Astăzi 21 Februarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 15:25
Abonamente

Actualitate 24 Iulie 2017, ora 11:33

Dan Dungaciu: Ruletă rusească la Chişinău cu americanii şi cu europenii

Marime Font

Votul de joi 20 iulie 2017 din Parlamentul Republicii Moldova pentru schimbarea sistemului electoral a decurs fără surprize: binomul a primit 74 de voturi în Parlament (democraţii lui Plahotniuc şi socialiştii lui Dodon au votat cot la cot), iar public, intern şi internaţional, s-a validat definitiv. De aici înainte binomul va deveni principala grilă de evaluare a situaţiei (geo)politice de la Chişinău. 

Am amânat publicarea părţii a doua a materialului Manipularea de stat de la Chişinău. Ce trebuie să înveţe Maia Sandu de la Vladimir Plahotniuc pentru că am aşteptat confirmarea eficacităţii binomul Plahotniuc-Dodon despre vorbeam cu două luni în urmă tot pe acest site. Şi ea a venit. De data aceasta, incontestabilă.

Binomul Plahotniuc-Dodon a intrat în Europa

Loading...


Când e vorba despre elementele fundamentale politice, economice sau strategice, binomul funcţionează eficace şi nemilos. Propriile interese sunt primordiale, restul nu mai contează. După votul istoric au venit şi reacţiile europene - dure, urgente, intransigente. (Mai puţin ale oficialilor de la Bucureşti sau politicienilor români de la Bruxelles, care, de la premier la europarlamentari social-democraţi şi ALDE, şi-au manifestat susţinerea. O decizie surprinzătoare, inexplicabilă şi extrem de riscantă – dar asta e o altă poveste.) Ultima reacţie, foarte dură, a venit de la Ambasada SUA de la Chişinău (23 iulie 2017): „Statele Unite sunt dezamăgite de decizia Parlamentului şi a guvernului R. Moldova de a ignora cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneţia şi a OSCE/ODIHR privind revizuirea codului electoral. Adoptarea codului electoral revizuit pune sub semnul întrebării scopul declarat al guvernului pentru un viitor democratic şi european pentru cetăţenii R. Moldova.” Vor urma, cu siguranţă, şi altele. E o iluzie să creadă cineva că vor putea fi instrumentalizate la nesfârşit instituţiile europene sau cele americane. Înainte de a vorbi însă de efectele manipulatori ale binomului Plahotniuc – Dodon şi a modului în care se proiectează acesta în perspectiva alegerilor din 2018, prin ceea ce am numit fake-parties, să clarificăm un pic ce s-a petrecut ieri la Chişinău.

O profundă neînţelegere a Occidentului

Problema principală a celor care guvernează azi la Chişinău (nu sunt nici primii, nici ultimii, probabil) este că nu înţeleg aproape deloc cum funcţionează Occidentul. Asta a arătat, încă odată, toată saga primitivă, dar în forţă a schimbării sistemului de vot şi a Declaraţiei despre retragerea trupelor ruse din Transnistria care a urmat. Modelul este rusesc. Căci ceea ce s-a văzut la Chişinău este, de fapt, o reflectare palidă a modului în care Federaţia Rusă se raportează la acelaşi Occident. Nici ruşii nu au înţeles niciodată până la capăt cum funcţionează Vestul. În cazul lor a fost evident în modul cum au abordat chestiunea Crimeii. Au fost convinşi, până în ultima clipă, că vor reuşi să se înţeleagă cu occidentalii. Au ştiu că au depăşit multe linii roşii, dar au sperat că, după reacţia şi gălăgia de rigoare a occidentalilor, vor începe discuţiile şi, cu pagube gestionabile, Federaţia Rusă va trece cu succes şi de acest episod. Totul ar un preţ, totul se poate negocia, totul se poate vinde/cumpăra. Şi apoi adus din condei, adică corectat prin declaraţii sau tertipuri diplomatice (mentalitatea lui „Shoot first, then ask”). Nu a fost să fie. De data aceasta au mers mult prea departe. Ceea ce ruşii au ignorat este că Occidentul, fără să fie impecabil din multe puncte de vedere, se defineşte pe sine ca o entitate cu principii. Asta nu înseamnă că ele sunt de fiecare dată şi respectate, înseamnă însă – şi aici este diferenţa esenţială faţă de spaţiul rusesc! – că atunci când sunt încălcate există un sentiment de vină şi o critică evidentă din punctul de vedere a principiilor. Occidentul este critic şi autocritic. Occidentul greşeşte, dar există conştiinţa acută a vinei şi vinovăţiei. Spre deosebire de alte spaţii, nu orice este permis, nu orice „merge”, nu orice se poate trece cu vederea. În ceea ce priveşte Crimeea şi Donbasul, evaluarea Kremlinului a eşuat. Indiferent de nuanţe, a existat unanimitate transatlantică, iar sancţiunile aplicate (cuplate cu mult mai influentele scăderi de preţ a petrolului şi criza economică structurală a Rusiei) au aruncat Moscova într-o criză pe care actualmente o poate doar gestiona, îi poate amâna consecinţele, nicicum rezolva până la capăt. Moscova gestionează, mârâind cu îngrijorare, o criză din care nu poate ieşi. Era evident că Occidentul, ca să rămână Occident, nu putea face altfel. Iar Rusia nu a înţeles asta nici până azi.

