Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 17 Noiembrie 2018
Abonamente

Interviu 20 Martie 2013, ora 05:15    Din editia print

Diana Decuseară: „Dorul Basarabiei” este povestea tristă a fiecăruia dintre noi...”

Marime Font

Actriţa Diana Decuseară, de la Teatrul Naţional „M. Eminescu”, este la vârsta căutărilor intense. Dar talentul ei a fost deja remarcat de public.  

Şi nu doar pe scena teatrului - acum câteva luni, ea a făcut un rol memorabil în videoclipul lui Ion Paladi, „Dorul Basarabiei”. Ne-am dorit să aflăm de la eroina noastră cum a lucrat la acest videoclip, care ni se pare foarte actual în contextul evenimentelor legate de 27 martie. Şi, totodată, să vedem cum o duc şi ce mai fac tinerii actori din R. Moldova. 

 - Dragă Diana, să începem cu „Dorul Basarabiei”. A cui a fost ideea, cum ai ajuns să joci în acest videoclip?
- Îl cunosc de ceva timp pe regizorul Oleg Butnaru, care împreună cu soţia sa, Ina, sunt medici, îndrăgostiţi de arta cinematografică. În ziua în care mi-a propus acest rol, l-am acceptat fără să ezit, pentru că astăzi un actor nu are prea multe ocazii de a apărea la ecran, iar eu am o dorinţă imensă de a face şi film. După ce am citit scenariul, au început însă frământările... Mă gândeam, oare cum o să încapă în doar patru minute o istorie aşa de mare? Iată că regizorul a ştiut cum să arate tragedia poporului nostru într-o secvenţă foarte scurtă.


- „Dorul Basarabiei” pare să fie mai mult decât un videoclip la un cântec popular: Ion Paladi şi Orchestra „Lăutarii” au partitura lor, inconfundabilă, dar şi voi, actorii, aveţi partitura voastră, la fel de remarcabilă. Cum aţi colaborat?
- Interpretul Ion Paladi a fost la filmări, în toate zilele. Nu era în cadru, dar conştientiza faptul că fierberea din jur era dedicată videoclipului său. Au fost patru zile de filmare – la Vama Ungheni - frontiera de pe Calea ferată, la Gara din Chişinău, în câmp şi în studio.
- Ideea filmului a prins la public, aveţi foarte multe vizualizări pe Internet...
- Acest lucru se datorează, cu siguranţă, soţilor Oleg şi Ina Butnaru, care au conceput scenariul şi au realizat videoclipul. Incontestabil este şi meritul lui Ion Paladi şi al Orchestrei „Lăutarii”. Noi, ceilalţi, am făcut ceea ce ne-a cerut regizorul. Bineînţeles, eu, personal, am trecut această dramă prin sufletul meu, pentru că am bunici care au fost deportaţi, cunosc istoria nu doar din cărţi. Mulţi gospodari din satul meu de baştină, Cimişeni, raionul Criuleni, au trecut prin calvarul deportărilor şi, în general, noi, basarabenii, avem o istorie dramatică, pe care unii tineri nu o prea cunosc. Ştiu că şi interpretul Ion Paladi e mulţumit de feedback-ul acestui clip. Prinde şi la copii. Fetelor mele le joacă ochii în lacrimi când vad videoclipul şi izbucnesc în plâns mai ales când văd că mami plânge acolo. M-au întrebat de ce îl îmbrăţişez pe nenea, de ce tăticul nu e alături?! Bianca are patru ani, iar Iana-Ioana - numai doi. Ele percep în felul lor această dramă.

- Apropo de lacrimi, cum reuşeşte un actor să plângă de-a adevăratelea atunci când de aceasta e nevoie într-un film?
- Regizorul Oleg Butnaru mi-a dat câteva indicaţii clare şi m-a lăsat să mă comport în faţa camerei aşa cum am simţit eu. Mi-a spus doar atât: „Eşti actriţă, ştii ce trebuie să faci”. Lacrima din videoclip a venit în momentul când mi-am privit partenerul în ochi şi am crezut cu tot dinadinsul în ceea ce fac, am simţit povara anilor în spate şi mi-am dat seama cât de uşor pot fi răvăşite vieţile oamenilor.

- Ai două fetiţe destul de mici... Astăzi, când eşti la teatru, cu cine le-ai lăsat?
- Fetele mele au două bunici şi o bonă, care mă ajută foarte mult. Ce să zic, cu sarcina a doua am jucat până la nouă luni, iar la o lună după naştere am „aterizat” din nou în scenă. În teatru există perioade când munceşti intens, iar altele când stai mai mult acasă şi încerci să recuperezi. Învăţ foarte mult de la fiicele mele - să rabd, să mă bucur de lucrurile mărunte care ne înconjoară, ele sunt refugiul de care simt că am nevoie. Sper să nu trebuiască niciodată să aleg între teatru şi familie, dar dacă ar fi să aleg, aş opta pentru familie.

- Soţul tău este şi el actor?
- Nu neapărat actor, dar artist în suflet - e pasionat de cinematografie. Ne-am cunoscut cu ocazia unei preselecţii pe care o făcea, pentru filmul „Singur în faţa sorţii”. Venise la Naţional să caute două actriţe în rolurile principale şi una din ele am fost eu. Apoi ne-am căsătorit. Am născut eu doi copii, între timp, colega mea a născut şi ea un copil... Filmul a rămas neterminat, pe ultima sută de metri. S-a stopat nu din cauza noastră, ci a lipsei de bani, acum căutăm sponsori să-l scoatem la capăt.

- Ce are cinematografia şi îi lipseşte teatrului?
- Nu aş putea să le compar, ambele arte sunt frumoase, dar filmul are ceva care mă atrage necondiţionat. Deocamdată, nu pot spune ce anume, ştiu doar că vreau să fac film, dar încă nu am făcut.

- La Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” lucrezi al zecelea an. Ce roluri preferi să joci?
- Îmi place când sunt distribuită în roluri-surpriză, care mă ajută să descopăr în mine calităţi de a căror existenţă nici nu bănuiam. Un actor are nevoie întotdeauna de un regizor care să vadă în el altceva decât crede el că este capabil să facă.

- Şi cine dintre regizori te-a ajutat să te descoperi?
- Să ştiţi că din acest punct de vedere sunt o norocoasă. Fac parte din tinerii actori care i-au avut drept magiştri în formarea lor pe marii artişti ai scenei - Veniamin Apostol, Victor Ciutac, Viorica Chircă, Nicolae Darie, Dina Cocea, Mihai Fusu… Am prins şi câteva turnee la ţară cu ei, i-am urmărit cum se comportau, despre ce discutau, erau nişte adevăraţi intelectuali. Profesorii mei – regretaţii Veniamin Apostol, Victor Ciutac, Ilie Todorov - m-au învăţat să muncesc, să iubesc chinurile creaţiei şi frământările repetiţiilor la spectacole, să privesc lucid lucrurile ce mă înconjoară. Cu spectacolul „A șaptea Kafana”, montat de Mihai Fusu, am avut câteva turnee importante în Rusia, Belarus, Ucraina, Germania, Austria, Elveţia.

- A fost ceva programat din copilărie să ajungi actriţă?
- De fapt, eu trebuia să mă fac pianistă, de la şase ani cânt la pian... Dar eram o fană a lui Veniamin Apostol încă pe când eram elevă. Chiar dacă locuiam la ţară, de câteva ori pe lună veneam la Chișinău, la spectacolele lui. Apoi, m-am transferat cu studiile în capitală, la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”. Am făcut două clase într-un an, XI-XII, ca să ajung în clasa de actorie a dlui Veniamin Apostol...

- Ai lăsat muzica de dragul teatrului...
- Nimeni nu ar fi presupus pe atunci că voi abandona vreodată muzica. Dar în clasa a X-a, deja fiind la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, fata aceea cuminte şi ascultătoare care eram i-a spus ferm mamei sale: „Nu mai vreau să fac muzică, nu mai vreau să exersez opt ore pe zi!”. Mama s-a alarmat şi m-a întrebat: „Ce o să faci mai departe? Nu ştii suficientă matematică, biologie şi chimie, ca să mergi la altă facultate, toată viaţa ai studiat muzica, nu ai luat ore adăugătoare... Ce faci mai departe?!”. Şi atunci i-am zis: „O să merg la actorie”. Am avut noroc, pentru că, pe când era de vârsta mea, mama visase şi ea să se facă actriţă, dar bunicul nu i-a permis. În cazul meu, răspunsul ei a fost scurt: „Asta vrei, asta faci”. M-a susţinut, am mers apoi în clasa regretatului Veniamin Apostol, aşa cum îmi doream... Păcat că ne-a părăsit prea repede. Parcă avea o presimţire, ne tot spunea mereu: „Voi trebuie să faceţi într-un an, cât alţii fac în patru!”.

- Ai făcut multe roluri în teatru. De la care din ele ai învăţat cel mai mult?
- Am învăţat foarte multe de la spectacolul „Mie mi-e frică de Marea Neagră” al Irinei Nechit. E un monospectacol despre femei, un strigăt de alarmă adresat mamelor, bunicilor, prietenelor noastre, tuturor: o femeie trebuie să fie o personalitate liberă - să trăiască, să iubească, să-şi spună direct părerea, pentru că numai atunci poate fi fericită. În niciun caz nu trebuie să tacă, să rabde umilinţa, aşa cum e în povestea tristă a personajului meu, care a erupt în cele din urmă, omorându-şi soţul şi ajungând la ospiciu, doar pentru că toată viața a tăcut şi a răbdat. Am învăţat să fiu singură în scenă – îmi place că am publicul la doi metri distanţă de mine, în Sala mică, şi pot să-l privesc în ochi...

- Vine astăzi publicul la teatru?
- Sălile sunt pline. În acest malaxor al consumului, în care ne rotim cu toţii, oamenii au nevoie de cărţi, de teatru, de artă adevărată. Ei vor ca măcar timp de două-trei ore pe săptămână să trăiască în alt registru, decât cel tradiţional. Oamenii s-au săturat şi de atâta politică! Apropo, sunt foarte supărată pe politicieni, pentru că ei, cu spectacolul lor zilnic, umbresc totul în jur...

- Îţi dau dreptate, în politică avem de toate, mai puţin politică adevărată. Cum crezi, de ce sunt atât de tulburi apele în R. Moldova?
- Pentru că, vorba lui Shakespeare: „Ceva e putred în Danemarca noastră”. Sănătatea unei naţiuni depinde de cultura ei, iar noi nu investim unde trebuie şi în ce trebuie. La teatru nici nu ştiu dacă se mai gândeşte cineva...

- Cum se descurcă actorii în aceste timpuri de criză?
- Cam greu. Aproape toţi mai fac ceva, pe lângă teatru. Unii au o mică afacere, alţii lucrează la radio, dublează spectacole TV, organizează diverse evenimente, cântă la nunţi. E bine când ai norocul să prinzi o publicitate. Eu, de exemplu, am predat la şcoală câţiva ani Arta vorbirii şi actoria. Acum dublez tot felul de texte, uneori cânt, îmi prind bine studiile muzicale de la „Ciprian Porumbescu”. Îţi place, nu-ţi place, trebuie să faci şi altceva, ca să te poţi întreţine.

- Un slogan preferat, de care îţi aminteşti mai des?
- Sloganul meu preferat este: „Schimbă lumea, ea are nevoie de asta!”.

- Deci, eşti optimistă, vrei să schimbi lumea...
- Probabil încă nu ne-am copt îndeajuns pentru adevăratele schimbări. Dar, cum spuneau bunicii mei, toate la timpul lor! 

Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de: Tatiana Corai
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:27

 Teritoriul Republicii Moldova intră, săptămâna viitoare, sub influența unui ciclon de aer mediteranean, temperaturile crescând în medie cu 7 grade Celsius. Potrivit meteorologului Ala Bârsa, de marți, 20 noiembrie, temperaturile cresc atât noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)