Astăzi 23 Aprilie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:39
Abonamente

Social 20 Iulie 2016, ora 09:11    Din editia print

De ce se omoară moldovenii?

Marime Font

Pornești televizorul și iarăși afli că cineva a murit sau a fost omorât. Mai tot timpul, când vedem astfel de știri, ne gândim că niciodată până acum nu s-au mai săvârșit atâtea omoruri, că ceva e în neregulă și că „nimeni nu vrea să facă nimic ca să ne simțim mai în siguranță”.

De fapt, acest „efect” este cauzat de mediatizarea excesivă a crimelor. Până nu demult, informațiile de acest gen erau ascunse sau, cel puțin, nu se vehiculau atât de intens. Acum, datorită tehnologiilor online și a numărului instituțiilor mass-media în continuă creștere, aceeași crimă este reluată iar și iar, până în cele mai mici detalii, lucru care nu face decât să panicheze populația. În fond, ponderea omorurilor rămâne aceeași sau tinde să scadă. Conform datelor secției nr. 1 a Direcţiei combaterea crimelor grave a Inspectoratului Național de Investigații (INI), în primele 6 luni ale anului curent cele mai multe omoruri s-au comis în zona de Centru (27), urmată de municipiul Chișinău (16) și zona de Nord (15). În zona de Sud au avut loc 14 omucideri, iar cele mai „liniștite” regiuni s-au dovedit a fi UTA Găgăuzia și municipiul Bender, unde s-au înregistrat 6 și, respectiv, 2 omoruri.

„Beția este ușa tuturor relelor”

Din 81 de omoruri săvârșite în R. Moldova de la începutul lui 2016 (dintre care doar unul nedescoperit, deocamdată), 49 au fost comise sub influența alcoolului. În general, datele statistice arată că aproximativ 80% din omuciderile comise în țara noastră sunt săvârșite din cauza abuzului de alcool. „Nu în zadar se spune că beția este ușa tuturor relelor. Și dacă organele de drept pot să întreprindă acțiuni speciale de profilaxie a furturilor de apartamente sau de mașini, spre exemplu, atunci profilaxia omorurilor este, practic, imposibilă. Totuși, dacă n-ar fi băuturile spirtoase la vedere și la îndemâna tuturor, numărul omorurilor s-ar reduce considerabil”, crede Igor Zglavuță, șeful-adjunct al Direcției combaterea crimelor grave a INI.

Dacă la începutul anilor ’90 omorurile la comandă erau foarte răspândite, cam câte 3-4 pe lună, astăzi ele se întâmplă mai rar. Există un singur dosar penal în derulare, în raionul Briceni, pentru un omor la comandă săvârșit anul trecut. Specialiștii INI spun că la momentul actual acest tip de omucideri se comite aproape în exclusivitate de către grupările criminale. Partea bună a lucrurilor este că astăzi aceste grupări „au rămas fără oxigen”. Acest lucru ar trebui să-l știe cetățenii, mai ales atunci când presa sau alte voci publice bat alarma spunând că avem multe grupări criminogene. Ele sunt, spune Igor Zglavuță, dar „abia de respiră și sunt monitorizate foarte strict”. Așa încât putem vorbi despre o profilaxie reușită a omorurilor la comandă.

Relațiile ostile, violența în familie și tulburările psihice ale făptașilor

Cazul dublului omor din satul Crețoaia, Anenii Noi, a zguduit societatea. În aprilie 2016, în vinerea dinaintea Paștelui, bunica și-a ucis cei doi nepoți și ar fi încercat să-și pună și ea capăt zilelor. Expertiza a arătat că e unul dintre cazurile în care la baza comiterii omorului au stat dereglările psihice. În bilețelul pe care l-a lăsat bunica, aceasta scria că ar vrea „să plece” și să ia și nepoții cu ea, pentru că fiica ei, mama băiețeilor, nu ar asculta-o. „Copiilor le va fi mai bine pe lumea cealaltă, iar tu vei avea timp să mai naști”, i-a mai scris bunica fiicei sale.
Chiar dacă datele statistice indică o rată a omuciderilor în ușoară descreștere și, deși omorurile înfăptuite, oricare ar fi motivele, sunt descoperite în proporție de aproape 100%, sunt dosare care „continuă să sângereze”. Nu am putut să nu-l întreb pe Igor Zglavuță despre dublul omor de la Durlești.


„Este o crimă neobișnuită și foarte complicată, dar care va fi neapărat descoperită mai devreme sau mai târziu”, spune șeful-adjunct al Direcției combaterea crimelor grave. „Echipa care cercetează acest caz a fost recent reformată, s-au alăturat specialiști noi, anchetatori, procurori. Investigațiile nu s-au oprit nici pentru o singură zi”, a mai spus Zglavuță. Cu toate acestea, rezultatele anchetei întârzie să apară. Informația din teritoriu parvine zi de zi și versiunile se schimbă odată cu apariția noilor detalii. Orice informație sau presupunere, din partea populației sau presei, care ar putea să arunce o lumină nouă asupra acestui caz este în continuare binevenită. Motivul și identitatea ucigașului rămân încă doar presupuse.

„Problema se ascunde în sărăcia mentală”

Din nefericire, chiar dacă s-ar interzice consumul și vânzarea produselor alcoolice, aplicarea pedepsei conform articolului 145 al Codului Penal încă va mai fi necesară. Cel puțin așa consideră psihologii. Iată comentariul lui Gholamali Mohammadifard, doctor, conferențiar universitar la Catedra de psihologie a Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM): „Dacă vorbim despre cauzele și motivele săvârșirii omorurilor, consumul excesiv de alcool și conflictele în familie sunt specifice contextului socio-cultural din Republica Moldova. Alte țări se confruntă cu alte probleme. De ce alcoolul? În primul rând, accesul la produsele alcoolice este foarte ușor. În al doilea rând, de vină este moștenirea factorilor socio-economici și psihologici, primită de la regimul sovietic. Oamenii sunt săraci, au prea multe dezamăgiri și trebuie să facă față prea multor probleme. În acest context, alcoolul e văzut de ei drept o salvare. Mai ales că se poate căpăta fără probleme și nu este considerat periculos.

Totuși, consumul excesiv de alcool este doar un factor declanșator și nu cauza comiterii omorurilor. Adevăratul motiv sunt problemele de nivel psihic ale oamenilor. Moldovenii nu sunt în stare să gestioneze stresul cu care se confruntă, nu știu ce să facă cu furia și supărările lor, iar nivelul crescut al cazurilor de violență în familie demonstrează și el același lucru. Dacă nemulțumirea și frustrarea care s-au adunat nu pot fi gestionate prin comunicare, ele vor fi consumate prin violență. Nu e vorba că soțul sau soția e de vină, că nu corespunde așteptărilor. Problema se ascunde în sărăcie, o sărăcie mentală, o inteligență emoțională foarte scăzută, din cauza cărora, conflictele interioare și exterioare ajung la punctul culminant – violența și omorul celuilalt. Inteligența emoțională se capătă, se educă de către părinți. Or, părinții generațiilor de astăzi sunt produsul societății închise a epocii și educației sovietice. Astfel de sisteme preiau toate responsabilitățile asupra lor și exclud orice implicare individuală”.

Omoruri săvârșite în Republica Moldova în perioada 2010-2015
(conform datelor secției nr. 1 a Direcţiei combaterea crimelor grave a INI)

După Art. 145 Cod Penal (omor) sunt următoarele cifre: în anul 2010 au fost 255 omoruri, în 2011 - 210 cazuri, în 2012 - 220, pentru 2013 au  fost 2013 omucideri, în 2014 - 169 și pentru anul 2015 au fost 177 omoruri.

Un articol de: Ana Trifan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 17:39

Lipsa unei majorități parlamentare sau declanșarea alegerilor anticipate nu vor fi un impedimet pentru organizarea alegerilor generale locale din vara acestui an. Potrivit vicepreședintelui PDM și fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu, în lipsa unui Parlament funcțional,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 16:39

Deputata PPDA, Arina Spătaru este acuzată că ar fi colectat fonduri pentru o acțiune nobilă, însă banii i-ar fi pus în safeu refuzând să-i transmită beneficiarilor finali. Este vorba despre Târgul de Florii dedicat copiilor cu autism, eveniment pentru organizarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 16:12

Ajutorul de Paști, în valoare de 600 de lei, acordat mai multor categorii de persoane în ajunul sărbătorilor pascale va putea fi ridicat până la sfârşitul anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 15:47

Belarus a suspendat exporturile de produse petroliere ușoare, benzină și motorină către Ucraina, Polonia și țările baltice, din cauza calității proaste a petrolului rusesc, a anunțat marți principalul exportator al țării, scrie Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 14:23

Vor susținerea socialiștilor pentru propria agendă politică, dar fac totul ca să nu existe o coaliție dintre blocul ACUM și PSRM. Despre acest lucru scrie pe blogul său deputatul socialist Grigore Novac. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 14:02

Directorul general al Biroului de proiectare ”Yuzhnoye”, Alexander Degtiarev, a anunțat că Ucraina începe testarile sistemului de racheta tactica ”Grom-2”, destinata Forțelor Armate din Ucraina și Arabiei Saudite, a scris expertul militar-politic Alexander...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 13:53

PSRM constată cu regret că PAS și DA încă nu sunt disponibile să poarte negocieri serioase privind formarea unei coaliții de guvernare și învestirea unui Guvern funcțional. Constatarea se conține într-o declarație a Partidului Socialiștilor, publicată pe Facebook de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 10:00

„Dezoligarhizarea” instituțiilor de stat din R. Moldova, așa cum cere Blocul „ACUM”, nu poate fi făcută cu suportul unei formațiune proruse cum este Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). De această părere este comentatorul politic Petru Bogatu,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:50

Cutremur de intensitate mică, marți dimineață, în Buzău. Seismul a avut o magnitudine de 3,5.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:37

Deputații blocului politic ACUM nu ar trebui să facă niciun fel de compromis cu Partidul Socialiștilor, deoarece, în acest fel, ar repeta soarta PPCD-ului lui Iurie Roșca. Declarația aparține jurnalistului Bogdan Rareș, candidat PNL pentru Parlamentu European, și se conine...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:08

Procurorii anticorupție, oficiul Nord, în comun cu colaboratorii Direcției Nord al Centrului Național Anticorupție, descind în aceste momente la Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00

1597-„Văduvele vesele din Windsor", piesa lui Shakespeare este jucată pentru prima dată, în prezenţa reginei Elizabeth I a Angliei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:43

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost anunțat în căutare de poliţia română.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:04

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Elena Mizulina, vicepreședinta comisiei Consiliului Federației pentru legislația constituțională și construcția statului, a luat apărarea inițiativelor care impun noi restricții și îngrădri ale libertăților propuse de parlamentarii ruși. Ea a condamnat numărul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:45

Şoferii care folosesc funcţia Autopilot pe Tesla sunt implicaţi în mai puţine accidente

Tesla vine cu statistici despre riscul de accidente la bordul maşinilor sale atunci când sistemul autonom preia controlul maşinilor, în raport cu riscul de accident pentru momentele în care acesta nu este activat. Momentan, sistemul automat câştigă, maşinile conduse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Curcanul, preferat de mulţi români în locul mielului de Paște

Curcanul nu e vedetă doar de Ziua Recunoştinţei, ci mai nou şi de Paşte. Şi pentru că românii i-au prins gustul, în magazine au apărut cârnaţi, tobă, pastramă şi chiar mici din carne de curcan. Preţurile sunt însă piperate, un kilogram de carne de curcan e cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Nu vă grăbiţi să spălaţi geamurile pentru marea curăţenie de Paşte! Un val de praf saharian va acoperi tot continentul, inclusiv România. Ploile care vor cădea vor lăsa în urma lor oraşe întregi "îmbrăcate" într-un praf roşiatic. Cei care...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Aprilie 2019, ora: 07:31

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

Horoscopul zilei de 23 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 23 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 23...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:03

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 03:14

Primele 10 cele mai mari piețe ale Europei au scăzut în luna martie și, mai mult decât atât, doar patru din primele 20 au avut creșteri în luna martie, restul aflându-se pe teritoriul negativ. România este una dintre țările cu creșteri, dar la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 00:43

Ţara în care nu se mai permite anonimatul pe internet, din 2020

Utilizatorii de internet din Austria vor fi obligaţi din 2020 să îşi folosească numele real pe internet. Guvernul republicii a elaborat un nou proiect de lege în acest sens, urmând a fi adoptat în toamna acestui an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Vladimir Putin nu-l va felicita pe Zelenski pentru alegerea în funcția de președinte al Ucrainei, anunță Kremlinul

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

60 din 85 de regiuni din Rusia au înregistrat un declin al populației

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)