Astăzi 3 Iulie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 2 Iulie 2020
Abonamente

Moldova 5 Iunie 2020, ora 00:41

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

Marime Font

Statele Unite sunt în căutarea unei noi baze la Marea Neagră pentru a putea exercita o presiune cât mai mare asupra Rusiei în regiune. Dorința Occidentului de a controla zona strategică a strâmtorii Bosforului și Marea Neagră este atât de mare încât nimic și nimeni nu o poate opri, spun specialiștii ruși, potrivit publicației grecești Pentapostagma.

Redăm articolul integral, tradus de Rador:

În ultimii ani, deși numărul bazelor militare NATO în Europa a crescut semnificativ, acest lucru nu este suficient pentru Statele Unite.

Loading...


Într-un comentariu pentru Baltnews, analistul politic Alexander Asafov a subliniat că Pentagonul este interesat de mult timp de regiunea Mării Negre şi există mereu chestiunea dezvoltării unei noi baze militare a SUA. Dorinţa Washingtonului este să crească presiunea în jurul graniţelor ruseşti.

„Pentagonul dorește o nouă bază militară nu numai pentru a amplasa rachete balistice americane în regiunea Mării Negre, ci și pentru a o transforma într-o „zonă de restricție” pentru Rusia. Acest plan trebuie implementat pentru a fi aplicată strategia globală a SUA cu privire la crearea nivelurilor maxime de tensiune la graniţele Federaţiei Ruse”, spune specialistul.

Potrivit estimărilor analiștilor de la Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA), „centrul de greutate” al NATO va fi mutat în România pentru ca alianța să obțină o poziție dominantă la Marea Neagră, așa cum s-a întâmplat şi în cazul statelor baltice. Subliniem că Institutul CEPA a devenit unul dintre cele mai puternice centre specializate de analiză din Statele Unite.

„Consolidarea NATO în România este foarte probabilă. În plus, acesta este de asemenea un bun motiv de a realiza cheltuieli pentru necesități militare, fiind una dintre pârghiile serioase ale economiei SUA” a declarat specialistul rus, adăugând că ţările fidele Statelor Unite, printre care România, ar fi fericite să primească un „ajutor” militar bun din partea SUA.

Directorul Centrului pentru Analiză Politică, Pavel Danilin, este de acord şi că interesul SUA pentru România se datorează faptului că Pentagonul este extrem de nemulţumit faţă de poziţia alianţei în acest punct al planetei. Potrivit analistului, România oferă perspective bune pentru dezvoltarea unei flote NATO la Marea Neagră. Există de asemenea baze construite în perioada în care ţara făcea parte din tabăra socialistă.

Danilin este convins că Bucureştiul şi Washingtonul vor putea conveni asupra creării unei noi baze a NATO în regiune imediat ce vor rezolva chestiunea economică. Tot el atrage în acelaşi timp atenţia asupra faptului că în relaţiile cu Turcia, Casa Albă are probleme serioase, prin urmare, Washingtonul are nevoie de o soluţie alternativă în zona Mării Negre pentru a ameninţa interesele Rusiei la graniţele ei sud-vestice.

În același timp, expertul subliniază că apariția unor baze NATO în România ar putea provoca o creștere serioasă a tensiunii în regiunea Mării Negre. „Dacă americanii reuşesc într-un fel să obţină o bază navală cu nave de război în apele teritoriale ale României, Rusia va fi pur şi simplu obligată să răspundă. La Kaliningrad, Federaţia Rusă a fost obligată să desfăşoare rachete Iskander” a declarat Danilin.

Trebuie semnalat, însă, că va fi greu pentru Marina Militară a SUA să-şi sporească prezența în România. Problema este că acordul de la Montreux interzice Turciei să permită tranzitarea Bosforului pentru mai mult de nouă nave de război ale unuia dintre statele de la Marea Neagră. În plus, în această regiune navele de război străine nu pot rămâne mai mult de 21 de zile, iar gabaritul total al acestora nu ar trebui să depășească 15 mii de tone.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, știind toate acestea, ar urma să construiască un canal care nu va mai respecta legi și acorduri precum cel de la Montreux. „Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, proiectează un canal de 45 de kilometri prin Istanbul, care va conecta cele două mări. Acest canal nu va respecta restricțiile internaționale și va oferi Turciei controlul asupra circulației navelor de război în regiune”, a declarat expertul rus.

Noi pur şi simplu reamintim că în urmă cu trei zile, a fost declarată, total întâmplător, de către Erdogan o regiune din estul Traciei drept zonă militară. Este vorba despre o zonă de pe ţărmul Mării Negre din regiunea KIRKLARELİ, situată la circa 5 kilometri de graniţele cu Bulgaria, care a fost declarată zonă militară cu acces interzis, de gradul al doilea. Această zonă militară cu acces interzis acoperă o suprafaţă de circa 20 de kilometri pătraţi.

Potrivit unor scenarii, se pare că Ankara pregăteşte o bază militară în regiune, care va avea acces la Marea Neagră, dar şi în teritoriu şi în care nu vor exista atât de multe restricţii de intrare pentru navele militare NATO, potrivit Tratatului de la Montreux.

După proiectul de lege adoptat de Erdogan pentru controlul Strâmtorii Bosforului de către preşedinţia turcă, luând în esenţă controlul din mâinile primarului actual al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, avem, după cum o arată lucrurile, evoluţii vertiginioase în regiune.

Turcia şi Erdogan „vor vinde” Rusia pentru NATO în ciuda alianţei lor, şi atunci fie ce-o fi.

Turcii vor să reducă importanţa bazei de la Alexandroupoli din Grecia?

După anunţarea declarării unei zone din Tracia de Est drept zonă militară de către cabinetul lui Erdogan, ne aflăm foarte probabil în faţa unuia dintre planurile de cea mai mare anvergură ale lui Erdogan în relaţie cu NATO.

Posibila construire a unei baze NATO în Turcia, în Tracia de Est, va reprezenta principalul punct de tentaţie pentru NATO, cu prezenţa unor viitoare forţe NATO în interiorul Mării Negre, soluţionând parţial problema Tratatului de la Montreux, care nu permite ca navele militare NATO să rămână în regiune mai mult de 21 de zile.

În acelaşi timp, Borisov, printr-o finanţare NATO, pregăteşte cea mai mare bază NATO la Varna, pentru limitarea acţiunii flotei ruseşti, numai că Erdogan va acţiona probabil împotriva planurilor lui şi îi va lua „prada din gură”.

Erdogan aşteaptă o finanţare extrem de serioasă din partea SUA pentru a salva economia în declin a ţării, printr-un schimb monetar cu Rezerva Federală a SUA, în condiţiile în care există reacţii vehemente pe plan intern care îl fac extrem de vulnerabil.

„Momeala” pe care o întinde Occidentului va fi uriaşă şi va transforma Turcia într-o ţară cu o importanţă geopolitică încă şi mai mare.

O bază militară la Marea Neagră pe teritoriu turcesc, de care NATO se va folosi în mod firesc, ar „anula” automat şi marea importanţă a bazei de la Alexandroupoli, Grecia, şi pe cea a bazei de la Varna şi ar oferi alianţei avantaje împotriva Rusiei.

Controlarea Strâmtorii Bosfor, care reprezintă o preocupare importantă a NATO, ar fi mai uşor de realizat, iar navele militare NATO şi submarinele ar intra şi ar pleca din Marea Neagră cu o siguranţă mai mare.

În corelaţie cu celebrul proiect al unui canal prin Istanbul, Ankara implementează punct cu punct un plan care îi va conveni Occidentului şi va irita Moscova la modul absolut.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 1 Iulie 2020, ora: 11:55

Revenirea din pandemie va fi una limitată și va schimba permanent anumite părţi ale economiei

Revenirea din pandemie va fi una limitată și va schimba permanent anumite părţi ale economiei

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a apreciat vineri că revenirea din pandemia de coronavirus va fi una limitată şi de asemenea va schimba permanent anumite părţi ale economiei, transmite Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)