Actualitate

De ce nu avem vaccinuri împotriva tuturor bolilor existente

Vaccinurile ne-au schimbat așteptările legate de mortalitate. O treime din copii decedau înainte de vârsta de 15 ani în Anglia secolului al XVII-lea. Astăzi, în mare parte datorită vaccinurilor, mai puțin de 1% din ei o fac.

Unele dintre bolile mortale ale lumii, cum ar fi variola sau poliomielita au fost total sau aproape eradicate de acestea. Altele, precum malaria și HIV încă le dau bătăi de cap oamenilor de știință, în ciuda armelor noi, cum ar fi modificarea genetică.

Avem un vaccin pentru Ebola care protejează aproape 100% din pacienți, dar suntem norocoși dacă obținem un vaccin care să funcționeze măcar pe jumătate din cei care au gripă.

Există două obstacole care stau în calea unui progres mai rapid. Dr. Gregory A. Poland, directorul grupului de cercetare pentru vaccinuri de la Clinica Mayo a declarat că unul este științific și altul este jenant.

Partea jenantă este lipsa de investiții. Este nevoie de 10 ani și mai mult de un miliard de dolari pentru a dezvolta un vaccin. Pe de altă parte, obstacolele științifice sunt și mai dificile decât atât.

Majoritatea vaccinurilor funcționează prin crearea de anticorpi – proteine în formă de Y – care blochează proteinele proprii ale agentului bolii. În timp ce virusurile au puține proteine țintă, bacteriile au până la 6.000 de paraziți și chiar mai mult. Și chiar și câteva virusuri mai mici, inclusiv HIV și hepatita C se modifică atât de rapid încât suprafețele lor își schimbă forma înainte ca anticorpii să poată acționa.

Un alt aspect este perioada lungă de testare, care deși este costisitoare, este crucială. Vaccinurile pot avea defecte ascunse periculoase. Un vaccin pentru HIV din 2007 creștea riscul infecției în rândul bărbaților homosexuali, deși motivul rămâne neclar.

Unele vaccinuri încă neaprobate se bazează pe mecanisme uimitoare care să înfrângă paraziții complecși – includ injectarea oamenilor cu o genă care produce un anticorp care distruge viermii intestinali atunci când sug sânge. Dar la fel ca toate celelalte proiecte aflate în desfășurare este nevoie de mulți bani pentru a fi finalizate.

https://playtech.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *