Editorial

Dăm start Unirii

Tradiționalul marș al Unirii va începe la ora 13:00, din scuarul Teatrului de Operă și Balet și probabil va fi cel mai mare de până în prezent. Un eveniment care poate rămâne scris în cărțile de istorie, dacă se îndeplinesc și alte condiții. În paginile TIMPUL-ui, am scris pe parcursul mai multor numere Planul Reunirii. Orice plan din lumea asta ca să fie dus la bun sfârșit are nevoie de oameni cu har care să îl realizeze.

Cine au fost oamenii cu har în spațiul dintre Nistru și Tisa în ultimii 25 de ani? Îi poți număra pe degete pe cei cunoscuți de toată populația. În schimb, sunt foarte mulți cei buni, sinceri, inteligenți, de care nu a auzit mai nimeni. Profesori, academicieni, experți, oameni de afaceri mai mici sau care au devenit mari și apoi le-au furat alții afacerea, primari de la sate sau de mici orășele, economiști, juriști, jurnaliști, bibliotecari, și multe alte categorii sociale. În toate am dat peste vârfurile din domeniu care optau pentru Unire. De înțeles, întrucât unioniștii au fost mereu elita. Pe 27 martie 1918, elita timpului constituită în Sfatul Țării, oprea dezmățul de pe plaiurile basarabene și vota pentru proiectul care urma să se numească România Mare.

Plahotniuc, Filat, Voronin, Dodon și mulți alții sunt băieții care au știut să fure și să prospere pe spatele populației. Nici cei care se anunță a fi viitorii politicieni, Năstase, Sturza, Usatîi nu vor fi schimbări reale, ci sunt exact aceeași clasă conducătoare care are grijă să se propășească ea cu tot cu familiile lor, nu să fie mai bine poporului. Logic ar fi ca oamenii locului să se constituie într-o alternativă reală. Ei bine, alternativa reală în acest moment nu poate fi un partid sau o mișcare politică, ci tocmai o schimbare de sistem. De aceea e nevoie să dăm glas celor care nu sunt știuți, celor care au profilul moral și cunoștințele necesare pentru a fi urmașii Sfatului Țării. Nu pentru un partid politic, nu pentru a-i pune în vreo funcție, ci pentru a fi ambasadorii Unirii în rândul unei populații care ani de-a rândul au fost victima propagandei și minciunilor clasei politice.
Am scris un editorial pe 14 august 2015 intitulat „Avem nevoie de Sfatul Țării”. Mă bucur că a fost recepționat bine și că ideea evoluează. Aveți, în acest număr din TIMPUL, ocazia să propuneți direct pe listă oamenii de valoare care să nu fie murdăriți, care să poată reprezenta ideea Unirii. Știu mulți, avem de unde să-i găsim. Trebuie doar să fie propuși, de voi, de cei care îi cunoașteți din mediul vostru.

Să fim mulți pe 27 martie nu mai e de ajuns. Acum va trebui să fim mulți împreună și uniți în cuget și acțiuni. Avem un marș, vom avea și o adunare festivă, trebuie să avem și niște ambasadori care să facă apoi întâlniri cu cetățenii și să îi lămurească despre singura soluție. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *