Unul dintre luptătorii celei mai secrete miliții din lume, organizația Wagner, a făcut câteva dezvăluiri șocante legate de activitatea organizației și de legăturile Kremlinului cu aceasta.
Angajat în rândurile companiei private Wagner, Marat Gabidulin, în vârstă de 54 de ani, credea că poate face o mărtursire prin intermediul unei cărți.
Însă deziluzia nu a întârziat deoarece publicarea cărții sale a fost anulată, probabil în urma deciziei venite de la Kremlin.
Înainte de a dispărea complet Marat Gabidulin a apucat să dea un interviu amplu publicației rusofone Meduza, cu sediul în Letonia, interviu acordat în mod deschis sub numele său propriu și ocazie cu care a oferit spre publicate și câteva fotografii personale.
Marat Gabidulin a rupt un tabu și l-a evocat în interviu și pe Evgheni Prigozin, supranumit ”bucătarul lui Putin” cel care este proprietarul organizație Wagner.
Mercenarul a confirmat în interviu influența indubitabilă a magnatului în organnizația de mercenari, un lucru negat vehement de Kremlin. Prezența organizației Wagner a devenit din ce în ce mai prezentă în Ucraina, Siria, Libia, Republica Centrafricană, Sudan, Mozambic, Madagascar.
Marat, fost militar, a povestit că în anul 2015 și-a început cariera în cadrul organizației Wagner.
Marat Gabidulin a povestit că a fost trimis în Siria pentru a participa la recucerirea puțurilor de petrol deținute de statul islamic.
Nou-veniții sunt informați imediat despre pericolele misiunii lor. ”Se poate termina foarte prost pentru tine. Miza este crucială pentru Prigozhin, care o vede ca pe o viitoare sursă de venit”. Marat ia parte la bătălia de la Palmyra și devine rapid liderul unei unități de recunoaștere. El a fost grav rănit în martie 2016. Desigur, îi mulțumește lui Prigozhin pentru îngrijirea pe care a primit-o.
Dar amărăciunea lui este reală. El este în mod special înfuriat împotriva unui bărbat: Dmitri Otkin, un fost ofițer de informații din cadrul GRU și șeful operațional al companiei de mercenari și cel care a dat porecla ”Wagner”.
Erdogan plătește refugiați sirieni să lupte în Nagorno-Karabah
El îl acuză că a pătat imaginea grupului prin acoperirea acțiunilor a patru membri care au fost filmați în 2017 când au torturat unui dezertor sirian după care l-au decapitat și l-au incendiat.
”Dmitri Otkin fost cel care le-a cerut să facă acest lucru pentru a-i intimida pe ceilalți soldați sirieni. De asemenea, a ordonat realizarea videoclipului, explică Marat. Toți cred acum că oamenii din organizația Wagner sunt demoni însetaîi de sânge”, a povestit mercenarul. Acești patru sadici trebuie aduși în fața justiției. Potrivit lui Marat, Prigokhin însuși ar fi recunoscut ”excesele de pe teren”.
”Utkin avea o trupă de gladiatori, acum conduce o armată de sclavi. Consecința ar avea ca rezultat un număr tot mai mare de victime. De asemenea o altă cauză a degradării este lipsa armamentului. Acest lucru este cauzat de neglijența comandamentului care este reticent în a cere bani”, spune bărbatul.
Marat își amintește un episod din 2019 când i s-a cerut să trimită luptători sirieni în Libia. La scurt timp a primit un apel de la unul dintre colegii săi din Libia care l-a întrebat dacă pot folosi oamenii în atacuri sinucigașe, lucru care l-a revoltat extrem pe Marat.
Mercenarul a evocat și cucerirea Palmyrei, pe care o atribuie mai mult oamenilor lui Wagner decât armatei ruse regulate. O armată care de altfel i-a bombardat în 2016 din greșeală. ”Mulți dintre noi au murit în acea zi”, spune el.
Marat a vorbit și despre resentimentele din rândul generalilor ruși, enervați de realizările mercenarilor. Marat consideră acest lucru ca fiind unul dintre motivele pentru care ar fi început să primească arme de calitate inferioară.
Pe lângă cartea sa, Marat și-a imaginat și lansarea unui film bazat pe povestea sa și a mărturisit că nu se teme de consecințe pentru dezvăluirile sale.
Varianta oficială pentru renunțarea la publicarea cărții este că Marat ar fi sunat editorul să retragă cartea de la publicare.
|
În majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolul