Actualitate

Demers către Guvern privind candidatura la funcţia de judecător al CC

În demers se menţionează că tergiversarea numirii judecătorului CC de către Guvern, duce la încălcarea principiul supremaţiei Constituţiei, obligaţia respectării legilor de către toţi cetăţenii şi toate autorităţile publice. De asemenea, membrii Comisiei consideră că această tergiversare periclitează activitatea Curţii Constituţionale.

Potrivit semnatarilor demersului, Comisia, prin activitatea sa, nu subminează sub nici o formă dreptul unilateral şi constituţional al Guvernului de a decide candidatura definitivă pentru aceasta funcţie. Membrii Comisiei spun că propunerile adresate executivului au doar caracter de recomandare, în ordinea rezultatelor obţinute de candidaţii participanţi la concursul public. Potrivit lor, Veaceslav Zaporojan a acumulat cele mai multe puncte la concursul pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională.

Membrii Comisiei cer ca în cazul în care candidatura lui Zaporojan va fi respinsă de către Guvern, să fie organizat un nou concurs în termeni cât mai restrânşi.

Semnatarii demersului sunt ex-preşedintele şi ex-judecătorul Curţii Constituţionale, Victor Puşcaş care este vicepreşedintele Comisiei; ex-judecătorul Curţii Constituţionale, expertul în drept public Nicolae Osmochescu; Ludmila Andronic preşedinta Consiliului de Presă; decanul Facultăţii de Drept a USM, Sergiu Băieşu; directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan; ex-consilierul principal de stat al prim-ministrului, Sergiu Gurduza, care este şi secretar al Comisiei, dar şi Sorina Macrinici de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

IPN

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *