Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 14:14
Abonamente

Constantin Tănase 24 Iulie 2015, ora 10:38    Din editia print

Marime Font

De ce, bă Ionelule?

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop, 2000

 
 
 

Vă-hă-hă! că tare mai suntem proști și încă ne plângem că o ducem rău. Cu mintea pe care o avem o ducem încă destul de bine!

Uite, să luăm de exemplu chestia cu banii, că asta-i frământă pe toți. N-am auzit pe nimeni să spună: „Bă, voi cei de la guvernare, să nu mai împrumutați nici un ban de la occidentali, că vă rupem capul!” Toți tăcem ca niște cărășei în baltă. Ba mai mult chiar, îl aprobăm și îl lăudăm că împrumută. N-am auzit ca, într-o familie normală, părinții să fie lăudați pentru că pot împrumuta bani de la vecini, ca să nu le moară de foame copiii: ia ce oameni gospodari mai sunt Gheorghe și Ileana! Bravo lor – au alergat, au bătut la toate porțile și au împrumutat zece lei să cumpere pâine la copii! Așa procedăm și cu premierii noștri – în loc să le cerem să creeze locuri de muncă, să pună pe roate agricultura, industria, construcțiile etc., noi îi lăudăm că știu să împrumute bani de la organismele financiare internaționale.Într-o seară, la PRO TV Chișinău, Ion Sturza ne amenința că dacă guvernul va fi demis, ne-am ars, pentru că occidentalii n-o să vrea să ne împrumute bani… Și noi mai-mai să-l compătimim – bă, ce-s cu deputații iștia, au înnebunit? Dacă-l dau afară pe Sturza, cine va împrumuta bani? Dacă n-am fi chiar proști cu totul, l-am întreba: bă Ionică, băiatul tatei, ia spune, de ce, bă ochiosule, nu strângi impozitele, de ce nu oprești contrabanda și hoția, ca să ne folosim de banii noștri, dar nu de cei împrumutați? De ce, bă suflețelule, umbli prin Europa și America, cu pălăria, dar nu stai acasă să aduni banii care se fură sub nasul tău de premier reformator și de oamenii iubitori?

În altă seară, tot Sturza povestea la televizor că, din 9 miliarde de țigări care se produc la Combinatul de la Chișinău, trei se vând în mod legal în Moldova, iar șase se exportă prin contrabandă dincolo de hotarele iubitei noastre patrii. Și bineînțeles că banii se duc în buzunarele contrabandiștilor, nu la buget. N-am auzit să se revolte cineva, să-i dea în obraz premierului: bă Ionel, Ionelule, ce ne freci, băiatule, că țara asta a noastră nu se întinde de la Kamceatka până la Marea Roșie ca să nu-i poți controla frontierele. Avem o țărișcoruță că o treci cu pasul, de la un capăt la altul, de câteva ori pe zi, avem atâta armată și poliție că ai putea să faci un zid viu de jur împrejur, că n-ar zbura peste graniță, o sămânță de mac, nu șase miliarde de țigări! De ce, bă Ionelule-compoțelule, nu aduci miniștri, nu bați cu pumnul în masă și nu le hotărăști, opriți contrabanda, că vă dau afară și vă bag la dubă – câte un an de pușcărie pentru fiecare țigară! Cine te încurcă să faci așa ceva, bă Ionelule-premierule? Diacov, Filat sau cine? Și nu cumva banii pe care îi împrumuți de la occidentali sunt chiar banii făcuți pe țigările de contrabandă?
Dar ce să mai vorbim degeaba! DACĂ n-am fi proști, DACĂ am fi deștepți… Asta-i problema – DACĂ! De n-ar fi DACĂ și DARĂ n-ar mai fi necaz în țară! Dar așa este. Vă-hă-hă!

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md