Astăzi 10 Iulie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 9 Iulie 2020
Abonamente

Moldova 5 Iunie 2020, ora 00:41

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

Marime Font

Statele Unite sunt în căutarea unei noi baze la Marea Neagră pentru a putea exercita o presiune cât mai mare asupra Rusiei în regiune. Dorința Occidentului de a controla zona strategică a strâmtorii Bosforului și Marea Neagră este atât de mare încât nimic și nimeni nu o poate opri, spun specialiștii ruși, potrivit publicației grecești Pentapostagma.

Redăm articolul integral, tradus de Rador:

În ultimii ani, deși numărul bazelor militare NATO în Europa a crescut semnificativ, acest lucru nu este suficient pentru Statele Unite.

Loading...


Într-un comentariu pentru Baltnews, analistul politic Alexander Asafov a subliniat că Pentagonul este interesat de mult timp de regiunea Mării Negre şi există mereu chestiunea dezvoltării unei noi baze militare a SUA. Dorinţa Washingtonului este să crească presiunea în jurul graniţelor ruseşti.

„Pentagonul dorește o nouă bază militară nu numai pentru a amplasa rachete balistice americane în regiunea Mării Negre, ci și pentru a o transforma într-o „zonă de restricție” pentru Rusia. Acest plan trebuie implementat pentru a fi aplicată strategia globală a SUA cu privire la crearea nivelurilor maxime de tensiune la graniţele Federaţiei Ruse”, spune specialistul.

Potrivit estimărilor analiștilor de la Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA), „centrul de greutate” al NATO va fi mutat în România pentru ca alianța să obțină o poziție dominantă la Marea Neagră, așa cum s-a întâmplat şi în cazul statelor baltice. Subliniem că Institutul CEPA a devenit unul dintre cele mai puternice centre specializate de analiză din Statele Unite.

„Consolidarea NATO în România este foarte probabilă. În plus, acesta este de asemenea un bun motiv de a realiza cheltuieli pentru necesități militare, fiind una dintre pârghiile serioase ale economiei SUA” a declarat specialistul rus, adăugând că ţările fidele Statelor Unite, printre care România, ar fi fericite să primească un „ajutor” militar bun din partea SUA.

Directorul Centrului pentru Analiză Politică, Pavel Danilin, este de acord şi că interesul SUA pentru România se datorează faptului că Pentagonul este extrem de nemulţumit faţă de poziţia alianţei în acest punct al planetei. Potrivit analistului, România oferă perspective bune pentru dezvoltarea unei flote NATO la Marea Neagră. Există de asemenea baze construite în perioada în care ţara făcea parte din tabăra socialistă.

Danilin este convins că Bucureştiul şi Washingtonul vor putea conveni asupra creării unei noi baze a NATO în regiune imediat ce vor rezolva chestiunea economică. Tot el atrage în acelaşi timp atenţia asupra faptului că în relaţiile cu Turcia, Casa Albă are probleme serioase, prin urmare, Washingtonul are nevoie de o soluţie alternativă în zona Mării Negre pentru a ameninţa interesele Rusiei la graniţele ei sud-vestice.

În același timp, expertul subliniază că apariția unor baze NATO în România ar putea provoca o creștere serioasă a tensiunii în regiunea Mării Negre. „Dacă americanii reuşesc într-un fel să obţină o bază navală cu nave de război în apele teritoriale ale României, Rusia va fi pur şi simplu obligată să răspundă. La Kaliningrad, Federaţia Rusă a fost obligată să desfăşoare rachete Iskander” a declarat Danilin.

Trebuie semnalat, însă, că va fi greu pentru Marina Militară a SUA să-şi sporească prezența în România. Problema este că acordul de la Montreux interzice Turciei să permită tranzitarea Bosforului pentru mai mult de nouă nave de război ale unuia dintre statele de la Marea Neagră. În plus, în această regiune navele de război străine nu pot rămâne mai mult de 21 de zile, iar gabaritul total al acestora nu ar trebui să depășească 15 mii de tone.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, știind toate acestea, ar urma să construiască un canal care nu va mai respecta legi și acorduri precum cel de la Montreux. „Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, proiectează un canal de 45 de kilometri prin Istanbul, care va conecta cele două mări. Acest canal nu va respecta restricțiile internaționale și va oferi Turciei controlul asupra circulației navelor de război în regiune”, a declarat expertul rus.

