Astăzi 19 Februarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 20:49
Abonamente

Social 21 Decembrie 2011, ora 11:28    Din editia print

De ce nu avem medicamente ieftine? Aşa a venit ordinul de sus!

Marime Font

Promisiunile despre reducerea preţului la medicamente, dar şi oscilaţiile de preţ, care se aflau ba în scădere, ba în creştere în ultimul an, i-au dezamăgit pe moldovenii care sperau să se trateze cu bani mai puţini.

Dacă anterior Ministerul Sănătăţii (MS) anunţa, pentru anul 2011, o micşorare de preţ de circa 40%, rezultatele pe care le avem la sfârşit de an ne taie subit speranţa de a mai cumpăra vreodată medicamente mai ieftine. TIMPUL a examinat 14 ordine ale fostului ministru al Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, dar şi ale actualului ministru, Andrei Usatâi, semnate pe parcursul anului curent, cu privire la includerea, dar şi excluderea unui şir de medicamente din Catalogul naţional de preţuri. Interesant este că unele doctorii incluse în Catalog au un preţ de trei sau chiar patru ori mai mare decât cele excluse din importanta „biblie” a preţurilor moldoveneşti.

Ieftinirea nu se poate realiza prin scumpiri

Unul dintre ordinele la care facem referire, semnat de Andrei Usatâi în luna aprilie a anului curent, tot el asumându-şi controlul executării respectivului ordin, prevedea ca acidul ascorbic cu glucoză, acidul folic, Furadoninul sau Bromhexinul să fie excluse din Catalogul naţional de preţuri (Catalog) şi să fie incluse exact aceleaşi produse medicamentoase, dar cu un preţ mai mare. Spre exemplu, acidul folic, comprimat de un 1 mg, costa 4,86 lei. Cu noul preţ, introdus în Catalog, acelaşi acid folic, cu aceeaşi greutate şi acelaşi ambalaj, costă 13,38 lei sau cu 8,52 lei mai mult. Bromhexinul, comprimate de 8 mg, a ajuns să fie înregistrat în Catalog cu 1 leu şi 74 bani mai mult, iar tinctura de ginseng, care era evaluată la un preţ de 7,53 lei, a fost înregistrată ulterior în Catalog cu 14,70 lei. Dar acesta e doar preţul de producător, preţul final al produsului ajungând la consumator cu o taxă adăugătoare de 40%, pe care depozitele şi farmaciile au dreptul legal să o aplice. Specificăm, în context, că medicamentele la care facem referire au fost importate din Belarus, de la Uzina „Borisov”.


Reduceri de preţ… la zece bănuţi diferenţă

Alte ordine ne oferă informaţii despre preţul la medicamente propus de producător şi preţul acceptat de MS. La cea mai simplă analiză, observăm că diferenţele dintre cele două preţuri sunt aproape insesizabile. Spre exemplu: un produs medicamentos numit Naproff (comprimate de 275 mg) a fost propus de către producător pentru piaţa RM cu preţul de 5,74 lei. Preţul acceptat de MS a fost de 0,48 USD sau 5,64 lei - o diferenţă de preţ de doar zece bănuţi; uleiul de cătină, produs în Ucraina, a fost propus cu 10,16 lei, iar preţul acceptat de MS a fost de 0,85 USD (10,04 lei).
Este adevărat că există şi medicamente acceptate cu o plată mult mai redusă decât a propus importatorul, ceea ce a dus nemijlocit la scăderea preţului. În unele cazuri diferenţa de preţ ajunge şi la o sută sau două sute de lei. Aceste cazuri însă nu au o influenţă semnificativă asupra micşorării preţului la medicamente per ansamblu sau atât de mult cât şi-au propus iniţial Guvernul şi MS. Acelaşi tablou general ni-l oferă şi ordinele semnate de fostul ministru al Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, de pe vremea şefiei sale la minister.

