Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

 
 

Social 20 Iulie 2016, ora 09:11    Din editia print

De ce se omoară moldovenii?

Marime Font

Pornești televizorul și iarăși afli că cineva a murit sau a fost omorât. Mai tot timpul, când vedem astfel de știri, ne gândim că niciodată până acum nu s-au mai săvârșit atâtea omoruri, că ceva e în neregulă și că „nimeni nu vrea să facă nimic ca să ne simțim mai în siguranță”.

De fapt, acest „efect” este cauzat de mediatizarea excesivă a crimelor. Până nu demult, informațiile de acest gen erau ascunse sau, cel puțin, nu se vehiculau atât de intens. Acum, datorită tehnologiilor online și a numărului instituțiilor mass-media în continuă creștere, aceeași crimă este reluată iar și iar, până în cele mai mici detalii, lucru care nu face decât să panicheze populația. În fond, ponderea omorurilor rămâne aceeași sau tinde să scadă. Conform datelor secției nr. 1 a Direcţiei combaterea crimelor grave a Inspectoratului Național de Investigații (INI), în primele 6 luni ale anului curent cele mai multe omoruri s-au comis în zona de Centru (27), urmată de municipiul Chișinău (16) și zona de Nord (15). În zona de Sud au avut loc 14 omucideri, iar cele mai „liniștite” regiuni s-au dovedit a fi UTA Găgăuzia și municipiul Bender, unde s-au înregistrat 6 și, respectiv, 2 omoruri.

„Beția este ușa tuturor relelor”

Din 81 de omoruri săvârșite în R. Moldova de la începutul lui 2016 (dintre care doar unul nedescoperit, deocamdată), 49 au fost comise sub influența alcoolului. În general, datele statistice arată că aproximativ 80% din omuciderile comise în țara noastră sunt săvârșite din cauza abuzului de alcool. „Nu în zadar se spune că beția este ușa tuturor relelor. Și dacă organele de drept pot să întreprindă acțiuni speciale de profilaxie a furturilor de apartamente sau de mașini, spre exemplu, atunci profilaxia omorurilor este, practic, imposibilă. Totuși, dacă n-ar fi băuturile spirtoase la vedere și la îndemâna tuturor, numărul omorurilor s-ar reduce considerabil”, crede Igor Zglavuță, șeful-adjunct al Direcției combaterea crimelor grave a INI.

Dacă la începutul anilor ’90 omorurile la comandă erau foarte răspândite, cam câte 3-4 pe lună, astăzi ele se întâmplă mai rar. Există un singur dosar penal în derulare, în raionul Briceni, pentru un omor la comandă săvârșit anul trecut. Specialiștii INI spun că la momentul actual acest tip de omucideri se comite aproape în exclusivitate de către grupările criminale. Partea bună a lucrurilor este că astăzi aceste grupări „au rămas fără oxigen”. Acest lucru ar trebui să-l știe cetățenii, mai ales atunci când presa sau alte voci publice bat alarma spunând că avem multe grupări criminogene. Ele sunt, spune Igor Zglavuță, dar „abia de respiră și sunt monitorizate foarte strict”. Așa încât putem vorbi despre o profilaxie reușită a omorurilor la comandă.

