Astăzi 19 Octombrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 18:02
Abonamente

 

 
 

Sănătate 7 Aprilie 2017, ora 14:56

Depresia devine o problemă gravă la nivel mondial, inclusiv în Moldova

Marime Font

Specialiștii atenționează asupra faptului că în următorii zece ani la nivel mondial depresia va deveni cea mai gravă problemă a populației, depășind bolile cardiovasculare, dar şi traumatismele, transmite IPN.

Vineri, 7 aprilie, la o masă rotundă organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, Nicolae Roşca, şeful Secţiei controlul şi prevenirea bolilor netransmisibile din cadrul Centrului de Sănătate Publică Municipal Chișinău a spus că depresia câștigă teren în rândul copiilor, adolescenților şi al tinerilor. 25 la sută din populația Republicii Moldova este afectată de depresie.

„Dacă în următorii ani nu se vor lua măsuri la nivel global, depresia se va afla pe locul I. În prezent depresia afectează 5% din populația globului”, a menționat Nicolae Roşca.Grupurile de risc sunt persoanele tinere. În Moldova numărul femeilor care suferă de depresie este de două ori mai mare decât în cazul bărbaților.

Profesorul Universității de Medicină, Ghenadie Cărăuş, a spus că asistăm, cu părere de rău, la o creștere a cazurilor de depresie. „Depresia afectează în mare parte oamenii de 25 – 45 de ani. Aceasta înseamnă că această maladie afectează persoanele tinere, apte de muncă. Regretăm că în aproape jumătate din cazuri, depresia nu este depistată la timp, este trecută cu vederea”, a declarat Ghenadie Cărăuş.

Aurelia Eşanu, reprezentant al Direcției sănătate a municipiului Chișinău, a precizat că, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, către 2020, în lume depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecțiunile cardio vasculare. „Factorii care cauzează depresia sunt sărăcia, bolile grave, mediul social în care se află persoana, cazurile de dizabilitate, discriminarea, șomajul, abuzul de alcool şi de substanțe narcotice”, afirmă Aurelia Eşanu.

Ziua Mondială a Sănătății este marcată începând cu 7 aprilie 1948. În fiecare an, subiectele evenimentului sunt diferite şi reflectă un domeniu prioritar ce prezintă motive de îngrijorare pentru OMS. Tema aleasă pentru acest an este depresia, boala care afectează oameni de toate vârstele şi capătă contur tot mai accentuat.

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 11:30

Poate SUA determina Coreea de Nord să renunțe la arme nucleare?

Poate SUA determina Coreea de Nord să renunțe la arme nucleare? Din editia print

 În ciuda unui start fals, Statele Unite ar putea încă încheia un tratat de denuclearizare cu Coreea de Nord. Doar să nu interpreteze greşit semnalele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 11:06

Ortodoxia, cea mai eficientă armă a lui Putin în România

Ortodoxia, cea mai eficientă armă a lui Putin în România

 Pentru că percepția Rusiei în opinia publică românească este preponderent negativă, cea mai eficientă metodă de a mai reduce din resentimente este dialogul ecumenic ortodox.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2018, ora: 00:50

Festivalurile și gunoiul

În R. Moldova, ar trebui să fie instituită o medalie pentru Festivalul Anului, și alta pentru Murdăria Anului, care rămâne după aceste petreceri

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 18 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Interimatul – o situație de luat în seamă?

Știm noi foarte bine cum merg treburile din patru în patru ani. Toate partidele de la putere se apucă de proiecte în ultimul an de mandat. Și se apucă serios.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

De ce la moldoveni omul rău îl conduce pe omul frumos?

Din punct de vedere lingvistic, antonimul omului frumos e omul urât, din punctul de vedere al moralei însă antonimul omului frumos e omul rău.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Să fie paradis

Săptămâna aceasta am fost la o întâlnire cu fascinantul scriitor Matei Vișniec în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, ediția a III-a, de la Chișinău, unde a fost proiectat filmul documentar „Parisul lui Matei”, realizat de TVR Iași.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Tiraspol-Chişinău: rachete contra concesii

Începând de marţi, 9 octombrie, automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană sunt admise în traficul internaţional, primind „plăci neutre”, aprobate de Chişinău.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească) Deschide, mândruță, ușa Că răsare Găinușa…

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Cultura sarmalelor

Pe 23 septembrie, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a avut loc un eveniment, organizat de Asociația Bibliotecarilor din Moldova, Programul Novateca, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca...

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2018, de Silviu Tănase

Cine sunt cei care au luptat ca 10TV să rămână fără finanțare și să-și sisteze activitatea?

Am decis să înșir totuși câteva gânduri referitoare la ultimul scandal generat de „prietenii strategici” ai ziarului TIMPUL, deși inițial intenționam să nu reacționăm în niciun fel.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md