Astăzi 17 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:51
Abonamente

Actualitate 6 Septembrie 2019, ora 11:19

Traian UngureanuDemocraţie şi barbarie rafinată

Marime Font

 Se face o săptămînă de cînd tancurile ocupă intersecţiile principale ale Londrei. În acelaşi timp, execuţiile sumare continuă şi elimină opoziţia adusă cu camioanele pe stadionul Wembely. Ziarele sînt închise. Singura staţie TV admisă transmite 2 ore pe zi comunicate ale Liderului Suprem, citite de prezentatori în uniformă.

 Lovitura de stat organizată de Boris Johnson a pus capăt venerabilei democraţii britanice. Situaţia e agravată de orbirea complice a mulţimilor: nenumăraţi neghiobi susţin fără ruşine că nu sunt nici tancuri pe străzi, nici presă desfiinţată, nici Lider Suprem. Prostimea, tot prostime!

Şi, totuşi, nefiind împuşcată în capul ei cel mare şi educat, speranţa e vie. Norocul naţiunii stă în acele puţine dar neînfricate caractere care văd prea bine, acolo unde rîtanii se chiombesc fără spor. Ziarişti, politicieni şi ONGişti, plus Hugh Grant - fostul deţinut al poliţiei americane de moravuri - înţeleg. Şi fac operă de mărturisitori. De la ei aţi aflat ce s-a petrecut cu adevărat. Intelectualii, tot intelectuali!


Aşa cum aţi putut citi negru satanic pe alb angelic în presa străină, dar şi în articolele copiate de acolo în presa noastră, dictatorul Boris Johnson a suspendat Parlamentul şi şi-a acordat puteri totale. Boris, ale cărui simpatii dictatoriale au fost din timp, dar zadarnic detectate de apărătorii democraţiei, pregăteşte terenul pentru nelegiuirea finală: despărţirea Regatului Unit de Uniunea Europeană! Prenumele tot prenume!

Generaţiile viitoare sînt, de pe acum, datoare acelor fiinţe sensibile care fără să fi cunoscut vreodată dictatura au recunoscut-o imediat în lovitura de stat a actualului Dictator Boris Johnson. Tocmai din acest motiv, ar fi păcat să nu zugrăvim tabloul eroismului civil în toate detaliile lui, inclusiv amănuntele uitate din grabă sau emoţie de gardienii democraţiei.

Trebuie spus de la bun început: respingătorul Johnson n-a desfiinţat, suspendat sau dizolvat nimic. Parlamentul e bine-healthy, dar are alt orar. Johnson a făcut ce fac legal şi uzual toţi prim-miniştrii britanici. A stabilit agenda şi programul de lucru ale Parlamentului. Timpul de dezbatere a rămas la dispoziţia parlamentarilor, dar e mai scurt decît putea fi.

Johnson a folosit legea şi regulamentele pentru a evita situaţia în care Parlamentul votează decizii care menţin de facto Marea Britanie în UE şi anulează rezultatul referendumului prin care ţara a decis, în 2016, să părăsească UE.

După trei ani de amînări, amendamente obscure, obstrucţii procedurale şi voturi neconcludente, Parlamentul e pregătit să împiedice aşa numitul Brexit fără acord, adică despărţirea fără punţi secrete.

Johnson a făcut ce fac legal şi uzual toţi prim-miniştrii britanici. A stabilit agenda şi programul de lucru ale Parlamentului.

Parlamentarii susţin că nu vor altceva decît o încheiere politicoasă, raţională şi reciproc utilă, la capătul unui acord convenit cu UE. Prin acord convenit cu UE, parlamentarii şi prietenii lor din UE, înţeleg un document înţesat de subînţelesuri, curse şi ambiguităţi care: limitează suveranitatea de frontieră a Marii Britanii, menţin controlul Curţii Europene de Justiţie în Marea Britanie şi obligă legislaţia britanică la armonizare cu legislaţia europeană.

Altfel spus, un acord multifuncţional care reuşeşte să despartă Marea Britanie de UE menţinînd Marea Britanie sub control UE. Acest paradox accesibil doar lumii subţiri îl îndepărtează decis pe Necuratul jr. doar spre a facilita întîlnirea cu Seniorul. Parlamentul arată că e gata să anuleze voinţa populară exprimată la referendum de alegători.

Aşa dau buzna întrebări suave ca zgura: cine atacă, de fapt, democraţia? Boris Johnson, cum scriu condeiele experte, sau Parlamentul, cum o declară însuşi Parlamentul doritor de acorduri care prevăd divorţul prin recăsătorire?

Dacă planurile lui Boris Johnson sînt totuna cu dictatura, atunci se poate spune, folosind aceleaşi criterii, că UE e un regim de ocupaţie.

Într-un moment în care toată lumea vorbeşte de democraţie cu trepidaţia rezervată celui mai bigot cult, e cazul să facem o cură de fapte elementare.

Aşadar: cine sînt cei ce se declară apărători ai democraţiei şi susţin că Johnson e dictator? Adepţii UE şi ai democraţiei de tip UE. Democraţie de tip UE e acel sistem instituţional condus de o clasă de funcţionari şi politicieni nealeşi. Şi tot democraţie de tip UE e acel sistem instituţional care îşi întemeiază legitimitatea democratică pe Parlamentul European. Adică exact acel Parlament de vitrină, lipsit de puteri reale şi redus la parafarea deciziilor luate de funcţionarii nealeşi ai Comisiei Europene.

Aşa apare, tot buzna dar pe altă uşă, întrebarea: cine apără, deci, democraţia?

Imediat după ce Boris Johnson a schimbat programul Parlamentului, ziarele şi minţile luminate s-a umplut de paralela cu războiul civil englez (1642-1651). Mai simplu, conflictul militar şi ideologic între Parlament şi Rege. Boris Johnson a fost avertizat că repetă abuzurile Regelui Charles I, executat de forţele parlamentare în 1649. Analogia stă pe o construcţie logică reconfortantă: Parlament bun şi democratic - Rege rău şi autocratic.

Dacă planurile lui Boris Johnson sînt totuna cu dictatura, atunci se poate spune, folosind aceleaşi criterii, că UE e un regim de ocupaţie.

Această introducere în istoria Angliei pentru uzul gădiniţelor îşi scuteşte publicul de cunoaştere. Şi nu spune că Regele Charles I avea o susţinere populară incomparabil mai mare decît falanga Parlamentară, alcătuită din fanatici protestanţi şi aristorcraţi în căutare de privilegii garantate. Şi nici că democraţia instaurată după decapitarea lui Charles I a fost o dictatură pe cinste. Dintre binefacerile aduse de toleranţa regimului parlamentar, merită amintite cîteva nestemate democratice. Astfel: tortura persoanelor acuzate de vrăjitorie, spînzurarea mamelor cu copii din legături în afara căsătoriei, confiscarea copiilor din părinţi catolici, închiderea teatrelor pe motiv de imoralitate şi abolirea Crăciunului pe motiv de dezmăţ.

Într-un fel nu tocmai deosebit de valoarea de utilizare a toaletelor urbane, şi istoria se dovedeşte un bun de folos public.

Desfigurarea adevărului pe tema Brexit e parte a pericolului virotic hiperactiv în lumea anti-occidentală a Occidentului: elitele funcţionează ca aristocraţie şi lucrează la substituirea democraţiei cu un regim de dominaţie în cerc închis. Votul şi suveranitatea populară sînt inamicii naturali ai acestei subversiuni. Democraţia în sine e o complicaţie nesigură şi neconvenabilă. Alegerile sînt admise şi celebrate numai în baza principiului; noi sau ca noi. Orice eşec electoral e pus în seama extremismului şi a simpatiei pentru dictatură.

Scufundat în negaţii şi mascat de propagandă, la baza acestei ideologii care parodiază democraţia e de găsit dispreţul - lehamitea lacomă şi mizantropă a cremei care se crede elixir.

Refuzul de a recunoaşte demnitatea umană a tuturor persoanelor libere s-a sublimat în prerogativă divină.

Cercul s-a închis şi propagă o nouă religie care trebuie numită fără ezitare anti-umanism. Noua democraţie îşi exclude pervers baza şi definiţia. Am păşit într-o epocă de barbarie rafinată.

Traian Ungureanu

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:51

 Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, consideră că arestarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și ceea ce i se întâmplă acestuia înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA. Potrivit ei, toți cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:18

 Viceprimarul municipiului București, Aurelian Bădulescu, a infirmat categoric semnarea oricărui act sau acord de colaborare, dintre Chișinău și București, de către partea română, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, din 15 ianuarie. Acesta susține că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:11

 Procuratura Generală a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 13 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului preventiv în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost admis parțial.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 17 Ianuarie 2020, ora: 18:16 de Mihaela Culcinschi

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:10

Gigantul aeronautic Airbus a anunţat vineri că efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test din familia Airbus, pe aeroportul Toulouse-Blagnac.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:09

El a scris pe pagina sa de Facebook că va discuta cu colegii din teritoriu, precum și cu cei de la celelalte partide din cadrul Mișcării Politice Unirea și ulterior va anunța decizia finală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:02

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul de 23 de ani, omorât la Bălți în Ajun de Sfântul Vasile a fost petrecut azi pe ultimul drum. Să-și ia rămas bun de la Simion Botnari au venit nu doar rudele și prietenii, dar și consătenii, care sunt solidari cu tragedia familiei Botnari din satul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)