Noi pur şi simplu reamintim că în urmă cu trei zile, a fost declarată, total întâmplător, de către Erdogan o regiune din estul Traciei drept zonă militară. Este vorba despre o zonă de pe ţărmul Mării Negre din regiunea KIRKLARELİ, situată la circa 5 kilometri de graniţele cu Bulgaria, care a fost declarată zonă militară cu acces interzis, de gradul al doilea. Această zonă militară cu acces interzis acoperă o suprafaţă de circa 20 de kilometri pătraţi.

Potrivit unor scenarii, se pare că Ankara pregăteşte o bază militară în regiune, care va avea acces la Marea Neagră, dar şi în teritoriu şi în care nu vor exista atât de multe restricţii de intrare pentru navele militare NATO, potrivit Tratatului de la Montreux.

După proiectul de lege adoptat de Erdogan pentru controlul Strâmtorii Bosforului de către preşedinţia turcă, luând în esenţă controlul din mâinile primarului actual al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, avem, după cum o arată lucrurile, evoluţii vertiginioase în regiune.

Turcia şi Erdogan „vor vinde” Rusia pentru NATO în ciuda alianţei lor, şi atunci fie ce-o fi.

Turcii vor să reducă importanţa bazei de la Alexandroupoli din Grecia?

După anunţarea declarării unei zone din Tracia de Est drept zonă militară de către cabinetul lui Erdogan, ne aflăm foarte probabil în faţa unuia dintre planurile de cea mai mare anvergură ale lui Erdogan în relaţie cu NATO.

Posibila construire a unei baze NATO în Turcia, în Tracia de Est, va reprezenta principalul punct de tentaţie pentru NATO, cu prezenţa unor viitoare forţe NATO în interiorul Mării Negre, soluţionând parţial problema Tratatului de la Montreux, care nu permite ca navele militare NATO să rămână în regiune mai mult de 21 de zile.

În acelaşi timp, Borisov, printr-o finanţare NATO, pregăteşte cea mai mare bază NATO la Varna, pentru limitarea acţiunii flotei ruseşti, numai că Erdogan va acţiona probabil împotriva planurilor lui şi îi va lua „prada din gură”.

Erdogan aşteaptă o finanţare extrem de serioasă din partea SUA pentru a salva economia în declin a ţării, printr-un schimb monetar cu Rezerva Federală a SUA, în condiţiile în care există reacţii vehemente pe plan intern care îl fac extrem de vulnerabil.

„Momeala” pe care o întinde Occidentului va fi uriaşă şi va transforma Turcia într-o ţară cu o importanţă geopolitică încă şi mai mare.

O bază militară la Marea Neagră pe teritoriu turcesc, de care NATO se va folosi în mod firesc, ar „anula” automat şi marea importanţă a bazei de la Alexandroupoli, Grecia, şi pe cea a bazei de la Varna şi ar oferi alianţei avantaje împotriva Rusiei.

Controlarea Strâmtorii Bosfor, care reprezintă o preocupare importantă a NATO, ar fi mai uşor de realizat, iar navele militare NATO şi submarinele ar intra şi ar pleca din Marea Neagră cu o siguranţă mai mare.

În corelaţie cu celebrul proiect al unui canal prin Istanbul, Ankara implementează punct cu punct un plan care îi va conveni Occidentului şi va irita Moscova la modul absolut.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 Iulie 2020, ora: 18:50

Descoperire BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze

Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze Foto: glavpost.com.ua

Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 18:38

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

 Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite marţi în sud-vestul Chinei după ce un autobuz a plonjat într-un lac artificial în provincia Guizhou, au anunţat autorităţile, transmit AFP, dpa şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 7 Iulie 2020, ora: 18:33

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

 Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt "mai în vârstă" decât se credea anterior, relatează „The...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 18:12

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

 235 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 3 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 12:27

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung și acesta „nu are nimic secret”, a dat asigurări, duminică, ministrul iranian de Externe, într-un discurs ţinut în fața deputaților, la Teheran, relatează Rador citând La Libre Belgique....

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Iulie 2020, ora: 12:19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

 Statele Unite au atins, marţi, pragul de 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor prezentate de worldmeters.info. Cu peste 50.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, SUA a ajuns la 3.040.833 de infectări, fiind de departe ţara cu cele...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 12:08

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

În opinia liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, decizia de astăzi a Curții Constituționale era previzibilă și se încadrează cu strictețe în litera și spiritul Constituției Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Iulie 2020, ora: 11:59

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

 După ce autoritățile chineze au semnalat apariția unui caz de ciumă bubonică, Rusia a anunțat că a creat patrule speciale pentru a opri vânătoarea de marmote în apropierea frontierei sale cu China și Mongolia, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Iulie 2020, ora: 11:30

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este interzisă. Curtea Constituțională a pronunțat, cu puțin timp în urmă, o hotărâre în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)