Astăzi 19 Ianuarie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:48
Abonamente

Moldova 23 August 2011, ora 05:30

Despre islam, biserică şi guvern...

Marime Font

Foto: Dumitru Liviu-Ştefan (Timpul.md)

E oarecum surprinzatoare controversa legata de dreptul musulmanilor de a-si inregistra asociatii in RM. Inregistrarea cultului musulman in Moldova este legala, constitutionala si corecta. Iar argumentele impotriva inregistrarii nu sunt convingatoare. Orice cult religios are dreptul la existenta (si statut oficial inregistrat). Iar competitia intre cultele religioase diverse trebuie sa aiba loc prin cuvinte, argumente si predici, nu in baza agitatiei in strazi si ascunsul in spatele guvernului sau al restrictiilor legale.
 

Ce spune Constitutia RM?

Articolul 16 din Constitutia RM Articolul 16 din Constitutia RM afirma (2) Toţi cetăţenii Republicii Moldova sînt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială.

Articolul 31 din Constitutia RM prevede urmatoarele: (1) Libertatea conştiinţei este garantată. Ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc. (2) Cultele religioase sînt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii. (3) În relaţiile dintre cultele religioase sînt interzise orice manifestări de învrăjbire.


La fel prevad si angajamentele Moldovei in Consiliul Europei, in relatiile cu UE, ONU si CSI. Daca cineva are pretentii fata de inregistrarea cultului musulman – trebuie sa aiba pretentii in primul de Constitutia RM si sa ceara iesirea RM din Consiliul Europei.

Argumentele false impotriva inregistrarii cultului islamic

Am auzit cateva argumente impotriva dreptului musulmanilor de a-si legaliza activitatile in Moldova. Argumentele in cauza nu sunt convingatoare. Iata de ce:

Argumentul fals 1: “Cate biserici sunt in Arabia Saudita si de ce trebuie noi sa permitem moschei in Moldova?”

Argumentul este absurd din urmatoarele motive. In primul rand Moldova nu este Arabia Saudita, si sper ca niciodata nu va fi ca Arabia Saudita. In Arabia Saudita femeile nu au dreptul sa conduca masini, nu pot iesi singure din casa, si intr-adevar nu sunt biserici. Dar asta e problema lor. Eu nu vreau ca Moldova sa imite in vreun fel Arabia Saudita. Eu vreau ca femeile in Moldova sa poata conduce masini, sa iasa la terasa, iar statul sa fie separat de biserica. Cei care vor sa imite Arabia Saudita sunt niste persoane care nu doresc binele acestei tari.

In al doilea rand alte state musulmane, de exemplu Siria sau Egiptul sunt pline de biserici. In ambele state circa 10% din populatie sunt crestini – crestini siriaci in Siria si copti in Egipt (sunt mai multi crestini in Siria decat etnici rusi in Moldova). Si unii si altii sunt arabi crestini. O sumedenie de palestinieni sunt arabi crestini si aproape jumatate din locuitorii arabi ai libanului sunt crestini (maroniti, greci ortodocsi, greco catolici, armeni etc). Orientul Mijlociu este plin de biserici – si acestea sunt recunoscute si protejate de autoritatile siriene sau egiptene. Da comunitatile crestine din aceste tari au probleme, dar organizatiile lor sunt recunoscute, activeaza legal si sunt protejate de stat (desi uneori insuficient). Este regretabil ca unii cetateni RM au un grad de intoleranta religioasa mai maredecat autoritatile siriene sau cel egiptene – state autoritare, care si-au ucis proprii cetateni in ultimele luni, dar in acelasi timp recunosc religia crestina si au protejat de nenumarate ori bisericile de atacurile unor radicali musulmani. Personal atest ca o treime din centrul istoric al orasului Damasc este cartierul crestin – plin de biserici siriace si armene, o sumedenie de crestini isi etaleaza apartenenta religioasa la intrare in casa, pe geamuri sau langa fantanitele din centrul Damascului.

