Finanţe

Discriminare. O femeie din Moldova primeşte un salariu cu 12% mai mic decât un bărbat

Totodată, femeile primesc salarii mai mici decât bărbaţii în medie cu 12%. Datele unui studiu în acest sens au fost prezentate de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) şi Platforma pentru Egalitate de Gen. Vicepreşedinta Platformei, Alina Andronache, a declarat într-o conferinţă de presă că femeile trebuie să muncească cu peste o lună şi jumătate mai mult decât bărbaţii, pentru a ajunge la salariul anual al acestora.

Potrivit studiului, diferenţa salariilor femeilor şi bărbaţilor în ultimii ani a crescut. Dacă în 2011 femeile primeau salarii cu 12% mai mici decât bărbaţii, în 2014, discrepanţa a ajuns la 17%. Totodată, diferenţa salarială, la salarii şi la venituri, le face pe femei mai dependente de prestaţiile sociale.

Pe 19 februarie membrii Platformei pentru Egalitate de Gen marchează Ziua egalităţii salariale. Potrivit lor, anume în această zi o femeie din Republica Moldova ajunge la salariul anual al unui bărbat pentru 2015. Alina Andronache a spus că majoritatea femeilor sunt angajate în sectoare mai prost plătite sau în funcţii mai inferioare bărbaţilor. „De obicei, femeile îşi iau concedii mai des decât bărbaţii şi pe un termen mult mai mare, cum ar fi concediul de maternitate. Atunci când femeia încearcă se se reintegreze în câmpul muncii, aceşti ani sunt consideraţi că ea îşi pierde din abilităţile profesionale”, a menţionat Alina Andronache.

Potrivit autorilor studiului, diferenţa salarială este asemenea unei taxe invizibile, achitată de 93% dintre femeile angajate în câmpul muncii. Astfel, în anul 2014, femeile au primit, în medie, cu peste şapte mii de lei mai puţin decât bărbaţii. „Dacă ne uităm pe anumite domenii, de exemplu domeniul de editare, diferenţele salariale sunt de 57%, în acest sector femeile pierd anual 57 de mii de lei. În sectorul IT diferenţele sunt de 37% şi femeile pierd 45 de mii de lei pe an”, a declarat preşedintele Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alexei Buzu.

Autorii studiului afirmă că diferenţele salariale se explică prin factorii ce ţin de discriminare indirectă pe piaţa forţei de muncă şi discriminare la locul de lucru. Studiul arată că femeile acceptă să fie angajate în sectoare mai prost plătite, pe poziţii mai inferioare decât bărbaţii. Totodată, femeile întrerup mai frecvent şi pe perioade mai îndelungate viaţa profesională. Concomitent, diferenţa salarială poate fi cauzată şi de discriminare directă de către angajator remunerându-le mai puţin şi reducându-le oportunităţile de promovare în funcţie.

Coordonatoarea de proiect în cadrul CPD, Rodica Ivaşcu, a menţionat că în Republica Moldova sunt două acte care şi-au propus să reducă diferenţele salariale. Este vorba despre Strategia Naţională de Ocupare a forţei de Muncă şi Programul Naţional de Asigurare a Egalităţii de Gen. „Pentru a înlătura discriminarea pe piaţa muncii trebuie sporit accesul la serviciile de creşă pentru că aceasta le va permite femeilor să se angajeze mult mai uşor în câmpul muncii. Concediul de îngrijire a copilului trebuie să fie mai mic şi mai bine plătit. Principiul plăţi egale pentru munci egale trebuie definit în legislaţia Republicii Moldova”, a menţionat Rodica Ivaşcu.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *