Opinii și Editoriale

De la comunicare la comuniune

Pe contul public al Muzeului Național de Artă ni se dau următoarele informații: „Expoziția a fost organizată de Asociaţia Eleon în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al Moldovei și va fi deschisă pentru public în perioada 2 august – 9 septembrie". Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani" este o expoziţie itinerantă care a debutat în oraşul Unirii, Alba Iulia, în 30 noiembrie 2017, apoi a fost vernisată la Iaşi, în 18 ianuarie și la Sibiu în 1 aprilie 2018 urmând ca anul acesta să mai fie găzduită la Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti. Expoziţia prezintă lucrări de artă contemporană cu tematică explicit sau implicit religioasă dar și obiecte folosite în practica religioasă (icoane, cruci, pristolnice). Tipologia obiectelor este variată, de la icoană la pictură de şevalet şi sculptură, de la arta populară la arta cultă, însă în toate este prezentă Crucea: ca jertfă de sine asumată, ca depăşire a propriilor limite şi a barierelor dintre noi, ca sprijin şi nădejde, ca semn al biruinţei morţii înscris în creaţie.”

După vernisaj, în Sala cu Balcon a Muzeului de Artă a avut loc o discuție cu cei prezenți. Discuția a fost moderată de protosinghelul Ioan Cojanu, starețul mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul, din Alba Iulia. În cadrul dialogului celor prezenți le-au fost împărtășite căile prin care s-a putut realiza o expoziție atât de importantă și modul în care artiștii au fost aduși împreună.

Părintele Ioan Cojanu ne-a spus că în septembrie va avea loc și o conferință duhovnicească, având ca temă centrală crucea și la care vor participa preoți și oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului.

Cred că aceste informații sunt suficiente încât să trezească interesul celor care nu au reușit până acum să ajungă. Pentru că e o mare încântare, nu doar pentru ochi, dar și pentru suflet. Iar până pe 9 septembrie aveți timp să mergeți să o vedeți.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *