Actualitate

Data alegerilor parlamentare este 20 octombrie / Peste termenul stabilit de lege

Scrutinul va fi organizat în circumscripțiile electorale uninominale:
– nr. 33, mun. Chișinău;
– nr. 48, or. Slobozia, mun. Tiraspol și Bender;
– nr. 50, la vest de Republica Moldova.

Reamintim că mandatele de deputat au devenit vacante după ce Parlamentul Republicii Moldova a luat act de demisiile a trei deputați, aleși în circumscripțiile electorale sus-menționate, la alegerile din 24 februarie 2019. Este vorba despre domnul Andrei Năstase, domnul Viorel Melnic și doamna Maia Sandu.

Ce spune legea?

Maia Sandu și Andrei Năstase au depus jurământul la Guvern pe data de 8 iunie. Legea despre statului deputatului în Parlament (articolul 5): „Deputatul care se află în unul din cazurile de incompatibilitate (…) va demisiona, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, din funcţia incompatibilă cu mandatul de deputat”.

Maia Sandu, Andrei Năstase au demisionat la 8 iulie, la exact 30 de zile de la validare.

Codul Electoral prevede că în cazul în care candidatul care a câștigat la alegeri pe o circumscripție se retrage, în acea circumscripție uninominală se organizează alegeri noi. Astfel, pe circumscripțiile nr. 33, 48 și 50, în următoarea perioadă ar trebui să se desfășoare alegeri parlamentare noi.

Legea prevede că dacă funcția de deputat a devenit vacantă – Comisia Electorală Centrală stabileşte data desfăşurării alegerilor noi care au loc peste cel puţin 60 de zile de la data când deputatul a renunțat oficial la funcția de deputat, dar nu mai târziu decât peste trei luni de la această dată. Totodată, deputații au la dispoziție 30 de zile pentru a anunța oficial Parlamentul că renunță la mandatul de deputat și rămân în Guvern.

Alegerile noi ar trebui să fie organizate până la data de 8 octombrie 2019. Ultima duminică care se încadrează în termen este 6 octombrie. Alegerile locale au fost deja stabilite pentru 20 octombrie.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *