Astăzi 21 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

Opinii & Editoriale 26 Aprilie 2018, ora 08:57

Marime Font

„Dă-te jos ca să credem!”

Iisus, știm bine, a fost ispitit de diavol în pustie. Diavolul a încercat să găsească o slăbiciune a firii umane a lui Iisus prin trei tentații colosale, greu de trecut de noi: mâncare, slavă, putere.

Însă omul nu s-a lăsat mai prejos, a ispitit în permanență firea divină a lui Iisus. Episodul de pe cruce îl auzim în continuare și azi: „Dă-te jos de pe cruce ca să credem în Tine!”. O atitudine de care omul nu s-a debarasat niciodată: să Îl vedem, să vindece lumea a treia și așa mai departe. Îi cerem lui Dumnezeu la nesfârșit să „demonstreze” cine e El.

Însă acest tip de ispitire a trecut mai departe deja. Să ispitim tot ce se acoperă cu numele lui Dumnezeu. Am citit zilele trecute într-o revistă din România că o jurnalistă s-a dus să se spovedească la diferiți preoți, mințind că e o soție bătută. Scopul, e limpede, era să afle ce sfaturi primesc soțiile care sunt supuse violenței domestice.


Tot articolul mi-a provocat un fel de jenă. Mă simțeam umilită atât ca femeie, cât și ca ortodoxă. A fost ceva în genul filmelor de duzină în care soția plătește un fotomodel să testeze fidelitatea soțului. O dată pentru că nu știm exact ce a mințit ea la spovedanie, a doua oară pentru că nu s-a sfiit să înșele o taină a bisericii care pentru foarte mulți dintre noi e sfântă.

Eu înțeleg că există oameni care nu cred în Dumnezeu, dar să folosești astfel o sfântă taină, ca să demonstrezi că preoții nu dau sfaturile care trebuie, e o agresiune față de cei care cred. Sigur, un om care nu crede în spovedanie nu are cum să înțeleagă că și răspunsul preotului ține de credință. Dar nici măcar nu e vorba despre asta, ci despre societatea în care trăim.

Noul Testament ne spune: să îți iubești soția ca pe tine. Iar în ortodoxie prima condiție a cununiei e iubirea dintre soți. Unde e bătaie, nu e iubire, unde nu mai e iubire, nu mai e cununie. Dar nici despre asta nu e vorba acum.

Suspiciunea asta grețoasă pe care o avem noi, fiecare față de fiecare, în orice situație de viață, e oribilă. Hai să ne facem că ne spovedim să vedem ce zice popa. Deși pot garanta un lucru: atunci când omul nu primește răspunsul dorit la spovedanie (fie că e cel potrivit sau nu), el schimbă duhovnicul ori de câte ori e nevoie până are încuviințarea pe care o caută. Indiferent dacă e vorba de divorț sau altceva. Știți de fapt care e adevărata noastră problemă?

Că mai bine înșelăm decât să dialogăm. Mai bine mă duc „sub acoperire” la popa și după asta îl torn în presă. Fac și vizualizări, și pe deasupra arăt încă o dată tuturor cât de înapoiată e biserica!
Și ce s-a schimbat după acel articol? În afară că femeile credincioase s-au simțit trădate, iar cele maltratate – tot așa? Nici nu contează cine de către cine, contează doar rezultatul.

Evident că atâta vreme cât Biserica Ortodoxă Română are centre de adăpostire a femeilor care trec prin violență domestică ne dăm seama care e atitudinea oficială a bisericii, însă stau și mă întreb de ce platformele sociale laice care luptă cu violența nu s-ar adresa omenește structurilor bisericești, pentru consultări comune, pentru dialogul cu preoții din parohii, pentru a vedea care sunt căile concrete de prevenire. Adică e o temă foarte bună pentru conferințele preoțești, unde să se discute în detaliu această plagă oribilă a societății (violența).

Sunt atâtea căi de a ajuta real. Sunt atâtea canale prin care se poate comunica. Nu trebuie să fii credincios sau necredincios ca să lupți împotriva violenței. Că există preoți care cred altceva? E foarte posibil ca să primim răspunsuri similare de la mamele și tații noștri, de la psihologi, de la prieteni. Prejudecățile unei societăți nu sunt neapărat ale bisericii.

Dar ce nevoie e de dialog când putem da vina pe biserică? Nu e bine așa? Nu e mai ușor să ne urâm decât să fim prieteni și să lucrăm împreună?

