Astăzi 31 Martie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 20:27
Abonamente

Actualitate 6 Septembrie 2019, ora 11:19

Traian UngureanuDemocraţie şi barbarie rafinată

Marime Font

 Se face o săptămînă de cînd tancurile ocupă intersecţiile principale ale Londrei. În acelaşi timp, execuţiile sumare continuă şi elimină opoziţia adusă cu camioanele pe stadionul Wembely. Ziarele sînt închise. Singura staţie TV admisă transmite 2 ore pe zi comunicate ale Liderului Suprem, citite de prezentatori în uniformă.

 Lovitura de stat organizată de Boris Johnson a pus capăt venerabilei democraţii britanice. Situaţia e agravată de orbirea complice a mulţimilor: nenumăraţi neghiobi susţin fără ruşine că nu sunt nici tancuri pe străzi, nici presă desfiinţată, nici Lider Suprem. Prostimea, tot prostime!

Şi, totuşi, nefiind împuşcată în capul ei cel mare şi educat, speranţa e vie. Norocul naţiunii stă în acele puţine dar neînfricate caractere care văd prea bine, acolo unde rîtanii se chiombesc fără spor. Ziarişti, politicieni şi ONGişti, plus Hugh Grant - fostul deţinut al poliţiei americane de moravuri - înţeleg. Şi fac operă de mărturisitori. De la ei aţi aflat ce s-a petrecut cu adevărat. Intelectualii, tot intelectuali!

Loading...


Aşa cum aţi putut citi negru satanic pe alb angelic în presa străină, dar şi în articolele copiate de acolo în presa noastră, dictatorul Boris Johnson a suspendat Parlamentul şi şi-a acordat puteri totale. Boris, ale cărui simpatii dictatoriale au fost din timp, dar zadarnic detectate de apărătorii democraţiei, pregăteşte terenul pentru nelegiuirea finală: despărţirea Regatului Unit de Uniunea Europeană! Prenumele tot prenume!

Generaţiile viitoare sînt, de pe acum, datoare acelor fiinţe sensibile care fără să fi cunoscut vreodată dictatura au recunoscut-o imediat în lovitura de stat a actualului Dictator Boris Johnson. Tocmai din acest motiv, ar fi păcat să nu zugrăvim tabloul eroismului civil în toate detaliile lui, inclusiv amănuntele uitate din grabă sau emoţie de gardienii democraţiei.

Trebuie spus de la bun început: respingătorul Johnson n-a desfiinţat, suspendat sau dizolvat nimic. Parlamentul e bine-healthy, dar are alt orar. Johnson a făcut ce fac legal şi uzual toţi prim-miniştrii britanici. A stabilit agenda şi programul de lucru ale Parlamentului. Timpul de dezbatere a rămas la dispoziţia parlamentarilor, dar e mai scurt decît putea fi.

Johnson a folosit legea şi regulamentele pentru a evita situaţia în care Parlamentul votează decizii care menţin de facto Marea Britanie în UE şi anulează rezultatul referendumului prin care ţara a decis, în 2016, să părăsească UE.

După trei ani de amînări, amendamente obscure, obstrucţii procedurale şi voturi neconcludente, Parlamentul e pregătit să împiedice aşa numitul Brexit fără acord, adică despărţirea fără punţi secrete.

Johnson a făcut ce fac legal şi uzual toţi prim-miniştrii britanici. A stabilit agenda şi programul de lucru ale Parlamentului.

Parlamentarii susţin că nu vor altceva decît o încheiere politicoasă, raţională şi reciproc utilă, la capătul unui acord convenit cu UE. Prin acord convenit cu UE, parlamentarii şi prietenii lor din UE, înţeleg un document înţesat de subînţelesuri, curse şi ambiguităţi care: limitează suveranitatea de frontieră a Marii Britanii, menţin controlul Curţii Europene de Justiţie în Marea Britanie şi obligă legislaţia britanică la armonizare cu legislaţia europeană.

Altfel spus, un acord multifuncţional care reuşeşte să despartă Marea Britanie de UE menţinînd Marea Britanie sub control UE. Acest paradox accesibil doar lumii subţiri îl îndepărtează decis pe Necuratul jr. doar spre a facilita întîlnirea cu Seniorul. Parlamentul arată că e gata să anuleze voinţa populară exprimată la referendum de alegători.

Aşa dau buzna întrebări suave ca zgura: cine atacă, de fapt, democraţia? Boris Johnson, cum scriu condeiele experte, sau Parlamentul, cum o declară însuşi Parlamentul doritor de acorduri care prevăd divorţul prin recăsătorire?

Dacă planurile lui Boris Johnson sînt totuna cu dictatura, atunci se poate spune, folosind aceleaşi criterii, că UE e un regim de ocupaţie.

Într-un moment în care toată lumea vorbeşte de democraţie cu trepidaţia rezervată celui mai bigot cult, e cazul să facem o cură de fapte elementare.

Aşadar: cine sînt cei ce se declară apărători ai democraţiei şi susţin că Johnson e dictator? Adepţii UE şi ai democraţiei de tip UE. Democraţie de tip UE e acel sistem instituţional condus de o clasă de funcţionari şi politicieni nealeşi. Şi tot democraţie de tip UE e acel sistem instituţional care îşi întemeiază legitimitatea democratică pe Parlamentul European. Adică exact acel Parlament de vitrină, lipsit de puteri reale şi redus la parafarea deciziilor luate de funcţionarii nealeşi ai Comisiei Europene.

Aşa apare, tot buzna dar pe altă uşă, întrebarea: cine apără, deci, democraţia?

Imediat după ce Boris Johnson a schimbat programul Parlamentului, ziarele şi minţile luminate s-a umplut de paralela cu războiul civil englez (1642-1651). Mai simplu, conflictul militar şi ideologic între Parlament şi Rege. Boris Johnson a fost avertizat că repetă abuzurile Regelui Charles I, executat de forţele parlamentare în 1649. Analogia stă pe o construcţie logică reconfortantă: Parlament bun şi democratic - Rege rău şi autocratic.

Dacă planurile lui Boris Johnson sînt totuna cu dictatura, atunci se poate spune, folosind aceleaşi criterii, că UE e un regim de ocupaţie.

Această introducere în istoria Angliei pentru uzul gădiniţelor îşi scuteşte publicul de cunoaştere. Şi nu spune că Regele Charles I avea o susţinere populară incomparabil mai mare decît falanga Parlamentară, alcătuită din fanatici protestanţi şi aristorcraţi în căutare de privilegii garantate. Şi nici că democraţia instaurată după decapitarea lui Charles I a fost o dictatură pe cinste. Dintre binefacerile aduse de toleranţa regimului parlamentar, merită amintite cîteva nestemate democratice. Astfel: tortura persoanelor acuzate de vrăjitorie, spînzurarea mamelor cu copii din legături în afara căsătoriei, confiscarea copiilor din părinţi catolici, închiderea teatrelor pe motiv de imoralitate şi abolirea Crăciunului pe motiv de dezmăţ.

Într-un fel nu tocmai deosebit de valoarea de utilizare a toaletelor urbane, şi istoria se dovedeşte un bun de folos public.

Desfigurarea adevărului pe tema Brexit e parte a pericolului virotic hiperactiv în lumea anti-occidentală a Occidentului: elitele funcţionează ca aristocraţie şi lucrează la substituirea democraţiei cu un regim de dominaţie în cerc închis. Votul şi suveranitatea populară sînt inamicii naturali ai acestei subversiuni. Democraţia în sine e o complicaţie nesigură şi neconvenabilă. Alegerile sînt admise şi celebrate numai în baza principiului; noi sau ca noi. Orice eşec electoral e pus în seama extremismului şi a simpatiei pentru dictatură.

Scufundat în negaţii şi mascat de propagandă, la baza acestei ideologii care parodiază democraţia e de găsit dispreţul - lehamitea lacomă şi mizantropă a cremei care se crede elixir.

Refuzul de a recunoaşte demnitatea umană a tuturor persoanelor libere s-a sublimat în prerogativă divină.

Cercul s-a închis şi propagă o nouă religie care trebuie numită fără ezitare anti-umanism. Noua democraţie îşi exclude pervers baza şi definiţia. Am păşit într-o epocă de barbarie rafinată.

Traian Ungureanu

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 20:27

VIDEO / Diaspora REVOLTATĂ pe regimul Dodon & Chicu (atenție limbaj licențios +18) Un nou mesaj a devensit VIRAL

VIDEO / Diaspora REVOLTATĂ pe regimul Dodon & Chicu (atenție limbaj licențios +18) Un nou mesaj a devensit VIRAL

 Un nou mesaj video la un cetățean de-al nostru a deveni viral pe facebook. Clipul are peste 19 mii de distribuiri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 13:08

Medicul Tudor Ciuhodaru de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iași a publicat marți un „ghid anticovid” cu sfaturi practice pentru a ne feri de virus. Potrivit medicului, noul coronavirus rezistă 30 de minute în aer, 4 zile pe anumite suprafețe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 12:49

România a fost inclusă în lista scurtă a statelor care vor testa un medicament inovator împotriva Covid-19, în cadrul unui studiu organizat de OMS, în urma căruia să poată să primească autorizația de producție până la începutul sezonului rece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 12:38

Statele Unite au devenit, în ultima săptămână, epicentrul pandemiei de coronavirus, înregistrând, în acest moment, peste 160 de cazuri confirmate de infectare și peste 3000 de decese, scrie CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 12:30

 Fostul șef al Biroului Relații Interetnice, Nicolae Rădița, a fost angajat pe 2 martie în calitate de consilier în Cabinetul premierului Ion Chicu, după ce a demisionat pe 26 februarie de la șefia agenției de stat. Informația nu a fost anunțată public până acum,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 12:10

În jurul orei 21:00 la intersecția străzilor M. Frunze și 31 august a avut loc un accident rutier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 12:06

Radu Gurduială (28 de ani), originar din Republica Moldova, avea doar trei luni când tatăl său, Mihail Gurduială, a pierit în timpul luptelor de la Cocieri (Republica Moldova) cu separatiştii transnistreni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 11:58

Iurie Reniță despre regimul Dodon&Chicu: „Ei urăsc cronic diaspora noastră europeană și o acceptă doar pe cea din Federația Rusă”

Iurie Reniță despre regimul Dodon&Chicu: „Ei urăsc cronic diaspora noastră europeană și o acceptă doar pe cea din Federația Rusă”

În ultimele zile am fost abordat de foarte mulți cetățeni de-ai noștri de peste hotare cu solicitarea insistentă de a-i ajuta să revină acasă, fie că e vorba de cei din Italia, Franța, Spania, Portugalia, Marea Britanie sau din SUA și Canada. Situația este mult prea complicată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 11:33

TEHNOCRAȚII LA PUTERE /// Premierul Chicu și miniștrii din Guvern s-au testat pentru COVID-19 la un LABORATOR PRIVAT după ce șeful Spitalului Republican a fost demis subt acest pretext

TEHNOCRAȚII LA PUTERE /// Premierul Chicu și miniștrii din Guvern s-au testat pentru COVID-19 la un LABORATOR PRIVAT după ce șeful Spitalului Republican a fost demis subt acest pretext

Cabinetul de miniștri și membrii aparatului premierului, inclusiv premierul Ion Chicu, s-au testat de COVID-19 la un laborator privat, scrie unimedia.info. Testarea a avut loc în această dimineață. Informația a fost confirmată pentru sursa citată de consilierul lui Chicu, Vitalie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 11:24

Rușii sunt obligați de arbitraj să întoarcă 1,5 MILIARDE de dolari / Polonia a câștigat procesul împotriva GAZPROM

Rușii sunt obligați de arbitraj să întoarcă 1,5 MILIARDE de dolari / Polonia a câștigat procesul împotriva GAZPROM

Compania poloneză PGNiG a câștigat un proces intentat împotriva Gazprom în arbitrajul de la Stockholm. Disputa privind prețurile gazelor dintre părți a durat 5 ani. Acum, furnizorul rus trebuie să returneze PGNiG 1,5 miliarde de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 11:24

Guvernarea bagă agricultorii în faliment / Piața Centrală rămâne ÎNCHISĂ pentru toată perioada stării de urgență

Guvernarea bagă agricultorii în faliment / Piața Centrală rămâne ÎNCHISĂ pentru toată perioada stării de urgență

Toate spațiile de comerț de pe strada Mitropolit Varlam, 63, inclusiv și Piața Centrală, rămân închise pe toată durata stării de urgență, instituită până la data de 15 mai. Perioada sistării activității poate fi prelungită și după această dată, spun...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 10:46

FOTO /// S-a DEGHIZAT într-un coronavirus / Un polițist din India a găsit o metodă ingenioasă de a convinge cetățenii să rămână acasă

FOTO /// S-a DEGHIZAT într-un coronavirus / Un polițist din India a găsit o metodă ingenioasă de a convinge cetățenii să rămână acasă

Începând cu 25 martie, în India a fost introdusă o carantină de 21 de zile din cauza creșterii numărului de persoane infectate cu coronavirus. Acum sunt  peste o mie de pacienți, dintre care 29 sunt morți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 09:34

(VIDEO LIVE) 42 de persoane sunt în stare GRAVĂ. 18 persoane au fost tratate / Ministra Sănătății vine cu DETALII NOI despre persoanele infectate cu coronavirus în RM

(VIDEO LIVE) 42 de persoane sunt în stare GRAVĂ. 18 persoane au fost tratate / Ministra Sănătății vine cu DETALII NOI despre persoanele infectate cu coronavirus în RM

18 persoane din Republica Moldova infectate cu Coronavirus au fost tratate. Totodată, la această oră rămân a fi în stare gravă 43 de pacienți. Despre aceasta a anunțat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 09:24

FASCISM / Un fost doctor cere amplasarea unor „inscripții” pe casele moldovenilor din Diaspora reveniți acasă

FASCISM / Un fost doctor cere amplasarea unor „inscripții” pe casele moldovenilor din Diaspora reveniți acasă

Un doctor din R. Moldova vrea ca cei veniți acasă din diaspora să fie „marcați” așa cum făceau pe vremuri fasciștii nemți cu populația evreiască pe care o considerau „ciumată”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:35

Declarații / Deputații din alianța PDM-PSRM vor decide cum vor fi cheltuiți sutele de milioane împrumutate de la ruși

Declarații / Deputații din alianța PDM-PSRM vor decide cum vor fi cheltuiți sutele de milioane împrumutate de la ruși

Planificate inițial pentru finanțarea reabilitării drumurilor, o parte din cele 200 de milioane de euro ce vor veni ca împrumut din Federația Rusă vor merge în finanțarea sistemului de sănătate. Despre aceasta a anunțat ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, la emisiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:23

VEȘTI BUNE! Numărul de cazuri noi ÎNCETINEȘTE clar de o săptămâna în Italia, Franța și Spania, unde populația este izolată în case

VEȘTI BUNE! Numărul de cazuri noi ÎNCETINEȘTE clar de o săptămâna în Italia, Franța și Spania, unde populația este izolată în case

O luminiță la capătul tunelului. Izolarea începe să renteze, cel puțin conform cifrelor din ultimele zile. Ele arată clar o tendință de încetinire a apariției de noi cazuri de coronavirus în Italia, Spania și Franța, cele trei țări europene cele mai afectate și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:13

PRIMUL ORAȘ din România care intră în CARANTINĂ TOTALĂ

PRIMUL ORAȘ din România care intră în CARANTINĂ TOTALĂ

Municipiul Suceava și opt comune limitrofe intră în carantină totală, potrivit unei ordonanțe militare (nr. 6) adoptate luni seară și anunțate de ministrul de interne, Marcel Vela.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 08:04

opinie MATEI VIȘNIEC - Coronavirus: cine e vinovatul?

MATEI VIȘNIEC - Coronavirus: cine e vinovatul?

Întrebările pe care şi le pun jurnaliştii, experţii, responsabilii politici şi publicul larg în contextul actualei epidemii se multiplică exponenţial, la fel ca şi COVID-19. Asistăm la prăbuşirea unei lumi? Sau ni se dă o ultimă şansă pentru ca, odată cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:57

Benzinăriile din R. Moldova „nu se grăbesc” să ieftinească prețurile deși cotația barilului de petrol S-A PRĂBUȘIT la cel mai MIC nivel din ultimii 18 ani

Benzinăriile din R. Moldova „nu se grăbesc” să ieftinească prețurile deși cotația barilului de petrol S-A PRĂBUȘIT la cel mai MIC nivel din ultimii 18 ani

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a scăzut luni la cel mai redus nivel din ultimii 18 ani, în timp ce ţiţeiul WTI, de referinţă pe piaţa americană, a coborât sub 20 de dolari pe baril, pentru scurt timp, din cauza temerilor în creştere că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:51

Comuniștii din China ar ascunde informația reală despre răspândirea pandemiei / „Prea MULTE urne cu cenuşă comparativ cu numărul morților”

Comuniștii din China ar ascunde informația reală despre răspândirea pandemiei / „Prea MULTE urne cu cenuşă comparativ cu numărul morților”

De la începutul săptămânii, șapte mari societății de pompe funebre din China au predat zilnic familiilor cenușa a aproximativ 500 de decedați, fapt care sugerează că la Wuhan au murit mai multe persoane decât indică cifrele oficiale", se arată într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:50

Spălatul pe mâini nu este atât de „simplu” în comuna Trușeni unde o bună parte din sat nu este conectată la apeducat. Iar fântânile au secat (protv.md)

Spălatul pe mâini nu este atât de „simplu” în comuna Trușeni unde o bună parte din sat nu este conectată la apeducat. Iar fântânile au secat (protv.md)

Pe unele străzi nici măcar apă în fântâni nu este, așa că oamenii o cară cu căldările de la izvoare. În localitate sunt acum 13 persoane infectate de coronavirus și internate în spital, iar 14 suspecți sunt în carantină acasă, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:44

Coronavirus în România // 2.109 cazuri de îmbolnăvire, din care 593 în Suceava

Coronavirus în România // 2.109 cazuri de îmbolnăvire, din care 593 în Suceava

2.109 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate până luni seară în România, din care 593 la Suceava, astfel că în municipiul Suceava și în 8 localități limitrofe se instituie carantina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 07:20

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 31 MARTIE 2020. Ultima zi din martie vine cu un eveniment de zile mari!

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 31 MARTIE 2020. Ultima zi din martie vine cu un eveniment de zile mari!

 Marte are o energie razboinica ce poate produce anxietate. Planeta discernamantului Saturn vine cu o energie rece, calculata, detasata, total opusa infierbantatului si impulsivului Marte si deci va tempera din focul martian, dandu-ne si noua abilitatea de a ne mai racori si tempera si de a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 04:18

INFORMAȚII OFICIALE / În ultimele 24 de ore 1957 de persoane au intrat în R. Moldova

INFORMAȚII OFICIALE / În ultimele 24 de ore 1957 de persoane au intrat în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 856 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova - 1 957 traversări persoane, dintre care 1 321 treceri la frontiera...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 04:05

Expert din Coreea de Sud: 3 SCENARII pentru sfârșitul crizei COVID-19

Expert din Coreea de Sud: 3 SCENARII pentru sfârșitul crizei COVID-19

Profesorul Kim Woo-Jiu de la Spitalul Universitar Guro din Seul a oferit un interviu despre noul coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2020, ora: 01:14

Virusul fascismului e la un clic distanță

Virusul fascismului e la un clic distanță

Pandemia va trece, dar germenii ei vor influența lumea de mâine.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)