Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:57
Abonamente

Actualitate 18 Decembrie 2019, ora 04:33    Din editia print

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut

Marime Font

Fiecare al treilea medic din R. Moldova se pregătește să plece în România

Sistemul de sănătate al R. Moldova este pe cale de a pierde sute de medici, care își pregătesc documentele pentru a pleca în România, unde li se oferă un salariu motivant, locuință și pachete sociale. Și asta în ciuda reformelor care se fac în sănătate, în ultimul timp, dar care nu le inspiră mare încredere doctorilor.

În prezent, este practic imposibil de spus câți medici au plecat deja în România, pentru că acolo nu se ține o astfel de evidență, mai ales că mulți moldoveni dețin și cetățenia română.


Din raionul Cahul, de exemplu, care este limitrof cu România, unii medici au plecat cu mult timp înainte să profeseze peste Prut chiar și fără a avea actele în regulă. Odată cu trecerea timpului, aceștia au reușit să-și echivaleze diplomele de studii și să activeze conform specialității. „Știu că mulți colegi de ai mei își pregătesc documentele să poată pleca cât mai curând în România. Deficiența de specialiști e mare la Cahul. De exemplu, în spitalul raional, nu avem medic neurolog de bază, avem un singur medic oftalmolog în tot raionul, iar medic endocrinolog este doar pentru adulți”, ne-a spus Larisa Chiriac, șef-adjunct la Centrul de Sănătate din Cahul. În astfel de condiții, mulți pacienți sunt trimiși la Chișinău, la o distanță de aproape 200 de kilometri.

Condiții simplificate de angajare în România

„Ne îngrijorează migrația care va avea loc în scurt timp. Suntem la curent că mulți medici sunt în faza de pregătire a documentelor pentru plecare. România a decis să rezolve problema crizei de specialiști prin simplificarea, din 2017, prin lege, a condițiilor de angajare pentru personalul din R. Moldova. Iar, în consecință, numărul doritorilor de a merge încolo a crescut brusc”, a declarat pentru TIMPUL Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”.

Prin urmare, se presupune că fiecare al treilea medic își pregătește în prezent documentele pentru a merge să profeseze în România. „Ne-am convins cu toții că decizia de a „obliga” tânărul specialist să activeze în sectorul public, fără a-i asigura un loc de muncă demn și cu o remunerare decentă, care este în prezent net inferioară în raport cu România, nu este o cale eficientă”, a opinat Popovici.

Liderul sindical susține că există mai mulți factori care provoacă plecarea lucrătorilor medicali din sistem. „Cei care fac studii medicale învață cel puțin 10 ani. Acești tineri nu mai doresc să muncească unde o fi și cum o fi. Nu mai vor să se angajeze într-un sistem unde lipsesc spitale cu aparataj performant, condiții normale de muncă și de trai. Tinerii sunt tentați să plece în altă parte, unde condițiile sunt mai bune”, a afirmat sindicalistul.

Victoria a șase sate

Victoria Rotaru este una dintre puținii tineri specialiști, care a ales să lucreze în mediul rural. În prezent, ea este medic de familie, șefa Centrului de sănătate din s. Cotul Morii, r-nul Hâncești. În 2014, după absolvirea facultății, autoritățile locale i-au oferit casă la Sărăteni și mașină de serviciu. De aceea a și acceptat această muncă. Este singurul medic permanent pentru șase sate din Lunca Prutului: Cotul Morii, Sărăteni, Pogănești, Cioara, Dancu și Leușeni.

Victoria deservește circa 10 000 de oameni. O dată pe săptămână, în ziua de joi, în satele vecine, vine câte un doctor de familie din centrul raional și-i ușurează astfel munca. Pacienții se programează din timp și stau la ușa doctorilor cu mult timp înainte de începerea programului. Mașina cu specialiști pornește de la Hâncești la ora 8:00 și lasă doctorii prin diferite sate. Mai întâi ajunge la Cățeleni, apoi la Leușeni și la Dancu. La Pogănești - cea mai îndepărtată localitate - doctorul ajunge la ora 10:00.
Astfel, joi, Victoria de la Cotul Morii este mai liberă, fiindcă îi deservește doar pe pacienții din acest sat. În celelalte zile însă la ea vin de peste tot, deoarece nu toți pot să aștepte o săptămână medicii din satul lor. Pe unii îi tratează pe loc, pe alții îi trimite la alți specialiști din centrul raional. În anumite situații, se consultă cu pacienții la telefon sau cheamă ambulanța, dacă e ceva mai grav. Astăzi, pentru că are copil mic, doctorița lucrează câte 0,75 norme și orele de muncă le încheie pe la 14.25. „Oricum, dacă sunt bolnavi, nu-i pot lăsa. În unele zile, ofer consultație chiar și la 60 de pacienți”, ne-a declarat ea.

Victoria Rotaru se arată îngrijorată din cauza noii forme de activitate a medicilor de familie. „Dorim să rămânem cum am fost. Am înțeles că e obligatoriu să avem certificat pentru liberă practică, dar apoi urmează etapa a doua și vom decide dacă mergem aparte, împreună cu cineva sau rămânem cum am fost”, ne-a spus medicul.

Conform noului program, medicii de fa¬milie au câteva variante de activitate. Aceștia pot să aleagă cabinetul individual al medicului de familie (fondat de un singur medic de familie titular al practicii) sau centrul medici¬lor de familie (fondat de doi și mai mulți medici de familie titulari ai practicilor), sau să fie angajați în cadrul unui prestator de asistență medicală primară existent. Prin urmare, medicii vor primi în gestiune un sector teritorial delimitat, care cuprinde una sau mai multe localități, străzi, case sau blocuri, cu o populație ce se încadrează în normative¬le recomandate. Finanțările vor fi oferite în funcție de numărul de pacienți și de serviciile prestate suplimentar.

Silvia Radu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a dat asigurări medicilor de familie că, odată ce vor alege să lucreze individual, vor fi stăpâni pe propria activitate. „Veți gestiona singuri resursele financiare, veți avea condiții de muncă bune și echipamente moderne. Odată cu aceste schimbări, va crește și cali¬tatea actului medical și vom putea asigura cu medici de familie toate localitățile rurale din țară”, a menționat fosta primăriță de Chișinău.

„Cine vine în fundătura asta de sat?”

În satele vecine, Cățeleni, Dancu, Leușeni, Pogănești, unde medicul de familie vine o dată pe săptămână, este și câte o soră medicală. Pe Silvia Ungureanu din s. Pogănești, r-nul Hâncești, o cunoaște tot satul, fiindcă activează aici de 19 ani. Vârstnicii și copiii îi zic „doctoriță”, deși ea este asistentă medicală. În lipsa unui doctor, la ea vin oamenii după sfaturi, pentru proceduri și acordarea primului ajutor medical.

„Activez singură, deși normal ar fi să fim măcar două asistente - una comunitară și un medic”, ne-a spus Silvia Ungureanu. Deși lucrează o normă și jumătate, ea nu are odihnă nici noaptea. Deseori, este chemată în sat la urgențe. Nu demult, la ora 22:00, a chemat-o mama unui copil care suferise o intoxicație. Iar o bătrână hipertensivă a sunat-o la două de noapte. „Îmi iau trusa și plec să-i ajut. Dacă omul îmi spune la telefon că se înăbușă sau amorțește, chem imediat Urgența. În alte cazuri, mă duc mai întâi să văd ce se întâmplă, că nu poți chema ambulanța la tot pasul”, ne spune Silvia, care e conștientă că uneori este nevoită să-și asume prea multe riscuri și că urmările pot fi mult prea grave...
Joia, când vine medicul de familie, Lilia Veringă, lista cu pacienți programați este plină. Mulți vin și fără programare și doctorița nu poate pleca înainte de a consulta zilnic și 50 de persoane. Conform registrului primăriei, la Pogănești, sunt aproape 1300 de locuitori permanenți.

Silvia Ungureanu povestește că acum, când copiii îi sunt mari, au crescut și cheltuielile și ea se descurcă greu. Ca și alte colege de-ale sale, este atentă la orice anunț de angajare de peste hotare, îndeosebi în România. „Vrem un medic, dar cine vine la Pogănești, în fundătura asta de sat? M-aș bucura măcar copiii mei să apuce un medic aici, dar nu cred. Pe mine mă mai ține acasă speranța că poate lucrurile se vor schimba spre bine”, a mai spus asistenta medicală, resemnată.

Din informații oficiale, în anul 2017, au fost încetate relațiile de muncă cu 4901 lucrători medicali, iar în 2016 – cu 5962 de persoane, 90% din aceștia, eliberându-se din inițiativă proprie. În același timp, în anul trecut au fost angajați în sistemul medical 1080 de lucrători medicali.

Un articol de: Natalia Hadârcă Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:57 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 07:58

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia (Zaharia Cușnir)

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia (Zaharia Cușnir)

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:23

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Doi deținuți de la Penitenciarul nr.2-Lipcani intenționau să evadeze printr-un tunel săpat sub zidul închisorii, dar au fost prinși până să-și pună planul în practică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:03

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei Foto: Ramin Mazur

Portalului e-licitatie.md arată că Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a demarat o licitație publică pentru a achiziționa 110 de tablete noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 19:18

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

 Preşedintele rus Vladimir Putin a depus luni la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei, la mai puţin de o săptămână de la anunţul său surpriză privind o reformă a sistemului politic, transmite AFP. Proiectul de lege, publicat pe site-ul Dumei de Stat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 18:56

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că nu o va susține pe Olesea Stamate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate pe circumscripția uninominală Hîncești și optează pentru candidatura lui Mihai Druță. Anunțul a fost luat în cadrul ședinței de astăzi a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 16:35

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Mimarea combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)