Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

Social 25 Aprilie 2016, ora 10:26    Din editia print

De ce beau moldovenii?

Marime Font

Foto: simbol

Consumul abuziv de alcool constituie primul factor de risc pentru populaţia din R. Moldova. Conform estimărilor specialiştilor din domeniu, în prezent, cantitatea de alcool pur consumată pe cap de locuitor depășește cifra de 12 litri, anual.

Acest lucru influențează negativ asupra situaţiei demografice, duce la majorarea cazurilor de violenţă în familie și a suicidelor. Datele oficiale arată că peste 50 de mii de moldoveni suferă de alcoolism cronic. De ce totuși în Moldova se bea atât de mult și ce ar trebui să facem pentru a reveni pe calea cea dreaptă, am încercat să aflăm de la oamenii simpli, pe care i-am întâlnit pe străzile din Capitală.

Nicolae, 80 de ani, Chișinău

Moldoveanul, de când îi el, bea! Mulți nu lucrează și nu au cu ce-și hrăni familiile. Ca să scape de probleme se apucă de băut. Ei nu înțeleg că mintea tulbure le va face viața și mai grea. În ultimul timp văd tot mai multe persoane care întrec limita. Înainte nu era așa. Oamenii mai aveau măsură, lucrau, parcă erau mai responsabili. Eu m-am născut în Cahul. Acolo fiecare avea vinul lui, dar și norma lui. Acum totul depinde de situația din țară, dacă lucrurile merg prost, atunci și alcoolici sunt mai mulți, dacă ceva se schimbă spre bine, atunci numărul lor se micșorează. Cel mai mult mă sperie că tot mai mulți tineri intră în patima alcoolului. Mă întreb de unde iau ei parale, pentru că majoritatea stau degeaba. Nici măcar nu le este rușine și jale de părinții care lucrează din greu peste hotare și le trimit bani pentru mâncare, iar ei îi cheltuiesc pe băutură. Nu contează, e băiat sau fată – beau toți laolaltă.


Elena, 48 de ani, Chișinău

Eu, în general, nu beau și nu pot să-i înțeleg pe oamenii care își vând și haina de pe ei pentru o sticlă de votcă. Soțul meu consuma foarte mult alcool și am divorțat. Înțeleg, să-ți dorești să mănânci tortă sau o altă mâncare gustoasă, dar alcoolul chiar îmi provoacă greață. Cred că totul pornește de la educația în familie. Dacă părinții îi oferă un exemplu frumos copilului, atunci cel mai probabil că el nu va ajunge alcoolic. Mă doare sufletul să văd și fete și băieți care consumă alcool fără măsură. Ei acum nu au alte interese, decât calculatorul, distracțiile și evident, băutura. Mulți ajung în asemenea situație pentru că părinții lor au plecat la muncă peste hotare și îi asigură cu tot necesarul. Sunt ferm convinsă că cea mai mare vină pentru ceea ce se întâmplă cu copiii lor o poartă părinții.


Anatolie, 61 de ani

Beau pentru că li-i sete! Eu spre exemplu nu consum tărie din 1993 și mă simt tare bine. Nu pot să zic că până atunci uscam poloboacele, dar mai abuzam și eu câteodată. În alte țări nu se consumă atâta alcool pentru că nu este atât de multă poamă și nu se face mult vin. Acum cu zahărul acesta, din câțiva struguri de poamă ies câteva sute de litri de vin și asta cred că nu-i normal. Vinul curat e cel mai bun, dar și acesta trebuie consumat în cantități mai mici. Îmi mai permit uneori câte un pahar de vin făcut de casă, dar mai mult nu, pentru că începe să mă doară capul. Tinerii de acum beau mai mult decât atunci când eram și eu flăcău. Noi eram câte 7-8 băieți la o bancă de vin, dar în prezent unul poate să bea cinci beri fără să se răsufle. Socru- meu are peste 90 de ani și toată viața a cinstit, dar cu cap și numai vin de calitate.


Ana, 41 de ani, Chișinău

Moldovenii care beau peste măsură sunt moi la caracter! Mai consumă alcool și alte popoare, dar cu moldovenii nu se compară nimeni. Cei mai mulți alcoolici sunt în sate, acolo ei nu au ce face și stau numai cu paharul în mână. Dacă ar fi mai multe locuri de muncă poate oamenii s-ar lua în mâini, dar așa toți beau de atâta sărăcie, chin și osândă. Eu cred că după cum sunt părinții așa sunt și copiii. Dacă cel mic vede că în familie se bea, atunci când va crește mare va face exact același lucru. Foarte rar copiii o apucă pe altă cale. Evident că pe cei tineri îi influențează și anturajul în care cresc și prietenii cu care comunică. Acum tineretul nu are ocupație și din neavând ce face, se apucă de toate aceste nebunii: alcool, fumat, droguri…


Andrei, 23 de ani, satul Ciorescu

Ai noștri beau mult pentru că sunt proști și pentru că n-au ce face. La noi calitatea vieții este foarte joasă, iar oamenii în loc să se implice și să încerce să schimbe lucrurile, se apucă de băut. Țara asta nu are nicio șansă dacă cetățenii vor continua să consume alcool în cantități atât de mari. Mulți nu pot face nimic, chiar dacă sunt cu mintea trează, dar ce să mai vorbim despre cei care abia se țin pe picioare?!”


Angela, 28 de ani, Chișinău

Moldovenii și băutura sunt două lucruri indispensabile. Orașul ista este plin de alcoolici. La fiecare colț de stradă este câte un loc unde se vinde băutură. Am impresia că cei de la conducere doresc ca cetățenii să se alcoolizeze și mai mult, așa încât nimeni să nu observe ilegalitățile și furturile bancare. Mi se face milă de oamenii noștri pentru că sunt harnici. Din cauza băuturii trăim în această mizerie și din câte se pare nu vom ieși de aici foarte curând.


Oleg, 35 de ani, Chișinău

Au furat miliardul și ce-ar trebui să mai facă poporul – de ciudă toți s-au apucat de băut. Eu pot să beau un pahar de vin la o mâncare și știu că aista-i leac. Sunt unele zile când mă raslaghesc (n.red. relaxez) și eu câte oleacă și mai întrec măsura, dar în general știu când trebuie să mă opresc ca să nu ajung în patru labe acasă. Cei care beau mult au anumite probleme: poate au divorțat, poate sunt bolnavi sau poate nu au unde lucra. Oamenii de la conducere mănâncă în restaurante de câteva mii de lei pe seară, dar mai mult de jumătate de populație cu greu o duce de la o lună la alta. Asta nu-i viață, dar e bătaie de joc. Îi înțeleg perfect pe cei care lasă mâinile în jos și se apucă de băut. Când știi că unii fură miliarde de lei, dar tu nu ai de-o pâine, e tare greu să stai cu mintea trează.


Cristina, 29 de ani, satul Peresecina

Alcoolul este în sângele moldoveanului! Văd că cei care beau parcă reușesc și mai multe în viață. Eu nici nu pun tărie pe limbă, nu fumez, lucrez, am un salariu bun, dar nu-mi pot găsi un băiat de încredere, care să vrea să întemeieze o familie. Multe cunoscute de ale mele, care consumă alcool, s-au căsătorit cu cei ca și ele, dar eu mai bine stau singură decât cu cineva care își bea mințile și-mi creează numai probleme.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)