Actualitate

Der Spiegel: Coronavirusul este dur, dar Putin este oare mai dur?

La 22 aprilie, Vladimir Putin a convocat un plebiscit privind modificările constituției. „Astăzi, mulți ruși se întreabă dacă este cu adevărat necesar să oblige cetățenii să voteze în mijlocul valului infecțios. Această întrebare a apărut și în timpul discursului lui Putin în Crimeea. Președintele a încercat să-i liniștească pe cei prezenți: în Franța, a spus el, au loc alegeri municipale (amânate între timp – n.r.), acolo situația este tensionată, „în comparație cu Franța, noi nu avem nimic (tensionat – n.r.)”. Și am putea să distanțăm puțin cabinele de vot. Dacă este necesar, există posibilitatea de a amâna termenul votarii, a spus Putin.

„Decretul lui Putin cu privire la plebiscit a fost semnat chiar în săptămâna în care Rusia își închidea frontierele în fața COVID-19. Școlile urmeaza să se închidă (de pe 21 martie) până la sfârșitul lui aprilie, evenimentele majore au fost anulate, iar în magazine s-a declanșat panica cumpărăturilor. Deloc impresia că „nu avem nimic”, – notează publicația.

Decizia [privind organizarea plebiscitului] arată modul în care Rusia diferă de alte state în timpul crizei: pandemia coronavirusului coincide cu lovitura de stat tihnită pe care Putin cu siguranță vrea să o ducă la capăt. (…) De fapt, este vorba despre legitimarea unei încălcări a Constituției, Putin fiind în acest sens un recidivist: deși este președinte din 2012 și se află la putere din 2000, el vrea să obțină dreptul de a candida din nou la alegerile din 2024 și 2036. Un fel de permis special acordat exclusiv pentru el.

„Este o încălcare clară a Constituției, care prevede doar două mandate prezidențiale”, subliniază publicația. „La început, răspândirea virusului l-a ajutat pe Putin în această încălcare: rușii nu pot ieși acum la mitinguri, iar statul are motive mai mult decât de obicei să le interzică. Democrația are nevoie de transparență, iar virusul o limitează”.

„Din punct de vedere juridic, reforma constituțională a fost deja realizată. Dar Putin își dorește ca pasul ilegal să aibă legitimitate superioară celei oferite de instituțiile statului, cunoscute pentru lipsa lor de voință și proastă reputație. Are nevoie de legitimare din partea rușilor înșiși, adică de un vot popular. Iar aici, politica și pandemia intră brusc în conflict ”.

Pe de o parte, virusul începe să distrugă credibilitatea autorităților. Teza propagandei televizate potrivit căreia Rusia, datorită acțiunilor exemplare, a preluat sub control infecția, iar virusul face ravagii doar în străinătate, nu este deloc convingătoare.

„Dar ceea ce deranjează cel mai mult pe alegători este că Putin anunță un eveniment de masă, în timp ce alte evenimente, în special mitingurile de proteste, sunt anulate sub pretextul COVID-19. Plebiscitul va obliga milioane de oameni să iasă din case. (…) Pericolul de a infecta cetățenii în vârstă va fi, de asemenea, ridicat.

”Putin va sacrifica un număr mare de pensionari care se vor infecta și se vor îmbolnăvi grav”, a criticat opozantul Alexei Navalnîi.

„Astfel, nu constituția este acum în Rusia tema politică majoră, ci Covid-19. Poate Kremlinul minimizează în mod intenționat pericolul urmărind în mod cinic sa-și duca la sfârșit trucul constituțional? Prin deciza sa Putin s-a compromis, iar acum opoziția îl va acuza direct de numărul tot mai mare de persoane infectate”, concluzionează Der Spiegel.

http://www.paginaderusia.ro/der-spiegel-coronavirusul-este-dur-dar-putin-este-oare-mai-dur/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *