Actualitate

Dodon, amnezia istorică şi interesul nostru naţional

Indiferent de ce considerente s-a condus președintele I. Dodon, refuzul său de a participa la solemnitățile din Polonia, alături de liderii statelor europene și SUA, a prejudiciat imaginea Republicii Moldova, a contribuit la izolarea statului nostru pe plan european, a umbrit bunele relații, dintre popoarele noastre.

Cu ocazia aniversării a 80–a de la declanșarea războiului mondial ce a avut urmări nefaste pentru poporul polonez, – după cum este bine cunoscut, marea conflagrație nu a ocolit nici poporul român – , adresăm conducerii Poloniei, prietenilor noștri, întregului popor polonez un mesaj de compasiune, sprijin și solidaritate se menționează în declarație.

În anii de grea cumpănă poporul polonez a beneficiat de sprijinul poporului român, inclusiv de cei care locuiau în Basarabia, iar după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și instaurarea regimului comunist de tip sovietic, soarta popoarelor noastre a fost aproape identică, fiind caracterizată prin represiune, foamete, deportări, sovietizare și îndoctrinare ideologică. Această experiență istorică amară ne face să acționăm pe direcția colaborării și sprijinului reciproc.

Marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova cunoaște conținutul Pactului Molotov-Ribbentrop, semnat la 23 august 1939 de cele două tiranii ale secolului trecut – cea nazistă şi cea sovietică – felul în care au fost realizate prevederile lui, ororile suferite de popoarele noastre.

Din păcate, mai există oameni, printre ei și de cei cu veleități politice, care suferă de amnezie istorică; spre regret, unii din ei ocupă posturi importante în stat. Condamnând comportamentul lor iresponsabil și vicios, ne consolăm cu gândul că aflarea lor în funcții este vremelnică, pe când popoarele noastre sunt veșnice.

Prof. univ. dr.-hab. Anatol Petrencu 
 
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *