Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

 
 

Social 25 Aprilie 2016, ora 10:26    Din editia print

De ce beau moldovenii?

Marime Font

Foto: simbol

Consumul abuziv de alcool constituie primul factor de risc pentru populaţia din R. Moldova. Conform estimărilor specialiştilor din domeniu, în prezent, cantitatea de alcool pur consumată pe cap de locuitor depășește cifra de 12 litri, anual.

Acest lucru influențează negativ asupra situaţiei demografice, duce la majorarea cazurilor de violenţă în familie și a suicidelor. Datele oficiale arată că peste 50 de mii de moldoveni suferă de alcoolism cronic. De ce totuși în Moldova se bea atât de mult și ce ar trebui să facem pentru a reveni pe calea cea dreaptă, am încercat să aflăm de la oamenii simpli, pe care i-am întâlnit pe străzile din Capitală.

Nicolae, 80 de ani, Chișinău

Moldoveanul, de când îi el, bea! Mulți nu lucrează și nu au cu ce-și hrăni familiile. Ca să scape de probleme se apucă de băut. Ei nu înțeleg că mintea tulbure le va face viața și mai grea. În ultimul timp văd tot mai multe persoane care întrec limita. Înainte nu era așa. Oamenii mai aveau măsură, lucrau, parcă erau mai responsabili. Eu m-am născut în Cahul. Acolo fiecare avea vinul lui, dar și norma lui. Acum totul depinde de situația din țară, dacă lucrurile merg prost, atunci și alcoolici sunt mai mulți, dacă ceva se schimbă spre bine, atunci numărul lor se micșorează. Cel mai mult mă sperie că tot mai mulți tineri intră în patima alcoolului. Mă întreb de unde iau ei parale, pentru că majoritatea stau degeaba. Nici măcar nu le este rușine și jale de părinții care lucrează din greu peste hotare și le trimit bani pentru mâncare, iar ei îi cheltuiesc pe băutură. Nu contează, e băiat sau fată – beau toți laolaltă.


Elena, 48 de ani, Chișinău

Eu, în general, nu beau și nu pot să-i înțeleg pe oamenii care își vând și haina de pe ei pentru o sticlă de votcă. Soțul meu consuma foarte mult alcool și am divorțat. Înțeleg, să-ți dorești să mănânci tortă sau o altă mâncare gustoasă, dar alcoolul chiar îmi provoacă greață. Cred că totul pornește de la educația în familie. Dacă părinții îi oferă un exemplu frumos copilului, atunci cel mai probabil că el nu va ajunge alcoolic. Mă doare sufletul să văd și fete și băieți care consumă alcool fără măsură. Ei acum nu au alte interese, decât calculatorul, distracțiile și evident, băutura. Mulți ajung în asemenea situație pentru că părinții lor au plecat la muncă peste hotare și îi asigură cu tot necesarul. Sunt ferm convinsă că cea mai mare vină pentru ceea ce se întâmplă cu copiii lor o poartă părinții.


Anatolie, 61 de ani

Beau pentru că li-i sete! Eu spre exemplu nu consum tărie din 1993 și mă simt tare bine. Nu pot să zic că până atunci uscam poloboacele, dar mai abuzam și eu câteodată. În alte țări nu se consumă atâta alcool pentru că nu este atât de multă poamă și nu se face mult vin. Acum cu zahărul acesta, din câțiva struguri de poamă ies câteva sute de litri de vin și asta cred că nu-i normal. Vinul curat e cel mai bun, dar și acesta trebuie consumat în cantități mai mici. Îmi mai permit uneori câte un pahar de vin făcut de casă, dar mai mult nu, pentru că începe să mă doară capul. Tinerii de acum beau mai mult decât atunci când eram și eu flăcău. Noi eram câte 7-8 băieți la o bancă de vin, dar în prezent unul poate să bea cinci beri fără să se răsufle. Socru- meu are peste 90 de ani și toată viața a cinstit, dar cu cap și numai vin de calitate.


Ana, 41 de ani, Chișinău

Moldovenii care beau peste măsură sunt moi la caracter! Mai consumă alcool și alte popoare, dar cu moldovenii nu se compară nimeni. Cei mai mulți alcoolici sunt în sate, acolo ei nu au ce face și stau numai cu paharul în mână. Dacă ar fi mai multe locuri de muncă poate oamenii s-ar lua în mâini, dar așa toți beau de atâta sărăcie, chin și osândă. Eu cred că după cum sunt părinții așa sunt și copiii. Dacă cel mic vede că în familie se bea, atunci când va crește mare va face exact același lucru. Foarte rar copiii o apucă pe altă cale. Evident că pe cei tineri îi influențează și anturajul în care cresc și prietenii cu care comunică. Acum tineretul nu are ocupație și din neavând ce face, se apucă de toate aceste nebunii: alcool, fumat, droguri…


Andrei, 23 de ani, satul Ciorescu

Ai noștri beau mult pentru că sunt proști și pentru că n-au ce face. La noi calitatea vieții este foarte joasă, iar oamenii în loc să se implice și să încerce să schimbe lucrurile, se apucă de băut. Țara asta nu are nicio șansă dacă cetățenii vor continua să consume alcool în cantități atât de mari. Mulți nu pot face nimic, chiar dacă sunt cu mintea trează, dar ce să mai vorbim despre cei care abia se țin pe picioare?!”


Angela, 28 de ani, Chișinău

Moldovenii și băutura sunt două lucruri indispensabile. Orașul ista este plin de alcoolici. La fiecare colț de stradă este câte un loc unde se vinde băutură. Am impresia că cei de la conducere doresc ca cetățenii să se alcoolizeze și mai mult, așa încât nimeni să nu observe ilegalitățile și furturile bancare. Mi se face milă de oamenii noștri pentru că sunt harnici. Din cauza băuturii trăim în această mizerie și din câte se pare nu vom ieși de aici foarte curând.


Oleg, 35 de ani, Chișinău

Au furat miliardul și ce-ar trebui să mai facă poporul – de ciudă toți s-au apucat de băut. Eu pot să beau un pahar de vin la o mâncare și știu că aista-i leac. Sunt unele zile când mă raslaghesc (n.red. relaxez) și eu câte oleacă și mai întrec măsura, dar în general știu când trebuie să mă opresc ca să nu ajung în patru labe acasă. Cei care beau mult au anumite probleme: poate au divorțat, poate sunt bolnavi sau poate nu au unde lucra. Oamenii de la conducere mănâncă în restaurante de câteva mii de lei pe seară, dar mai mult de jumătate de populație cu greu o duce de la o lună la alta. Asta nu-i viață, dar e bătaie de joc. Îi înțeleg perfect pe cei care lasă mâinile în jos și se apucă de băut. Când știi că unii fură miliarde de lei, dar tu nu ai de-o pâine, e tare greu să stai cu mintea trează.


Cristina, 29 de ani, satul Peresecina

Alcoolul este în sângele moldoveanului! Văd că cei care beau parcă reușesc și mai multe în viață. Eu nici nu pun tărie pe limbă, nu fumez, lucrez, am un salariu bun, dar nu-mi pot găsi un băiat de încredere, care să vrea să întemeieze o familie. Multe cunoscute de ale mele, care consumă alcool, s-au căsătorit cu cei ca și ele, dar eu mai bine stau singură decât cu cineva care își bea mințile și-mi creează numai probleme.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md