Tin sa dezamagesc pe unii – insa si arabii, si musulmanii in general sunt oameni normali. Da, multi din ei sunt conservatori, unii sunt fundamentalisti, insa majoritatea sunt chiar foarte similari cu populatia din RM - vor si ei ca politia sa nu fie corupta, vor si ei sa fie respectati de propriile guverne sau de alte state, in majoritatea statelor musulmane femeile pot merge singure pe strada, inclusiv noaptea, conduc masini, si au aceleasi aspiratii ca si locuitorii Moldovei. Si islamul are o sumedenie de similitudini cu crestinismul, si chiar moastele Sfantului Ioan Botezatorul sunt in moscheea Umayad din Damasc si musulmanii stau la rand sa li se inchine.

Argumentul fals 2: “Cultul islamic nu corespunde istoriei si traditiilor acestui pamant si majoritatea crestina este impotriva recunoasterii lor (?)”

Sa inteleg ca cei care accepta logica de mai sus cred ca Moldova nu trebuie sa permita legalizarea cultului musulman in Moldova, iar Siria si Egiptul trebuie sa interzica cultul crestin pebtru ca este minoritar? Nu sunt de acord. Cred ca Moldova trebuie sa respecte minoritatile religioase, inclusiv cele musulmane; iar statele ne-crestine ca Siria sau China trebuie sa respecte drepturile minoritatilor crestine.

Argumentul fals 3: Musulmanii si terorismul

Sa fim seriosi. Cineva chiar crede ca musulmanii fundamentalisti trebuie sa fie inregistrati legal ca sa comita atentate teroriste? De parca Bin Laden a incercat sa-si inregistreze casa de rugaciune in SUA inainte de 11 septembrie. Absurd. Din contra – neinregistrarea poate duce la radicalizarea unora. Pentru siguranta statului – este mult mai bine ca casele de rugaciune musulmane sau nemusulmane sa fie inregistrate, sa opereze in campul legii si prin urmare sa poata fi monitorizate de politie si serviciile speciale daca este nevoie ( in cazul inregistrarii, cel putin institutiile abilitate stiu cine, unde si cand se reuneste, pot monitoriza ce se spune etc. Cu organizatii ilegale subterane acest lucru este mult, mult mai dificil. Si e greu sa faci distinctie dintre casele de rugaciune moderate are opereaza pe ascuns si cele radicalizate care tot opereaza pe ascuns. Legalizarea simplifica lucrul de prevenire al extremismului). Fortarea lor in ilegalitate doar mareste protentialul de radicalizare si scade capacitatea statului de a monitoriza si preveni pericolele legate de radicalizare. Asa fac statele care vor sa combata retelele teroriste.

Si legatura dintre religie si terorism/radicalism este ceva mai complexa. Orientul Mijlociu este o regiune complexa in care toate comunitatile au comis o sumedenie de crime – si musulmanii, si evreii, si crestinii. Cititi de exmplu despre Masacrul de la Sabra si Shatila – o suburbie a Beirutului – comis de crestinii falangisti. Si musulmanii au fost implicati intr-o sumedenie de situatii similare sau mult mai grave. Dar de la faptul ca unii sunt atat de radicali si comit maceluri – la interzicerea cultului musulman sau crestin sau iudaic la 2000 de km de orientul mijlociu este o exagerare.

Argumentul fals: 4 “Stefan cel Mare si stramosii nostri au luptat cu musulmanii/turcii, si nu le putem permite acum sa isi legalizeze cultul…”


Argumentul istoric tot nu tine. Si Moldova, si Romania, si Ungaria, si Ucraina si multi altii au luptat cu musulmanii. La urma urmei dacii au luptat si cu romanii, iar voievozii moldoveni cu cei valahi, dar asta nu inseamna ca acum trebuie sa renuntam la cuvintele de origine latina din limba romana, sa se dezintergreze Romania si nu mai stiu ce… Si daca Moldova a luptat si cu Rusia, trebuie sa interzica biserica rusa? Si Franta cu Germania au luptat timp de secole, si acum ce sa faca? sa interzica franceza in Germania si vice-versa? Si musulmanii au luptat cu crestinii in Albania, Siria, Egipt, Turcia – ei si ce? asta nu e argument ca crestinii de acolo sa nu aiba drepturi depline in tarile predomonant musulmane. Argumentul cu luptele istorice este si el o aberatie.

Biserica Ortodoxa si Islamul in Moldova


Foto: Dumitru Liviu-Ştefan (TIMPUL.MD)

Toate religiile monoteiste nu tolereaza alte religii. Asta e esenta religiilor monoteiste – pentru ca recunosc un singur dumnezeu si aspira ca toti oamenii de pe pamant sa recunoasca acest singur dumnezeu. Biserica ortodoxa din RM trebuie sa promoveze ortodoxia sau sa caute readucerea fiilor ratacitori care adopta alte religii prin predici, credibilitate sociala, comportament exemplar, cuviincios, eforturi de convingere, argumente, prozelitism, nu ascunzandu-se in spatele guvernului, a ministerului justitiei si a masurilor administrative. Gagauzii au devenit crestini anume in urma prozelitismului bisericii ortodoxe, nu a restrictiilor impuse de cineva religiei musulmane. Biserica din RM nu are decat sa combata ideile promovate de alte religii prin faptul ca este mai buna, mai aproape de oameni, are preoti mai inteligenti, mai educati, mai putin corupti etc, nu prin presiunile isterice asupra statului RM care trebuie sa fie neutru in treburile religioase.

Sursa: npopescu.yam.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 09:48

Pavel Crușevan - cel mai acerb antisemit ȘOVIN RUS / Principalul INCITATOR la Pogromului anti-evreiesc din Chișinău din aprilie 1903

Pavel Crușevan - cel mai acerb antisemit ȘOVIN RUS / Principalul INCITATOR la Pogromului anti-evreiesc din Chișinău din aprilie 1903

Pаvel (Pavalаchii) Alexаndrovici Crușeveanu (Krușevan, în rusă Павел Александрович Крушеван) (n. 27 ianuarie (stil vechi) 1860, satul Ghindești, Ținutul Soroca, gubernia Basarabia — d. 18 iunie (stil vechi) 1909, Chișinău) a fost un jurnalist,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 08:28

Tatuajele și machiajul permanent, ILEGALE. Decizia Comisiei Europene

Tatuajele și machiajul permanent, ILEGALE. Decizia Comisiei Europene

Mai multe substanţe chimice din cerneala pentru tatuaje şi din cerneala pentru machiaj permanent, printre care pigmenţii albastru şi verde, vor dispărea în câteva luni din saloanele de tatuaj. Comisia Europeană vrea să interzică anumiți pigmenți din cerneala de tatuaj pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 08:18

Polițiștii, angajații medicali, primarii şi vameșii, cei mai corupți funcționari din 2019

Polițiștii, angajații medicali, primarii şi vameșii, cei mai corupți funcționari din 2019

Ministerul Afacerilor Interne, cel al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, primăriile, dar şi Serviciul Vamal sunt printre instituţiile, unde au fost depistate cele mai multe acte de corupţie, în anul 2019, potritvit raportului de activitate al Centrului Național...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 08:12

S-a dus să ia agheasmă, dar nu a mai apucat să o ducă acasă. Un bărbat a murit în faţa Catedralei din Chișinău

S-a dus să ia agheasmă, dar nu a mai apucat să o ducă acasă. Un bărbat a murit în faţa Catedralei din Chișinău

A mers la biserică în ajunul Bobotezei ca să ia agheasmă, dar nu a mai apucat să o aducă acasă. Un bărbat de 60 de ani din Capitală a murit în această dimineață, chiar în fața Catedralei metropolitane, după ce s-a încheiat slujba. Potrivit poliției, cauza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 08:08

Dosar cu Plahotniuc, Platon și Usatîi, publicat pe Telegram

Dosar cu Plahotniuc, Platon și Usatîi, publicat pe Telegram

În canalele de Telegram din Rusia și Moldova au apărut informații cu pagini din dosarul laundromatului în care figurează numele lui Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 08:04

Peter Michalko: Semnalul dat societății din Procuratură este foarte îngrijorător

Peter Michalko: Semnalul dat societății din Procuratură este foarte îngrijorător

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, susține că semnalul care este dat societății și care este observat în interiorul Procuraturii este foarte îngrijorător.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 08:01

Olesea Stamate este candidata PAS la alegerile parlamentare în circumscripția Hâncești

Olesea Stamate este candidata PAS la alegerile parlamentare în circumscripția Hâncești

Partidul Acțiune și Solidaritate o înaintează pe Olesea Stamate, fost ministru al Justiției în fostul Guvern condus de Maia Sandu, pentru funcția de deputat în circumscripția nr 38, Hâncești, la alegerile din 15 martie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 19 Ianuarie 2020, ora: 07:32

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 19 IANUARIE 2020. TAURII POT AVEA TENSIUNI ÎN CUPLU

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 19 IANUARIE 2020. TAURII POT AVEA TENSIUNI ÎN CUPLU

Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 06:14

Olanda a exportat produse agricole în valoare de aproape 95 de miliade de euro într-un singur an

Olanda a exportat produse agricole în valoare de aproape 95 de miliade de euro într-un singur an

Exporturile de produse agricole ale Țărilor de Jos au crescut cu 4,6% în 2019, atingând un nou maxim istoric de 94,5 miliarde de euro, a anunţat vineri Institutul naţional de statistică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 12:23

REȚETE DE SEZON. Fazan umplut la cuptor în vas român pentru o masă cu adevărat regală

REȚETE DE SEZON. Fazan umplut la cuptor în vas român pentru o masă cu adevărat regală

Gătită la perfecţie, friptura de fazan umplut la cuptor în vas roman poate face cinste oricărei mese festive, de sărbători sau în familie. Este o friptură fină, ce se distinge prin carnea fragedă şi suculentă, având o piele crocantă şi o umplutură rafinată....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 12:09

GALERIE FOTO// Nominalizările pentru premiile OSCAR 2020

GALERIE FOTO// Nominalizările pentru premiile OSCAR 2020

Nominalizările pentru cea de-a 92-a ediţie a galei premiilor Academiei de film americane, ce va avea loc pe 9 februarie, au fost anunţate luni, de actorii Issa Rae şi John Cho. Ediţia de anul acesta a galei Oscar va avea loc fără o gazdă oficială, iar momentele din timpul ceremoniei...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 Ianuarie 2020, ora: 12:01

Unsprezece ani fără Grigore Vieru, simbolul Graiului, a Mamei și a Patriei

Unsprezece ani fără Grigore Vieru, simbolul Graiului, a Mamei și a Patriei

Grigore Vieru, poetul poporului român, care a luptat pentru Mișcarea de Eliberare Națională a Basarabia. Poetul ce a trezit poporul român la conștiința națională, la dragostea de patrie. După 11 ani de la moarte, el rămâne a fi un simbol pentru neamul românesc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 10:11

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Industria de apărare va deveni vector pentru dezvoltarea României

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Industria de apărare va deveni vector pentru dezvoltarea României

Industria de apărare va deveni curând un vector pentru dezvoltarea României, a afirmat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:42

Toți cetățenii români vor trebui să-și schimbe cărțile de identitate(buletinele) până în august 2021 altfel NU VOR PUTEA TRECE HOTARUL

Toți cetățenii români vor trebui să-și schimbe cărțile de identitate(buletinele) până în august 2021 altfel NU VOR PUTEA TRECE HOTARUL

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:40

Mărturisire BOMBĂ: Dincă i-a spus unui polițist sub acoperire care poza în deținut că voia să îl ARDĂ și pe Ștefan Risipițeanu

Mărturisire BOMBĂ: Dincă i-a spus unui polițist sub acoperire care poza în deținut că voia să îl ARDĂ și pe Ștefan Risipițeanu

Anchetatorii din Cazul Caracal au acționat ca în filme. Dacă în spațiul public se vehicula ideea că Dincă nu va putea fi descusut de oamenii legii și de procurorii DIICOT, teoriile s-au dovedit a fi false. Anchetatorii au introdus un polițist sub acoperire în celulă cu Dincă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:37

MESAJ DUR al șefei FMI: Riscăm o nouă mare CRIZĂ economică

MESAJ DUR al șefei FMI: Riscăm o nouă mare CRIZĂ economică

Șefa FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat asupra riscurilor unei noi mari crize economice la nivel global, comparabilă cu cea de la sfârșitul anilor 20, marcată de inechitate și instabilitate financiară, potrivit Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:37

Liderul PUN, Octavian Țîcu îl face praf pe Kulminski (ex-consilier al Maiei Sandu): „Își developează TOATĂ ESENȚA sa de agent de influență rusă”

Liderul PUN, Octavian Țîcu îl face praf pe Kulminski (ex-consilier al Maiei Sandu): „Își developează TOATĂ ESENȚA sa de agent de influență rusă”

Liderul Partidului Unității Naționale, deputatul Octavian Țîcu, vine cu o reacție la declarațiile fostului consilier al Maiei Sandu, Vladislav Kulminski, care ar încerca să dezbine electoratul românesc și proeuropean al R.Moldova. Potrivit lui Țîcu, acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:08

TRAGEDIE LA TIRASPOL. Un copil, de 11 ani, găsită SPÂNZURATĂ în podul casei

TRAGEDIE LA TIRASPOL. Un copil, de 11 ani, găsită SPÂNZURATĂ în podul casei

Tragedie într-o localitate din Tiraspol. O fetiţă de 11 ani şi-a pus capăt zilelor. Copila a fost găsită spânzurată în podul casei, anunţă aşa-numitul Minister de interne din stânga Nistrului, informează publika.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:00

Site-ul pentru adulți PORNHUB dat în judecată pentru că nu asigură subtitrare

Site-ul pentru adulți PORNHUB dat în judecată pentru că nu asigură subtitrare

Portalul pentru adulți Pornhub este chemat în fața instanței pentru că nu oferă posibilități egale de a se bucura de conținutul oferit și persoanelor care au deficiențe de auz ori suferă de surzenie, notează TMZ, citat de Mediafax. Site-ul pentru adulți Pornhub...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:46

CEL MAI EFICIENT SUC ANTICELULITIC. Te scapă rapid de problemă!

CEL MAI EFICIENT SUC ANTICELULITIC. Te scapă rapid de problemă!

Sucul de grapefruit arde rapid grasimile si este unul dintre cele mai performante remedii anticelulitice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:27

În Ucraina a fost lansată prima linie din lume de prelucrare a frunzelor pentru obținerea hârtiei/ FOTO

În Ucraina a fost lansată prima linie din lume de prelucrare a frunzelor pentru obținerea hârtiei/ FOTO

La începutul lunii noiembrie am scris despre faptul că, un elev din Ucraina a elaborat o tehnologie unică de producere a hârtiei din frunzele căzute, acesta fiind premiat cu medalie de aur în cadrul Olimpiadei Geniilor în SUA. Nu a trecut mult timp, că proiectul a și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:21

Mască cu miere și banane pentru părul uscat

Mască cu miere și banane pentru părul uscat

Parul isi poate pierde din stralucire in orice anotimp daca nu este ingrijit corect. In timpul verii, din cauza excesului de transpiratie pot aparea alergii ale scalpului sau alte probleme. Iarna, din princina frigului si a vantului, parul poate deveni uscat. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)