Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Social 21 Mai 2012, ora 02:24

Dirk Shuebel a ţinut o lecţie publică la ULIM

Marime Font

 
 
 

Şeful delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, Dirk Shuebel, a ţinut, ieri, o lecţie publică în colaborare cu OSCE în contextul „Zilelor Europei” la Chişinău. 

Întâlnirea dintre Dirk Shuebel şi participanţii la eveniment a avut loc în sala mică a Senatului din cadrul ULIM, Chişinău. La întâlnire a fost expus raportul de activitate şi colaborare dintre Uniunea Europeană şi Guvernul R. Moldova. Dirk Shuebel s-a arătat mulţumit de cursul lucrurilor în anul precedent, menţionând că s-a constatat un progres clar în relaţia UE-Moldova. În acelaşi context, Shuebel a menţionat că din 45 de legi propuse de UE, Guvernul a implementat 43, rămânând doar două. „Prima dintre cele două legi rămase o cunoaşteţi prea bine”, a dat de înţeles Shuebel că ar fi vorba de Legea antidiscriminare, iar cea de-a doua se referă la lupta împotriva corupţiei economice.

În cadrul discursului ţinut de Shuebel, s-a lăsat clar de înţeles că, ceva timp în urmă, întrebarea privind regimul liber de vize pentru cetăţenii R. Moldova avea un răspuns incert, iar acum nu se mai pune problema dacă Moldova va avea regim liberalizat de vize, ci când anume se va întâmpla acest lucru.Şeful delegaţiei UE în R. Moldova a declarat că anul acesta ţara noastră va primi în premieră o susţinere financiară în valoare de 100 milioane de euro - bani care vin sub forma unor granturi, ceea ce-ar însemna că sunt nerambursabili. Aceşti bani au fost investiţi în sectoarele mai vulnerabile ale ţării, stabilite în acord comun cu statul moldovenesc. Banii respectivi vin în mai multe ture, în funcţie de etapa la care se află proiectul, explică Shuebel.

„Banii sunt destinaţi şi pentru anumite proiecte care ar aduce reprezentanţii celor două maluri ale Nistrului la un loc”, spune şeful delegaţiei UE în RM. În anul curent, pentru comunicarea dintre conducerea de la Chişinău şi cea de la Tiraspol au fost alocate 12 milioane de euro. Anumite proiecte au fost implementate şi în zona găgăuză, în special - în activitatea instituţiilor de învăţământ. Spre exemplu, câteva grădiniţe plătesc cu 50 la sută mai puţin pentru încălzire datorită proiectului BIOMAS. Raportul privind relaţia UE - R. Moldova a fost făcut public marţi, 15 mai, pe site-ul oficial al delegaţiei UE la Chişinău, deocamdată - în limba engleză. În câteva săptămâni, date ale acestui raport vor fi disponibile şi în limba română. De asemenea, şeful delegaţiei UE în RM, Dirk Shuebel, a declarat că în această vară Chişinăul va fi vizitat de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md