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:07

Deputatul PLDM Maria Ciobanu se erijează în mare luptătoare cu oligarhia, dar se înfățișează la întrunirile electorale ale lui Andrei Năstase îmbrăcată în blănuri scumpe și dându-i peste cap, astfel, discursurile justițiare. Această mostră de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 09:27

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că Republica Moldova nu este încă suficient de cunoscută în China, a declarat expertul Oficiului Național al Viei și Vinului, Viorel Garaz, la emisiunea Radio Vinoteca de la Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 09:25

Creştinii ortodocşi de stil vechi îi cinstesc, astăzi, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi pe toţi îngerii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:51

Prețurile petrolului au scăzut marți cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an, pe fondul evoluției negative a pieței de pe Wall Street, provocată de îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea creșterii economiei globale, transmite Reuters. Cotația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:49

Procuratura militară a Ucrainei investighează clinica „BioTexCom” și pe șeful acesteia, Albert Tochilovskyi, pentru trafic cu nou-născuți. Dosarul este instrumentat de Procuratura Militară, dmulte mame-surogat provenind din teritoriile ocupate Lugansk și Donețk.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Catastrofă cu microbuz românesc pe o şosea în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit la Terpsithea, Messenia, în Peloponez. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 07:54

Horoscop dragoste 21 noiembrie 2018. E o zi specială şi un flirt cu o persoană abia cunoscută aduce fluturi în stomac.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Noiembrie 2018, ora: 06:18

Dieta asiaticilor i-a inspirat pe nutriţionişti şi, în urma unor studii atente efectuate asupra obiceiurilor alimentare, a apărut faimoasa dietă cu orez. În afară de redobândirea siluetei, iată ce alte beneficii aduce organismului acest regim alimentar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:38

În jur de 30 de companii din R. Moldova practică exportul de nuci și miez de nucă. De la începutul anului curent, aceste firme au livrat peste hotare peste 10,7 mii de tone de nuci în valoare de 1 miliard 330 de milioane de lei, potrivit datelor Serviciului Vamal. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:11

 R. Moldova și Georgia au aceiași indicatori de performanță în mai multe studii internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:10

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îi mulţumeşte Guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, pentru munca depusă în cadrul instituţiei. Într-o postare pe Facebook, Candu spune că desemnarea lui Cioclea în funcţie, în anul 2016, a fost cea mai bună alegere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:22

Centrul de Informaţii Universitare anunţă programul „Burse de Merit” 2018 – pentru cei mai buni studenţi ai ţării, ediţia XXIII, organizat sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, cu suportul financiar al BC “Moldova Agroindbank” SA şi al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:00

Patru senatori americani au făcut apel la administrația președintelui american Donald Trump și a membrilor Adunării Generale a Interpolului sa împiedice alegerea generalului rus Alexander Prokopciuk în funcția de președinte al acestei organizații, se arată într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 11:28

Ninsoarea de ieri i-a pus la treabă pe drumari toată noaptea. Peste 80 de angajați ai Regiei "Exdrupo" au curățat de zăpadă toate sectoarele din Capitală, dar și suburbiile. Totodată, pe tot parcursul nopții, autospecialele au împrăştiat aproximativ 370 de tone de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 09:20

În orașul Orhei, circulația vehiculelor se desfășoară în condiții de iarnă. La dispoziția Primarului de Orhei, Ilan Șor, pe parcursul zilei de ieri și pe parcursul nopții, au fost antrenate peste 20 utilaje de deszăpezire, care au curățat arterele din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 08:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:52

Acest "suc miraculos" poate prelungi speranța de viață, cu condiția să fie băut zilnic. Pentru îmbunătățirea stării de sănătate și prelungirea cu câțiva ani a vieții ar fi suficiente un kilogram de sfeclă roșie, 100 de grame de miere, 500 de grame de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:42

Horoscop dragoste 20 noiembrie 2018. O zi în care dacă nu eşti atent rişti să strici relaţia cu persoana iubită, care va descoperi un secret pe care credeai că l-ai ascuns bine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Natalia Hadârcă

Cazurile copiilor nevaccinați împotriva rujeolei din R. Moldova, care nu au fost admiși să frecventeze școala, vor ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Câteva zeci de familii din Chișinău, Bălți, Sângerei, Ungheni, Nisporeni, Călărași, Telenești,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 05:43

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:17

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar din Moldova s-a răsturnat, luni seara în România.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)