Astăzi 18 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 12:23
Abonamente

Opinii & Editoriale 28 Noiembrie 2016, ora 08:22    Din editia print

Marime Font

De ce a pierdut Maia Sandu

Victoria, chiar dacă la limită, a lui Dodon este în sine și o palmă dureroasă aplicată eforturilor Uniunii Europene de a democratiza și moderniza R. Moldova. Dincolo de propaganda și dezinformarea presei rusești privind realitățile din UE și RUsia de azi, este o mare înfrângere a birocraților europeni care s-au perindat prin Chișinău în ultimii ani.

Despre ce fel de integrare europeană merge vorba, dacă majoritatea celor care l-au votat pe Dodon sunt convinși că astăzi viața în Rusia este mai „bună” decât în statele UE? Cum să-i convingi că viitorul RM este Europa, dacă ei sunt convinși că astăzi în Rusia viața este mai bună? Este evident că atât Acordul de Asociere, dar și eventuala integrare în UE nu se va realiza cât timp o parte importantă a cetățenilor sunt convinși că Rusia este un model de stat și nu UE. Chiar dacă în ultimii ani, UE, România și Chișinăul au investit resurse importante în regiunea găgăuză, iar Federația Rusă nu a dat niciun leu, votanții de acolo au preferat unanim să voteze pentru candidatul prorus. Această viziune a unei părți din societate este un efect al neînțelegerii problemelor și stării sociale în care se află acea parte a cetățenilor care tânjesc după refacerea URSS-ului.

Alianța minoritarilor

Deși Dodon se laudă că a câștigat majoritatea în alegeri, în realitate, el a fost votat doar de un sfert din cetățenii cu drept de vot. Din punct de vedere etnic, „majoritatea lui Dodon” este formată din toate minoritățile etnice din R. Moldova care s-au unit împotriva moldovenilor proeuropeni - ruși, ucraineni, bulgari, găgăuzi și moldoveni rusofonizați. Realitatea economico-socială dictează ordinea politică. Nordul R. Moldova, care votează tradițional cu partidele proruse este o reacție naturală a foștilor coloniști ruși, aduși aici să muncească în fabricile sovietice. Odată cu falimentul URSS și dezmățul numit „tranziție” acei cetățeni au rămas fără locuri de muncă, iar lumea lor în care totul era simplu și funcționa de la sine s-a zdruncinat. Din muncitor sovietic, „clasă conducătoare” a URSS-ului, care primea o casă, un loc de muncă și trăia într-un fel de utopie, au ajuns șomeri, au sărăcit și prin politicile neghioabe duse de Chișinău - s-au simțit excluși din noua construcție statală. Statul multietnic, pe care tot pune accentul ambasadorul UE la Chișinău este o mascaradă și un camuflaj sub care se ascunde dorința minoritarilor rusofoni să revină la statutul de „frate mai mare” care conduce destinele poporului sovietic. Minoritățile ucrainene, bulgare sau găgăuze au trecut de partea etnicilor ruși cu mentalitate sovietică pentru că statul R. Moldova a permis în ultimii douăzeci de ani rusificarea lor prin școlarizarea în limba rusă. Sub pretextul că rusa e limbă de comunicare între etnii, minoritățile ne-ruse și-au uitat limba, iar copiii lor după ce sunt educați din banii Chișinăului în limba rusă - se întorc împotriva lui și speră să poată reface marele imperiu.

