Astăzi 5 Iulie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:06
Abonamente

Actualitate 6 Iunie 2018, ora 07:21

Destinul fabulos al metroului din Paris

Marime Font

Unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poate face orice parizian pentru a-şi cunoaşte oraşul e să utilizeze linia 6 a metroului. Poate părea banal, desigur – dar această linie care leagă Parisul de la est la vest, prin partea sudică, e cea care are cea mai mare parte la suprafaţă. 

Aşadar, în drum spre serviciu sau în diferite alte împrejurări, mulţi parizieni trec peste Sena într-un mod cât se poate de firesc. În romanul său autobiografic, Hemingway nota entuziast: „Paris est une fête” (Parisul e o sărbătoare) – căci cine n-ar vrea să trăiască într-un oraş încărcat de istorie, de cafenele la tot pasul, de universități de renume care-au construit împreună ideea de „la vie en rose”... Hemingway în mod sigur şi-a dorit, căci s-a mutat aici alături de soţie în prima parte a secolului trecut.

Fabulosul destin al metroului din Paris.
Rețeaua pariziană de metrou are peste 100 de ani de existență, căci prima linie a fost inaugurată la puțin timp după Expoziția Mondială ce a avut loc în 1900, pentru a lega Porte de Vincennes de Porte Maillot. Cu o dezvoltare fără precedent timp de un secol, rețeaua de transport în comun a Parisului e una foarte bine pusă la punct. În prezent, cele 14 linii de metrou, însumând peste 300 de stații, sunt utilizate zilnic de peste 5 milioane de persoane. Vorbim despre cel mai important metrou al Europei continentale, pentru că cei 219 km de linie ferată ai rețelei de metrou acoperă foarte bine tot ce înseamnă „Paris intra muros”. Şi, asemenea suratelor din Madrid sau Londra, nici metroul din Paris nu circulă non-stop, ci doar până la ora 1:00.

Loading...


Părțile de suprafață ale Parisului, fie că vorbim de cele de pe linia 6 sau de pe liniile 1, 2 și 5 îți oferă o altă perspectivă asupra Orașului Luminilor. De aceea, nu e de mirare că a fost scrisă o carte despre istoria metroului parizian: Paris Métro, histoire et design (Editions Massin, 2014). Iar unele scene din filmul „Le Fabuleux destin d’Amélie Poulain” sunt filmate în gări sau în stații de metrou pariziene.

Cour Saint-Émilion.
Una din staţiile mai puţin vizitate de turişti – dar foarte apreciate de cunoscători – e Cour Saint-Émilion, pe linia 14, care trimite la ceea ce era cândva un sat învechinat Parisului, Bercy. Concret, din secolul al XVIII-lea, depozitele de vin erau situate de-a lungul Senei, în satul Bercy, pentru a nu fi supuse impozitării – iar această localitate anume era una dintre cele mai populate din apropierea Parisului.

Intrând parțial în componența Parisului, în 1859, parcul castelului Bercy s-a lăsat treptat ocupat de depozitele de vin, în timp de castelul a fost dărâmat (în 1861). Includerea părții din Bercy în Paris a fost cea care a determinat autoritățile publice să extindă depozitele având în vedere creșterea constantă a consumului de alcool. Două depozite, le Petit Bercy și Grand Bercy, au fost construite de arhitectul Viollet-le-Duc începând cu 1869. Depozitele s-au extins treptat, ajungând să ocupe 42 de hectare. Pe locul acestora se află astăzi centrul comercial Bercy Village, în vreme ce „satul” Saint Émilion e, la propriu, o călătorie în trecut: casele de piatră din această zonă amintesc că în urmă cu aproape 100 de ani ele au fost construite cu multe deschideri pentru a facilita trecerea butoaielor și implicit activitatea comercială. De renovarea acestora s-au ocupat arhitecții Denis Valode și Jean Pistre în perioada 1995-2000.

La bal.
Le Blute-Fin și Le Radet constituie împreună Moulin de la Galette, în cartierul Montmartre (staţia Lamarck-Caulaincourt, linia 12). Aceste mori au fost folosite pentru a pisa grâul şi, în general, recolta. Le Blute-Fin devine Le Moulin de la Galette în 1860, denumire ce a dat naștere și unui dans popular. Aici e locul unde Renoir a pictat cunoscutul tablou „Bal du Moulin de la Galette“, ce poate fi admirat la Musée d’Orsay. Starea de exuberanță a oamenilor reprezentanți în tablou e una care descrie perfect Parisului acelor vremuri. Transformat succesiv în sala de concerte, studio de televiziune și, ulterior, restaurant, Le Moulin de la Galette n-a încetat să atragă în mod constant artiști din toate mediile. În prezent este integrată în cadrul unui domeniu privat unde publicul larg nu are acces – dar cel cu dare de mână are acces la restaurant, a cărui intrare e străjuită de vechea elice a morii de vânt Radet.

Muzeul din fosta gară.
Și pentru că am amintit de Musée d’Orsay (staţia Solférino, linia 12), situat în apropierea Senei, pe cheiul Anatole-France, acesta a fost inițial un palat construit la ordinul lui Napoleon cu destinația de a fi sediul Ministerului pentru Afacerile Externe. Cu toate că a găzduit temporar Consiliul de Stat, clădirea a fost incendiată în 1871. Destinația ei ulterioară poate părea multora surprinzătoare, căci compania Paris-Orléans a preluat acest imobil cu dorința de a-l transforma în noul punct terminus al rutei feroviare Paris-Orléans. Fiind inaugurată tot în 1900, cu prilejul Expoziției Universale, clădirea gării nu s-a bucurat de succes deoarece bogatele sale decoruri interioare – bolțile mai ales – nu au permis ca trenurile cu tracțiune electrică să intre în gară. De aceea, în decursul timpului, ea a servit în alte scopuri, chiar spaţiu pentru diverse piese de teatru, până când președintele Valéry Giscard d’Estaing i-a atribuit un rol cu care va intra în istorie: cel de muzeu. Rivalizând direct cu Muzeul Louvre în ce privește colecțiile de artă, Musée d’Orsay este el însuşi o piesă de muzeu – unicitatea spaţiului o dovedeşte cu prisosinţă.

Sursa: historia.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)