Astăzi 25 Iunie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:53
Abonamente

Interviu 20 Martie 2013, ora 05:15    Din editia print

Diana Decuseară: „Dorul Basarabiei” este povestea tristă a fiecăruia dintre noi...”

Marime Font

Actriţa Diana Decuseară, de la Teatrul Naţional „M. Eminescu”, este la vârsta căutărilor intense. Dar talentul ei a fost deja remarcat de public.  

Şi nu doar pe scena teatrului - acum câteva luni, ea a făcut un rol memorabil în videoclipul lui Ion Paladi, „Dorul Basarabiei”. Ne-am dorit să aflăm de la eroina noastră cum a lucrat la acest videoclip, care ni se pare foarte actual în contextul evenimentelor legate de 27 martie. Şi, totodată, să vedem cum o duc şi ce mai fac tinerii actori din R. Moldova. 

 - Dragă Diana, să începem cu „Dorul Basarabiei”. A cui a fost ideea, cum ai ajuns să joci în acest videoclip?
- Îl cunosc de ceva timp pe regizorul Oleg Butnaru, care împreună cu soţia sa, Ina, sunt medici, îndrăgostiţi de arta cinematografică. În ziua în care mi-a propus acest rol, l-am acceptat fără să ezit, pentru că astăzi un actor nu are prea multe ocazii de a apărea la ecran, iar eu am o dorinţă imensă de a face şi film. După ce am citit scenariul, au început însă frământările... Mă gândeam, oare cum o să încapă în doar patru minute o istorie aşa de mare? Iată că regizorul a ştiut cum să arate tragedia poporului nostru într-o secvenţă foarte scurtă.


- „Dorul Basarabiei” pare să fie mai mult decât un videoclip la un cântec popular: Ion Paladi şi Orchestra „Lăutarii” au partitura lor, inconfundabilă, dar şi voi, actorii, aveţi partitura voastră, la fel de remarcabilă. Cum aţi colaborat?
- Interpretul Ion Paladi a fost la filmări, în toate zilele. Nu era în cadru, dar conştientiza faptul că fierberea din jur era dedicată videoclipului său. Au fost patru zile de filmare – la Vama Ungheni - frontiera de pe Calea ferată, la Gara din Chişinău, în câmp şi în studio.
- Ideea filmului a prins la public, aveţi foarte multe vizualizări pe Internet...
- Acest lucru se datorează, cu siguranţă, soţilor Oleg şi Ina Butnaru, care au conceput scenariul şi au realizat videoclipul. Incontestabil este şi meritul lui Ion Paladi şi al Orchestrei „Lăutarii”. Noi, ceilalţi, am făcut ceea ce ne-a cerut regizorul. Bineînţeles, eu, personal, am trecut această dramă prin sufletul meu, pentru că am bunici care au fost deportaţi, cunosc istoria nu doar din cărţi. Mulţi gospodari din satul meu de baştină, Cimişeni, raionul Criuleni, au trecut prin calvarul deportărilor şi, în general, noi, basarabenii, avem o istorie dramatică, pe care unii tineri nu o prea cunosc. Ştiu că şi interpretul Ion Paladi e mulţumit de feedback-ul acestui clip. Prinde şi la copii. Fetelor mele le joacă ochii în lacrimi când vad videoclipul şi izbucnesc în plâns mai ales când văd că mami plânge acolo. M-au întrebat de ce îl îmbrăţişez pe nenea, de ce tăticul nu e alături?! Bianca are patru ani, iar Iana-Ioana - numai doi. Ele percep în felul lor această dramă.

- Apropo de lacrimi, cum reuşeşte un actor să plângă de-a adevăratelea atunci când de aceasta e nevoie într-un film?
- Regizorul Oleg Butnaru mi-a dat câteva indicaţii clare şi m-a lăsat să mă comport în faţa camerei aşa cum am simţit eu. Mi-a spus doar atât: „Eşti actriţă, ştii ce trebuie să faci”. Lacrima din videoclip a venit în momentul când mi-am privit partenerul în ochi şi am crezut cu tot dinadinsul în ceea ce fac, am simţit povara anilor în spate şi mi-am dat seama cât de uşor pot fi răvăşite vieţile oamenilor.

- Ai două fetiţe destul de mici... Astăzi, când eşti la teatru, cu cine le-ai lăsat?
- Fetele mele au două bunici şi o bonă, care mă ajută foarte mult. Ce să zic, cu sarcina a doua am jucat până la nouă luni, iar la o lună după naştere am „aterizat” din nou în scenă. În teatru există perioade când munceşti intens, iar altele când stai mai mult acasă şi încerci să recuperezi. Învăţ foarte mult de la fiicele mele - să rabd, să mă bucur de lucrurile mărunte care ne înconjoară, ele sunt refugiul de care simt că am nevoie. Sper să nu trebuiască niciodată să aleg între teatru şi familie, dar dacă ar fi să aleg, aş opta pentru familie.

- Soţul tău este şi el actor?
- Nu neapărat actor, dar artist în suflet - e pasionat de cinematografie. Ne-am cunoscut cu ocazia unei preselecţii pe care o făcea, pentru filmul „Singur în faţa sorţii”. Venise la Naţional să caute două actriţe în rolurile principale şi una din ele am fost eu. Apoi ne-am căsătorit. Am născut eu doi copii, între timp, colega mea a născut şi ea un copil... Filmul a rămas neterminat, pe ultima sută de metri. S-a stopat nu din cauza noastră, ci a lipsei de bani, acum căutăm sponsori să-l scoatem la capăt.

- Ce are cinematografia şi îi lipseşte teatrului?
- Nu aş putea să le compar, ambele arte sunt frumoase, dar filmul are ceva care mă atrage necondiţionat. Deocamdată, nu pot spune ce anume, ştiu doar că vreau să fac film, dar încă nu am făcut.

- La Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” lucrezi al zecelea an. Ce roluri preferi să joci?
- Îmi place când sunt distribuită în roluri-surpriză, care mă ajută să descopăr în mine calităţi de a căror existenţă nici nu bănuiam. Un actor are nevoie întotdeauna de un regizor care să vadă în el altceva decât crede el că este capabil să facă.

- Şi cine dintre regizori te-a ajutat să te descoperi?
- Să ştiţi că din acest punct de vedere sunt o norocoasă. Fac parte din tinerii actori care i-au avut drept magiştri în formarea lor pe marii artişti ai scenei - Veniamin Apostol, Victor Ciutac, Viorica Chircă, Nicolae Darie, Dina Cocea, Mihai Fusu… Am prins şi câteva turnee la ţară cu ei, i-am urmărit cum se comportau, despre ce discutau, erau nişte adevăraţi intelectuali. Profesorii mei – regretaţii Veniamin Apostol, Victor Ciutac, Ilie Todorov - m-au învăţat să muncesc, să iubesc chinurile creaţiei şi frământările repetiţiilor la spectacole, să privesc lucid lucrurile ce mă înconjoară. Cu spectacolul „A șaptea Kafana”, montat de Mihai Fusu, am avut câteva turnee importante în Rusia, Belarus, Ucraina, Germania, Austria, Elveţia.

- A fost ceva programat din copilărie să ajungi actriţă?
- De fapt, eu trebuia să mă fac pianistă, de la şase ani cânt la pian... Dar eram o fană a lui Veniamin Apostol încă pe când eram elevă. Chiar dacă locuiam la ţară, de câteva ori pe lună veneam la Chișinău, la spectacolele lui. Apoi, m-am transferat cu studiile în capitală, la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”. Am făcut două clase într-un an, XI-XII, ca să ajung în clasa de actorie a dlui Veniamin Apostol...

- Ai lăsat muzica de dragul teatrului...
- Nimeni nu ar fi presupus pe atunci că voi abandona vreodată muzica. Dar în clasa a X-a, deja fiind la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, fata aceea cuminte şi ascultătoare care eram i-a spus ferm mamei sale: „Nu mai vreau să fac muzică, nu mai vreau să exersez opt ore pe zi!”. Mama s-a alarmat şi m-a întrebat: „Ce o să faci mai departe? Nu ştii suficientă matematică, biologie şi chimie, ca să mergi la altă facultate, toată viaţa ai studiat muzica, nu ai luat ore adăugătoare... Ce faci mai departe?!”. Şi atunci i-am zis: „O să merg la actorie”. Am avut noroc, pentru că, pe când era de vârsta mea, mama visase şi ea să se facă actriţă, dar bunicul nu i-a permis. În cazul meu, răspunsul ei a fost scurt: „Asta vrei, asta faci”. M-a susţinut, am mers apoi în clasa regretatului Veniamin Apostol, aşa cum îmi doream... Păcat că ne-a părăsit prea repede. Parcă avea o presimţire, ne tot spunea mereu: „Voi trebuie să faceţi într-un an, cât alţii fac în patru!”.

