Astăzi 17 Noiembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2018
Abonamente

Social 25 Aprilie 2016, ora 10:26    Din editia print

De ce beau moldovenii?

Marime Font

Foto: simbol

Consumul abuziv de alcool constituie primul factor de risc pentru populaţia din R. Moldova. Conform estimărilor specialiştilor din domeniu, în prezent, cantitatea de alcool pur consumată pe cap de locuitor depășește cifra de 12 litri, anual.

Acest lucru influențează negativ asupra situaţiei demografice, duce la majorarea cazurilor de violenţă în familie și a suicidelor. Datele oficiale arată că peste 50 de mii de moldoveni suferă de alcoolism cronic. De ce totuși în Moldova se bea atât de mult și ce ar trebui să facem pentru a reveni pe calea cea dreaptă, am încercat să aflăm de la oamenii simpli, pe care i-am întâlnit pe străzile din Capitală.

Nicolae, 80 de ani, Chișinău

Moldoveanul, de când îi el, bea! Mulți nu lucrează și nu au cu ce-și hrăni familiile. Ca să scape de probleme se apucă de băut. Ei nu înțeleg că mintea tulbure le va face viața și mai grea. În ultimul timp văd tot mai multe persoane care întrec limita. Înainte nu era așa. Oamenii mai aveau măsură, lucrau, parcă erau mai responsabili. Eu m-am născut în Cahul. Acolo fiecare avea vinul lui, dar și norma lui. Acum totul depinde de situația din țară, dacă lucrurile merg prost, atunci și alcoolici sunt mai mulți, dacă ceva se schimbă spre bine, atunci numărul lor se micșorează. Cel mai mult mă sperie că tot mai mulți tineri intră în patima alcoolului. Mă întreb de unde iau ei parale, pentru că majoritatea stau degeaba. Nici măcar nu le este rușine și jale de părinții care lucrează din greu peste hotare și le trimit bani pentru mâncare, iar ei îi cheltuiesc pe băutură. Nu contează, e băiat sau fată – beau toți laolaltă.


Elena, 48 de ani, Chișinău

Eu, în general, nu beau și nu pot să-i înțeleg pe oamenii care își vând și haina de pe ei pentru o sticlă de votcă. Soțul meu consuma foarte mult alcool și am divorțat. Înțeleg, să-ți dorești să mănânci tortă sau o altă mâncare gustoasă, dar alcoolul chiar îmi provoacă greață. Cred că totul pornește de la educația în familie. Dacă părinții îi oferă un exemplu frumos copilului, atunci cel mai probabil că el nu va ajunge alcoolic. Mă doare sufletul să văd și fete și băieți care consumă alcool fără măsură. Ei acum nu au alte interese, decât calculatorul, distracțiile și evident, băutura. Mulți ajung în asemenea situație pentru că părinții lor au plecat la muncă peste hotare și îi asigură cu tot necesarul. Sunt ferm convinsă că cea mai mare vină pentru ceea ce se întâmplă cu copiii lor o poartă părinții.


Anatolie, 61 de ani

Beau pentru că li-i sete! Eu spre exemplu nu consum tărie din 1993 și mă simt tare bine. Nu pot să zic că până atunci uscam poloboacele, dar mai abuzam și eu câteodată. În alte țări nu se consumă atâta alcool pentru că nu este atât de multă poamă și nu se face mult vin. Acum cu zahărul acesta, din câțiva struguri de poamă ies câteva sute de litri de vin și asta cred că nu-i normal. Vinul curat e cel mai bun, dar și acesta trebuie consumat în cantități mai mici. Îmi mai permit uneori câte un pahar de vin făcut de casă, dar mai mult nu, pentru că începe să mă doară capul. Tinerii de acum beau mai mult decât atunci când eram și eu flăcău. Noi eram câte 7-8 băieți la o bancă de vin, dar în prezent unul poate să bea cinci beri fără să se răsufle. Socru- meu are peste 90 de ani și toată viața a cinstit, dar cu cap și numai vin de calitate.


Ana, 41 de ani, Chișinău

Moldovenii care beau peste măsură sunt moi la caracter! Mai consumă alcool și alte popoare, dar cu moldovenii nu se compară nimeni. Cei mai mulți alcoolici sunt în sate, acolo ei nu au ce face și stau numai cu paharul în mână. Dacă ar fi mai multe locuri de muncă poate oamenii s-ar lua în mâini, dar așa toți beau de atâta sărăcie, chin și osândă. Eu cred că după cum sunt părinții așa sunt și copiii. Dacă cel mic vede că în familie se bea, atunci când va crește mare va face exact același lucru. Foarte rar copiii o apucă pe altă cale. Evident că pe cei tineri îi influențează și anturajul în care cresc și prietenii cu care comunică. Acum tineretul nu are ocupație și din neavând ce face, se apucă de toate aceste nebunii: alcool, fumat, droguri…


Andrei, 23 de ani, satul Ciorescu

Ai noștri beau mult pentru că sunt proști și pentru că n-au ce face. La noi calitatea vieții este foarte joasă, iar oamenii în loc să se implice și să încerce să schimbe lucrurile, se apucă de băut. Țara asta nu are nicio șansă dacă cetățenii vor continua să consume alcool în cantități atât de mari. Mulți nu pot face nimic, chiar dacă sunt cu mintea trează, dar ce să mai vorbim despre cei care abia se țin pe picioare?!”


Angela, 28 de ani, Chișinău

Moldovenii și băutura sunt două lucruri indispensabile. Orașul ista este plin de alcoolici. La fiecare colț de stradă este câte un loc unde se vinde băutură. Am impresia că cei de la conducere doresc ca cetățenii să se alcoolizeze și mai mult, așa încât nimeni să nu observe ilegalitățile și furturile bancare. Mi se face milă de oamenii noștri pentru că sunt harnici. Din cauza băuturii trăim în această mizerie și din câte se pare nu vom ieși de aici foarte curând.


Oleg, 35 de ani, Chișinău

Au furat miliardul și ce-ar trebui să mai facă poporul – de ciudă toți s-au apucat de băut. Eu pot să beau un pahar de vin la o mâncare și știu că aista-i leac. Sunt unele zile când mă raslaghesc (n.red. relaxez) și eu câte oleacă și mai întrec măsura, dar în general știu când trebuie să mă opresc ca să nu ajung în patru labe acasă. Cei care beau mult au anumite probleme: poate au divorțat, poate sunt bolnavi sau poate nu au unde lucra. Oamenii de la conducere mănâncă în restaurante de câteva mii de lei pe seară, dar mai mult de jumătate de populație cu greu o duce de la o lună la alta. Asta nu-i viață, dar e bătaie de joc. Îi înțeleg perfect pe cei care lasă mâinile în jos și se apucă de băut. Când știi că unii fură miliarde de lei, dar tu nu ai de-o pâine, e tare greu să stai cu mintea trează.


Cristina, 29 de ani, satul Peresecina

Alcoolul este în sângele moldoveanului! Văd că cei care beau parcă reușesc și mai multe în viață. Eu nici nu pun tărie pe limbă, nu fumez, lucrez, am un salariu bun, dar nu-mi pot găsi un băiat de încredere, care să vrea să întemeieze o familie. Multe cunoscute de ale mele, care consumă alcool, s-au căsătorit cu cei ca și ele, dar eu mai bine stau singură decât cu cineva care își bea mințile și-mi creează numai probleme.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)