Falimentul economiei centralizate sovietice, dar și deconectarea de la economia sovietică ce a generat șomaj în masă a distrus visul sovietic, iar toată vina a fost aruncată pe Chișinăul „unionist” care umbla prin piață după limbă și alfabet. Nimeni nu s-a obosit să le explice că falimentarea economiei RSSM a fost realizată tot de foști comuniști. Sangheli, membru al Partidului Comunist din 1967, a devalizat colhozurile printr-o „împroprietărire” cretină care le-a dat oamenilor bucăți minuscule de pământ care și până azi generează în zonele rurale - agricultură de subzistență. Chiril Lucinschi, în timpul căruia a fost realizat unul din cele mai mari jafuri asupra economiei naționale - privatizarea sistemului de distribuție a energiei electrice a fost șeful Partidului Comunist din RSSM. Despre Voronin nu prea are sens să vă povestesc prea multe, sunt convins că știți și singuri cum „marele șăf comunist” trăia în lux ca un capitalist adevărat cu proprietăți și bunuri prin toată Europa. Anume nomenclatura sovietică, comunistă, a fost beneficiară reală a dispariției economiei URSS-ului, nu românii din R. Moldova. Pentru că anume ei au condus țara în ultimii douăzeci de ani, era nevoie de un inamic cu care să lupte, pentru a camufla implicarea lor în devalizarea economiei. Victima perfectă au fost românii din RM care au fost acuzați de toate relele. Din cauza românilor a început războiul din Transnistria, din cauza noastră a dispărut URSS-ul, din cauza românilor au sărăcit oamenii. Atunci, în anii ‘90 s-au pus bazele divizării ireversibile a societății R. Moldova. Românofonii s-au concentrat pe acele teme unde se simțeau nedreptățiți - dreptul la alfabet, limbă, istorie, cultură ș.a.m.d. Rusofonii sovietici au crezut și cred în continuare că această bucată de pământ aparține Uniunii Sovietice (sau după caz Federației Ruse).


Fără a înțelege cât de eficientă a fost sovietizarea RSSM și cât de puternică era convingerea oamenilor în măreția imperiului sovietic, este greu de explicat nostalgia cetățenilor față de vremurile URSS. Tatăl lui Dodon a fost șef de brigadă în colhoz, dacă URSS-ul ar fi rămas în picioare, Igor Dodon ar fi fost membru de partid în ceea ce credeau ei că e cel mai mare, cel mai puternic și cel mai temut imperiu din lume. În doar câțiva ani din URSS n-a mai rămas decât câteva monumente de-a lui Lenin, iar dodoneii din R. Moldova trebuiau să accepte că tot ce-au știut ei, tot ce-au crezut, tot ce i-au învățat a fost o minciună sfruntată, iar mărețul imperiu s-a prăbușit. Cel mai grav lucru pentru cei veniți în timpul URSS-ului în RSSM a fost pierderea statutului de cetățean cu drepturi speciale. Pentru rușii comuniști care conduceau economia RSSM, moldovenii erau un fel de țărani colhoznici care trebuiau să spună mulțumesc că a venit cineva să le tragă lumină în sat, noi nu eram decât niște amărâți de locuitori într-o colonie, ei erau cei care au pornit revoluția, ei erau cei care au creat cel mai mare imperiu, ei erau cei care îl conduceau. Într-o clipă, de la statutul de populație majoritară în URSS, rușii din RSSM, au devenit o minoritate, revolta lor a fost cel mai bine văzută în timpul războiului ruso-moldovenesc din Transnistria. Conflictul n-a pornit de la tricolor și limbă, acesta era doar un simplu pretext, miza sovieticilor care au creat Transnistria era să păstreze lumea veche unde ei, o minoritate, conduceau cu majoritatea ce era de altă etnie.

Asta a fost replica lor la dorința noastră de a fi independenți de fosta capitală. Deși au trecut atâția ani de atunci, în mare parte resentimentele populației rusofone față de populația majoritară sunt aceleași. Cum pot niște „țărani de moldoveni” să fie „conducători” peste mărețul popor rus?

Pentru cine n-a înțeles încă, întotdeauna economicul dictează schimbările sau progresul politic. Eșuând lamentabil în crearea unui stat modern ce ar genera prosperitate, sărăcind crunt populația nu este nimic surprinzător în revenirea ideii că „totuși era mai bine înainte”. Pe un om, care n-are bani să-și trimită copiii la școală, n-ai cum să-l convingi să fie de partea ta cu retorici „corecte politic”, așa cum a încercat Maia Sandu.

Cerc vicios

O economie la pământ și lipsa unei națiuni a dus la un stat semiparalizat în care aproape totul merge prost. Nu cred că există vreun domeniu în care lucrurile să funcționeze. Aceste două elemente au pornit o spirală vicioasă în care statul (societatea) merge din mai rău în mai rău. Unica soluție rămâne integrarea în structurile europene (deci, revenirea acasă alături de România). Din păcate lupta pentru reeuropenizarea cetățenilor R. Moldova a fost pusă pe pauză pentru că acțiunile guvernelor proeuropene au generat și mai multă sărăcie, iar „băieții deștepți” ne servesc diverse gogoașe otrăvite despre „națiunea civică”. Această națiune nu poate exista din simplul motiv că vorbitorii de rusă trăiesc în lumea lor, iar vorbitorii de română n-au loc în ea, decât dacă acceptă să cedeze tot.

