Astăzi 18 Iulie 2019, Joi - Ultima actualizare la 17 Iulie 2019
Abonamente

Social 25 Aprilie 2016, ora 10:26    Din editia print

De ce beau moldovenii?

Marime Font

Foto: simbol

Consumul abuziv de alcool constituie primul factor de risc pentru populaţia din R. Moldova. Conform estimărilor specialiştilor din domeniu, în prezent, cantitatea de alcool pur consumată pe cap de locuitor depășește cifra de 12 litri, anual.

Acest lucru influențează negativ asupra situaţiei demografice, duce la majorarea cazurilor de violenţă în familie și a suicidelor. Datele oficiale arată că peste 50 de mii de moldoveni suferă de alcoolism cronic. De ce totuși în Moldova se bea atât de mult și ce ar trebui să facem pentru a reveni pe calea cea dreaptă, am încercat să aflăm de la oamenii simpli, pe care i-am întâlnit pe străzile din Capitală.

Nicolae, 80 de ani, Chișinău

Moldoveanul, de când îi el, bea! Mulți nu lucrează și nu au cu ce-și hrăni familiile. Ca să scape de probleme se apucă de băut. Ei nu înțeleg că mintea tulbure le va face viața și mai grea. În ultimul timp văd tot mai multe persoane care întrec limita. Înainte nu era așa. Oamenii mai aveau măsură, lucrau, parcă erau mai responsabili. Eu m-am născut în Cahul. Acolo fiecare avea vinul lui, dar și norma lui. Acum totul depinde de situația din țară, dacă lucrurile merg prost, atunci și alcoolici sunt mai mulți, dacă ceva se schimbă spre bine, atunci numărul lor se micșorează. Cel mai mult mă sperie că tot mai mulți tineri intră în patima alcoolului. Mă întreb de unde iau ei parale, pentru că majoritatea stau degeaba. Nici măcar nu le este rușine și jale de părinții care lucrează din greu peste hotare și le trimit bani pentru mâncare, iar ei îi cheltuiesc pe băutură. Nu contează, e băiat sau fată – beau toți laolaltă.


Elena, 48 de ani, Chișinău

Eu, în general, nu beau și nu pot să-i înțeleg pe oamenii care își vând și haina de pe ei pentru o sticlă de votcă. Soțul meu consuma foarte mult alcool și am divorțat. Înțeleg, să-ți dorești să mănânci tortă sau o altă mâncare gustoasă, dar alcoolul chiar îmi provoacă greață. Cred că totul pornește de la educația în familie. Dacă părinții îi oferă un exemplu frumos copilului, atunci cel mai probabil că el nu va ajunge alcoolic. Mă doare sufletul să văd și fete și băieți care consumă alcool fără măsură. Ei acum nu au alte interese, decât calculatorul, distracțiile și evident, băutura. Mulți ajung în asemenea situație pentru că părinții lor au plecat la muncă peste hotare și îi asigură cu tot necesarul. Sunt ferm convinsă că cea mai mare vină pentru ceea ce se întâmplă cu copiii lor o poartă părinții.


Anatolie, 61 de ani

Beau pentru că li-i sete! Eu spre exemplu nu consum tărie din 1993 și mă simt tare bine. Nu pot să zic că până atunci uscam poloboacele, dar mai abuzam și eu câteodată. În alte țări nu se consumă atâta alcool pentru că nu este atât de multă poamă și nu se face mult vin. Acum cu zahărul acesta, din câțiva struguri de poamă ies câteva sute de litri de vin și asta cred că nu-i normal. Vinul curat e cel mai bun, dar și acesta trebuie consumat în cantități mai mici. Îmi mai permit uneori câte un pahar de vin făcut de casă, dar mai mult nu, pentru că începe să mă doară capul. Tinerii de acum beau mai mult decât atunci când eram și eu flăcău. Noi eram câte 7-8 băieți la o bancă de vin, dar în prezent unul poate să bea cinci beri fără să se răsufle. Socru- meu are peste 90 de ani și toată viața a cinstit, dar cu cap și numai vin de calitate.


Ana, 41 de ani, Chișinău

Moldovenii care beau peste măsură sunt moi la caracter! Mai consumă alcool și alte popoare, dar cu moldovenii nu se compară nimeni. Cei mai mulți alcoolici sunt în sate, acolo ei nu au ce face și stau numai cu paharul în mână. Dacă ar fi mai multe locuri de muncă poate oamenii s-ar lua în mâini, dar așa toți beau de atâta sărăcie, chin și osândă. Eu cred că după cum sunt părinții așa sunt și copiii. Dacă cel mic vede că în familie se bea, atunci când va crește mare va face exact același lucru. Foarte rar copiii o apucă pe altă cale. Evident că pe cei tineri îi influențează și anturajul în care cresc și prietenii cu care comunică. Acum tineretul nu are ocupație și din neavând ce face, se apucă de toate aceste nebunii: alcool, fumat, droguri…


Andrei, 23 de ani, satul Ciorescu

Ai noștri beau mult pentru că sunt proști și pentru că n-au ce face. La noi calitatea vieții este foarte joasă, iar oamenii în loc să se implice și să încerce să schimbe lucrurile, se apucă de băut. Țara asta nu are nicio șansă dacă cetățenii vor continua să consume alcool în cantități atât de mari. Mulți nu pot face nimic, chiar dacă sunt cu mintea trează, dar ce să mai vorbim despre cei care abia se țin pe picioare?!”


Angela, 28 de ani, Chișinău

Moldovenii și băutura sunt două lucruri indispensabile. Orașul ista este plin de alcoolici. La fiecare colț de stradă este câte un loc unde se vinde băutură. Am impresia că cei de la conducere doresc ca cetățenii să se alcoolizeze și mai mult, așa încât nimeni să nu observe ilegalitățile și furturile bancare. Mi se face milă de oamenii noștri pentru că sunt harnici. Din cauza băuturii trăim în această mizerie și din câte se pare nu vom ieși de aici foarte curând.


Oleg, 35 de ani, Chișinău

Au furat miliardul și ce-ar trebui să mai facă poporul – de ciudă toți s-au apucat de băut. Eu pot să beau un pahar de vin la o mâncare și știu că aista-i leac. Sunt unele zile când mă raslaghesc (n.red. relaxez) și eu câte oleacă și mai întrec măsura, dar în general știu când trebuie să mă opresc ca să nu ajung în patru labe acasă. Cei care beau mult au anumite probleme: poate au divorțat, poate sunt bolnavi sau poate nu au unde lucra. Oamenii de la conducere mănâncă în restaurante de câteva mii de lei pe seară, dar mai mult de jumătate de populație cu greu o duce de la o lună la alta. Asta nu-i viață, dar e bătaie de joc. Îi înțeleg perfect pe cei care lasă mâinile în jos și se apucă de băut. Când știi că unii fură miliarde de lei, dar tu nu ai de-o pâine, e tare greu să stai cu mintea trează.


Cristina, 29 de ani, satul Peresecina

Alcoolul este în sângele moldoveanului! Văd că cei care beau parcă reușesc și mai multe în viață. Eu nici nu pun tărie pe limbă, nu fumez, lucrez, am un salariu bun, dar nu-mi pot găsi un băiat de încredere, care să vrea să întemeieze o familie. Multe cunoscute de ale mele, care consumă alcool, s-au căsătorit cu cei ca și ele, dar eu mai bine stau singură decât cu cineva care își bea mințile și-mi creează numai probleme.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Chișinău 17 Iulie 2019, ora: 19:18 de Ion Macovei

17 iulie 1436 - La mulți ani, Chișinău! / Astăzi se împlinesc 583 de ani de la prima atestare

17 iulie 1436 - La mulți ani, Chișinău! / Astăzi se împlinesc 583 de ani de la prima atestare Din editia print

Astăzi Chișinăul marchează 583 de ani de la prima atestare documentară. În mod tradițional, autoritățile locale nu organizează nimic cu această ocazie. Marea sărbătoare are loc, toamna, de Hram. Și asta, fiindcă mulți continuă să confunde Ziua orașului cu Hramul Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 19:00

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Adjunctul Secretarului General al Alianței Nord Atlantice, cel mai înalt funcționar public al alianței, cel mai de seamă reprezentant și purtător de cuvânt și de mesaje al NATO, este practic a doua voce în cadrul organizației nord-atlantice și va avea, printre altele,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:49

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan” Foto: Caricatura de Alex Dimitrov

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan”

Eurodeputatul francez Thierry Mariani consideră că „Moldova nu a ales Europa”. În opinia sa, Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor, pe care politicianul le numeşte „două clanuri”, au decis să se alieze ca să lichideze „un al treilea clan”, cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:31

FLASH / O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

FLASH / O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

O persoană care se afla la bordul unei aeronave, de pe cursa Roma-Chișinău a companiei aeriene „Air Moldova” și-a pierdut cunoștința din cauza căldurii. Incidentul ar fi avut loc azi în jurul orei 15:30.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:17

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu, a recunoscut astăzi că nu a fost recuperat niciun leu din banii sustrași din trei bănci moldoveneşti, care au fost delapidate de circa 2,8 miliarde de dolari în perioada 2011-2014.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:11

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

Poate că am văzut (prea) multe, poate că am citit și ce nu trebuie la viața mea, poate că am îmbătrînit, poate că mi s-a tocit simțul civic, dar nu mai pot să mă inflamez de cîte ori țipă strada sau Facebook-ul că vine dictatura. Țipau cînd cu Băsescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:41

”Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? Iată ce îl așteaptă!”

”Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? Iată ce îl așteaptă!”

Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? V-ați bucurat de media lui bună și ați spus-o cu mândrie tuturor? Iată ce îl așteaptă (pe majoritatea, că sunt și excepții sau cazuri de ”random excellence” cum le spune T. Wagner):

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:26

Deputatul independent Oleinic neagă ABERAȚIILE lui Usatîi: Nu renunț la mandat

Deputatul independent Oleinic neagă ABERAȚIILE lui Usatîi: Nu renunț la mandat

Deputatul independent Alexandr Oleinic susține că nu are de gând să renunțe la mandatul de deputat și califică declarațiile liderului PN, Renato Usatîi, precum că ar urma să plece din Parlament, drept „aberații”. Totodată, acesta afirmă că depunerea de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:09

Dodon AVERTIZEAZĂ blocul ACUM: „Dacă cineva crede că noi am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți… Le amintesc că au 26 de mandate”

Dodon AVERTIZEAZĂ blocul ACUM: „Dacă cineva crede că noi am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți… Le amintesc că au 26 de mandate”

Șeful statului Igor Dodon, lider neformal al PSRM, susține că este nemulțumit de activitatea unor ministere din Guvernul Sandu, iar la începutul lunii septembrie, când se termină „luna de miere”, se va încheia și „indulgența” față de miniștrii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 16:37

Ex-premierul Ion Sturza a comentat într-o postare pe Facebook interviurile recente ale ex-premierului Vlad Filat. „Dragă Vlad, cineva îți dorește în continuare tot răul de pe lume. Nu pot altfel să-mi explic de ce te-au provocat să ieși în lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 16:07

Pungile de plastic compostabile încă pot transporta o grămadă de cumpărături după ce au fost îngropate în pământ timp de trei ani, a descoperit un nou studiu. Cercetătorii de la Universitatea din Plymouth din Marea Britanie au testat cinci tipuri diferite de pungi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:57

Mișcarea de descreștere vrea să reducă intenționat economia pentru a gestiona schimbările climatice și să creeze vieți cu mai puțină muncă și mai multă voie bună. Să fie oare o fantezie utopică?  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:48

Am simțit-o cu toții pe pielea noastră. De multe ori! Transpirația ne deranjează adesea: când este caniculă sau când lucrăm din greu, când avem mari emoții sau când suntem bolnavi. Atunci „ne trec toate apele”, cum se spune. Este normal - și necesar! -...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:40

 Nimeni din Uniunea Sovietică nu credea că e posibil. Dar se pare că cel mai mare accident nuclear din istoria umanității a fost prezis în Biblie, în Noul Testament. Cartea sfântă spune că din cer va cădea o stea și va otrăvi râurile și apele din lumea de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:20

Mircea Geoană - secretar general adjunct al NATO / Cea mai înaltă funcție politică deținută de un român într-o organizație internațională

Mircea Geoană - secretar general adjunct al NATO / Cea mai înaltă funcție politică deținută de un român într-o organizație internațională

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat miercuri numirea lui Mircea Geoană ca secretar general adjunct al Alianței. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:07

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida mâine, 18 iulie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:52

Salată de vinete este unul dintre cele mai populare preparate ale verii. Gustoasă şi parfumată, salată de vinete nu lipseşte de pe masă în anotimpul cald, indiferent de regiune. Reţeta este simplă însă, dacă sunt ignoraţi unii paşi, în loc de un preparat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:45

Limonada este bună oricând, dar mai ales în sezonul cald, atunci când pare cea mai bună idee pentru a te răcori. Cele mai importante sunt proporţiile: o cană de zahăr, o cană de apă şi o cană de suc de lămâie. Prin această metodă se face o limonadă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:34

Unele femei nu țin cont de sentimentele sau de trăirile apropiaților, fie că este vorba despre familie, prieteni sau doar cunoștințe. Acestea își urmăresc temeinic scopul, fără a le păsa de cei din jur, sau sunt pur și simplu neglijente și indiferente. În ciuda...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:28

Este sezonul pepenilor, cel mai bun moment pentru a profita din plin de beneficiile lor! Atât cel galben, cât şi cel roşu au un aport extraordinar pentru sănătatea noastră şi se împacă bine şi cu dietele de vară, fiind în acelaşi timp extrem de gustoși....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:16

Povestea terifiantă a albinoșilor, talismanele morții: vânați ca animalele de vraci și vânduți pe bucăți Povestea terifiantă a albinoșilor, talismanele morții: vânați ca animalele de vraci și vânduți pe bucăți. Aceasta este povestea albinoșilor din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:00

VIDEO / Flashmob la SIS „Cerem repetat scoaterea interdicției lui George Simion”

VIDEO / Flashmob la SIS „Cerem repetat scoaterea interdicției lui George Simion”

Asociația „UNIREA-ODIP" vă invită la flashmobul cu genericul „Cerem SIS-ului să scoată interdicția aplicată lui George Simion de a intra în Republica Moldova".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 12:53

Vacanta la mare se apropie cu pasi repezi si iti faci griji pentru ca nu ai tot ce-ti trebuie sau nu stii ce sa iei la tine? Oricand poti uita ceva important acasa, asadar primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa-ti alcatuiesti o lista cu cele necesare pentru concediu! Iata ce nu trebuie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 12:30

Pentru că rușii nu comunicau nimic cu autoritățile de la București, Armata română i-a spionat. În timp ce sute de mii de oameni erau evacuați pe o rază de 35 de kilometri în jurul Cernobîl, România comunistă organiza competiții sportive, iar populația...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)