Astăzi 18 Ianuarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la 17 Ianuarie 2019
Abonamente

Social 20 Iulie 2016, ora 09:11    Din editia print

De ce se omoară moldovenii?

Marime Font

Pornești televizorul și iarăși afli că cineva a murit sau a fost omorât. Mai tot timpul, când vedem astfel de știri, ne gândim că niciodată până acum nu s-au mai săvârșit atâtea omoruri, că ceva e în neregulă și că „nimeni nu vrea să facă nimic ca să ne simțim mai în siguranță”.

De fapt, acest „efect” este cauzat de mediatizarea excesivă a crimelor. Până nu demult, informațiile de acest gen erau ascunse sau, cel puțin, nu se vehiculau atât de intens. Acum, datorită tehnologiilor online și a numărului instituțiilor mass-media în continuă creștere, aceeași crimă este reluată iar și iar, până în cele mai mici detalii, lucru care nu face decât să panicheze populația. În fond, ponderea omorurilor rămâne aceeași sau tinde să scadă. Conform datelor secției nr. 1 a Direcţiei combaterea crimelor grave a Inspectoratului Național de Investigații (INI), în primele 6 luni ale anului curent cele mai multe omoruri s-au comis în zona de Centru (27), urmată de municipiul Chișinău (16) și zona de Nord (15). În zona de Sud au avut loc 14 omucideri, iar cele mai „liniștite” regiuni s-au dovedit a fi UTA Găgăuzia și municipiul Bender, unde s-au înregistrat 6 și, respectiv, 2 omoruri.

„Beția este ușa tuturor relelor”

Din 81 de omoruri săvârșite în R. Moldova de la începutul lui 2016 (dintre care doar unul nedescoperit, deocamdată), 49 au fost comise sub influența alcoolului. În general, datele statistice arată că aproximativ 80% din omuciderile comise în țara noastră sunt săvârșite din cauza abuzului de alcool. „Nu în zadar se spune că beția este ușa tuturor relelor. Și dacă organele de drept pot să întreprindă acțiuni speciale de profilaxie a furturilor de apartamente sau de mașini, spre exemplu, atunci profilaxia omorurilor este, practic, imposibilă. Totuși, dacă n-ar fi băuturile spirtoase la vedere și la îndemâna tuturor, numărul omorurilor s-ar reduce considerabil”, crede Igor Zglavuță, șeful-adjunct al Direcției combaterea crimelor grave a INI.

Dacă la începutul anilor ’90 omorurile la comandă erau foarte răspândite, cam câte 3-4 pe lună, astăzi ele se întâmplă mai rar. Există un singur dosar penal în derulare, în raionul Briceni, pentru un omor la comandă săvârșit anul trecut. Specialiștii INI spun că la momentul actual acest tip de omucideri se comite aproape în exclusivitate de către grupările criminale. Partea bună a lucrurilor este că astăzi aceste grupări „au rămas fără oxigen”. Acest lucru ar trebui să-l știe cetățenii, mai ales atunci când presa sau alte voci publice bat alarma spunând că avem multe grupări criminogene. Ele sunt, spune Igor Zglavuță, dar „abia de respiră și sunt monitorizate foarte strict”. Așa încât putem vorbi despre o profilaxie reușită a omorurilor la comandă.

Relațiile ostile, violența în familie și tulburările psihice ale făptașilor

Cazul dublului omor din satul Crețoaia, Anenii Noi, a zguduit societatea. În aprilie 2016, în vinerea dinaintea Paștelui, bunica și-a ucis cei doi nepoți și ar fi încercat să-și pună și ea capăt zilelor. Expertiza a arătat că e unul dintre cazurile în care la baza comiterii omorului au stat dereglările psihice. În bilețelul pe care l-a lăsat bunica, aceasta scria că ar vrea „să plece” și să ia și nepoții cu ea, pentru că fiica ei, mama băiețeilor, nu ar asculta-o. „Copiilor le va fi mai bine pe lumea cealaltă, iar tu vei avea timp să mai naști”, i-a mai scris bunica fiicei sale.
Chiar dacă datele statistice indică o rată a omuciderilor în ușoară descreștere și, deși omorurile înfăptuite, oricare ar fi motivele, sunt descoperite în proporție de aproape 100%, sunt dosare care „continuă să sângereze”. Nu am putut să nu-l întreb pe Igor Zglavuță despre dublul omor de la Durlești.


„Este o crimă neobișnuită și foarte complicată, dar care va fi neapărat descoperită mai devreme sau mai târziu”, spune șeful-adjunct al Direcției combaterea crimelor grave. „Echipa care cercetează acest caz a fost recent reformată, s-au alăturat specialiști noi, anchetatori, procurori. Investigațiile nu s-au oprit nici pentru o singură zi”, a mai spus Zglavuță. Cu toate acestea, rezultatele anchetei întârzie să apară. Informația din teritoriu parvine zi de zi și versiunile se schimbă odată cu apariția noilor detalii. Orice informație sau presupunere, din partea populației sau presei, care ar putea să arunce o lumină nouă asupra acestui caz este în continuare binevenită. Motivul și identitatea ucigașului rămân încă doar presupuse.

„Problema se ascunde în sărăcia mentală”

Din nefericire, chiar dacă s-ar interzice consumul și vânzarea produselor alcoolice, aplicarea pedepsei conform articolului 145 al Codului Penal încă va mai fi necesară. Cel puțin așa consideră psihologii. Iată comentariul lui Gholamali Mohammadifard, doctor, conferențiar universitar la Catedra de psihologie a Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM): „Dacă vorbim despre cauzele și motivele săvârșirii omorurilor, consumul excesiv de alcool și conflictele în familie sunt specifice contextului socio-cultural din Republica Moldova. Alte țări se confruntă cu alte probleme. De ce alcoolul? În primul rând, accesul la produsele alcoolice este foarte ușor. În al doilea rând, de vină este moștenirea factorilor socio-economici și psihologici, primită de la regimul sovietic. Oamenii sunt săraci, au prea multe dezamăgiri și trebuie să facă față prea multor probleme. În acest context, alcoolul e văzut de ei drept o salvare. Mai ales că se poate căpăta fără probleme și nu este considerat periculos.

Totuși, consumul excesiv de alcool este doar un factor declanșator și nu cauza comiterii omorurilor. Adevăratul motiv sunt problemele de nivel psihic ale oamenilor. Moldovenii nu sunt în stare să gestioneze stresul cu care se confruntă, nu știu ce să facă cu furia și supărările lor, iar nivelul crescut al cazurilor de violență în familie demonstrează și el același lucru. Dacă nemulțumirea și frustrarea care s-au adunat nu pot fi gestionate prin comunicare, ele vor fi consumate prin violență. Nu e vorba că soțul sau soția e de vină, că nu corespunde așteptărilor. Problema se ascunde în sărăcie, o sărăcie mentală, o inteligență emoțională foarte scăzută, din cauza cărora, conflictele interioare și exterioare ajung la punctul culminant – violența și omorul celuilalt. Inteligența emoțională se capătă, se educă de către părinți. Or, părinții generațiilor de astăzi sunt produsul societății închise a epocii și educației sovietice. Astfel de sisteme preiau toate responsabilitățile asupra lor și exclud orice implicare individuală”.

Omoruri săvârșite în Republica Moldova în perioada 2010-2015
(conform datelor secției nr. 1 a Direcţiei combaterea crimelor grave a INI)

După Art. 145 Cod Penal (omor) sunt următoarele cifre: în anul 2010 au fost 255 omoruri, în 2011 - 210 cazuri, în 2012 - 220, pentru 2013 au  fost 2013 omucideri, în 2014 - 169 și pentru anul 2015 au fost 177 omoruri.

Un articol de: Ana Trifan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 18:06

 Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:59

 Între multele companii fondate de Elon Musk, se regăsește și Neuralink, o firmă al cărei scop ar fi să te transforme într-un fel de cyborg, cel puțin la nivelul minții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:46

 Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:00

Supărat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, recent, la o emisiune televizată că dânsa ar da toți procurorii afară și că Autoritatea Națională de Integritate a fost creată pentru ca statul „să mai fure” niște bani, fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-un ar putea să aibă loc în martie sau aprilie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:12

În cadrul raportului de guvernare la trei ani de activitate Pavel Filip a răspuns şi la întrebarea dacă Partidul Democrat se promovează folosind resursele Guvernului. Premierul a negat aceste declaraţii şi a comunicat că în campania electorală vom avea parte de multă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:10

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat prezenţa la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene care este programată a avea loc la Bucureşti în zilele de 30 şi 31 ianuarie, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari – adică bunăstare sunt principalele priorități ale Guvernului pentru a determina oamenii să rămână acasă, să nu plece din ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:18

Autoritățile din Ucraina au anunțat reținerea unei jurnaliste ucrainene acuzate de subminarea integrității teritoriale a țării, potrivit Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Candidatul independent Andrei Nastas, care va candida la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 33 din Chișinău, ar fi chiar proiectul liderului PPDA, Andrei Năstase, deși ultimul afirmă că guvernarea ar sta în spatele polițistului-„spoiler”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:59

Japonia a trimis o notă de protest Rusiei din cauza controlului efectuat de grănicerii ruși pe vasele pescarilor japonezi langă insulele Kurile, transmite RIA Novosti.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:56

Partidul Democrat din Moldova trimite a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-Lex (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza sa referitoare la două rapoarte emise...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:46

 Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu. Premierul a felicitat România cu ocazia preluării Președinției la Consiliul Uniunii Europene, menționând că Republica Moldova mizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:34

Primarul interimar al municipiului Orhei, Diana Memeț, a inspectat noile unități de transport public din oraș, procurate de administrația locală la sfârșitul anului trecut. Toate microbuzele sunt pe rute și circulă conform graficului stabilit, iar oamenii s-au declarat extrem de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:12

 Rusia a pus la cale o nouă diversiune antiromânească cu bătaie lungă: „marcarea” aniversării a 660-a de la formarea Țării Moldovei. În acest scop, liderul de la Condrița a convocat la președinție un grup de personaje obscure cu viziuni staliniste și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:36

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:05

Reprezentantii Partidului Democrat din Moldova au depus la CEC o contestatie impotriva blocului electoral ACUM. Democratii il acuza pe liderul PPDA, Andrei Nastase, ca si-a facut campanie electorala folosind retelele de socializare si le cer membrilor CEC sa examineze actiunile acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 11:59

Jurnalistul român Victor Nichituș scoate în evidență carențele rapoartelor prezentate de către Promo-LEX, organizație care monitorizează procesul electoral. În opinia lui Nichituș, principala problemă este că autorii rapoartelor despre campanie nu verifică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:27

Dezastru total în Europa! Autoritățile din Cernăuți, Ucraina, au luat măsuri extrem de dure împotriva străinilor din administrație Așadar, în această provincie funcționarii publici care dețin dublă cetățenie vor fi demiși din funcții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:13

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz” au semnat la începutul săptămânii contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei a refuzat să comenteze joi informaţiile potrivit cărora procurori americani investighează compania pentru furt de secrete comerciale de la parteneri de afaceri din Statele Unite, notează agenţia DPA, citând presa de peste Ocean.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:36

Autorităţile sârbe au reuşit să dejoace un complot pentru uciderea lui Vladimir Putin, cu o zi înainte de vizita liderului rus în Belgrad.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:35

”Reprezentanța” Transnistriei de la Moscova va fi condusă de Leonid Manakov, avocat rus și fost ofițer al serviciilor secrete din Rusia, se arata pe site-ul așa-zisului ”Minister al Afacerilor Externe” al Transnistriei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:34

Organizația internațională pentru drepturile omului Open Doors a prezentat lista anuală a 50 de țări în care sunt persecutați creștinii minoritari. Anul acesta Rusia a fost plasată pe locul 41, între Kenya și Malaezia.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)