Suntem mai şmecheri ca ei…

Revenind la cazul fostei republici sovietice din stânga Prutului, situaţia este, păstrând proporţiile, în oglindă. Cei care conduc acum republica nu au înţeles nici ei cum funcţionează Vestul. Au crezut, naiv, că pot păcăli Bruxellesul şi că Bruxellesul, până la urmă, va închide ochii la micile lor şmecherii de periferie. Nu e o meteahnă doar a actualei guvernări de la Chişinău sau a actualilor lideri politici. Înainte de Vladimir Plahotniuc, la fel a procedat şi Vladimir Filat, care a devenit un caz şcoală de dezamăgire politică. Politicienii din această parte de lume, cel puţin unii dintre ei, au impresia că dacă ajung să stea la aceeaşi masă cu liderii Europei sau Americii sunt… ca ei!

Dacă la început au timidităţi, reticenţe fireşti, teama de a vorbi în faţa lor, treptat capătă curaj, mai ales că liderii europeni îi tratează de la egal la egal. Înţeleg că şi liderii occidentali „sunt oameni ca şi noi”, mai târziu încep să fie revendicativi, apoi chiar să instrumentalizeze relaţiile sfârşind prin a se mai întreba, uneori, dacă merită să le (mai) răspundă europenilor la telefon. Patologia atinge cote de alertă când ajung să creadă că occidentalii ar avea nevoie mai mare de ei decât ei de occidentali…. Iar, ulterior, între două vizite europene, se mai duc şi la Moscova şi discută cu liderii de acolo (în raport cu aceştia nu se vor comporta şi nu vor fi niciodată trataţi de la egal la egal – căci frica de Moscova o au în sânge!). Iar când se reîntâlnesc cu liderii europeni, realizează, cu stupoare şi cu satisfacţie, că, de fapt, nu sunt doar ca ei, ca liderii europeni, adică, ci sunt chiar mai deştepţi decât aceştia, pentru că, nu-i aşa, ei ştiu şi şmecheriile din fosta URSS, post-sovietici fiind, pe când naivii de europeni habar nu au de astea…

De aici până la tentativa de instrumentalizare a relaţiei cu europenii nu mai e decât un pas. Şi el se face inevitabil. Vlad Filat a făcut multe de genul acesta. Nu doar că a instrumentalizat relaţia cu Bucureştiul (sindromul „prea multă Românie”), dar a instrumentalizat şi relaţia cu Germania pentru a pune presiune pe România ca Bucureştiul să semneze Tratatul de frontieră (asta era problema principală a lui Vladimir Filat!), după care a început să îi mintă şi pe partenerii germani, ceea ce a fost inadmisibil. Şi a pierdut orice credibilitate acolo şi a ajuns în situaţia că nimeni nu mai dorea să se vadă cu el. De aici şi lipsa oricărei reacţii occidentale după ce a pierdut războiul declanşat în interiorul binomului de atunci, respectiv binomul Plahotniuc – Filat (şi acolo exista o colaborare, tot cu cuţitele la spate, în ceea ce priveşte temele mari economice şi politice ale republicii). A venit rândul lui Vladimir Plahotniuc şi al PD să instrumentalizeze relaţia cu UE şi cea cu Statele Unite şi să încerce să manipuleze relaţia cu Bruxellesul, de data asta, prin intermediul României. „Alte glasuri, alte încăperi”… În fond, acelaşi lucru şi cu acelaşi final. Sumbru.

Popa prostu' cu occidentalii

În realitate, staff-ul PD a gândit aşa înainte de fatidica zi a votului din 20 iulie 2017: ştim că am făcut ceva care nu se face în raport cu occidentalii, dar nu-i nimic, am greşit cu votul mixt, dar acum tragem o declaraţie cu retragerea trupelor ruse, îi aburim cu Transnistria, şi ne spălăm de păcate. Iar Vestul, fericit că rămânem măcar anti-ruşi, ne va ierta… Evident, o abordare provincială şi nerealistă. În primul rând că nu era vorba despre schimbarea sistemului electoral în sine, ci (pace premierului Tudose!), de o sfidare a recomandărilor occidentale venite nu doar prin Comisia de la Veneţia şi a Oficiului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR), dar şi prin voci politice autorizate de la Bruxelles sau Washington. În al doilea rând, ideea că poţi instrumentaliza SUA împotriva UE şi invers, cum a încercat liderul PD prin vizite mult mediatizate la Washington şi foarte costisitoare (gurile rele vorbesc de şase cifre, chiar dacă sub jumătate de milion de dolari) e iarăşi comică. Evident că asta nu se poate. SUA şi UE se vor coordona în această regiune, mai ales când e vorba despre Republica Moldova, aşa cum au făcut-o şi până acum.

În al treilea rând, Declaraţia parlamentului referitoare la retragerea trupelor ruse este de un ridicol fără margini. Nu are rost să spunem că este a „n”-a de acest gen, fără nici un fel de relevanţă (geo)politică şi, culmea, fără să genereze nicio reacţie oficială de la Moscova! Ironia este că Declaraţia merge mai jos chiar şi decât legislaţia în vigoare în Republica Moldova care priveşte reglementarea transnistreană, respectiv legea votată unanim la Chişinău care datează din… 2005! Adică de acum 12 ani. În realitate, Declaraţia pompoasă a Parlamentului nu este decât, vorba ruşilor, macaroane pe urechile europenilor sau americanilor şi o încercare ridicolă de a pune sub preş schimbarea legislaţiei electorale în pofida sugestiilor occidentale. Declaraţia cu pricina nu a făcut decât să releve un mod de operare al autorităţilor de la Chişinău, acelaşi, consolidat deja şi devenit „stil diplomatic”. Candidă, ca de obicei când e vorba despre Basarabia, presa din România s-a grăbit să umple ecranele cu indicaţia Breaking-news. Binomul de la Chişinău, evident, a jubilat! Agenda a fost deturnată! Scopul a fost atins! O naivitate a presei, fireşte, bazată însă pe o simpatie unanimă faţă de Basarabia care mai există încă în România şi care e de salutat. Dar tot naivitate rămâne, şi pe ea s-au bazat şi autorităţile de la Chişinău. Să mai notăm că, a doua zi, liderul din Parlament al PD, Marian Lupu, a trimis mesajul pentru Est (acesta nu a făcut Breaking news la Bucureşti, nici măcar nu a fost receptat), şi el sună aşa: Declaraţia nu e împotriva Rusiei!

Aţi înţeles? Aşa că putem trage linie: după schimbarea sistemului de vot pe care o face împreună cu partidul „duşmanului de moarte” Igor Dodon, partidul lui Vlad Plahotniuc, PDM, votează o Declaraţie pentru retragerea trupelor ruse, care face Breaking news la Bucureşti, iar a doua zi, fără ca asta să mai apară undeva consemnat la Bucureşti, liderul Marian Lupu, şeful fracţiunii parlamentare a PDM dă mesajul pentru Est: staţi liniştiţi, a fost doar de acoperire, nu aveţi de ce să vă impacientaţi… Geopolitica moldovenească: viţelul deştept suge de la două vaci. Este modul de gândire care a adus R. Moldova în criza totală în care se află acum….

Pentru ce toate astea?

Decizia socialiştilor validează binomul Să revenim acum la chestiunea care a generat acest material, respectiv manipularea de partid şi de stat în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018. Căci aici e miza a tot ce s-a petrecut în Parlamentul de la Chişinău pe 20 iulie 2017. Binomul a votat schimbarea sistemului uninominal pentru că îi foloseşte. Fiecare membru al binomului, în felul său, încearcă să îşi maximizeze şansele în perspectiva scrutinului parlamentar. Să începem cu cel mai puţin important, deocamdată, membru al binomului, respectiv preşedintele Igor Dodon. El este de fapt hârtia de turnesol perfectă pentru a înţelege funcţionarea binomului şi legătura Plahotniuc – Dodon. Pentru că Igor Dodon şi socialiştii NU aveau nici un motiv din lume să schimbe sistemul electoral! Argumentele politice ale votului uninominal erau evidente pentru Vladimir Plahotniuc şi partidul său, nu pentru Igor Dodon. Confruntat cu perspectiva reală de pierdere a alegerilor parlamentare, fără perspective de a atrage electorat suficient inclusiv pentru o coaliţie de guvernare majoritară, PDM a optat pentru... schimbarea regulilor de joc. Modelul a fost alegerile din regiunea găgăuză unde, cu un singur deputat explicit, PDM-ul lui Vladimir Plahotniuc a reuşit în timp câştigarea majorităţii prin coruperea şi atragerea celorlalţi deputaţi. Votul uninominal ar fi deschis asemenea perspective pentru întreaga republică, una în care majorităţile să fie câştigate ulterior, nu doar pe câmpul de bătălie electoral. Reacţiile interne şi externe au fost dure, jocul liderului PDM era străveziu. Şi acum intervine o mişcare politică fără precedent. Salvatorul lui Vlad Plahotniuc nu a fost altul decât... Igor Dodon. Adică partidul acestuia, respectiv Partidul Socialiştilor. Mai concret, pe 19 martie 2017, Igor Dodon anunţa iniţiativa introducerii unui sistem electoral mixt, iar a doua zi socialiştii se conformează şi înregistrează un proiect în acest sens deşi anterior declarau că nu vor accepta aşa ceva. Pe 5 mai 2017 se votează în Parlamentul RM proiectul socialiştilor. Pe 20 iulie este consemnat votul „istoric” care oferă binomului 74 de voturi pentru schimbarea sistemului de vot. Surprinzător e altceva. Igor Dodon şi partidul său era acreditaţi pe fostul sistem de vot (vot pe liste) cu majoritatea votului popular. În condiţiile în care socialiştii nu se află la guvernare, deci se presupune că nu vor fi printre cei care delimitează colegiile uninominale, ideea modificării sistemului de vot este pur şi simplu de neînţeles. Un partid care poate lua majoritatea pe un anumit sistem de vot nu are nici un motiv din lume să îl modifice. Iată că Partidul Socialiştilor, la semnalul lui Igor Dodon, face asta. Explicaţia e una singura. O înţelegere mai adâncă ce stă la fundamentele politicii moldoveneşti de azi şi care face din binomul Plahotniuc-Dodon principalul jucător politic de pe piaţă.

Fake parties la Chişinău sub pulpana lui Vladimir Plahotniuc

Să trecem acum la principalul membru al binomului, Vladimir Plahotniuc. Strategia politică a lui Vladimir Plahotniuc şi a partidului său, PDM, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018 se bazează pe următoarele elemente care să maximizeze procentele electorale:

„Lista de cumpărături”: Votul mixt care îi permite să atragă sau să sprijine deputaţi care se vor ralia ulterior proiectelor PD (cazul găgăuz, despre care am vorbit deja, unde PD deţine cu un singur deputat afiliat preşedinţia Adunării Populare);

Pârghiile financiare şi juridice: deja majoritatea primarilor din republică a devenit PDM, din două raţiuni. Prima este financiară – banii de la buget într-o măsură covârşitoare; a doua de ordin judiciar: cine nu se supune nu are nicio siguranţă că nu va fi vizitat de procurori.

Cazul Dorin Chirtoacă: Acest al doilea instrument (juridic) este esenţial, şi chintesenţa lui este cazul Dorin Chirtoacă. Unul dintre raţiunile arestării de la Chişinău este acesta: cine nu se supune, suportă consecinţele. Dacă Dorin Chirtoacă, primarul capitalei, a păţit asta (cu toată notorietatea lui, care ar putea declanşa reacţii sau presiuni), vă puteţi imagina ce poate păţi un primar dintr-un sat uitat de lume, de care nu ştie nimeni şi în legătură cu care nu s-ar mobiliza nicio instanţă mediatică? Mesajul este evident în perspectiva alegerilor parlamentare şi, mai ales, în perspectiva importanţei strategice pe care primarii o vor avea în alegerile care se vor desfăşura după votul mixt.

Fake parties, respectiv fenomenul partidelor dubluri. Ceea ce se petrece acum în R. Moldova este un fenomen de constituire şi configurare, sub pulpana lui Vladimir Pahotniuc, a unui spaţiu politic de falsă/parţială opoziţie, care să vizeze strict figura politică a lui Igor Dodon lăsând neatinsă imaginea guvernului şi a Partidului Democrat (ca şi cum binomul nu există sau Vladimir Plahotniuc NU e la putere şi nu o exercită). Igor Dodon, în acestă naraţiune, este singurul care deţine puterea în republică. Răul absolut, fără rest, de care trebuie scăpat obligatoriu. Este vorba deci despre o serie de partide, care unele sunt deja constituite, altele vor fi, mai ales în perspectiva eventualelor alegeri pentru Primăria Chişinăului, şi care trebuie să acopere un întreg spectru politic de la dreapta PD (considerat de centru stânga), respectiv, centrul politic şi dreapta politică (unionistă) din republică. Adică spaţiul politic genuin ocupat de forţele pro-europene după 2009. PD trebuie să completeze spectrul cu un fake PLDM (centru dreapta) şi un fake PL (unionist). Proiectul este în curs şi se derulează sub ochii noştri

Cum identificăm „fake parties” la Chişinău?

Simplu. Sunt acele partide declarate de Opoziţie care ignoră sau menajează binomul. Adică fac declaraţii generale despre tot şi toate, mai ales despre Igor Dodon şi Federaţia Rusă (cu toate cele aferente: separatism, imperialism etc.), se declară chiar şi unioniste, atacă totul cu o singură excepţie: persoana lui Vladimir Plahotniuc. Acesta nu greşeşte sau nu este identificat niciodată ca atare. Oricine este de vină, dar el nu. Se poate protesta împotriva regimului, generic vorbind, chiar împotriva guvernării, dar niciodată împotriva lui Vlad Plahotniuc. Aceste partide au resurse administrative (inclusiv funcţii înalte în Parlament), dar şi mediatice, căci beneficiează de platforme media inclusiv cele patronate de liderul PDM. Unde veţi identifica aceste comportamente politice sau mesaje mediatice este, evident, vorba despre acele partide care sunt construite/tolerate (a se citi liderii lor sunt menajaţi de procurori, indiferent că au fost premieri sau miniştri în perioade cel puţin tulburi) în perspectiva unei cât mai substanţiale coaliţii sub mantaua lui Vladimir Plahotniuc.

Continuarea o găsiți pe: adevarul.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 15:25

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Au părăsit PD pentru că nu-i mai reprezintă! Șase primari ai unor localități din raionul Rezina și vicepreședinta raionului, Aurelia Griogoriță, au anunțat că părăsesc rândurile Partidului Democrat din Moldova și susțin grupul parlamentar „Pro Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:40

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

Stoianoglo PROMITE că 29 de oameni ar urma să fi audiați în dosarul finanțării PSRM din Bahamas / Nicio persoană nu este încă BĂNUITĂ

29 de persoane fizice urmează a fi audiate de procurori în dosarul finanțării PSRM din Bahamas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:31

Dodon se „rățoiește” la Ministrul Agriculturii pe care tot el l-a numit în funcție câteva luni în urmă: OPRIȚI „BESPREDELU”

Dodon se „rățoiește” la Ministrul Agriculturii pe care tot el l-a numit în funcție câteva luni în urmă: OPRIȚI „BESPREDELU”

Tăierea ilicită a pădurilor este o problemă gravă în opinia șefului statului, Igor Dodon. Acesta le promite pădurarilor că „vor intra la închisoare”, dacă continuă să vândă ilegal lemn, iar ministrului Agriculturii, Ion Perju, îi promite că riscă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:28

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu: Andronachi și Dodon au bătut palma la „Metalferos”. Acum de acolo se finanțează și PD și PSRM

Eșanu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că după ce în vară Andronachi dispăruse o perioadă din Republica Moldova, ulterior președintele Igor Dodon „i-a dat asigurări că nu-l atinge”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:22

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

Sute de mii de pangolini au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii

 Aproape 900.000 de pangolini, o specie aflată pe cale de dispariţie, au fost vânduţi ilegal în întreaga lume în ultimele două decenii, a informat joi un ONG care monitorizează circuitul traficului de animale, citat de AFP. "Nu trece o zi fără a vedea o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 14:00

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

VIDEO / SCANDAL ÎN PARLAMENTUL R. MOLDOVA. Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului și nu i-au permis lui Chicu să citească raportul de 100 de zile

Ședință cu SCANDAL la Parlament: Deputații din opoziție au BLOCAT tribuna Legislativului, în ziua în care premierul Chicu a venit neanunțat în Parlament să-și citească raportul la 100 de zile de activitate

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 21 Februarie 2020, ora: 13:42

Startup Week 2020 – cel mai important eveniment pentru antreprenori, revine la Chișinău

Startup Week 2020 – cel mai important eveniment pentru antreprenori, revine la Chișinău

Peste 1000 de actuali și viitori antreprenori sunt așteptați la cel mai important eveniment local dedicat antreprenoriatului – Chișinău Startup Week 2020. Acesta va avea loc în perioada 23-27 martie și va include o serie de evenimente de interes pentru cei din domeniu. Timp de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 13:20

DE CE INSPECTORATUL NAȚIONAL DE POLIȚIE DOARME ? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

DE CE INSPECTORATUL NAȚIONAL DE POLIȚIE DOARME ? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 13:07

Daniel Ioniță: „În momentul de față NU SUNTEM CONVINȘI că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

Daniel Ioniță: „În momentul de față NU SUNTEM CONVINȘI că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

România nu este convinsă că autoritățile de la Chișinău sunt serioase în ceea ce privește parcursul european, declară ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. În cadrul emisiunii „Alternativa europeană” de la Radio Chișinău, diplomatul...

( ) Citeşte tot articolul

Orhei 21 Februarie 2020, ora: 12:56

Prima farmacie socială a fost deschisă la Taraclia cu susținerea Partidului ȘOR

Prima farmacie socială a fost deschisă la Taraclia cu susținerea Partidului ȘOR

La Taraclia, a fost deschisă o farmacie socială, unde medicamentele sunt vândute fără adaos comercial și costă, în medie, cu 20% mai puțin decât în alte farmacii. Este a treia farmacie socială din țară, deschisă cu susținerea Partidului „ȘOR” la...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 21 Februarie 2020, ora: 12:13

Loteria Națională: Cresc șansele de a câștiga 3 milioane de lei cu biletul ”Bonus de Crăciun”

Loteria Națională: Cresc șansele de a câștiga 3 milioane de lei cu biletul ”Bonus de Crăciun”

Cel mai generos bilet din istoria loteriei din Moldova încă mai păstrează câștigurile sale de top. În biletul ”Bonus de Crăciun” mai sunt intacte o sumă de 100 de mii de lei, una de 500 de mii de lei și premiul mare de 3 milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:10

PROTEST LA CHIȘINĂU / Microbuzele nu vor circula LUNI până la ora 10.00

PROTEST LA CHIȘINĂU / Microbuzele nu vor circula LUNI până la ora 10.00

Transportatorii care administreaza rutele de microbuz din Chisinau anunta pentru luni, 24 februarie, o actiune de protest. Microbuzele nu vor iesi la linie pana la ora 10.00.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:07

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde că „HiSky” nu are voie să vândă bilete în R. Moldova

Consumatorii de servicii avia au de astăzi o nouă alternativă – HiSky. Compania - fondată în R.Moldova, se lansează pe piața locală și regională în baza unui parteneriat cu operatorul român Cobrex Trans, se anunță într-un comunicat expediat de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:04

Pieton spulberat în centrul capitalei. Ar fi fost băut și traversa neregulamentar - VIDEO

Pieton spulberat în centrul capitalei. Ar fi fost băut și traversa neregulamentar - VIDEO

Graba și iresponsabilitatea unor pietoni poate să ducă la urmări grave. Este și cazul unui bărbat din Chișinău, care a încercat să traverseze neregulamentar strada, dar a ajuns la spital cu o fractură la picior.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 12:03

Exemplu pentru Moldova: Ucraina a blocat accesul la aproape 100 de site-uri de pariuri ilegale

Exemplu pentru Moldova: Ucraina a blocat accesul la aproape 100 de site-uri de pariuri ilegale

Comisia Națională pentru Reglementare de Stat în domeniul Comunicațiilor și Informatizării (CNRSCI) din Ucraina a obligat toți operatorii de telecomunicații din țară să blocheze accesul la aproape 100 de site-uri de pariuri sportive și cazinouri online ilegale. Printre site-urile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:58

Suicid, la COJUȘNA. Un tânăr de 30 de ani și-ar fi pus capăt zilelor

Suicid, la COJUȘNA. Un tânăr de 30 de ani și-ar fi pus capăt zilelor

Tragedie fără margini într-o familie din satul Cojușna, raionul Strășeni. Un tânăr de 30 de ani s-ar fi strangulat în podul casei. Descoperirea macabră a fost făcută în seara de 20 februarie, de către un vecin, care a chemat imediat poliția. La fața locului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:21

Pericol extrem la câțiva kilometri de granița României!

Pericol extrem la câțiva kilometri de granița României!

 Statul român ignoră, complet, depozitul de deșeuri radioactive de la Koslodui din Bulgaria in care se vor depozita 350.000 tone. Marți, 18 Februarie 2020, la Craiova, finanțatorul depozitului de deșeuri radioactive a organizat o dezbatere privind depozitul de deșeuri ce se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:12

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Declarații bizare ale lui Igor Dodon despre „planurile sale” în următorii ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:11

opinie Nicolae Negru: O alianță oficială PD-PSRM ar fi un pas sinucigaș pentru democrați

Nicolae Negru: O alianță oficială PD-PSRM ar fi un pas sinucigaș pentru democrați

”Igor Dodon stă în spatele scindării Partidului Democrat. PD putea să existe în forma în care a existat, într-o alianță neformală cu PSRM, chiar să voteze uneori împotriva unor inițiative guvernamentale care nu le sunt pe plac. Dar Igor Dodon nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 11:09

În 2019, peste 10 MII de cazuri noi de CANCER au fost înregistrate în Moldova

În 2019, peste 10 MII de cazuri noi de CANCER au fost înregistrate în Moldova

În 2019, peste 10 mii de cazuri noi de cancer au fost înregistrate în Moldova. Printre cele mai frecvente tipuri de cancer se numără cancerul colorectal, de sân și de col uterin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 10:55

Ce se întamplă în creier când nu dormi suficient

Ce se întamplă în creier când nu dormi suficient

Atunci cand nu dormi nu doar tu ai de suferit ci si pielea ta, job-ul tau, precum si relatia ta. De ce? Iata ce efecte devastatoare are privarea de somn. Anatomia somnului Nevoia de somn difera de la persoana la persoana, insa adultii au nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 10:51

Stoianoglo nu exclude că DOSARUL PLATON va fi rejudecat

Stoianoglo nu exclude că DOSARUL PLATON va fi rejudecat

Procurorul general Alxandr Stoianoglo nu exclude posibilitatea ca dosarul lui Veaceslav Platon să fie rejudecat, după ce în spațiul public au apărut acuzații precum că s-ar urmări încercări de a-l elibera pe controversatul om de afaceri. Stoianoglo a declarat, în cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 10:47

CEC a autorizat desfășurarea unui EXIT POLL pentru alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020

CEC a autorizat desfășurarea unui EXIT POLL pentru alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020

CEC a autorizat desfășurarea unui sondajul de opinie de tip exit-poll pentru alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020 în CEU nr. 38, municipiul Hâncești

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 10:38

Frica de coronavirus şi o informaţie falsă i-au făcut pe oameni să atace autobuze cu pietre, în Ucraina / FOTO, VIDEO

Frica de coronavirus şi o informaţie falsă i-au făcut pe oameni să atace autobuze cu pietre, în Ucraina / FOTO, VIDEO

Proteste violente şi confruntări cu poliţia au izbucnit în mai multe regiuni din Ucraina, după ce un e-mail transmis în masă, care pretindea că aparţine ministerului Sănătăţii din Ucraina, a răspândit informaţia falsă potrivit căreia ar exista 5 cazuri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 10:36

Monica Babuc ar urma să fie Ministrul Culturii în guvernarea Dodon/Chicu

Monica Babuc ar urma să fie Ministrul Culturii în guvernarea Dodon/Chicu

Patru ministere din Guvernul Chicu ar urma să fie conduse de reprezentanții Partidului Democrat din Moldova (PDM), susține deputatul Andrian Candu, care a părăsit ieri formațiunea.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)