Editorial

„Dacă ţi-i drag Gr. Vieru, eşti un bădăran şi un nespălat!”

Am luat în ghilemele titlul pentru că nu-mi aparţine. „Dreptul de autor” îi revine unui vechi ostaş al Frontului de Est antiromânesc din presa de la Chişinău, autodeclarat statalist şi moldovean pursânge, specializat în materie de ură împotriva a tot ce e românesc aici în RM şi în România. Acest jurnaliuga, cum îi place lui să-i eticheteze pe colegii săi de breaslă în manieră argotică rusească, nu are nume. Are, ca orice individ de teapa lui, un cod format din litere, prin care se autoidentifică şi cu care semnează zoile săptămânale, dar nu are Nume. Ca să ai Nume trebuie să ai Ţară, iar ca să ai Ţară trebuie să ai Nume. Aici cercul se închide. Individul despre care se vorbeşte în propoziţie n-are Ţară. El are republică, iar aceasta, în diferite perioade, se numeşte în mod diferit – ieri s-a numit Republica Pro-Lucinschi, Pro-Voronin; azi se numeşte Republica Pro-Filat… Mâine se va numi altfel. A fost în solda tuturor preşedinţilor şi premierilor antiromâni pe care i-a avut RM până acum, astăzi e… pro-Filat. Păcat că Filat, om deştept, totuşi, s-a lăsat prins în plasa coloanei a cincea a Moscovei din care face parte individul fără nume. Aceştia nu-i vor binele, ei vor să-l certe definitiv cu intelectualitatea, ca apoi, la următorul scrutin, să-l răstoarne ca pe Sangheli şi pe Moţpan.

De când a intrat în solda lui Filat, antiromânismul jurnaliugii stataliste a căpătat dimensiuni paranoice. Ura lui faţă de moldovenii care se identifică drept români e atât de mare încât l-a orbit, i-a paralizat treaza judecată. Astfel, vinerea trecută el debita că RM nu are în general elite intelectuale, iar cele care există… „poartă ciorapi albi peste picioarele cu tălpi înnămolite de gunoi de grajd secular”. Semnul distinctiv prin care îi poţi identifica pe aceşti intelectuali (…plini de baligă), ne sugerează el, este următorul: „ei îl iubesc pe Grigore Vieru”…

Încă nimeni nu şi-a permis să-l atace atât de ticălos pe marele poet Grigore Vieru. Acest atac a fost întreprins în mod intenţionat în ajunul împlinirii a trei ani de la tragica dispariţie a lui Grigore Vieru. Ticăloase vremi, ticăloasă jurnaliugă!

…Aşadar, dacă ţi-i drag Grigore Vieru, eşti „xenofob”, „naţionalist”, „incult” ş.a.m.d. Iată, potrivit lui, care sunt caracteristicile de bază, semnele distinctive prin care pot fi identificaţi intelectualii proromâni din RM (care îl iubesc pe Grigore Vieru): 1. Au urechi şi unghii murdare; 2. Au baligă de vacă lipită de tălpi; 3. Se ung cu vazelină pe subţiori fiindcă-i mai ieftină; 4. Nu-şi fac baie nici o dată pe lună; 5. Îşi curăţă urechile cu acul, din care cauză rămân proşti şi surzi; 6. Îşi schimbă chiloţii doar din Paşti în Paşti; 7. Nu poartă batiste de nas; 8. Când intră undeva, îşi reazemă ciorapii de perete…

Dacă identificaţi măcar o singură caracteristică din acestea – să zicem, daţi de un individ cu unghiile şi urechile murdare! -, fiţi siguri că individul e intelectual proromân şi îl iubeşte pe Grigore Vieru. Prin metoda deducţiei ajungem şi la celălalt „adevăr” sugerat de jurnaliuga moldovenistă: dacă dai de un om normal, spălat, de la care nu pute ş.a.m.d., să ştiţi că acesta nu poate fi român, ci e moldovean statalist, patriot adevărat, îi pro-Filat, nu-i vândut românilor, nu-l iubeşte pe Vieru ş.a.m.d. …Apropo, pe Vieru nu-i obligatoriu să-l iubeşti, dar e obligatoriu să nu-i amesteci numele cu baligă. Vieru e un Nume, o Conştiinţă, o Istorie.

…Distinsa doamnă Raisa Vieru, soţia mereu viului poet Grigore Vieru, declara ieri în TIMPUL: „Şi acum şacalii luptă cu Grigore Vieru”. Dumneaei nu dă numele „şacalilor”. Şi nici nu le poate da, fiindcă ele nu există – „şacalii” nu au nume. Nimeni nu-i va pomeni după moartea lor. Înveninează inimile oamenilor cât sunt în viaţă şi cu asta misiunea lor pe pământ se termină. Apropo, marea poetesă rusă M. Ţvetaeva („şacalilor” le plac poeţii ruşi) scria (povăţuitor): „Poţi să glumeşti cu un om, dar nu trebuie să glumeşti cu numele lui”. Ca om viu, Vieru nu mai e, a rămas NUMELE LUI. De ce să glumim cu el sau şi mai grav – să ne batem joc de el? Doar pentru faptul că poetul Vieru, fiind român, umbla curat şi spălat?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *