Astăzi 23 Octombrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 22 Octombrie 2019
Abonamente

Moldova 23 August 2011, ora 05:30

Despre islam, biserică şi guvern...

Marime Font

Foto: Dumitru Liviu-Ştefan (Timpul.md)

E oarecum surprinzatoare controversa legata de dreptul musulmanilor de a-si inregistra asociatii in RM. Inregistrarea cultului musulman in Moldova este legala, constitutionala si corecta. Iar argumentele impotriva inregistrarii nu sunt convingatoare. Orice cult religios are dreptul la existenta (si statut oficial inregistrat). Iar competitia intre cultele religioase diverse trebuie sa aiba loc prin cuvinte, argumente si predici, nu in baza agitatiei in strazi si ascunsul in spatele guvernului sau al restrictiilor legale.
 

Ce spune Constitutia RM?

Articolul 16 din Constitutia RM Articolul 16 din Constitutia RM afirma (2) Toţi cetăţenii Republicii Moldova sînt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială.

Articolul 31 din Constitutia RM prevede urmatoarele: (1) Libertatea conştiinţei este garantată. Ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc. (2) Cultele religioase sînt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii. (3) În relaţiile dintre cultele religioase sînt interzise orice manifestări de învrăjbire.


La fel prevad si angajamentele Moldovei in Consiliul Europei, in relatiile cu UE, ONU si CSI. Daca cineva are pretentii fata de inregistrarea cultului musulman – trebuie sa aiba pretentii in primul de Constitutia RM si sa ceara iesirea RM din Consiliul Europei.

Argumentele false impotriva inregistrarii cultului islamic

Am auzit cateva argumente impotriva dreptului musulmanilor de a-si legaliza activitatile in Moldova. Argumentele in cauza nu sunt convingatoare. Iata de ce:

Argumentul fals 1: “Cate biserici sunt in Arabia Saudita si de ce trebuie noi sa permitem moschei in Moldova?”

Argumentul este absurd din urmatoarele motive. In primul rand Moldova nu este Arabia Saudita, si sper ca niciodata nu va fi ca Arabia Saudita. In Arabia Saudita femeile nu au dreptul sa conduca masini, nu pot iesi singure din casa, si intr-adevar nu sunt biserici. Dar asta e problema lor. Eu nu vreau ca Moldova sa imite in vreun fel Arabia Saudita. Eu vreau ca femeile in Moldova sa poata conduce masini, sa iasa la terasa, iar statul sa fie separat de biserica. Cei care vor sa imite Arabia Saudita sunt niste persoane care nu doresc binele acestei tari.

In al doilea rand alte state musulmane, de exemplu Siria sau Egiptul sunt pline de biserici. In ambele state circa 10% din populatie sunt crestini – crestini siriaci in Siria si copti in Egipt (sunt mai multi crestini in Siria decat etnici rusi in Moldova). Si unii si altii sunt arabi crestini. O sumedenie de palestinieni sunt arabi crestini si aproape jumatate din locuitorii arabi ai libanului sunt crestini (maroniti, greci ortodocsi, greco catolici, armeni etc). Orientul Mijlociu este plin de biserici – si acestea sunt recunoscute si protejate de autoritatile siriene sau egiptene. Da comunitatile crestine din aceste tari au probleme, dar organizatiile lor sunt recunoscute, activeaza legal si sunt protejate de stat (desi uneori insuficient). Este regretabil ca unii cetateni RM au un grad de intoleranta religioasa mai maredecat autoritatile siriene sau cel egiptene – state autoritare, care si-au ucis proprii cetateni in ultimele luni, dar in acelasi timp recunosc religia crestina si au protejat de nenumarate ori bisericile de atacurile unor radicali musulmani. Personal atest ca o treime din centrul istoric al orasului Damasc este cartierul crestin – plin de biserici siriace si armene, o sumedenie de crestini isi etaleaza apartenenta religioasa la intrare in casa, pe geamuri sau langa fantanitele din centrul Damascului.

Tin sa dezamagesc pe unii – insa si arabii, si musulmanii in general sunt oameni normali. Da, multi din ei sunt conservatori, unii sunt fundamentalisti, insa majoritatea sunt chiar foarte similari cu populatia din RM - vor si ei ca politia sa nu fie corupta, vor si ei sa fie respectati de propriile guverne sau de alte state, in majoritatea statelor musulmane femeile pot merge singure pe strada, inclusiv noaptea, conduc masini, si au aceleasi aspiratii ca si locuitorii Moldovei. Si islamul are o sumedenie de similitudini cu crestinismul, si chiar moastele Sfantului Ioan Botezatorul sunt in moscheea Umayad din Damasc si musulmanii stau la rand sa li se inchine.

Argumentul fals 2: “Cultul islamic nu corespunde istoriei si traditiilor acestui pamant si majoritatea crestina este impotriva recunoasterii lor (?)”

Sa inteleg ca cei care accepta logica de mai sus cred ca Moldova nu trebuie sa permita legalizarea cultului musulman in Moldova, iar Siria si Egiptul trebuie sa interzica cultul crestin pebtru ca este minoritar? Nu sunt de acord. Cred ca Moldova trebuie sa respecte minoritatile religioase, inclusiv cele musulmane; iar statele ne-crestine ca Siria sau China trebuie sa respecte drepturile minoritatilor crestine.

Argumentul fals 3: Musulmanii si terorismul

Sa fim seriosi. Cineva chiar crede ca musulmanii fundamentalisti trebuie sa fie inregistrati legal ca sa comita atentate teroriste? De parca Bin Laden a incercat sa-si inregistreze casa de rugaciune in SUA inainte de 11 septembrie. Absurd. Din contra – neinregistrarea poate duce la radicalizarea unora. Pentru siguranta statului – este mult mai bine ca casele de rugaciune musulmane sau nemusulmane sa fie inregistrate, sa opereze in campul legii si prin urmare sa poata fi monitorizate de politie si serviciile speciale daca este nevoie ( in cazul inregistrarii, cel putin institutiile abilitate stiu cine, unde si cand se reuneste, pot monitoriza ce se spune etc. Cu organizatii ilegale subterane acest lucru este mult, mult mai dificil. Si e greu sa faci distinctie dintre casele de rugaciune moderate are opereaza pe ascuns si cele radicalizate care tot opereaza pe ascuns. Legalizarea simplifica lucrul de prevenire al extremismului). Fortarea lor in ilegalitate doar mareste protentialul de radicalizare si scade capacitatea statului de a monitoriza si preveni pericolele legate de radicalizare. Asa fac statele care vor sa combata retelele teroriste.

Si legatura dintre religie si terorism/radicalism este ceva mai complexa. Orientul Mijlociu este o regiune complexa in care toate comunitatile au comis o sumedenie de crime – si musulmanii, si evreii, si crestinii. Cititi de exmplu despre Masacrul de la Sabra si Shatila – o suburbie a Beirutului – comis de crestinii falangisti. Si musulmanii au fost implicati intr-o sumedenie de situatii similare sau mult mai grave. Dar de la faptul ca unii sunt atat de radicali si comit maceluri – la interzicerea cultului musulman sau crestin sau iudaic la 2000 de km de orientul mijlociu este o exagerare.

Argumentul fals: 4 “Stefan cel Mare si stramosii nostri au luptat cu musulmanii/turcii, si nu le putem permite acum sa isi legalizeze cultul…”


Argumentul istoric tot nu tine. Si Moldova, si Romania, si Ungaria, si Ucraina si multi altii au luptat cu musulmanii. La urma urmei dacii au luptat si cu romanii, iar voievozii moldoveni cu cei valahi, dar asta nu inseamna ca acum trebuie sa renuntam la cuvintele de origine latina din limba romana, sa se dezintergreze Romania si nu mai stiu ce… Si daca Moldova a luptat si cu Rusia, trebuie sa interzica biserica rusa? Si Franta cu Germania au luptat timp de secole, si acum ce sa faca? sa interzica franceza in Germania si vice-versa? Si musulmanii au luptat cu crestinii in Albania, Siria, Egipt, Turcia – ei si ce? asta nu e argument ca crestinii de acolo sa nu aiba drepturi depline in tarile predomonant musulmane. Argumentul cu luptele istorice este si el o aberatie.

Biserica Ortodoxa si Islamul in Moldova


Foto: Dumitru Liviu-Ştefan (TIMPUL.MD)

Toate religiile monoteiste nu tolereaza alte religii. Asta e esenta religiilor monoteiste – pentru ca recunosc un singur dumnezeu si aspira ca toti oamenii de pe pamant sa recunoasca acest singur dumnezeu. Biserica ortodoxa din RM trebuie sa promoveze ortodoxia sau sa caute readucerea fiilor ratacitori care adopta alte religii prin predici, credibilitate sociala, comportament exemplar, cuviincios, eforturi de convingere, argumente, prozelitism, nu ascunzandu-se in spatele guvernului, a ministerului justitiei si a masurilor administrative. Gagauzii au devenit crestini anume in urma prozelitismului bisericii ortodoxe, nu a restrictiilor impuse de cineva religiei musulmane. Biserica din RM nu are decat sa combata ideile promovate de alte religii prin faptul ca este mai buna, mai aproape de oameni, are preoti mai inteligenti, mai educati, mai putin corupti etc, nu prin presiunile isterice asupra statului RM care trebuie sa fie neutru in treburile religioase.

Sursa: npopescu.yam.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 16:10

1. Ardei iuti - Capsaicina pe care o contin iti stimuleaza metabolismul si iti reduce poftele. 2. Cereale integrale - Iti ofera portia de fibre si carbohidrati complecsi de care ai nevoie pentru a-ti accelera metabolismul. 3. Cafea - Cafeina stimuleaza in mod natural sistemul nervos central...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 16:01

Regele Thailandei, Maha Vajiralongkorn, a ordonat retragerea tuturor titlurilor regale şi militare acordate concubinei sale, prezentată oficial în urmă cu două luni la Palatul Regal din Bangkok, motivând că aceasta nu i-a respectat dorinţele şi nu a dat dovadă de loialitate, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 15:55

Deputatul socialist, Grigore Novac, se arată indignat de faptul că – după ce Năstase și Ceban au acces în turul doi al alegerilor locale – Dorin Chirtoacă s-a arătat (mai mult) pro candidaturii liderului ACUM. Iar asta – în timp ce pe parcursul campaniei sale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 15:50

O femeie de 44 de ani din Iași a fost la un pas să arunce un bloc în aer în timp ce a încercat să se sinucidă. Femeia s-a încuiat în apartament, a dat drumul la gaz, și-a tăiat venele, a băut diluant și a dat foc unui covor, transmite corespondentul MEDIAFAX....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 14:12

 Scorpionul este unul dintre cele mai puternice și misterioase semne, pentru că este conectat cu tumultul inconștientului și oceanul emoționalității pure. Atunci când Soarele, semn al individualității și afirmării, pătrunde în Scorpion, multe trăiri ale zodiilor ies...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 14:06

Conducerea Facebook a anunţat luni că a blocat patru operaţiuni de manipulare a opiniei publice realizate de grupări ce se prezentau drept utilizatori ai reţelei sociale, dar erau susţinute de entităţi statale din Iran şi Rusia, informează Agerpres. Trei dintre campanii erau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:54

Existenţa vechiului oraş Mahendraparvata, odinioară una dintre capitalele imperiului Khmer, oraş menţionat în numeroase izvoare istorice, a fost în sfârşit confirmată de arheologi, folosind instrumente de ultimă generaţie, sub jungla cambodgiană, informează Agerpres,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:25

 Prețul la gaz pentru consumatorii finali ar trebui să fie mai mare, spune președintele Moldovagaz, Vadim Ceban. Într-un interviu pentru Newsmaker, noul șef al întreprinderii se declară mirat că, anterior, tarifele au fost micșorate în condițiile unor tendințe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:10

De anul viitor, în ţara noastră ar putea fi interzise produsele care conţin plumb: jucării, vopsele şi materiale de construcţie. Propuneri în acest sens au fost elaborate deja de responsabilii Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică şi urmează să ajungă pe masa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:06

Un incident șocant a avut loc weekendul trecut la Vulcănești. Un bărbat de 67 de ani a ajuns la reanimare. Un vecin al său a intrat în curtea sa și l-a bătut crunt cu o lopată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 12:29

Pretendenții la funcția de director al Serviciului Vamal: Avere și interese

Pretendenții la funcția de director al Serviciului Vamal: Avere și interese

Cinci candidați au rămas în cursa pentru funcția de director al Serviciul Vamal: un actual și trei foști angajați ai instituției, dar și un șef de direcție de la Curtea de Conturi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 12:00

Trecem la ora de iarnă sâmbătă spre duminică, un motiv în plus de stres pentru organism, alături de schimbările bruște ale vremii. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră și, ca să ne adaptăm schimbării, avem nevoie de cel puțin două săptămâni spun medicii....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:53

 Gerrit Jan van Dorsten, în vârstă de 67 de ani, apărea pe rețeaua de socializate Facebook sub numele John Eagles și avea pe profilul diverse fotografii și clipuri video. Bărbatul de 67 de ani din Olanda care și-ar fi sechestrat timp de 9 ani copiii într-o casă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:49

Aeroportul Chișinău, gestionat de compania „Avia Invest”, a obținut Premiul Mare „Big See Tourism Award” la prestigiosul festival „Creative Tourism” din Slovenia. Premiul i-a fost oferit Aeroportului pentru designul conceput de compania...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:48

Tragedie aviatică în Brazilia. Un pieton, un șofer și pasagerul unui avion de mici dimensiuni au murit după ce aeronava s-a prăbușit pe o stradă aglomerată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:00

Soția lui Năstase recunoaște că Chișinăul nu-i suficient de sigur pentru dânsa și copiii ei. Chiar dacă soțul ei e ministrul de Interne

Soția lui Năstase recunoaște că Chișinăul nu-i suficient de sigur pentru dânsa și copiii ei. Chiar dacă soțul ei e ministrul de Interne

Liderul PPDA, Andrei Năstase, este un model de înțepenire în propria importanță. În opinia jurnaliştilor de la Politics, Năstase este modelul omului care nu învață - pentru că e sigur că le cunoaște pe toate. Totodată, portalul citat demolează ipoteza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 10:20

Cât fac 2+2x2-2x2? Exercițiul simplu de matematică care a revoltat internetul

Cât fac 2+2x2-2x2? Exercițiul simplu de matematică care a revoltat internetul

O problemă de matematică simplă, pentru elevii de clasa a patra, a revoltat internetul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 10:08

Aliata lui Igor Dodon, Maia Sandu vrea ca Parteneriatul Estic să ofere perspective clare de aderare la Uniunea Europeană

Aliata lui Igor Dodon, Maia Sandu vrea ca Parteneriatul Estic să ofere perspective clare de aderare la Uniunea Europeană

Începând cu 2020, UE își propune realizarea unei noi agende a politicii de vecinătate. Astfel, după 10 ani, este pusă în discuție regândirea formatului și crearea unui PaE 2.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 09:59

Caz HORROR la Dubasari. Un minor a decedat, după ce a fost bătut de prieteni, pentru că nu a vrut să le cumpere alcool. A fost dus pe un câmp și pus să-și sape propria groapă

Caz HORROR la Dubasari. Un minor a decedat, după ce a fost bătut de prieteni, pentru că nu a vrut să le cumpere alcool. A fost dus pe un câmp și pus să-și sape propria groapă

Un minor a fost batut cu sange rece de catre mai multi amici, pentru ca nu a vrut sa le cumpere alcool. Baiatul a fost dus pe un camp si impus sa-si sape propria groapa, iar apoi lasat sa zaca in cimitir.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Octombrie 2019, ora: 09:53

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 OCTOMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT PIERDE O FUNCȚIE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 OCTOMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT PIERDE O FUNCȚIE

Horoscopul zilei de 22 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:54

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

BBC relatează că Liviu Pop avea trei copii și că ar fi al șaselea pădurar ucis în ultimii ani. Cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș ucis săptămâna trecută, a ajuns în presa internațională. BBC, televiziunea publică din Marea Britanie, relatează,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:17

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)