Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Opinii & Editoriale 26 Aprilie 2018, ora 08:57

Marime Font

„Dă-te jos ca să credem!”

Iisus, știm bine, a fost ispitit de diavol în pustie. Diavolul a încercat să găsească o slăbiciune a firii umane a lui Iisus prin trei tentații colosale, greu de trecut de noi: mâncare, slavă, putere.

 
 
 

Însă omul nu s-a lăsat mai prejos, a ispitit în permanență firea divină a lui Iisus. Episodul de pe cruce îl auzim în continuare și azi: „Dă-te jos de pe cruce ca să credem în Tine!”. O atitudine de care omul nu s-a debarasat niciodată: să Îl vedem, să vindece lumea a treia și așa mai departe. Îi cerem lui Dumnezeu la nesfârșit să „demonstreze” cine e El.

Însă acest tip de ispitire a trecut mai departe deja. Să ispitim tot ce se acoperă cu numele lui Dumnezeu. Am citit zilele trecute într-o revistă din România că o jurnalistă s-a dus să se spovedească la diferiți preoți, mințind că e o soție bătută. Scopul, e limpede, era să afle ce sfaturi primesc soțiile care sunt supuse violenței domestice.Tot articolul mi-a provocat un fel de jenă. Mă simțeam umilită atât ca femeie, cât și ca ortodoxă. A fost ceva în genul filmelor de duzină în care soția plătește un fotomodel să testeze fidelitatea soțului. O dată pentru că nu știm exact ce a mințit ea la spovedanie, a doua oară pentru că nu s-a sfiit să înșele o taină a bisericii care pentru foarte mulți dintre noi e sfântă.

Eu înțeleg că există oameni care nu cred în Dumnezeu, dar să folosești astfel o sfântă taină, ca să demonstrezi că preoții nu dau sfaturile care trebuie, e o agresiune față de cei care cred. Sigur, un om care nu crede în spovedanie nu are cum să înțeleagă că și răspunsul preotului ține de credință. Dar nici măcar nu e vorba despre asta, ci despre societatea în care trăim.

Noul Testament ne spune: să îți iubești soția ca pe tine. Iar în ortodoxie prima condiție a cununiei e iubirea dintre soți. Unde e bătaie, nu e iubire, unde nu mai e iubire, nu mai e cununie. Dar nici despre asta nu e vorba acum.

Suspiciunea asta grețoasă pe care o avem noi, fiecare față de fiecare, în orice situație de viață, e oribilă. Hai să ne facem că ne spovedim să vedem ce zice popa. Deși pot garanta un lucru: atunci când omul nu primește răspunsul dorit la spovedanie (fie că e cel potrivit sau nu), el schimbă duhovnicul ori de câte ori e nevoie până are încuviințarea pe care o caută. Indiferent dacă e vorba de divorț sau altceva. Știți de fapt care e adevărata noastră problemă?

Că mai bine înșelăm decât să dialogăm. Mai bine mă duc „sub acoperire” la popa și după asta îl torn în presă. Fac și vizualizări, și pe deasupra arăt încă o dată tuturor cât de înapoiată e biserica!
Și ce s-a schimbat după acel articol? În afară că femeile credincioase s-au simțit trădate, iar cele maltratate – tot așa? Nici nu contează cine de către cine, contează doar rezultatul.

Evident că atâta vreme cât Biserica Ortodoxă Română are centre de adăpostire a femeilor care trec prin violență domestică ne dăm seama care e atitudinea oficială a bisericii, însă stau și mă întreb de ce platformele sociale laice care luptă cu violența nu s-ar adresa omenește structurilor bisericești, pentru consultări comune, pentru dialogul cu preoții din parohii, pentru a vedea care sunt căile concrete de prevenire. Adică e o temă foarte bună pentru conferințele preoțești, unde să se discute în detaliu această plagă oribilă a societății (violența).

Sunt atâtea căi de a ajuta real. Sunt atâtea canale prin care se poate comunica. Nu trebuie să fii credincios sau necredincios ca să lupți împotriva violenței. Că există preoți care cred altceva? E foarte posibil ca să primim răspunsuri similare de la mamele și tații noștri, de la psihologi, de la prieteni. Prejudecățile unei societăți nu sunt neapărat ale bisericii.

Dar ce nevoie e de dialog când putem da vina pe biserică? Nu e bine așa? Nu e mai ușor să ne urâm decât să fim prieteni și să lucrăm împreună?

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md