Astăzi 20 Ianuarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 08:13
Abonamente

Politică 5 Aprilie 2012, ora 05:48    Din editia print

De ce Chişinăul nu a cerut Kremlinului să-l înlocuiască pe Rogozin

Marime Font

Numirea în calitate de reprezentant al Moscovei în Transnistria a lui Dmitri Rogozin, care a luptat în ’92 împotriva „fasciştilor români şi moldoveni", după cum chiar el spune în cartea sa „Vrag Naroda" („Duşman al poporului”) pare să nu deranjeze tare Chişinăul.

Deşi, iniţial, Ministerul de Externe de la Chişinău s-a arătat nemulţumit că Rusia nu a coordonat cu noi numirea lui Dmitri Rogozin în această funcţie, ulterior spiritele s-au liniştit. Tăcerea a urmat şi după ce Rogozin a calificat drept „zarvă în coteţ" reacţia moldovenilor. „Încă nu am deschis gura, dar deja e zarvă în coteţ", scria vicepremierul rus pe Twitter.

Ne-am întrebat în acest context dacă oficialii de la Chişinău ar fi trebuit să aibă o poziţie mai critică faţă de decizia Rusiei, chiar să ceară înlocuirea lui Rogozin. Dacă unii analişti consideră că acest lucru nu-şi avea rostul, deoarece „nimic nu ar fi schimbat situaţia”, alţii cred că o astfel de abordare este „foarte îngustă”, în timp ce viceministrul pentru reintegrare o consideră chiar „foarte dură”.


Contactat de TIMPUL, viceministrul pentru reintegrare, Eugen Carpov, zice că ar fi fost o „abordare foarte dură”, dacă Chişinăul ar cere înlocuirea lui Rogozin, şi că „normele diplomatice caută o abordare puţin mai atentă pentru discuţiile între state”. „Se va discuta cu dânsul când va veni la Chişinău, i se vor pune toate întrebările pe care le avem pentru a primi răspunsuri de la prima sursă”, a precizat Carpov.
Potrivit viceministrului pentru reintegrare, Dmitri Rogozin nu va participa la negocierile în formatul „5+2” de soluţionare a diferendului transnistrean, precum anunţase anterior presa.

Se vehiculează că, în perioada 16-17 aprilie, Dmitri Rogozin va sosi într-o vizită oficială la Chişinău. Anunţul a fost făcut de ambasadorul Rusiei în R. Moldova, Valeri Kuzmin. Tot în această perioadă, la Viena se va desfăşura o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” privind problema transnistreană.

Oazu Nantoi, director de programe al IPP:

Nimeni nu ne respectă…

Am fi putut să cerem înlocuirea lui Rogozin, dar ce obţineam? Nimic. Ar fi fost ca şi cum am fi cerut Rusiei să nu-l aleagă pe Putin preşedinte din cauza trecutului său. Cine îşi aminteşte de câte ori Chişinăul şi-a exprimat dezacordul faţă de Rusia atunci când ea a desfăşurat alegerile prezidenţiale sau pentru Duma de Stat pe teritoriul R. Moldova ca la ea acasă? Cine se gândeşte la datoriile de trei miliarde de dolari ale Transnistriei şi la faptul că acest regim este întreţinut de Federaţia Rusă etc.? Este clar că, deocamdată, pe noi nu ne respectă nimeni. Chişinăul ar trebui să aibă propriul plan de acţiuni în vederea consolidării statalităţii R. Moldova, pe care să-l respecte, indiferent dacă vine Putin, Rogozin, Smirnov sau Şevciuk…

Anatol Ţăranu, director „Politicon”:

Lucrurile au ajuns prea departe

Acest lucru poate fi cerut doar într-o formulă neoficială. Dar este foarte puţin probabil că ruşii vor ţine cont şi vor abroga această decizie. Lucrurile au ajuns prea departe. Numirea lui Rogozin este un semn clar că Rusia doreşte congelarea conflictului transnistrean. În cazul în care se dorea soluţionarea conflictului, se găsea o soluţie de compromis. Ori Rogozin nu reprezintă un compromis, ci mai degrabă un ultimatum. Ministerul de Externe de la Chişinău a făcut suficient, şi-a exprimat poziţia foarte clar faţă de Rogozin şi nu cred că acum trebuie de întreprins alţi paşi, pentru a nu tensiona situaţia şi mai tare.

Nicolae Chirtoacă, analist politic:

Este foarte îngust să abordăm problema astfel

Oare ne interesează Rogozin ca personalitate? Ar trebui să ne intereseze mai curând perspectivele de reglementare a conflictului din estul Moldovei, schimbări de strategie, etc. Este foarte îngust să abordăm problema astfel. Important este să înţelegem esenţa trimiterii lui Rogozin în Transnistria, să cunoaştem politica Rusiei în spaţiul postsovietic, planurile ei de a crea un spaţiu euroasiatic, rolul Transnistriei, ca instrument, poziţia strategică pe care trebuie s-o aibă Moldova în acest sens etc.  

Un articol de: Ana Taban
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 08:13

 Preşedintele american Donald Trump a comunicat un nou plan pentru încheierea blocajului guvernamental parţial şi a transmis că este dispus să facă un compromis, dar iniţiativa sa a fost respinsă de către Democraţi înainte de discurs, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 23:29

Grea e viața de președinte! În slujba poporului din zori și  până noaptea!  Uite așa, președintele nostru drag, n-a avut azi  parte de odihnă, măcar că a fost zi de sâmbătă. Dimineața și-a tras un selfie făcător de minuni cu Mitropolitul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)