Astăzi 17 Februarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 22:12
Abonamente

Actualitate 8 Ianuarie 2020, ora 10:38

Doar câteva detalii despre scurta sau posibila lunga guvernare Oleinicenco la FMF

Marime Font

Mai întâi, o primă știre relativ recentă care a bulversat puțin opinia publică fotbalistică din țară și care s-ar putea întâmpla, ca și multe altele, să fie dată peste un timp uitării, dar despre care, nu-i exclus, ar putea să se reamintească în anumite circumstanțe. De ce așa? Ce se întâmplâ pe aisbergul fotbalului autohton, sus, la suprafață, la Federația Moldovenească de Fotbal (FMF)? La Federație, unde este relativ, metaforic vorbind, cald și bine unora? La nivel de performanțe, însă, cunoașteți, totul este așa cum este: de la slab până la potrivit, ori de-a dreptul vorbind, chiar prost de tot. Cum ai da-o, cum ai învârti-o, cum ai întoarce-o – nu e bine și basta.

Dar, să întrăm în subiect, să începem cu vestea care a șocat, a trezit un semn de întrebare unor oameni care cunosc puțin fotbalul. Deci, Adrian Sosnovschi este singurul din cei patru tehnicieni a cărui candidatură, înaintată de Școala Federală de Antrenori și Comitetul de Antrenori, care nu este aprobat în postul de antrenor al echipei naționale de juniori în următoarea perioadă de timp. În cazul lui, este vorba despre selecționata Under-19.

De ce? Doar, toate cerințele, rigorile înaintate au fost îndeplinite, respectate cu strictețe? Omul era déjà felicitat de prieteni, a început să facă cunoștință,ca și ceilalți tehiniceni, cu biografiile viitorilor candidați în echipa ce o va pregăti, a început să analizeze pe video, în arhiva personală, o viitoare tactică de joc care ar putea să se încununeze cu succes, să-i aducă satisfacție de pe urma muncii depuse, elevilor săi, publicului. Se informa, a început să culeagă detalii,care ar putea fi necesare, importante în activitatea zilnică, de perspectivă… A început să viseze frumos, cu ochii deschiși, uitănd de cruda realitate moldovenească.
Ce s-a întâmplat totuși? Poate, până la urmă, s-a dovedit că Școala Federală și Comitetul de Antrenori a greșit, nu a ales candidatura potrivită? Poate s-a aflat, cu întârziere, că dumnealui are probleme cu justiția, legislația în vigoare? Poate a ieșit la iveală, în ultimul moment, că CV-ul său este neconvigător? Școala Federală și Comitetul de Antrenori, din câte se știe, deocamdată , nu și-au pus cenușă pe cap, declarând că au dat în bară, au comis o eroare. Organele judiciare, poliția nu au sesizat, pe moment, nimic ce ar putea compromite cariera sa, Biogarfia lui Adrian Sosnovschi ca jucător, antrenor? Să revedem, pentru o informare detaliată, CV-ul.

Loading...


Născut pe 13 iunie 1977 la Chișinău. Jucător defensiv. A fost legitimat la Codru Călărași (1993-1995), jucând 42 de meciuri, Zimbru Chișinău (1996-1997, 15 partide – 2 goluri), Dnamo Kiev (1997-1998, 0-0), Dinamo-2 (1997-1998, 29-2), Dinamo-3 (1997-1998, 22, 0), Spartak Moscova (1999,0), Spartak-2 (1999, 9, 0), Saturn-REN TV Ramenskoe (1999-2003, 91-2), Cernomoreț Novorosiisk (2003-2004, 27-3), Kairat Almatî (2005, 12-2), Dacia Chișinău (2006, 13-1), Torpedo Moscova (2007, 12-0), SKA-Ănerghia Habarovsk (2007, 9-1), Olimpia Bălți (2009, 11-1), Zimbru Chișinău (2010, 13-4), Milsami Orhei (2010-2013, 56-6).

Cu Zimbru a devenit vicecampion al țării și posesor al Cupei Moldovei. Este finalist al Cupei Rusiei cu Cernomoreț. La Saturn a fost vicecăpitan și căpitanul echipei (3 ani), egalând în această funcție performanțele altor doi faimoși fotbaliști moldoveni în campionatul Rusiei, liga superioară, Radu Rebeja și Alexandru Gațcan. Un argument în plus că s-a bucurat de autoritate, i-au fost apreciate înalt și calitățile de lider.
La echipa națională a disputat 16 meciuri.

La puțin timp după încheierea carierei de jucător a fost cu începere din 2013 secundul lui Ștefan Stoica la formația Milsami Orhei. În 2016 a devenit antrenor-șef la ea, calificându-se în finala Cupei Moldovei. În același an a fost desemnat la Gala fotbalului moldovenesc cel mai bun antrenor. În 2017 Milsami a cucerit, în premieră, medaliile de bronz în campionatul Moldovei. În 2018 a lucrat la Atâray (Kazahstan).

Din startul activității pe banca tehnică a decis să se consacre antrenoratului, acestei profesii interesante, dificile, care însă necesită cunoștințe profunde. A muncit mult ca să le capete și va persita ca să le îmbogățească, împrospăteze mereu, fiindcă-I captivat de ea. A obținut timp de aproximativ șase ani licențele necesare(C,B,A), iar mai recent licența PRO, care oferă posibilitatea de a activa și la echipe de peste hotare. Deci, nu a dorit, pur și simplu, să devină antrenor.
Precum vedeți, parcă totul este în regulă. Un CV cu care s-ar putea mândri mulți jucători. O carieră fotbalistică meritorie și un început promițător în postura de tehnician. Dar, la echipa Under-19 nu va mai lucra. De ce apare întrebarea firească? Răspunsul îl aflăm pe un site.

„La Comitetul Executiv au fost acceptați toți candidații propuși de către Comitetul de Antrenori, în afară de mine. Nu mi s-a explicat această decizie. Apoi, am citit pe site-ul fmf.md că antrenorul U-19 va fi confirmat de către președintele FMF, după consultarea Comitetului de Antrenori în componență nouă. Mai mult, am citit pe un alt site, sports.md, că pentru acest post a fost propus antrenorul de la Sheriff, Shota Makharadze, care anterior nici nu era pe lista de candidați. Vreau să-i felicit pe colegii mei, Valeriu Andronic, Igor Negrescu și Sergiu Secu că au fost aleși selecționeri ai naționalelor, dar în cazul meu este o enigmă. De ce se ajunge la standarde duble? Cine ia aceste decizii?”, a declarat Andrian Sosnovschi.

Sunt mai mulți în spatele lor sau e numai unul, dl Leonid Oleinicenco, care dirijează, orchestrează situația, o va controla în continuare? Este deocamdată, într-adevăr, o enigmă. La sigur, însă, varianta Shota Makharadze este bine chitită pentru a lovi din plin și trage foloasele calculate. Este o decizie analogică care nu a fost consemnată, din câte cunoaștem, în anii precedenți și lovește clar în bunul simț elementar.

Nu ne-am mira, însă, deloc dacă așa a dorit, ca și în alte căteva cazuri semnalate, doar „mușchii” dlui Oleinicenco, că faptul ca atare începe să developeze o manieră dictatorială de conducere care pe parcurs ar putea să fie și mai insultătoare. Exemplificăm. Fostul șef al Departamentului comunicare și mass-media de la Federație, Victor Daghi după o lungă perioadă de aflare în acest post este anunțat, subit, la ședința săptămânală de lucru a instituției că-i destituit din funcție și înlocuit cu Alexandru Grecu.

Fără să fie anterior invitat la o discuție, să i se explice ce se dorește în continuare de îmbunătățit în activitatea sa, a Departamentului. Să i se dea chiar și un anumit termen, în acest context, dacă există probleme, lacune, doleanțe exprimate de noua conducerea în persoana dlui Leonid Oleinicenco. La urma urmei, să i se spună un simplu mulțumesc pentru activitatea desfășurată, să i se lămurească omenește că sunt necesare unele schimbări.

Nu, hodoronc-tronc, ești destituit din funcție. Să vedem cum stai cu inima „dragul meu”, cum reziști atacurilor cardiace. Că mie așa îmi place să conduc, în forță, surpinzător, să dau lovituri trăsnet ca să rămână toată lumea tablou,perplex! Uite-așa!...

Gala fotbalului moldovenesc – 2019… Sunt invitați la ea doar zece ziariști. Cei cu mari merite în fața Federației în opinia dlui Oleinicenco. Sau pe care le vor câștiga nu prin muncă profesionistă în favoarea fotbalului autohton, dar prin fraze zgomotoase, care-s în fond, niște sfârâiece clasice crengiene. Doar un exemplu dintr-un proaspăt pretins editorial. „Anul 2020, primul al noului deceniu, este sub zodia de maximă responsabilitate pentru fotbalul moldovenesc. Nu mai este loc de eroare, de încercare și de „lasă că e bine și așa”. A sosit marele moment al adevărului… În anul 2019, echipa administrativă a demonstrat că poate oferi schimbarea. Astfel, miza fixată pe fotbalul pentru toți este marele succes care trebuie construit cu mare atenție și pași concreți în 2020”. Să fie invitați la Gală și ziariștii care au contribuit concret sau încă mai contribuie la propagarea fotbalului? Cine-s alde Efim Josanu? Ion Andriuță, Liubomir Madan de la Radioul Național, Ion Robu de la Moldpres? Să stea acasă. N-avem nevoie de ei. „De ce, Sandule?”, îl întreabă lumea pe Alexandru Grecu. „Așa a hotărât, dl Președinte!”, răspunde el.
…Vine peste puțin timp și ziua de naștere a lui Oleinicenco. Mamă dragă, ce secvență video este derulată cu un „Mulți ani trăiască!” colectiv, cu pretenție de inovație regizorală, ca un însemn de mare credință în Atotputernicul și Preafericitul Leonid! Mai ceva ca pe timpurile ceaușiste, brejneviste. Revenim la ele?
Mă uit la oamenii care au fost rugați, probabil, să cânte osanale omagiatului. Sunt oameni stimați, personalități cu merite indiscutabile și încerc un sentiment sincer de jenă pentru situația în care au fost puși. Am, concomitent, recent, o senzație de revoltă față de insulta grosolană adusă lui Adrian Sosnovschi, fotbalului, bunului simț omenesc.

Sandu Făleșteanu

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 14:24

 Brâncuși a avut atât de multe iubiri încât îmi este greu să le țin minte. Prin atelierul și patul lui au trecut prințese, aristocrate de viță veche, industriașe, baronese, pictorițe, dansatoare, cântărețe, jurnaliste, scriitoare de avangardă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 11:33

Gândirea globală a lui Dodon

Gândirea globală a lui Dodon

 După ce „ai noștri” l-au dus la ONU să țină un discurs de toată rușinea (dar pe placul Moscovei!), după ce a înnebunit Bruxelles-ul, NATO și München-ul cu făcătura rusească de „recunoaștere internațională a neutralității permanente a Republicii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 08:10

 „În această dimineață, într-un apartament de pe bulevardul Moscova 20 a avut loc o deflagrație. O barbat a fost găsit mort în interiorul apartamentului”, ne-a comunicat Pușcașu.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Februarie 2020, ora: 06:24

Horoscopul zilei de 17 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 10:17

 Autorităţile ieşene investighează moartea suspectă a unui copil de şase luni, originar din Republica Moldova, care ar fi fost sufocat, din greşeală, de mama sa. Tatăl bebeluşui este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 09:07

Consiliul Politic Național al PD și-a reales astăzi vicepreședinții și membrii Biroul Executiv, și a discutat „conceptul de resetare” al formațiunii. Andrian Candu nu se regăsește printre vicepreședinții PD.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2020, ora: 08:54

Horoscopul zilei de 16 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 10:06

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Fostul procuror șef al Procuraturii Anticorupție vine cu primele declarații după eliberarea sa din arest preventiv. Viorel Morari susține că procurorul care a scris denunțul pe numele său ar fi acționat din răzbunare. Mai mult, acesta s-a ocupat de dosarul lui Constantin Țuțu cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:54

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Urmează să ai interviul pentru jobul visat și te temi de întrebările care vor veni din partea reprezentantului angajatorului? Cu siguranță că acestea nu vor fi ușoare, însă încrederea în tine cântărește mult. Deși nu putem știi cu exactitate care vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:45

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în nord și centru, iar în sud vremea va fi destul de însorită. Maximele termice ale zilei vor fi de 6..8 grade Celsius. La noapte termometrele vor indica până la -3.. – 5 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:38

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, a pledat, în discursul rostit la începerea Conferinţei de Securitate de la München, pentru intensificarea cooperării Uniunii Europene cu Rusia, criticând abordarea unilaterală a Administraţiei Trump. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:02

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Aproape o jumătate de milion de români, printre ei și moldoveni care dețin cetățenia română, au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit. Un număr de 498.700 de români au aplicat până la la 31 ianuarie 2020 pentru statutul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:56

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O tânără de 17 ani a căzut, de la etajul întâi, după ce s-a urcat pe pervazul geamului pentru a se fotografia. Victima este basarabeancă, dar îşi face studiile la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, din Suceava.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:48

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Președintele țării acuză unii ambasadori UE, acreditați la Chișinău, că ar dezinforma Bruxelles-ul și capitalele europene în privința activității Guvernului Chicu. Declarația a fost făcută într-un episod al emisiunii sale pe Youtube, „Președintele Răspunde”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:22

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Candidatul partidului aflat la putere în Franţa şi-a anunţat retragerea din competiţia pentru primăria Parisului. Anunţul a fost făcut chiar de Benjamin Griveaux care a spus că prin acest gest vrea să-şi protejeze familia şi partidul din care face parte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:16

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

 Egipt a confirmat vineri primul caz de coronavirus din această ţară adăugând că persoana afectată este un cetăţean străin care a fost plasat în izolare într-un spital, informează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:07

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Abținerea de la mâncare timp de 16 până la 18 ore pe zi ar putea fi esențială pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni medicale, chiar dacă trebuie să vă antrenați pentru a face față foamei. Postul intermitent poate reduce tensiunea arterială, te scapă de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:03

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Președintele Uniunii Europene a propus vineri să completeze gaura lăsată de Marea Britanie în următorul buget pe termen lung al blocului, cu venituri dintr-o nouă taxă pe materiale plastice și fonduri din comerțul cu emisii de carbon, notează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:02

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc la vârste mai înaintate faţă de acum 30 de ani şi divorţează mult mai greu, un semn al schimbărilor fundamentale prin care a trecut societatea românească după Revoluţia din 1989, se arată într-o analiză realizată de compania de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Februarie 2020, ora: 06:58

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

Horoscopul zilei de 15 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 20:38

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

 Fostul premier al R. Moldova, Vlad Filat, vine cu o reacție la Plângerea Penală depusă de fostul său avocat, Igor Popa, la Procuratura din orașul Frankfurt am Main, Germania. Filat scrie pe pagina sa de Facebook că „abia așteaptă să aibă oportunitatea să prezinte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:13

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

De Ziua Îndrăgostiților, oamenii din întreaga lume sărbătoresc dragostea. E ziua în care oameni își arată dragostea și afecțiunea față de ceilalți trimițând cărți, cadouri, flori și ciocolată. O sărbătorim în fiecare an, pe 14 februarie. Anul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:09

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Amestecul dintre usturoi, miere și oțet de mere face minuni pentru organism. Siropul întăreșste sistemul imunitar, scade tensiunea și reduce nivelul colesterolului „rău”. De asemenea, te scapă de răceli și infecții, de durerile provocate de artrită și de durerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 17:07

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Ne amintim de părintele sculpturii moderne ca de un sfânt, un dac adevărat, suflet de român, vertical, curat. Bleah. Ieri, într-o conferință de presă, cântăreața pop Irina Rimes a fost desemnată de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, noul ambasador al Zilei...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)