Actualitate

DOC/ Stoianoglo ar putea scăpa de evaluare, din cauza că CSP s-a blocat

La data de 5 noiembrie curent, președinta Maia Sandu a sesizat CSP privind inițierea procedurii de evaluare a performanțelor lui Alexandr Stoianoglo, așa cum prevăd noile modificări a Legii Procuraturii făcute anul curent – fie la sesizarea șefului statului, fie a cel puțin 1/3 membri ai CSP., transmite realitatea.md. Deja la 11 noiembrie curent, CSP a decis inițierea procedurii.

Aceleași modificări spun că această comisie de evaluare trebuie să fie constituită în termen de 10 zile din momentul inițierii procedurii de evaluare. 11 plus 10 este egal cu 21.

„Ținând cont de termenul legal de 10 zile din momentul inițierii procedurii de evaluare stabilit pentru constituirea Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general, s-a solicitat subiecților (adică Președinției; Ministerului Justiției; Consiliului Superior al Magistraturii – pe scurt CSM; CSP și procurorului general) desemnarea a câte un membru”, scrie în hotărârea CSP publicată pe site pe data de 23 noiembrie curent.

CSP, atunci a propus candidatura Marianei Alexandru, consiliera procurorului-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România ca fiind corespunzătoare cerințelor caracteristice nominalizării în componența Comisiei.

Surpriză

La cea mai recentă ședință a CSP, pe data de 2 decembrie curent, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, Gabriela Scutea, a trimis o scrisoare în adresa Consiliului din Republica Moldova prin care a anunțat că Mariana Alexandru, procuroră DIICOT în țara lor, desemnată în componența Comisiei de evaluare, nu va putea participa.

Motivul? Pe scurt, niciun procuror român nu are dreptul să aplice legislația Republicii Moldova.

Gabriela Scutea le-a explicat membrilor CSP de la noi din țară cel puțin trei situații la care poate participa un procuror român în afara teritoriului țării. Deși a ținut să menționeze că Parchetul s-a simțit „onorat”, totuși decizia CSP privind numirea procurorei DIICOT Mariana Alexandru ca membru în Comisia de evaluare a activității Procuraturii Generale din Republica Moldova ca una care „nu se încadrează atribuțiilor sale legale”. A mai sugerat membrilor CSP că pot aborda un fost angajat al sistemului care și-a încetat raporturile de serviciu.

După discuțiile cu ușile închise, CSP a anunțat că urmează să fie identificată o altă candidatură din partea Consiliului în componența Comisiei de evaluare.

Legea pune la dispoziție două zile și, odată cu identificarea uneia, dar și după acordul acesteia, va fi programată o ședință care va avea pe ordinea de zi acest subiect.

Ședința extraordinară a eșuat

CSP a convocat pentru data de 8 decembrie o ședință extraordinară. Raportor pe subiectul privind desemnarea unui membru din partea CSP în componența Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului General a fost procurorul detașat Eduard Varzar.

Potrivit acestuia, „au fost inițiate discuții cu anumite candidaturi pentru această calitate de membru în Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general, însă deocamdată nu și-au exprimat nici acordul și nici dezacordul”.

A fost propusă amânarea subiectului, din nou, pentru o altă ședință, fără a fi anunțată o dată.

Ce spune legea?

Potrivit noilor modificări la Legea Procuraturii, art.311 , al.3, pare să fie prevăzut un asemenea blocaj. Comisia de evaluare într-adevăr este constituită din cinci membri, însă „faptul că nu au fost înaintate propuneri pentru componența comisiei nu împiedică constituirea acesteia dacă au fost propuși membri din partea a cel puțin 3 subiecți. Lucrările comisiei sunt deliberative dacă la ele participă majoritatea membrilor indicați în actul de constituire”.

Astfel, evaluarea lui Alexandr Stoianoglo încă nu este compromisă.

În plus, hotărârea CSP, de mai sus, poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile. Pentru moment, din Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general fac parte: Drago Kos, expert internațional anticorupție propus de Maia Sandu; Angela Popil, avocată, propusă de Ministerul Justiției; Lidia Bulgac, fostă judecătoare, propusă de CSM și Ion Matușenco, avocat, propus de Alexandr Stoianoglo.

Sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *