdari au trecut ani de zile prin cele mai mari instituţii bancare din lume, dezvăluie o investigaţie internaţională a Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), care denunţă insuficienţele de reglementare din sectorul bancar.

”Profiturile obţinute din droguri, averile deturnate ale ţărilor în curs de dezvoltare şi bani câştigaţi din piramide Ponzi au reuşit să treacă prin aceste instituţii financiare, în ciuda avertismentelor propriilor angajaţi ai băncilor”, rezultă din ancheta la care au lucrat 108 instituţii media din 88 de ţări.

Ancheta se bazează pe mii de „rapoarte de activitate suspectă” (SAR) făcute de poliţia financiară a Trezoreriei SUA, FinCen.

Fişierele FinCEN au identificat cel puţin 2.000 de miliarde de dolari în tranzacţii suspecte între 2000 şi 2017, dintre care 514 miliarde de dolari se referă la JPMorgan Bank şi 1,3 trilioane de dolari la Deutsche Bank.

Aceste rapoarte de activitate suspectă ridică îndoieli cu privire la originea fondurilor, dar nu constituie neapărat dovezi de fraudă.

Cu toate acestea, este rezonabil să credem că cele 2.000 de miliarde de dolari din tranzacţiile suspecte identificate sunt doar o picătură în oceanul de bani murdari care circulă în băncile din întreaga lume.

Ce a fost dezvăluit?

HSBC le-a permis fraudatorilor să transfere milioane de dolari de bani furați în întreaga lume, chiar și după ce a aflat de la anchetatorii americani că schema era o înșelătorie.

JP Morgan a permis unei companii să mute mai mult de 1 miliard de dolari printr-un cont din Londra fără să știe cine îi deține. Banca a descoperit ulterior că compania ar putea fi deținută de un mafiot de pe lista celor mai căutați 10 ai FBI-ului.

Dovezi că unul dintre cei mai apropiați asociați ai președintelui rus Vladimir Putin a folosit Barclays Bank din Londra pentru a evita sancțiunile care aveau menirea să-l oprească să folosească serviciile financiare în Occident. O parte din numerar a fost folosită pentru a cumpăra opere de artă.

Marea Britanie este numită „jurisdicție cu risc mai mare”, precum Cipru, potrivit diviziei de informații a FinCEN. Acest lucru se datorează numărului de companii înregistrate în Marea Britanie care apar în SAR. Peste 3.000 de companii britanice sunt numite în fișierele FinCEN – mai mult decât orice altă țară.

Banca centrală a Emiratelor Arabe Unite nu a reușit să acționeze la avertismentele cu privire la o firmă locală care ajuta Iranul să se sustragă de la sancțiuni.

Deutsche Bank a mutat banii murdari ai spălătorilor de bani pentru crima organizată, teroriști și traficanți de droguri

Standard Chartered a mutat numerar pentru Banca Arabă mai mult de un deceniu după ce conturile clienților de la banca iordaniană au fost utilizate pentru finanțarea terorismului.

Banca germană – Deutsche Bank – rol central în spălarea de bani

Documentele scurse aruncă o lumină asupra rolului central al Deutsche Bank în facilitarea tranzacțiilor financiare considerate suspecte. Multe dintre acestea ar fi putut permite eludarea sancțiunilor asupra Iranului și Rusiei.

Deutsche Bank reprezintă 62% din toate rapoartele privind activitățile suspecte (SAR) depuse la FinCEN în documentele filtrate.

Între 1999 și 2017, 2 trilioane de dolari (1,68 trilioane de euro) în tranzacții au fost semnalate de către ofițerii de conformitate internă ai instituțiilor financiare drept suspecte. Motivele includ spălarea banilor, încălcarea sancțiunilor sau alte activități infracționale.

Dintre acestea, tranzacții în valoare de 1,3 trilioane de dolari (1,09 trilioane de euro) au trecut prin Deutsche Bank, care a raportat activitățile către FinCEN.

SAR-urile divulgate sugerează, de asemenea, că Deutsche Bank ar fi putut permite companiilor să se sustragă de la sancțiuni atât în Rusia, cât și în Iran.

Analiza ICIJ a Dosarelor FinCEN indică faptul că Deutsche Bank a spălat, de asemenea, peste 11 miliarde de dolari în tranzacții între 2003 și 2017 pentru companii legate de Oleg Deripaska, un miliardar rus și un aliat de multă vreme al președintelui rus Vladimir Putin – în ciuda faptului că este pe deplin conștient de investigațiile în curs.

Însuși Deutsche Bank a depus un SAR în noiembrie 2016, declarând că „Deripaska este în curs de anchetă de către autoritățile SUA și Marea Britanie în legătură cu un transfer bancar de 57,5 milioane de dolari în 2007”.

Raportul a menționat că „în trecut, autoritățile din SUA l-au acuzat pe domnul Deripaska că are legături cu crima organizată”.

Deripaska a fost inclus pe lista SUA a persoanelor sancționate în 2018 pentru spălare de bani, extorcare și legături cu grupuri de criminalitate organizată. El însuși neagă spălarea fondurilor sau săvârșirea infracțiunilor financiare și dă în judecată guvernul SUA într-un efort de a inversa sancțiunile.

Deutsche Bank a fost sancționată de mai multe ori în trecut pentru facilitarea activităților suspecte. Deci, de ce ar continua chiar și după pedeapsa puternică de 258 milioane de dolari din 2015?

Pentru Tim White, consultant la AML Right Source, o firmă de consultanță împotriva spălării banilor, răspunsul este simplu: Banii.

White spune că „continuând aceste tranzacții suspecte, băncile câștigă mai mulți bani decât costul posibil al încălcărilor”.

Ce sunt fișierele FinCEN?

Fișierele FinCEN reprezintă o scurgere de 2.657 de documente, în centrul cărora se află 2.100 de rapoarte de activitate suspectă (SAR). SAR-urile nu sunt dovezi ale faptelor greșite – băncile le trimit autorităților în cazul în care suspectează că anumite tranzacții ale clienților pot avea legătură cu spălări de bani. Conform legii, băncile trebuie să își cunoască clienții și nu este suficient să trimită rapoarte SAR, derulând în continuare tranzacții pentru clienții suspecți și așteptând ca doar autoritățile să se ocupe de problemă.

Dacă au dovezi ale activității infracționale, legislația le obligă să înceteze mutarea banilor. Scurgerea de documente arată cum au fost spălați bani prin unele dintre cele mai mari bănci din lume și cum infractorii au folosit companii britanice anonime pentru a-și ascunde banii, susțin jurnaliștii implicați în anchetă.

ICIJ a condus și investigațiile Panama Papers și Paradise Papers – dosare secrete care detaliază activitățile offshore ale mai multor persoane cu averi mari din întreaga lume. Rapoartele SAR scurse către jurnaliști au fost transmise Rețelei de executare a criminalității financiare din SUA sau FinCEN între 2000 și 2017 și acoperă tranzacții în valoare de aproximativ 2 trilioane de dolari.

FinCEN a declarat că scurgerea ar putea avea un impact asupra securității naționale a SUA, anchetelor de risc și ar putea amenința siguranța celor care depun rapoartele. Săptămâna trecută, instituția a anunțat propuneri de revizuire a programelor de combatere a spălării banilor. Și Marea Britanie a anunțat planuri de reformare a registrului de informații despre companii pentru a contracara frauda și spălarea banilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *