Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 16:51
Abonamente

Comentariu 22 Decembrie 2014, ora 10:24    Din editia print

Marime Font

Dacă-i rup nasul lui Lenin, acesta nu va mai fi monument?

Și-a pierdut calitățile de monument istoric. Această afirmație este suficientă pentru a scoate anumite edificii din Registrul monumentelor istorice de categorie locală sau națională. 

 
 
 

Faptul că respectivele calități s-au „pierdut” din indiferența autorităților și a proprietarilor acelor clădiri, se pare că nu contează absolut deloc. Dacă s-a lăsat intenționat să continue procesul de degradare a „fostelor” monumente, iarăși, nu contează. N-are importanță nici faptul că legislația în vigoare nu a fost aplicată, proprietarii nu au fost sancționați, iar autoritățile locale s-au autosesizat doar în momentul în care clădirile și-ar fi pierdut calitățile de monument.

Dacă ar fi știut societatea civilă că e atât de simplu să ștergi Istoria (!) din registre și legislație, probabil ar fi vandalizat fiecare bust și statuie comunistă din țară. Dar oare dacă îi rupi nasul monumentului lui Lenin de la MOLDEXPO, acesta va fi dus la gunoi? Sau vândut ca o bucată ordinară de granit? Nu, fiindcă nimeni, de fapt, nu mai are nevoie de el. În schimb, de acele monumente care au fost scoase din Registru au nevoie mulți. Și nu e neapărat vorba de clădirea în sine, ci de locația perfectă pentru un sediu bengos în centrul capitalei.Așa, treptat, Chișinăul pierde tot mai multe șanse de a avea un centru istoric veritabil. Aproape 200 de monumente istorice de categorie locală au fost demolate sau modificate de către proprietari timp de 20 de ani. Jumătate - șterse de pe fața pământului, jumătate - transformate după bunul plac al „marilor” specialiști în urbanism și arhitectură din Republica Moldova. Dar să nu ne facem griji pentru proprietarii acestor monumente sau pentru stat. Nimeni nu a fost sancționat pe măsura pagubelor aduse patrimoniului național. Ba mai mult, proprietarii continuă să utilizeze acele clădiri și să facă bani în incinta acestora, sau planifică s-o facă. Nici statul n-o duce rău.

În același timp, până și Codul Penal este destul de blând cu distrugătorii monumentelor de istorie şi cultură. Conform acestuia, deteriorarea intenţionată a patrimoniului de către o persoană fizică se pedepseşte cu amendă în mărime de la o mie de lei la șase mii de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore. O persoană juridică ar fi nevoită să achite amendă de la șase la zece mii de lei. Dar ce-s banii ăștia pentru cei care au bani să ridice o nouă clădire cu cel puțin cinci etaje?

Așadar, în loc să fie deposedați de orice drept asupra monumentului istoric deteriorat, în loc să fie, ulterior, restaurat integral monumentul, tot ce consideră consiliul municipal potrivit în această situație este să taie din listă niște adrese. Ce poate fi mai simplu?

În așa fel, cu tot cu menționarea obligaţiei proprietarului și a autorităţilor centrale sau locale de a conserva imobilul cu valoare arhitecturală, Registrul a fost aprobat, cu tot cu avizul negativ din partea Ministerului Culturii. Pentru modificarea acestuia s-a cheltuit aproximativ un milion jumătate de lei. Noua listă de monumente include 452 de clădiri din capitală.

Iată câteva dintre fostele monumente:


Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md