Drumul spre Unire trece prin reeuropenizarea majorității populației R. Moldova. Cât timp avem o majoritate care se împotrivește vehement oricărei forme de integrare europeană, șansele la o Unire pașnică a poporului român, fără un cataclism regional sunt mai degrabă teoretice. Unica speranță pentru alegerile din 2018 este ca societatea să facă diferență între retorica declarativă proeuropeană și realitatea socio-economică. Da, guvernările din 2009 încoace au eșuat în apropierea RM de Europa, dar asta nu înseamnă că direcția (Europa, deci România) este greșită, ci că eforturile tuturor care nu vor să revenim colonie rusească trebuie să se focuseze pe importanța europenizării, adică a modernizării, de-comunizării și de-criminalizării. Dacă Maia Sandu nu va înțelege de ce atâția moldoveni au votat cu ea în Europa, dacă nu va ridica ea steagul luptei pentru europenizarea țării și nu-și va asuma ca obiectiv principal integrarea europeană - victoria Moscovei în alegerile din 2018 este garantată. Prea mult s-a discutat despre statul captiv, oricât de importantă ar fi această problemă uriașă a subordonării statului față de interesele unor elite economice - fără o europenizare morală, economică și politică - nu se va schimba nimic. Nu este nimic grav dacă se acceptă că „națiunea civică” dintre rușii prosovietici și moldovenii proeuropeni a eșuat, cu adevărat important este ca un lider politic, votat de atâția oameni de calitate să înțeleagă că interesul vital al R. Moldova este revenirea în lumea civilizată. Astăzi, unica idee în jurul căreia majoritatea populației s-ar putea „uni” este transformarea R. Moldova dintr-un satelit sovietic într-un stat modern, cu valori europene.

Da, victoria rușilor lui Dodon este o înfrângere și pentru curentul unionist. Cu toții trebuie să înțelegem că nu vom putea niciodată să convingem majoritatea populației despre efectele pozitive ale reunificării și a perspectivelor care derivă din ea dacă nu reușim să-i convingem de realitatea la zi în Europa. Aparent, având în față atâtea probleme (economice, politice, demografice etc.), pare o bătălie fără mari sorți de izbândă, totuși ce alternative sunt? Să-i lăsam pe dodonei să-și facă de cap? Să servim gogoașe despre „națiuni civice” și tot felul de aberații despre „batiste pe țambal”?

P.S. Produsul intern brut al Federației Ruse în anul 2007 era de 1.3 trilioane dol. SUA, acesta a crescut constant până în 2013, când a ajuns la 2.2 trilioane dol. SUA. Odată cu izolarea economică a F. Ruse după pornirea războiului ruso-ucrainean, PIB-ul F. Ruse s-a prăbușit în 2015 la 1.3 trilioane, iar estimările arată în 2020 că va fi de doar 1.6 trilioane. Dacă înainte se spunea că lumina vine de la răsărit, astăzi, cu certitudine, putem spune că dolarii și euro vin din apus. Fără racordarea economică a R. Moldova la spațiul european, nu există nicio șansă să vedem investiții care ar crea locuri de muncă și ar oferi o șansă cetățenilor să-și câștige onest bucata de pâine.

Un articol de: Silviu Tănase Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 12:23

Gătită la perfecţie, friptura de fazan umplut la cuptor în vas roman poate face cinste oricărei mese festive, de sărbători sau în familie. Este o friptură fină, ce se distinge prin carnea fragedă şi suculentă, având o piele crocantă şi o umplutură rafinată....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 12:09

Nominalizările pentru cea de-a 92-a ediţie a galei premiilor Academiei de film americane, ce va avea loc pe 9 februarie, au fost anunţate luni, de actorii Issa Rae şi John Cho. Ediţia de anul acesta a galei Oscar va avea loc fără o gazdă oficială, iar momentele din timpul ceremoniei...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 Ianuarie 2020, ora: 12:01

Grigore Vieru, poetul poporului român, care a luptat pentru Mișcarea de Eliberare Națională a Basarabia. Poetul ce a trezit poporul român la conștiința națională, la dragostea de patrie. După 11 ani de la moarte, el rămâne a fi un simbol pentru neamul românesc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 10:14

Olanda a exportat produse agricole în valoare de aproape 95 de miliade de euro într-un singur an

Olanda a exportat produse agricole în valoare de aproape 95 de miliade de euro într-un singur an

Exporturile de produse agricole ale Țărilor de Jos au crescut cu 4,6% în 2019, atingând un nou maxim istoric de 94,5 miliarde de euro, a anunţat vineri Institutul naţional de statistică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 10:11

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Industria de apărare va deveni vector pentru dezvoltarea României

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Industria de apărare va deveni vector pentru dezvoltarea României

Industria de apărare va deveni curând un vector pentru dezvoltarea României, a afirmat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:48

Pavel Crușevan - cel mai acerb antisemit ȘOVIN RUS - principalul INCITATOR la Pogromului anti-evreiesc din Chișinău din aprilie 1903

Pavel Crușevan - cel mai acerb antisemit ȘOVIN RUS - principalul INCITATOR la Pogromului anti-evreiesc din Chișinău din aprilie 1903

Pаvel (Pavalаchii) Alexаndrovici Crușeveanu (Krușevan, în rusă Павел Александрович Крушеван) (n. 27 ianuarie (stil vechi) 1860, satul Ghindești, Ținutul Soroca, gubernia Basarabia — d. 18 iunie (stil vechi) 1909, Chișinău) a fost un jurnalist,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:42

Toți cetățenii români vor trebui să-și schimbe cărțile de identitate(buletinele) până în august 2021 altfel NU VOR PUTEA TRECE HOTARUL

Toți cetățenii români vor trebui să-și schimbe cărțile de identitate(buletinele) până în august 2021 altfel NU VOR PUTEA TRECE HOTARUL

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:40

Mărturisire BOMBĂ: Dincă i-a spus unui polițist sub acoperire care poza în deținut că voia să îl ARDĂ și pe Ștefan Risipițeanu

Mărturisire BOMBĂ: Dincă i-a spus unui polițist sub acoperire care poza în deținut că voia să îl ARDĂ și pe Ștefan Risipițeanu

Anchetatorii din Cazul Caracal au acționat ca în filme. Dacă în spațiul public se vehicula ideea că Dincă nu va putea fi descusut de oamenii legii și de procurorii DIICOT, teoriile s-au dovedit a fi false. Anchetatorii au introdus un polițist sub acoperire în celulă cu Dincă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:37

MESAJ DUR al șefei FMI: Riscăm o nouă mare CRIZĂ economică

MESAJ DUR al șefei FMI: Riscăm o nouă mare CRIZĂ economică

Șefa FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat asupra riscurilor unei noi mari crize economice la nivel global, comparabilă cu cea de la sfârșitul anilor 20, marcată de inechitate și instabilitate financiară, potrivit Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:37

Liderul PUN, Octavian Țîcu îl face praf pe Kulminski (ex-consilier al Maiei Sandu): „Își developează TOATĂ ESENȚA sa de agent de influență rusă”

Liderul PUN, Octavian Țîcu îl face praf pe Kulminski (ex-consilier al Maiei Sandu): „Își developează TOATĂ ESENȚA sa de agent de influență rusă”

Liderul Partidului Unității Naționale, deputatul Octavian Țîcu, vine cu o reacție la declarațiile fostului consilier al Maiei Sandu, Vladislav Kulminski, care ar încerca să dezbine electoratul românesc și proeuropean al R.Moldova. Potrivit lui Țîcu, acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:08

TRAGEDIE LA TIRASPOL. Un copil, de 11 ani, găsită SPÂNZURATĂ în podul casei

TRAGEDIE LA TIRASPOL. Un copil, de 11 ani, găsită SPÂNZURATĂ în podul casei

Tragedie într-o localitate din Tiraspol. O fetiţă de 11 ani şi-a pus capăt zilelor. Copila a fost găsită spânzurată în podul casei, anunţă aşa-numitul Minister de interne din stânga Nistrului, informează publika.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:00

Site-ul pentru adulți PORNHUB dat în judecată pentru că nu asigură subtitrare

Site-ul pentru adulți PORNHUB dat în judecată pentru că nu asigură subtitrare

Portalul pentru adulți Pornhub este chemat în fața instanței pentru că nu oferă posibilități egale de a se bucura de conținutul oferit și persoanelor care au deficiențe de auz ori suferă de surzenie, notează TMZ, citat de Mediafax. Site-ul pentru adulți Pornhub...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:46

CEL MAI EFICIENT SUC ANTICELULITIC. Te scapă rapid de problemă!

CEL MAI EFICIENT SUC ANTICELULITIC. Te scapă rapid de problemă!

Sucul de grapefruit arde rapid grasimile si este unul dintre cele mai performante remedii anticelulitice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:27

În Ucraina a fost lansată prima linie din lume de prelucrare a frunzelor pentru obținerea hârtiei/ FOTO

În Ucraina a fost lansată prima linie din lume de prelucrare a frunzelor pentru obținerea hârtiei/ FOTO

La începutul lunii noiembrie am scris despre faptul că, un elev din Ucraina a elaborat o tehnologie unică de producere a hârtiei din frunzele căzute, acesta fiind premiat cu medalie de aur în cadrul Olimpiadei Geniilor în SUA. Nu a trecut mult timp, că proiectul a și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:21

Mască cu miere și banane pentru părul uscat

Mască cu miere și banane pentru părul uscat

Parul isi poate pierde din stralucire in orice anotimp daca nu este ingrijit corect. In timpul verii, din cauza excesului de transpiratie pot aparea alergii ale scalpului sau alte probleme. Iarna, din princina frigului si a vantului, parul poate deveni uscat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:13

Ministrul Mediului promite demararea, în primăvară, a celei mai ample campanii de împădurire pe care a avut-o vreodată România

Ministrul Mediului promite demararea, în primăvară, a celei mai ample campanii de împădurire pe care a avut-o vreodată România

Cea mai amplă campanie de împădurire a terenurilor degradate în vederea protejării solului, a refacerii echilibrului hidrologic şi a îmbunătăţirii condiţiilor de mediu va fi demarată în România în primăvara acestui an, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:12

7 BENEFICII necunoscute ale frunzelor de Aloe Vera

7 BENEFICII necunoscute ale frunzelor de Aloe Vera

Numită și „crinul deșertului”, Aloe Vera este planta miraculoasă atât de binefăcătoare, încât te vei simți pătrunsă la un moment dat de evlavie în fața tuturor proprietăților sale. Conținând peste 200 de substanțe benefice, planta pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:05

Maia Sandu și măcelul dintre partidele de dreapta

Maia Sandu și măcelul dintre partidele de dreapta

Campania electorală prezidențială încă n-a început, dar măcelul dintre partidele e dreapta este in toi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 07:48

Ucraina: Preşedintele Zelenski a respins demisia premierului Goncearuk

Ucraina: Preşedintele Zelenski a respins demisia premierului Goncearuk

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins vineri seară demisia prezentată în cursul dimineţii de premierul Oleksi Honcearuk, care a luat această decizie după ce publicarea unei înregistrări audio a provocat o criză politică la Kiev.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 18 Ianuarie 2020, ora: 07:46

Voicu le răspunde deputaților PPDA. „Criminalitatea este produsul societății, nu al poliției separat”

Voicu le răspunde deputaților PPDA. „Criminalitatea este produsul societății, nu al poliției separat”

Ministrul de interne Pavel Voicu le răspunde deputaților Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA), care i-au cerut astăzi să prezinte un raport cu privire la situația infracțională din ultima perioadă. De asemenea, Voicu a acuzat fostul Guvern de „problemele care au generat”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 07:34

DEFRIȘĂRI ÎN MASĂ, LA DONDUȘENI. Copaci de 10.000 de lei, tăiați ilegal/ VIDEO

DEFRIȘĂRI ÎN MASĂ, LA DONDUȘENI. Copaci de 10.000 de lei, tăiați ilegal/ VIDEO

Defrișări în masă, la Dondușeni. Pădurile din raion sunt tot mai des atacate de tăietorii iliciți. Numai în primele săptămâni ale acestui an, au fost tăiați ilegal arbori în valoare totală de aproape 10.000 de lei.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)