Astăzi 28 Februarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 27 Februarie 2020
Abonamente

Moldova 7 Octombrie 2013, ora 07:52    Din editia print

Din 2014 certificatul ENERGETIC al clădirii, obligatoriu la vânzare ori închiriere

Marime Font

Proprietarii de locuințe ar putea fi obligați să obțină certificatul de performanță energetică a clădirilor atunci când vor dori să vândă sau să dea în chirie un apartament sau o casă.

Parlamentul R. Moldova a adoptat în prima lectură proiectul de Lege privind performanța energetică a clădirilor. Prin urmare, dacă legea va fi promulgată, aceștia vor fi obligați să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, înainte de perfectarea contractului, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta să cunoască performanţa energetică a clădirii.

Clădirilor din R. Moldova le revin 45% din consumul total de energie. Sectorul construcțiilor are cel mai mare potențial de reducere a consumului de energie, estimat la circa 10-12%, ținta națională fiind de 20% către anul 2020, se arată în nota informativă a proiectului de Lege privind performanța energetică a clădirilor. Potrivit acesteia, mai bine de jumătate din fondul locativ al R. Moldova a fost construit cel puțin patru decenii în urmă, având caracteristici termice foarte scăzute. Astfel, pentru încălzirea fiecărui metru pătrat noi consumăm de 3-5 ori mai multă energie decât europenii. Spre exemplu, în România, după reabilitarea termică, consumul de energie a unui apartament a scăzut cu 35%, iar valoarea acestora de piaţă s-a majorat cu 30% după reabilitare.

Loading...


Mai mult, în ultimii cinci ani, prețurile la energia termică au crescut cu 80%, iar la gazele naturale s-au dublat. Acest fapt se reflectă negativ asupra calității vieții populației R. Moldova pentru că în sectorul rezidențial ponderea cheltuielilor pentru energia termică atinge între 20% și uneori, în sezonul de încălzire – 50% din veniturile lunare per gospodărie.

Performanța energetică va influența prețul clădirii

Prin urmare, dacă Legea privind performanța energetică a clădirilor va trece în parlament și de cea de-a doua lectură, atunci toate clădirile noi, clădirile existente care vor fi renovate, precum și clădirile propuse spre vânzare sau închiriere vor fi supuse certificării din punctul de vedere al performanței energetice. Pentru fiecare clădire va fi eliberat un certificat de performanță energetică, care va fi efectuat de către specialiștii Agenției de Eficiență Energetică și va fi valabil pe parcursul a 10 ani. Certificarea se va face atât a clădirii, cât și a sistemelor de încălzire și de ventilare. În baza rezultatelor evaluării performanței energetice, clădirii i se atribuie o clasă energetică.

Potrivit notei informative, certificarea performanței energetice a clădirilor are drept scop informarea potențialilor proprietari sau locatari ai clădirilor despre performanța acestora și transformarea performanței energetice într-un indicator important care influențează prețul de piață al imobilelor. Deoarece cheltuielile cumulative pentru încălzire pe perioada ciclului de viață a unei clădiri sunt mari și chiar comparabile cu valoarea imobilului, clădirile cu o performanță energetică mai ridicată se vor bucura de o cerere mai mare și în acest mod va influența promovarea îmbunătățirii performanței energetice a clădirilor. Concomitent, certificarea performanței energetice a clădirilor are drept scop și îmbunătățirea performanței energetice a clădirii certificate prin intermediul recomandărilor incluse în certificatele de performanță.

Subvenții de la stat pentru eficiență energetică

Mai mult, la proiectarea clădirilor noi și înainte de obținerea autorizației de construire, trebuie să fie studiată și luată în considerare fezabilitatea, din punct de vedere tehnic, economic și al mediului, al utilizării sistemelor alternative de eficiență ridicată care funcționează integral ori parțial pe energie regenerabilă. Potrivit proiectului de lege, clădirile noi și clădirile existente care vor fi renovate trebuie să utilizeze un cuantum minim de energie provenit din surse regenerabile, stabilit de organul central de specialitate.

Legea prevede că guvernul va stabili și oferi stimulente financiare pentru implementarea măsurilor de îmbunătățire a performanței energetice a clădirilor.
Autorii proiectului de lege estimează că implementarea acesteia va avea drept efect reducerea consumului de energie în clădirile de locuit noi cu cel puțin 30% comparativ cu cele care se construiesc în prezent, și aproximativ de 2-3 ori comparativ cu cele vechi. O altă consecință va fi reducerea facturii pentru încălzire în clădirile noi cu peste 5 mii de lei anual pentru un apartament mediu cu 2 camere, sau economii de peste 200 mln. lei cumulativ pentru toate clădirile de locuit noi construite din 2012 până în 2020.