- Ai făcut multe roluri în teatru. De la care din ele ai învăţat cel mai mult?
- Am învăţat foarte multe de la spectacolul „Mie mi-e frică de Marea Neagră” al Irinei Nechit. E un monospectacol despre femei, un strigăt de alarmă adresat mamelor, bunicilor, prietenelor noastre, tuturor: o femeie trebuie să fie o personalitate liberă - să trăiască, să iubească, să-şi spună direct părerea, pentru că numai atunci poate fi fericită. În niciun caz nu trebuie să tacă, să rabde umilinţa, aşa cum e în povestea tristă a personajului meu, care a erupt în cele din urmă, omorându-şi soţul şi ajungând la ospiciu, doar pentru că toată viața a tăcut şi a răbdat. Am învăţat să fiu singură în scenă – îmi place că am publicul la doi metri distanţă de mine, în Sala mică, şi pot să-l privesc în ochi...

- Vine astăzi publicul la teatru?
- Sălile sunt pline. În acest malaxor al consumului, în care ne rotim cu toţii, oamenii au nevoie de cărţi, de teatru, de artă adevărată. Ei vor ca măcar timp de două-trei ore pe săptămână să trăiască în alt registru, decât cel tradiţional. Oamenii s-au săturat şi de atâta politică! Apropo, sunt foarte supărată pe politicieni, pentru că ei, cu spectacolul lor zilnic, umbresc totul în jur...

- Îţi dau dreptate, în politică avem de toate, mai puţin politică adevărată. Cum crezi, de ce sunt atât de tulburi apele în R. Moldova?
- Pentru că, vorba lui Shakespeare: „Ceva e putred în Danemarca noastră”. Sănătatea unei naţiuni depinde de cultura ei, iar noi nu investim unde trebuie şi în ce trebuie. La teatru nici nu ştiu dacă se mai gândeşte cineva...

- Cum se descurcă actorii în aceste timpuri de criză?
- Cam greu. Aproape toţi mai fac ceva, pe lângă teatru. Unii au o mică afacere, alţii lucrează la radio, dublează spectacole TV, organizează diverse evenimente, cântă la nunţi. E bine când ai norocul să prinzi o publicitate. Eu, de exemplu, am predat la şcoală câţiva ani Arta vorbirii şi actoria. Acum dublez tot felul de texte, uneori cânt, îmi prind bine studiile muzicale de la „Ciprian Porumbescu”. Îţi place, nu-ţi place, trebuie să faci şi altceva, ca să te poţi întreţine.

- Un slogan preferat, de care îţi aminteşti mai des?
- Sloganul meu preferat este: „Schimbă lumea, ea are nevoie de asta!”.

- Deci, eşti optimistă, vrei să schimbi lumea...
- Probabil încă nu ne-am copt îndeajuns pentru adevăratele schimbări. Dar, cum spuneau bunicii mei, toate la timpul lor! 

Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de: Tatiana Corai
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 14:44

Artur Gumeniuc, consilierul lui Dodon - propus vice-director SIS /// Esaulenco a fost VOTAT de PSRM și ACUM în funcția de DIRECTOR al SIS

Artur Gumeniuc, consilierul lui Dodon - propus vice-director SIS /// Esaulenco a fost VOTAT de PSRM și ACUM în funcția de DIRECTOR al SIS

Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a votat proiectul de hotărâre a Parlamentului privind numirea lui Alexandr Esaulenco în funcția de director al Serviciului Informații și Securitate (SIS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 14:00

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 25 iunie 2019. Ordinea de zi - DOC / VIDEO

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 25 iunie 2019. Ordinea de zi - DOC / VIDEO

Biroul permanent a adoptat ordinea de zi a ședinței în plen a Parlamentului Republicii Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:45

Unul din şefii Mafiei din Napoli a evadat dintr-o închisoare din Uruguay. Metoda genială folosită

Unul din şefii Mafiei din Napoli a evadat dintr-o închisoare din Uruguay. Metoda genială folosită

Un mafiot italian e protagonistul unei scene demna de filmul "Prison Break".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:29

Maia Sandu, invitată la București. Ce am putea oferi concret?

Maia Sandu, invitată la București. Ce am putea oferi concret?

M-a bucurat săptămâna trecută invitația dnei Dăncilă adresată dnei Maia Sandu de a face o vizită la București și cred că într-adevăr se impune un ”reset” în relațiile oficiale dintre cele două țări. Ar fi o ocazie să ne spălăm rușinea de a fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:26

OPINIE /// Butoiul cu pulbere al Europei pare a se muta în Est

OPINIE /// Butoiul cu pulbere al Europei pare a se muta în Est

Estul pribegit al Europei se cutremură din temelii. Lumea rusească are probleme ontologice “la ea acasă”, în spațiul traditional de control ideologic (spațiul ex-sovietic). De la Tbilisi la Chișinău, de la Erevan la Kiev, tot vestul spațiului ex-sovietic cere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:24

România nu mai are scăpare! Ce vizează Vladimir Putin

România nu mai are scăpare! Ce vizează Vladimir Putin

România nu mai are scăpare. Rusia este într-o expansiune totală și ne atacă. Vladimir Putin nu se lasă și vizează un obiectiv strategic important.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:17

Demisii în sistemul judecătoresc. Ion Druță, înlăturat temporar din funcția de președinte al CSJ

Demisii în sistemul judecătoresc. Ion Druță, înlăturat temporar din funcția de președinte al CSJ

Ion Druță înlăturat temporar din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Interimatul funcției va fi asigurat de magistrata Tatiana Vieru. Decizia a fost luată azi de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 13:14

Zelenski DEZAMĂGIT de votul pro-Rusia la APCE: Să văd cum cer și eliberarea ostaticilor ucraineni

Zelenski DEZAMĂGIT de votul pro-Rusia la APCE: Să văd cum cer și eliberarea ostaticilor ucraineni

Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky este dezamăgit de decizia APCE prin care a fost restabilit dreptul de vot Federației Ruse la Adunarea Parlamentară, după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei. Decizie care de altfel a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:59

Ștefan cel Mare și Sfânt era și se considera ROMÂN, luându-i înainte cu peste 500 de ani lui Dodon

Ștefan cel Mare și Sfânt era și se considera ROMÂN, luându-i înainte cu peste 500 de ani lui Dodon

Așa cum bine se știe, cotropirea rusească și sovietică a Basarabiei a adus populației multe nenorociri. Pe lângă cele fizice, au fost și cele de natură sufletească. Totul s-a axat pe minciună și abuz de putere. Mai mult, culmea lipsei de bun simț, s-a insuflat sub amenințarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:47

OPINIE /// Igor Eidman: „Cine este rusofob?”

OPINIE /// Igor Eidman: „Cine este rusofob?”

„Cuvântul rusofobie a devenit popular în Rusia în timpul ”perestroikai” lui Gorbaciov, când era folosit în cea mai mare parte de către antisemiții nebuni – bărboșii degenerați din ONG-ul „Pamyati”. Ei spuneau despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:28

Dodon a numit un nou șef la SPPS - Iarsolav Martin

Dodon a numit un nou șef la SPPS - Iarsolav Martin

Președintele Igor Dodon a semnat decretul privind numirea în funcție a conducătorului Serviciului de Protecție și Pază de Stat.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 25 Iunie 2019, ora: 12:26

Doliu în lumea sportului românesc. Unul dintre cei mai apreciați luptători de MMA din România a murit la Chișinău

Doliu în lumea sportului românesc. Unul dintre cei mai apreciați luptători de MMA din România a murit la Chișinău

Lumea sporturilor este în doliu. Unul dintre cei mai apreciați luptători de MMA din România, Cosmin Dușa, originar din Cugir, județul Alba, a decedat la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:20

FLASH /// Delegația Ucrainei la APCE părăsește ședința. „Nu vrem să stăm alături de UCIGAȘI”

FLASH /// Delegația Ucrainei la APCE părăsește ședința. „Nu vrem să stăm alături de UCIGAȘI”

Anunțul a fost făcut de vice-președintele Parlamentului din Ucraina, Irina Gerașcenko.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 12:01

Analistul politic Dionis Cenușă: Argumentarea lui Andrei Nastase despre votul sau în favoarea revenirii Rusiei în APCE „denotă o cunoștință SLABĂ a contextului geopolitic”