Loading...Lista medicamentelor excluse din Catalogul naţional de preţuri

„Belaruşii au cerut scumpirea”

Am dorit să aflăm de la ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, dar şi de la Serviciul de avizare şi înregistrare a preţului de producător, ce urma să asigure includerea noului tarif în Catalogul naţional de preţuri, care a fost motivul de a legaliza un preţ mai mare la medicamente. Întrebarea noastră a apărut în condiţiile în care structurile respective anunţaseră un război preţurilor exagerate la preparatele medicale. La Serviciul de avizare şi înregistrare a preţului de producător ni s-a spus că Serghei Cebotari nu mai este de ceva vreme în fruntea instituţiei, care a fost instituită acum un an. Iar noul director, Iurie Malanciuc, s-a ferit să ne dea detalii, întrucât este vorba despre o perioadă în care nu-şi exercita funcţia în cadrul serviciului respectiv.


Andrei Usatâi a declarat pentru TIMPUL că ministerul s-a văzut nevoit să accepte preţul propus de producătorii din Belarus în cazul medicamentelor înregistrate în Catalog cu un preţ de câteva ori mai mare. „Într-un ordin este vorba despre o greşeală mecanică: un preţ era doar pentru o fiolă, iar cel propus de producător era pentru o cutie întreagă, de aceea se aruncă în ochi diferenţa asta atât de mare. Dacă vorbim de medicamentele importate din Belarus, atunci acolo s-au schimbat tehnologiile de producere. Reprezentantul lor, dar şi ambasadorul au venit la noi, ne-au adus dovezi că tehnologiile s-au schimbat şi au dus la scumpirea preparatelor medicale, s-au schimbat componentele. O parte din ele au fost produse conform bunelor practici de producere GMP. Iar asta s-a întâmplat după prima înregistrare în Catalog”.

Aşa sau altfel, „performanţa” Guvernului, dar şi cea a MS de a reduce preţurile la medicamente s-a soldat, conform datelor Agenţiei Medicamentului din luna decembrie anul curent, cu ieftiniri de… 2,12%.


Lista medicamentelor incluse în Catalogul naţional de preţuri


Serghei Cebotari, fostul şef al Serviciului de avizare şi înregistrare a preţului de producător, 3 februarie 2011: „Vă asigur că vom găsi cheiţa fermecată pentru a-i convinge pe producători să se conformeze regulilor noastre”.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:49

Simona Halep a învins-o în turul II al turneului de la Dubai pe Ons Jabeur (25 de ani, 45 WTA), scor 1-6, 6-2, 7-6 (7), asigurându-și calificarea în turul următor, unde o va întâlni pe mai vechea cunoștință Aryna Sabalenka (21 de ani, 13 WTA).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:47

După o iarnă destul de blândă, sufletele noastre au deja o atitudine primăvăratică și abia așteptăm să ne eliberăm de hainele groase și să ne plimbăm pe sub pomii înfloriți. Dar, în același timp, ne întrebăm ce va aduce nou primăvara unui an atât de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:17

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Reprezentanții unor partide unioniste și proeuropene s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre crearea unei „coaliții largi de pe acum”, astfel încât cetățenii „să aibă pe cine vota”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:12

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală, a declarat Alexandr Stoianoglo. Procurorul general a spus că, dacă se vor descoperi abateri grave, se vor lua măsurile legale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:03

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon, iar formațiunea politică riscă să se transforme, astfel, într-un apendice al Partidului Socialiștilor. Este comentariul vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, după plecarea celor șase...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Februarie 2020, ora: 20:00 de Irina Nechit

interviu de irina nechit Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

– Felicitări pentru cartea „Limba de hârtie”, ajunsă la a doua ediție. Are un magnetism puternic, e o dezlănțuire de energii spirituale, identitare, lingvistice. Cititorul o citește dintr-o respirație. Tu, de asemenea, ai scris-o spontan, dintr-o respirație?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:42

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Antarctica se topește! Este o situație alarmantă la nivelul întregului glob pământesc. Schimbările climatice fac prăpăd, iar specialiștii avertizează cu privire la ce consecințe vor apărea dacă situația nu se remediază rapid. Deja se resimt efectele acestor fenomene meteo extreme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:34

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Un cetățean mexican a fost arestat în Statele Unite, fiind acuzat că a acționat în SUA în numele guvernului rus. Potrivit materialelor anchetatorilor, un oficial rus nenumit l-a angajat pe Hector Alejandro Cabrera Fuentes în 2019, instruindu-l, printre altele, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:53

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Final pe cât de înfiorător, pe atât de nedrept pentru o tânăra româncă, stabilită în Spania, mama a doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:02

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Igor Ceaika, fiul ex-procurorului general rus Iurii Ceaika, apare oficial în acte drept coproprietar al posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV. Documentele au fost publicate recent pe site-ul Consiliului Audiovizualului (CA). Autoritatea a aprobat declarațiile...

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 19 Februarie 2020, ora: 15:58

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

Dorința de a perfecționa trăsăturile frumoase este una profund umană ce pare să fie adânc înrădăcinată în istoria omenirii. Din cele mai vechi timpuri, machiajul a jucat diverse roluri, de la cel folosit pentru ritualuri religioase, la cel cu uz practic și până...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:26

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

 O analiză a celor mai periculoşi poluanţi din mări şi oceane demonstrează că malaysienii sunt cei mai mari consumatori individuali de ambalaje din plastic, a anunţat luni WWF care a îndemnat autorităţile guvernamentale din această ţară să limiteze utilizarea obiectelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:21

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

 Într-o instanţă din San Francisco a început marţi un proces în care IRS (Internal Revenue Service, autoritatea fiscală din SUA) solicită Facebook plata unor restanţe de nouă miliarde de dolari, transmite AFP. În faţa judecătorului urmează să compară mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:16

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a R. Moldova a identificat trei moldoveni pe vasul de croazieră „Princess Diamond”, blocat în portul Yokohama, din Japonia, din cauza infecției cu coronavirus. Este vorba despre trei cetățeni moldoveni, doi bărbați și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:08

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Washington a devenit recent primul stat american unde transformarea cadavrelor umane în compost este legală. Tehnica este considerată un serviciu funerar prietenos cu mediul şi a fost testată într-un proiect pilot. Compostul este cunoscut ca îngrăşământ agricol...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:01

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Andreas Menelaou, directorul „Komaksavia Airport Invest LTD”, deținătoare a „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, susține că firma pe care o conduce ia în calcul, drept variantă de rezervă, acționarea în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:00

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un bucureştean pare să fi găsit elixirul tinereţii, ajungând al treilea cel mai în vârstă bărbat de pe Pământ, recunoscut de Guiness Book of Records. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni şi a fost inginer agronom. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:52

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Tragedie fatală la locul de muncă. Un bărbat de 38 de ani a murit după ce a căzut de pe un bloc în construcție, situat în sectorul Botanica al capitalei. Nenorocirea s-a produs în dimineața de 19 februarie, la ora 09.30, pe un șantier de pe strada Nicolae Titulescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:45

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Apa ca simbol al visului contine un mesaj foarte important pentru cel care o viseaza. In functie de continut si de natura visului apa poate avea interpretari diferite. Culoarea, locul si starea apei din vis influenteaza semnificatia mesajului. Apa are legatura cu starea emotionala a celui care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:39

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

 Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână! ( rețetă) Infectiile tractului urinar pot reprezenta o discutie destul de ciudata, insa e important ca aceasta problema de sanatate sa nu fie neglijata,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:32

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Uleiul de ricin are proprietati medicinale importante, continand foarte multa vitamina E. Iata insa cum il poti folosi in casa. 1. Lubrifiaza foarfeca ta preferata Pentru ca poate fi ingerat, este mult mai eficient pe metal, comparativ cu alti lubrifianti pe care nu ar trebui sa ii atingi....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:21

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

 Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak a fost plasat în detenţie, miercuri, după condamnarea sa în apel la 17 ani de închisoare pentru corupţie, transmit AFP şi Yonhap. Aflat la putere între 2008 şi 2013, Lee Myung-bak (78 de ani) a stat pentru scurt...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Februarie 2020, ora: 12:19

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege Foto: foto simbol

În Partidul Democrat existau până astăzi trei grupuri: Nichiforciuc, Filip și Candu. Cel puțin așa susține deputatul Andrian Candu, care a anunțat miercuri că părăsește PD. Candu a declarat în cadrul unei emisiuni de la Publika TV că a decis să părăsească PD...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 12:14

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia anunță că va prezenta pe 3 martie la Geneva ”în premieră mondială cea mai accesibilă mașină de oraș 100% electrică de pe piață” Este de așteptat ca modelul de oraș să coste sub 15.000 de euro, dar să fie mult mai accesibil la preț după aplicarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)