Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente
 
 
 

Lumea 11 Septembrie 2015, ora 16:18

De la refugiat la magnat: Mari antreprenori care au trăit drama imigranţilor

Marime Font

Sute de mii de refugiaţi goniţi de ororile războaielor civile din ţările lor sunt la poartă Europei, dar liderii politici de pe continent încă nu au căzut de acord asupra acţiunilor care vor trebui întreprinse pentru rezolvarea acestei crize.

Pentru ţările care au acordat drept de azil unui număr mare de refugiaţi ajunşi pe teritoriul lor răsplată ar putea fi semnificativă dacă aceştia se vor dovedi la fel de întreprinzători că alţi refugiaţi din trecut, observă reporterii CNN Money.

Aventurieri şi antreprenoriÎn rândul miliardarilor occidentali de astăzi poţi găsi personaje care au intrat în viaţă purtând pe umăr acceaşi bocceluţa de refugiat, demonstrând apoi talente deosebite în diverse industrii de succes.

Naţiunile care adopta refugiaţi, în mare parte tineri, pot beneficia de succesul pe care unii dintre aceştia îl vor înregistra în câţiva ani, sunt de părere unii dintre economişti. "Imigranţii care îşi asumă riscuri imense pentru a întreprinde această călătorie se dovedesc de obicei persoane cu un spirit antreprenorial mult mai ridicat decât populaţia locală.

Ei pot trezi la viaţă economiile anchilozate", consideră Holger Schmieding, economistul şef al băncii Berenger.

Poveşti de succes

George Soros este unul dintre cei mai cunoscuţi refugiaţi care a fugit de prigoană comunistă. În 1947, după ce scăpase regimului horthyst-nazist din Ungaria, tânărul Soros şi-a făcut bagajul şi plecat spre Londra.

Ulterior s-a stabilit în Statele Unite unde şi-a creat un adevărat imperiu financiar.

Fondul de risc deschis de Soros în 1960 s-a remarcat prin specularea slăbiciunilor lirei sterline, fapt care în 3 decenii i-a adus fostului refugiat o avere de un miliard de dolari.

Frank Lowy, un octogenar care figurează printre cei mai bogaţi oameni de afaceri ai Australiei, a venit în 1952 în patria să adoptivă, fugind din Cehoslovacia.

Este co-fondator al imperiului comercial Westfield Group şi una din figurile proeminente ale mediului de afaceri din această regiune.

George Weidenfeld, membru al parlamentului britanic şi proprietar al imperiului editorial Weidenfeld & Nicolson, a ajuns în Regatul Unit în 1938 fugind în ultima clipă dintr-o Austrie care urmă să fie ocupată de nazişti.

Weidenfeld este şi unul dintre filantropii care au iniţiat un fond de ajutorare pentru instalarea în Europa a 2000 de familii de refugiaţi din Siria şi Irak.

Co-fondatorul Google, Sergey Brin a ajuns în Statele Unite în 1970, fiind fiul unei familii de imigfranti fugită din Rusia sovietică.

Alături de partenerul sau, Larry Page, Brin a dezvoltat imperiul Google, averea să fiind estimată acum la 30 de miliarde de dolari.

Un alt exemplu din epoca recentă a fenomenului migraţionist este Jan Koum, care s-a născut în Ucraina, dar a reuşit să găsească, împreună cu părinţii săi, o cale de a ajunge, în 1990, în Statele Unite.

Copilăria şi adolescenţă i-au fost marcate de o sărăcie lucie, însă, în 2009, Koum a dat lovitură din poziţia de co-fondator WhatsApp, o platforma de mesagerie care a fost cumpărată în 2014 cu 19 miliarde de dolari de către Facebook.

sursa: cnn.com

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md