Relațiile ostile, violența în familie și tulburările psihice ale făptașilor

Cazul dublului omor din satul Crețoaia, Anenii Noi, a zguduit societatea. În aprilie 2016, în vinerea dinaintea Paștelui, bunica și-a ucis cei doi nepoți și ar fi încercat să-și pună și ea capăt zilelor. Expertiza a arătat că e unul dintre cazurile în care la baza comiterii omorului au stat dereglările psihice. În bilețelul pe care l-a lăsat bunica, aceasta scria că ar vrea „să plece” și să ia și nepoții cu ea, pentru că fiica ei, mama băiețeilor, nu ar asculta-o. „Copiilor le va fi mai bine pe lumea cealaltă, iar tu vei avea timp să mai naști”, i-a mai scris bunica fiicei sale.
Chiar dacă datele statistice indică o rată a omuciderilor în ușoară descreștere și, deși omorurile înfăptuite, oricare ar fi motivele, sunt descoperite în proporție de aproape 100%, sunt dosare care „continuă să sângereze”. Nu am putut să nu-l întreb pe Igor Zglavuță despre dublul omor de la Durlești.„Este o crimă neobișnuită și foarte complicată, dar care va fi neapărat descoperită mai devreme sau mai târziu”, spune șeful-adjunct al Direcției combaterea crimelor grave. „Echipa care cercetează acest caz a fost recent reformată, s-au alăturat specialiști noi, anchetatori, procurori. Investigațiile nu s-au oprit nici pentru o singură zi”, a mai spus Zglavuță. Cu toate acestea, rezultatele anchetei întârzie să apară. Informația din teritoriu parvine zi de zi și versiunile se schimbă odată cu apariția noilor detalii. Orice informație sau presupunere, din partea populației sau presei, care ar putea să arunce o lumină nouă asupra acestui caz este în continuare binevenită. Motivul și identitatea ucigașului rămân încă doar presupuse.

„Problema se ascunde în sărăcia mentală”

Din nefericire, chiar dacă s-ar interzice consumul și vânzarea produselor alcoolice, aplicarea pedepsei conform articolului 145 al Codului Penal încă va mai fi necesară. Cel puțin așa consideră psihologii. Iată comentariul lui Gholamali Mohammadifard, doctor, conferențiar universitar la Catedra de psihologie a Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM): „Dacă vorbim despre cauzele și motivele săvârșirii omorurilor, consumul excesiv de alcool și conflictele în familie sunt specifice contextului socio-cultural din Republica Moldova. Alte țări se confruntă cu alte probleme. De ce alcoolul? În primul rând, accesul la produsele alcoolice este foarte ușor. În al doilea rând, de vină este moștenirea factorilor socio-economici și psihologici, primită de la regimul sovietic. Oamenii sunt săraci, au prea multe dezamăgiri și trebuie să facă față prea multor probleme. În acest context, alcoolul e văzut de ei drept o salvare. Mai ales că se poate căpăta fără probleme și nu este considerat periculos.

Totuși, consumul excesiv de alcool este doar un factor declanșator și nu cauza comiterii omorurilor. Adevăratul motiv sunt problemele de nivel psihic ale oamenilor. Moldovenii nu sunt în stare să gestioneze stresul cu care se confruntă, nu știu ce să facă cu furia și supărările lor, iar nivelul crescut al cazurilor de violență în familie demonstrează și el același lucru. Dacă nemulțumirea și frustrarea care s-au adunat nu pot fi gestionate prin comunicare, ele vor fi consumate prin violență. Nu e vorba că soțul sau soția e de vină, că nu corespunde așteptărilor. Problema se ascunde în sărăcie, o sărăcie mentală, o inteligență emoțională foarte scăzută, din cauza cărora, conflictele interioare și exterioare ajung la punctul culminant – violența și omorul celuilalt. Inteligența emoțională se capătă, se educă de către părinți. Or, părinții generațiilor de astăzi sunt produsul societății închise a epocii și educației sovietice. Astfel de sisteme preiau toate responsabilitățile asupra lor și exclud orice implicare individuală”.

Omoruri săvârșite în Republica Moldova în perioada 2010-2015
(conform datelor secției nr. 1 a Direcţiei combaterea crimelor grave a INI)

După Art. 145 Cod Penal (omor) sunt următoarele cifre: în anul 2010 au fost 255 omoruri, în 2011 - 210 cazuri, în 2012 - 220, pentru 2013 au  fost 2013 omucideri, în 2014 - 169 și pentru anul 2015 au fost 177 omoruri.

Un articol de: Ana Trifan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md