În 2007, în România a început programul de reabilitare termică „Iarna va fi ca vara!” care a avut drept scop creșterea performanței energetice a clădirilor. Până în prezent, numai în București au fost reabilitate termic 1292 de clădiri. Iar în 2013 primăriile de sector din capitala statului vecin au prevăzut în buget, pentru acest program, 523 mln. lei românești. Potrivit programului, în medie, proprietarii apartamentelor din blocurile reabilitate termic au achitat circa 20% din valoarea lucrărilor, restul costurilor fiind acoperite din bugetul de stat și bugetele locale. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 17:10

Iata o reteta deosebita, foarte usor de preparat: Cartofi umpluti cu branza si piept de curcan la cuptor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 17:06

Va prezentam o deliciosa reteta de bruschete cu rosii si legume fripte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 16:58

Pentru a stimula functiile de invatare si memorare ale creierului exista o anumita perioada a zilei cand ar trebui sa faci sport, spun specialistii. Cel mai bun moment al zilei in care ar trebui sa fii in sala de sport pentru antrenament este dimineata, pentru ca exercitiile facute inca de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 16:52

Creierul joacă rolul de centru de control al întregului organism, așa că este firesc să devenim foarte îngrijorați dacă vreo afecțiune ajunge să determine modificări aici. Unul dintre sindromurile frecvente la acest nivel este hipertensiunea intracraniană! Ce este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 16:49

Comisia Europeană continuă să se pregătească pentru eşecul negocierilor post-Brexit cu Marea Britanie, astfel că există riscul unor relaţii fără niciun acord începând din ianuarie 2021, informează Mediafax citând Le Figaro. „Comisia Europeană anticipează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 16:46

Viata noastra depinde astazi atat de mult de noile tehnologii, incat am ajuns sa ne simtim pierduti fara calculator, internet si telefon inteligent. In fiecare zi o noua inventie vine sa ne faca munca mai usoara, preluand mai ales din efortul mental pe care ar trebui sa-l depunem. Care sunt insa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 16:38

 Operatorul aerian Wizz Air anunţă reducerea numărului de zboruri efectuate din România către destinaţiile din Italia pe fondul epidemiei cu coronavirus. Potrivit companiei, măsura va fi valabilă în perioada 11 martie - 2 aprilie 2020, când capacitatea de zbor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 15:53

„Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian” e un spectacol de succes al Teatrului Național din București, jucat, de altfel, și la Chișinău. Subiectul piesei e cunoscut şi din celebrul film „Căsătorie în stil Italian” (cu Sophia Loren şi Marcello...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 14:44

Alertă falsă cu bombă la Curtea de Apel Chișinău. O persoană necunoscută a sunat la 112 și a declarat că sediul instituției este minat. Urmăriți în continuare declarațiile unui avocat, care se afla în interior când a fost declanșată alarma: 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 14:35

Institutul Național de Sănătate Publică vine cu o serie de sfaturi pentru cei care au nevoie să călătorească, în contextul epidemiei de coronavirus Covid-19: Sfaturile sunt valabile atât pentru călătoriile cu avionul, cât și cele cu trenul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 14:28

Bilanțul morților în urma confruntărilor violente din New Delhi a ajuns la 25, relatează Al Jazeera. Violențele dintre grupurile musulmane și cele hinduse au început duminică și au continuat pentru a patra zi la rând. Peste 200 de oameni au fost internați în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 14:19

La sfârșitul iernii, a început să ningă în nordul țării. Imaginile de mai jos au fost surprinse în Otaci, acolo unde au căzut precipitații sub formă de zăpadă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 13:18

Republica Moldova va accesa un credit japonez preferenţial în valoare de 18,6 milioane de dolari pentru modernizarea tehnicii şi a echipamentului agricol. Un proiect de hotărâre cu privire la iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de împrumut dintre Guvern şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 12:19

Danemarca şi Estonia confirmă primele cazuri de infectare cu coronavirus

Danemarca şi Estonia confirmă primele cazuri de infectare cu coronavirus

Danemarca şi Estonia au raportat, joi, primele cazuri de infecție cu coronavirus, transmite CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 12:07

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, JOI 27 FEBRUARIE 2020. Tu ce alegi între dragoste și conflict?

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, JOI 27 FEBRUARIE 2020. Tu ce alegi între dragoste și conflict?

Luna este in Berbec, prima zodie din cele 12, zodia noului inceput, deci o luam de la capat in calatoria celor 28 zile ale ei. In Berbec, Luna se intalneste azi in conjunctie cu Venus. Energia Berbecului taie in carne vie cand e nevoie, deci nu e loc de amabilitati si dulcegarii daca nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 11:23

Tom Cruise, izolat într-un hotel din Italia, în mijlocul crizei cu coronavirus / VIDEO

Tom Cruise, izolat într-un hotel din Italia, în mijlocul crizei cu coronavirus / VIDEO

 Tom Cruise se află în Veneția, Italia, la filmările pentru “Mission: Impossible 7”. Celebrul actor american, în vârstă de 57 de ani, este izolat în hotelul Gritti Palace Hotel, din Veneția, după ce filmările pentru noul film au fost suspendate din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 11:15

Avocat suspectat de circulația drogurilor - FOTO

Avocat suspectat de circulația drogurilor - FOTO

 Avocat suspectat de circulația drogurilor. La el acasă a fost găsită o cantitate impunătoare de PVP În perioada 2019 – prezent, polițiștii au investigat activitatea ilicită a unui grup de persoane implicate în circulația ilegală de droguri. În cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 10:45

ACCIDENT GRAV pe strada Calea Ieșilor: O ambulanță și un automobil s-au ciocnit violent / FOTO

ACCIDENT GRAV pe strada Calea Ieșilor: O ambulanță și un automobil s-au ciocnit violent / FOTO

O ambulanță și un automobil s-au lovit violent în această dimineață pe strada Calea Ieșilor din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 10:17

Profesori unguri protestează faţă de programa şcolară despre care spun că promovează ideologia naţionalistă: „NU VOI PREDA FASCISMUL”

Profesori unguri protestează faţă de programa şcolară despre care spun că promovează ideologia naţionalistă: „NU VOI PREDA FASCISMUL”

O asociaţie a profesorilor din Ungaria a protestat marţi faţă de adoptarea unei noi programe şcolare despre care afirmă că a fost concepută de partidul premierului Viktor Orban (Fidesz) în aşa fel încât să promoveze agenda naţionalistă a acestuia şi să limiteze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 10:00

Sîrbu: Pavel Filip ar urma să revină în funcția de premier dacă Dodon câștigă alegerile

Sîrbu: Pavel Filip ar urma să revină în funcția de premier dacă Dodon câștigă alegerile

În cazul unei coaliții PD- PSRM, democrații s-ar alege cu câteva fotolii în ministere, iar după alegerile prezidențiale, unde nu ar înainta un propriu candidat, s-ar alege și cu funcția de premier. Aceasta în cazul în care ar câștiga șeful...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 09:55

Căştile care purifică aerul

Căştile care purifică aerul

Căştile dotate cu purificator de aer trezesc interesul britanicilor, un patent pentru un model care redă sunetul şi combate efectele poluării fiind deja obţinut la jumătatea anului 2019, arată The Verge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 09:22

Igor Dodon a pierdut susținerea MAJORITĂȚII cetățenillor. Sondaj IMAS: Aproape 60% din oameni declară că nu-l vor vota pe Dodon

Igor Dodon a pierdut susținerea MAJORITĂȚII cetățenillor. Sondaj IMAS: Aproape 60% din oameni declară că nu-l vor vota pe Dodon

Portalul pro-kremlin sputnik.md publică rezultatele unui sondaj IMAS unde se vede clar că Igor Dodon a pierdut încrederea majorității cetățenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 08:44

Cum să te ferești de coronavirus: 10 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi

Cum să te ferești de coronavirus: 10 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi

Ministerul Sănătăţii anunţă 10 puncte esenţiale despre cum te poţi proteja de Coronavirus. Noul coronavirus 2019 este acum denumit Sindrom Acut Respirator Sever – Coronavirus-2 (SARS-COV-2), iar boala asociată acestuia este legată de COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Februarie 2020, ora: 08:31

Andrei Năstase: „DACĂ va fi nevoie îl vom doborî și pe Igor Dodon”

Andrei Năstase: „DACĂ va fi nevoie îl vom doborî și pe Igor Dodon”

„Exercițiile care le-am făcut odată și nu au dat roade nu le mai repet. Nu fac exerciții de dragul exercițiilor. Sunt zece ani de luptă în care a fost doborât Vladimir Plahotniuc, dacă va fi nevoie îl vom doborî și pe Igor Dodon în zece luni. Am luptat...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)