Actualitate

Dati-ne banii inapoi!

La sfarsitul lui mai, TIMPUL a fost primul ziar care a atentionat asupra crizei de lichiditati cu care se confrunta BC „Investprivatbank”. Zeci de clienti se adunau in fiecare zi pentru a incerca sa-si ridice depozitele, al caror termen expirase. Ramaneau doar cu speranta si cu ochii in lacrimi, primind asigurari ca banca nu va falimenta, iar situatia se va ameliora la inceputul lunii iunie… Iata ca a venit iunie, iar ceea ce se intampla este exact invers.

 

In incercarea de a investiga intreaga drama prin care trece banca, dar si deponentii sai, TIMPUL a publicat, inca acum o luna, declaratiile cetatenilor despre aceea ca nu-si pot primi integral sumele, a oferit cuvantul presedintelui „Investprivatbank”, Ion Chirpalov, care spunea atunci: „Deponentii trebuie sa-si pastreze calmul si-i asiguram ca-si vor primi banii, asa cum a fost de-a lungul celor 15 ani de activitate”. Materialele publicate erau un semnal clar ca sistemul bancar e atacat de criza, iar expertii in economie atentionau asupra lipsei de reactie din partea Bancii Nationale a Moldovei (BNM) fata de situatia din sistem. Am solicitat Serviciul de presa a BNM sa comenteze situatia de la „Investprivatbanc”. Am fost sfatuiti sa facem o solicitare in scris, „dupa care, in 15 zile veti primi un raspuns”. Ne-am conformat si am cerut BNM sa ne spuna „care sunt masurile pe care le intreprinde BNM in vederea depasirii deficitului de lichiditati cu care se confrunta bancile comerciale din RM, precum si sa confirme ori sa infirme informatiile potrivit carora BNM ar fi creditat cu 200 milioane de lei BC „Investprivatbank”. A trecut aproape o luna, iar raspunsul nu ne-a mai venit. A venit insa falimentul bancii.

Vineri, in cadrul unei conferinte de presa, viceguvernatorul BNM, Emma Tabarta, a declarat ca, in urma controalelor efectuate in perioada martie-mai 2009 la BC „Investprivatbank”, s-au constatat incalcari ale prevederilor din Legea institutiilor financiare si ale Regulamentului BNM cu privire la suficienta capitalului ponderat de risc. Astfel, a fost luata decizia de a retrage licenta intreprinderii si a-l numi pe Ion Ropot, din cadrul departamentului supraveghere bancara a BNM, lichidator al bancii. Acum toate imputernicirile organelor bancii trec la lichidator. In timpul conferintei, in fata sediului central al bancii se adunasera zeci de persoane, care scandau: „Acolo sunt banii nostri!”, „Dati-ne banii inapoi!”. Dar nimeni din cei responsabili n-a binevoit sa discute cu oamenii. Zilele trecute, prim-vicepremierul Igor Dodon se arata convins ca „masurile ce se intreprind in prezent vor permite ca deponentii sa-si primeasca toate mijloacele depuse, daca vor dori. Exista si un alt scenariu: ei ar putea sa devina deponenti ai unei alte banci. In acest caz, depozitele pe care le detin vor fi transferate si ei vor pierde din dobanda, pastrandu-si in continuare banii la banca”. In contextul situatiei de la „Investprivatbank”, putina lume stie ca un expert din cadrul BNM, care a efectuat un control si nu a depistat nereguli la aceasta banca, a fost nevoit sa plece de la Banca Nationala. Mai ramane neclara relatia dintre administratia bancii falimentate si responsabilii de la BNM.

Solicitata de jurnalisti, Emma Tabarta a respins afirmatia potrivit careia banca a fost impiedicata de BNM sa vanda imobilele gajate pentru a evita caderea pietei imobiliare. „Nu este adevarat. In acordul incheiat intre BNM si „Investiprivatbank” in martie era prevazut ca orice operatiune de instrainare a oricaror active necesita coordonarea cu BNM. Coordonare nu inseamna interzicere. Noi trebuia doar sa urmarim ca activele sa nu fie vandute la un pret de nimic”, a Emma Tabarta.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *