Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 10:22
Abonamente

Opinii & Editoriale 31 Iulie 2018, ora 07:59

Marime Font

„De mă voi scula...”

Astăzi voi începe cu același verset din Biblie pe care îl tot folosesc de la furtul miliardului încoace: „Atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiții mișună pretutindeni” (Psalmul 11; 8).

Nu cred că există nimic mai clar decât acest cuvânt biblic care să descrie situația aberantă a justiției din Republica Moldova.
Nu am consumat prea multă energie de-a lungul timpului ca să scriu împotriva lui Ilan Șor, amintindu-l doar pe alocuri ca un mare hoț votat de orheieni, însă amenințarea lui la adresa jurnaliștilor care îl critică m-a umplut de nervi.

Pe lângă faptul că asistăm stupefiați la modul în care justiția moldovenească nu și-a făcut datoria în ceea ce îl privește pe Șor, mai trebuie să asistăm și la neîntreruptele (și penibilele) spectacole pe care acesta le dă.Liber, după ce a furat miliardul; votat, după ce a intrat în conflict cu legea; curat (curățit), după ce a turnat câțiva beneficiari ai furtului. Și gândiți-vă bine, doar o parte din miliard s-a dus către politicienii aflați atunci la putere. Într-o țară în care legea nu e doar pentru pensionari și șomeri, colaborarea lui Ilan Șor la investigațiile justiției i-ar fi adus anumite privilegii în închisoare și o eventuală scădere a pedepsei, nu mai mult de 25%. În Moldova însă omul a rămas liber și a devenit primar.

Treaba cu primăria nici nu mă prea scârbește. Fiindcă nu a fost numit prin decret guvernamental, ci a fost votat de oamenii din orașul respectiv. Ce-și face omul cu mâna lui, nu e păcat – spune o vorbă din bătrâni. Așa că cei din Orhei sunt direct responsabili. N-are rost să le plângem noi de milă.
Dar ceea ce m-a uimit peste măsură, pe lângă parada „protestelor”, a fost filmarea în care Ilan Șor amenință cu răzbunarea toți jurnaliștii care îl critică, exact ca hoții în lege, bandiții și pirații din timpurile în care fărădelegea domnea pretutindeni. Cum e posibil așa ceva în secolul XXI? Habar nu am.

Cum să apari în fața camerelor, asigurând lumea că vei ajunge curând la putere și că te vei răzbuna? E pur și simplu de neconceput. Știm că nu există justiție în Moldova, așa cum nu există nici democrație, dar mizăm măcar pe aparențe. Există cel puțin o mimare a dreptății pentru ochii partenerilor externi. Însă, se pare, în cazul lui Șor nimic nu funcționează.

El e, ca mulți dintre cei care ne conduc, modelul tiranului. Dar nu tiranului contemporan, modern. Ci acel tiran medieval, departe de tot ceea ce numim civilizație. El e ca personajul lui Negruzzi, Alexandru Lăpușneanu, care le-a spus supușilor săi: „De mă voi scula, pre mulți am să popesc și eu!”.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md