Analistul politic Dionis Cenușă: Argumentarea lui Andrei Nastase despre votul sau în favoarea revenirii Rusiei în APCE „denotă o cunoștință SLABĂ a contextului geopolitic”

Dionis Cenușă: „Măcar din solidaritate și pentru că avem forțe militare ruse în regiunea transnistreană, Năstase trebuia să se abțină de la vot”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 11:47

OPINIE /// Monica Babuc ar putea fi nouă Președintă a Partidului Democrat

OPINIE /// Monica Babuc ar putea fi nouă Președintă a Partidului Democrat

PD ar putea alege o femeie ca Președinte pentru a se poziționa ca un partid pro-european și pentru o reîmprospătare a imaginii partidului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 11:34

Cea mai sigură aplicație de chat a devenit mai utilă: Telegram a primit un update important

Cea mai sigură aplicație de chat a devenit mai utilă: Telegram a primit un update important

Telegram este o aplicație foarte populară printre amatorii de securitate sporită în conversațiile virtuale. Printr-o actualizare recentă, a devenit și mai utilă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 11:26

Andrei Năstase a votat alături de Batrîncea pentru revenirea Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Mihail Popșoi a votat împotrivă

Andrei Năstase a votat alături de Batrîncea pentru revenirea Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Mihail Popșoi a votat împotrivă

Andrei Năstase alături de socialistul Batrîncea au votat ca Federație Rusă să fie acceptată din nou în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Rusia a fost scoasă din APCE ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei și ocuparea peninsulei Crimeea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 10:55

Fracțiunea Partidului ȘOR declară că majoritatea parlamentară îi încalcă drepturile

Fracțiunea Partidului ȘOR declară că majoritatea parlamentară îi încalcă drepturile

Fracțiunea Partidul „ȘOR” intenționează să organizeze o ședință extinsă, cu participarea reprezentanților conducerii formațiunii pentru a examina situația politică creată în Parlament în condițiile presiunilor și încălcării drepturilor deputaților...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 10:34

Deputatul Popșoi argumentează de ce a votat împotrivă revenirii Rusiei în APCE dar nu comentează votul lui Năstase

Deputatul  Popșoi argumentează de ce a votat împotrivă revenirii Rusiei în APCE dar nu comentează votul lui Năstase

„Am votat împotriva pentru a susține vecinii noștri ucraineni. Am fost rugat insistent de partenerii noștri de la Kiev sa ii susțin in cadrul acestui Exercițiu de vot. Despre ceilalți colegi, unii dintre care nici nu s-au prezentat, nu sunt in măsura sa comentez”, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 10:09

Moscova pregătește un nou proiect POLITIC în R. Moldova? Kozak s-ar fi întâlnit cu Mark Tkaciuk

Moscova pregătește un nou proiect POLITIC în R. Moldova? Kozak s-ar fi întâlnit cu Mark Tkaciuk

Reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu R. Moldova, vicepremierul rus Dmitri Kozak, sosit ieri în R. Moldova, ar fi avut și un program neoficial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 10:04

FOTO / Un şef de secţie din cadrul spitalului ,, Sfînta Treime" şi un subaltern, reţinuţi pentru fapte de corupţie. 450 000 de lei au fost ridicaţi în urma percheziţiilor

FOTO / Un şef de secţie din cadrul spitalului ,, Sfînta Treime" şi un subaltern, reţinuţi pentru fapte de corupţie. 450 000 de lei au fost ridicaţi în urma percheziţiilor

Un şef de secţie şi un medic din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal ,,Sfînta Treime" au fost reţinuţi de către ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, fiind bănuiţi de corupere pasivă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 09:55

Noaptea în care CONȘTIINȚA europeană a intrat într-un SOMN adânc

Noaptea în care CONȘTIINȚA europeană a intrat într-un SOMN adânc

Sancţionați pentru anexarea peninsulei Crimeea în 2014, rușii delegați de Kremlin să participe la reuniunile si lucrarile Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), s-au văzut lipsiți încă din 2014 de dreptul de vot. Moscova a reacţionat la această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Iunie 2019, ora: 09:53

CSM solicită demisia lui Gurin din funcția de judecător al CCM

CSM solicită demisia lui Gurin din funcția de judecător al CCM

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au analizat avizul Comisiei de la Veneția cu privire la deciziile luate de Curtea Constituțională (CC) în perioada 7-9 iunie și au luat hotărârea de a solicita demisia judecătorului CC, Corneliu Gurin.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)