Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2018
Abonamente

Comentariu 9 Februarie 2013, ora 13:16    Din editia print

Marime Font

De ce AIE trebuie să rămână unită în 2013

Moscova nu a uitat nicio secundă istmul ponto-baltic, iar în 2013 îşi continuă presiunile pentru a obţine o serie de înţelegeri cu maximum de profit.

 
 
 

În R. Moldova, partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană au o singură şansă să îşi păstreze un scor electoral mare la alegerile din 2014. Această şansă unică este atingerea obiectivului enunţat chiar din denumirea coaliţiei de guvernare. În toamnă există şansa ca R. Moldova să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană - aceasta ar fi încununarea anilor de guvernare AIE. Un eşec în această toamnă în relaţia cu UE înseamnă un viitor eşec pentru toate partidele AIE la alegerile din 2014. Un lucru trebuie să le fie clar liderilor politici de la Chişinău: din destrămarea AIE nimeni nu are de câştigat, dar toată lumea are de pierdut.

Există tot felul de calcule, fiecare încearcă să tragă spuza pe turta lui. Însă opiniile politice ale cetăţenilor R. Moldova sunt destul de rigide - conform orientărilor geopolitice. Există o uşoară majoritate în favoarea drumului spre Uniunea Europeană, doar că este o majoritate fragilă, schimbul de generaţii este abia la jumătatea drumului şi urmele propagandei sovietice nu au dispărut. Această majoritate fragilă riscă să se dezintegreze odată cu dezintegrarea AIE şi un moment cheie poate fi ratat.Uniunea Europeană are un principiu al porţilor deschise, deşi există o dezbatere cu privire la extindere şi dacă aceasta ar trebui să continue. Uşa spre Bruxelles ar putea, cel puţin teoretic, să mai rămână deschisă. Problema este de partea cealaltă: ce apucă Moscova nu prea mai lasă din strânsoare. O înţelegere cu Moscova, o apropiere de Uniunea Vamală prezintă avantajele imediate ale unor preţuri mici la resursele energetice. Însă Uniunea Vamală a Moscovei nu este construită pe principii şi respectarea lor, este construită pe bunăvoinţa Kremlinului. Iar bunăvoinţa se poate transforma peste noapte în rea-voinţă. Exemplul Ucrainei ar trebui să fie cât se poate de grăitor: gazele naturale ieftine pe termen scurt devin extrem de scumpe pe termen lung. Nu există niciun fel de garanţii că preţurile nu vor creşte brusc, în plus pretenţiile sunt exagerate: „Gazprom” vrea să pună mâna şi pe reţelele de distribuţie.

Moscova nu va face niciun fel de economie de mijloace în 2013 pentru a-şi atinge scopurile în istmul ponto-baltic care include şi R. Moldova. Modificările politicii energetice din Uniunea Europeană vor afecta dramatic echilibrul politic intern al Federaţiei Ruse. Europenii nu mai pot plăti facturile pentru gazele ruseşti - sunt mult prea pipărate la preţ. Astfel că apar iniţiative pentru reducerea dependenţei de „Gazprom”: conducte alternative, producţie de gaze de şist, reducerea consumului. Însă scăderea încasărilor pentru gazele naturale va duce la un dezechilibru financiar greu de administrat pentru Moscova - pacea socială din Rusia stă în echilibru pe-o muchie de cuţit. Rusia nu este atotputernică, iar AIE poate fi buturuga mică care răstoarnă carul mare. Cu o singură condiţie: să fie o buturugă tare.

Un articol de: George Damian
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul