Astăzi 15 Noiembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 14 Noiembrie 2018
Abonamente

Social 20 Iulie 2016, ora 09:11    Din editia print

De ce se omoară moldovenii?

Marime Font

Pornești televizorul și iarăși afli că cineva a murit sau a fost omorât. Mai tot timpul, când vedem astfel de știri, ne gândim că niciodată până acum nu s-au mai săvârșit atâtea omoruri, că ceva e în neregulă și că „nimeni nu vrea să facă nimic ca să ne simțim mai în siguranță”.

De fapt, acest „efect” este cauzat de mediatizarea excesivă a crimelor. Până nu demult, informațiile de acest gen erau ascunse sau, cel puțin, nu se vehiculau atât de intens. Acum, datorită tehnologiilor online și a numărului instituțiilor mass-media în continuă creștere, aceeași crimă este reluată iar și iar, până în cele mai mici detalii, lucru care nu face decât să panicheze populația. În fond, ponderea omorurilor rămâne aceeași sau tinde să scadă. Conform datelor secției nr. 1 a Direcţiei combaterea crimelor grave a Inspectoratului Național de Investigații (INI), în primele 6 luni ale anului curent cele mai multe omoruri s-au comis în zona de Centru (27), urmată de municipiul Chișinău (16) și zona de Nord (15). În zona de Sud au avut loc 14 omucideri, iar cele mai „liniștite” regiuni s-au dovedit a fi UTA Găgăuzia și municipiul Bender, unde s-au înregistrat 6 și, respectiv, 2 omoruri.

„Beția este ușa tuturor relelor”

Din 81 de omoruri săvârșite în R. Moldova de la începutul lui 2016 (dintre care doar unul nedescoperit, deocamdată), 49 au fost comise sub influența alcoolului. În general, datele statistice arată că aproximativ 80% din omuciderile comise în țara noastră sunt săvârșite din cauza abuzului de alcool. „Nu în zadar se spune că beția este ușa tuturor relelor. Și dacă organele de drept pot să întreprindă acțiuni speciale de profilaxie a furturilor de apartamente sau de mașini, spre exemplu, atunci profilaxia omorurilor este, practic, imposibilă. Totuși, dacă n-ar fi băuturile spirtoase la vedere și la îndemâna tuturor, numărul omorurilor s-ar reduce considerabil”, crede Igor Zglavuță, șeful-adjunct al Direcției combaterea crimelor grave a INI.

Dacă la începutul anilor ’90 omorurile la comandă erau foarte răspândite, cam câte 3-4 pe lună, astăzi ele se întâmplă mai rar. Există un singur dosar penal în derulare, în raionul Briceni, pentru un omor la comandă săvârșit anul trecut. Specialiștii INI spun că la momentul actual acest tip de omucideri se comite aproape în exclusivitate de către grupările criminale. Partea bună a lucrurilor este că astăzi aceste grupări „au rămas fără oxigen”. Acest lucru ar trebui să-l știe cetățenii, mai ales atunci când presa sau alte voci publice bat alarma spunând că avem multe grupări criminogene. Ele sunt, spune Igor Zglavuță, dar „abia de respiră și sunt monitorizate foarte strict”. Așa încât putem vorbi despre o profilaxie reușită a omorurilor la comandă.

Relațiile ostile, violența în familie și tulburările psihice ale făptașilor

Cazul dublului omor din satul Crețoaia, Anenii Noi, a zguduit societatea. În aprilie 2016, în vinerea dinaintea Paștelui, bunica și-a ucis cei doi nepoți și ar fi încercat să-și pună și ea capăt zilelor. Expertiza a arătat că e unul dintre cazurile în care la baza comiterii omorului au stat dereglările psihice. În bilețelul pe care l-a lăsat bunica, aceasta scria că ar vrea „să plece” și să ia și nepoții cu ea, pentru că fiica ei, mama băiețeilor, nu ar asculta-o. „Copiilor le va fi mai bine pe lumea cealaltă, iar tu vei avea timp să mai naști”, i-a mai scris bunica fiicei sale.
Chiar dacă datele statistice indică o rată a omuciderilor în ușoară descreștere și, deși omorurile înfăptuite, oricare ar fi motivele, sunt descoperite în proporție de aproape 100%, sunt dosare care „continuă să sângereze”. Nu am putut să nu-l întreb pe Igor Zglavuță despre dublul omor de la Durlești.


„Este o crimă neobișnuită și foarte complicată, dar care va fi neapărat descoperită mai devreme sau mai târziu”, spune șeful-adjunct al Direcției combaterea crimelor grave. „Echipa care cercetează acest caz a fost recent reformată, s-au alăturat specialiști noi, anchetatori, procurori. Investigațiile nu s-au oprit nici pentru o singură zi”, a mai spus Zglavuță. Cu toate acestea, rezultatele anchetei întârzie să apară. Informația din teritoriu parvine zi de zi și versiunile se schimbă odată cu apariția noilor detalii. Orice informație sau presupunere, din partea populației sau presei, care ar putea să arunce o lumină nouă asupra acestui caz este în continuare binevenită. Motivul și identitatea ucigașului rămân încă doar presupuse.

„Problema se ascunde în sărăcia mentală”

Din nefericire, chiar dacă s-ar interzice consumul și vânzarea produselor alcoolice, aplicarea pedepsei conform articolului 145 al Codului Penal încă va mai fi necesară. Cel puțin așa consideră psihologii. Iată comentariul lui Gholamali Mohammadifard, doctor, conferențiar universitar la Catedra de psihologie a Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM): „Dacă vorbim despre cauzele și motivele săvârșirii omorurilor, consumul excesiv de alcool și conflictele în familie sunt specifice contextului socio-cultural din Republica Moldova. Alte țări se confruntă cu alte probleme. De ce alcoolul? În primul rând, accesul la produsele alcoolice este foarte ușor. În al doilea rând, de vină este moștenirea factorilor socio-economici și psihologici, primită de la regimul sovietic. Oamenii sunt săraci, au prea multe dezamăgiri și trebuie să facă față prea multor probleme. În acest context, alcoolul e văzut de ei drept o salvare. Mai ales că se poate căpăta fără probleme și nu este considerat periculos.

Totuși, consumul excesiv de alcool este doar un factor declanșator și nu cauza comiterii omorurilor. Adevăratul motiv sunt problemele de nivel psihic ale oamenilor. Moldovenii nu sunt în stare să gestioneze stresul cu care se confruntă, nu știu ce să facă cu furia și supărările lor, iar nivelul crescut al cazurilor de violență în familie demonstrează și el același lucru. Dacă nemulțumirea și frustrarea care s-au adunat nu pot fi gestionate prin comunicare, ele vor fi consumate prin violență. Nu e vorba că soțul sau soția e de vină, că nu corespunde așteptărilor. Problema se ascunde în sărăcie, o sărăcie mentală, o inteligență emoțională foarte scăzută, din cauza cărora, conflictele interioare și exterioare ajung la punctul culminant – violența și omorul celuilalt. Inteligența emoțională se capătă, se educă de către părinți. Or, părinții generațiilor de astăzi sunt produsul societății închise a epocii și educației sovietice. Astfel de sisteme preiau toate responsabilitățile asupra lor și exclud orice implicare individuală”.

Omoruri săvârșite în Republica Moldova în perioada 2010-2015
(conform datelor secției nr. 1 a Direcţiei combaterea crimelor grave a INI)

După Art. 145 Cod Penal (omor) sunt următoarele cifre: în anul 2010 au fost 255 omoruri, în 2011 - 210 cazuri, în 2012 - 220, pentru 2013 au  fost 2013 omucideri, în 2014 - 169 și pentru anul 2015 au fost 177 omoruri.

Un articol de: Ana Trifan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:06

Proiectele sociale de anvergură, derulate de Guvernul Filip sunt apreciate de cetățeni. Cel puțin așa arată datele ultimului sondaj de opinie, realizat de IMAS și prezentat astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 16:58

Europarlamentarul Andi Cristea, copreședintele grupului de prietenie parlamentară UE-RM, susține că votul de astăzi al Parlamentului European, care vizează Republica Moldova, este un document politizat, care nu-şi are locul în context electoral. Amintim că Parlamentul European a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:13

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a păstrat astăzi, 14 noiembrie, verdictul Curții de Apel în dosarul lui Veaceslav Platon. Magistrații CSJ au declarat drept neîntemeiat recursul depus de avocații acestuia împotriva deciziei CA. Prin urmare, a fost menținută condamnarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:09

Raportorul Parlamentului European pentru Georgia, Andrej Mamikins, a criticat, într-un discurs rostit marți seara, dorința unor deputați de a critica această țară, în condițiile în care acolo se desfășoară alegeri prezidențiale. Înaltul oficial de a Bruxelles...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Natalia Hadârcă

La această concluzie a ajuns un grup de cercetători care a studiat situația comunităților din apropierea frontierei Localitățile de pe ambele maluri ale Prutului au fost puternic ideologizate în perioada sovietică. Oamenilor li se impunea ideea că, pe celălalt mal, nu pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:34

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura mun. Chişinău, Oficiul Principal au realizat o operaţiune complexă în cadrul căreia a fost destructurată activitatea unei formaţiuni paramilitare ilegale, care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:29

O petiţie însoţită de peste 100 de mii de semnături a fost depusă, astăzi, de către secretarul general-adjunct al PDM, deputatul Eugen Nichiforciuc, la sediul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Prin acestă petiție se solicită sprijinul instituţiilor europene...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:57

Partidul Democrat din Moldova se bucură acum de cea mai mare încredere din ultimii ani. Peste 16 la sută dintre cetățeni sunt gata să voteze pentru această formațiune, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare. Această tendință se menține timp de doi ani. Celelalte partide...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:38

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, consideră că poliţiştii care stau ascunşi pe traseele naţionale cu scopul de a obţine bani de la şoferii care depăşesc limita de viteză trebuie să stea la puşcărie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:06

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a cerut Ungariei și vecinilor săi să renunțe la conductele rusești de gaze, care, potrivit Washingtonului, sunt folosite pentru a întări presiunea Moscovei în Europa Centrală și de Est, scrie Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:56

Iernile lungi şi grele din România intră în istorie. După zece luni de extreme şi recorduri naţionale, în ţara noastră urmează o iarnă blândă, cu episoade scurte de zăpadă şi ger.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:53

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:51

Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius este una dintre vocile critice la adresa ţării noastre. Acesta și-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de adoptarea legii votului mixt din Republica Moldova. Asta deşi a fost ales de trei ori în Parlamentul de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:40

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2018, ora: 08:06

Organizațiile maghiare de extrema dreapta desfășoară contra cost campanii agresive împotriva NATO și UE și alimentează conflictul interetnic din vestul Ucrainei, scrie astazi publicatia EUobserver.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:44

Prețul barilului de petrolul a scăzut puternic, marți, accentuând tendința de scădere abruptă, pe măsură ce oferta tot mai mare pare pregătită să depășească cererea anul viitor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:24

Un preot care s-a urcat la volan beat a provocat o nenorocire marţi seară, în Suceava. Ameţit bine de aburii alcoolului, George Ionuţ Apetrei a scăpat maşina de sub control şi a intrat în plin două femei care mergeau pe margine unui drum din Mitocu Dragomirnei. După impactul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:23

Cel de-al optulea și ultimul sezon al serialului Game of Thrones (n.r. Urzeala Tronurilor) va fi lansat în luna aprilie, 2019, au anunțat producătorii. Reprezentanții HBO au confirmat că serialul se va întoarce în prima jumătate a anului 2019, însă nu au dezvăluit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:14

 Horoscopul din 14 noiembrie favorizează planul profesional al zodiilor. Astrele sunt binefăcătoare cu nativii zodiacului. Horoscopul zilnic din 14 noiembrie anunță succese profesionale și bani pentru o zodie! Viața i se schimbă radical!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Preotul care muncește în construcții peste hotare Din editia print

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)