Astăzi 24 Septembrie 2020, Joi - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2020
Abonamente

Actualitate 9 Noiembrie 2019, ora 10:03

Dodon e acuzat că face lobby pentru un miliardar rus care vrea Aeroportului Internaţional Chişinău

Marime Font

Vicepreședinta Partidului Şor, Marina Tauber, îl acuză pe președintele Republicii Moldova, liderul informal al Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, că ar face lobby pentru un miliardar rus care ar dori să preia contractul de concesionare al Aeroportului Internaţional Chişinău. La rândul său, Igor Dodon a dat de înţeles că oameni de afaceri ruşi ar fi interesaţi de aeroport, dar prioritar este acum ca acesta să revină în proprietatea statului. Ulterior, autorităţile vor decide dacă înstrăinează sau păstrează acest obiectiv strategic.


De când a venit la guvernare, coaliţia PSRM-ACUM a anunţat că va revizui mai multe tranzacţii pe care le consideră păguboase pentru stat, puse în aplicare de fosta guvernare democrată în interesul unor beneficiari obscuri. Astfel au ajuns sub lupa procurorilor atât înstrăinări de active recente, precum Air Moldova şi Tutun CTC, cât şi contracte mai vechi.

În timp ce comisia parlamentară de anchetă aduna informațiile despre concesionarea Aeroportului Internațional Chişinău, a ieşit la iveală că deputatul fugar Ilan Şor, beneficiarul companiei Avia Invest care a concesionat principala aerogară a ţării, vrea să vândă compania. În ciuda implicării Guvernului şi Procuraturii, precum şi aplicării sechestrului pe unele active, Şor a anunțat comercializarea companiei Avia Invest unui off shore din Guencey ce aparține lui Nathaniel Rothschild. Ministrul Economiei, Vadim Brînzan, a dat asigurări că operațiunea nu are legalitate deplină fără îngăduirea autorităților de la Chișinău care au rezerve față de întreaga traiectorie a concesionării.

Coechipiera lui Ilan Şor, Marina Tauber, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că în vară, după schimbarea puterii, lui Şor i s-a propus să vândă sau să stopeze negocierea cu Rothschild.

„De ce comisia parlamentară a pus la îndoială legalitatea concesionării din 2013?, se întreba Tauber. Pentru că Dodon are interese personale - aeroportul urma să revină businessmanului Troţenko din Rusia, iar Dodon urma să primească din afacere 100 de milioane de euro”
, a spus Marina Tauber.

Fără să ia în seamă acuzaţia, preşedintele Igor Dodon pleda la 1 noiembrie ca aeroportul să fie întors în gestiunea statului. La Europa Liberă (vedeţi aici, la min. 32), el a spus că această întreprindere ar aduce profituri, prin urmare statul nu ar mai trebui să o dea în gestiune străină. Două luni mai devreme, şeful statului moldovean dădea de înţeles pentru ziarul rus Kommersant că oameni de afaceri ruşi erau interesaţi de aeroport şi de portul Giurgiuleşti:

„După ce îl întoarce în proprietate publică, statul trebuie să ia o decizie: fie păstrează aceste active, fie inițiază un nou concurs. Suntem deschiși pentru orice investitori, şi din vest, şi din est. Fără îndoială şi pentru cei ruşi, care sunt interesanți şi pe înțelesul nostru”.

Cine este Troţenko?

Miliardarul rus Roman Troţenko, cu afaceri în domeniul transporturilor, imobiliare şi a îngrășămintelor agricole, s-ar fi interesat de aeroportul din Chişinău încă din 2013, a scris ziarul rusesc Kommersant. El ar fi purtat negocieri cu apropiaţii lui Şor după fuga acestuia în ţară, fapt confirmat de Dodon într-o emisiune televizată. Președintele însă nu i-a rostit numele. Şor ar fi cerut 200 de milioane de dolari americani pentru compania care a luat în gestiune pentru 49 de ani aeroportul, preţ pe care Troţenko îl considera exagerat, ținând cont de contextul politic din Republica Moldova şi „insecuritatea investiţiei”, nota publicaţia rusă.

În acelaşi context, potrivit lui Igor Dodon, el ar fi recomandat „oamenilor de afaceri destul de serioşi din Rusia” să nu facă acest pas, deoarece aeroportul va reveni în gestiunea statului, a precizat preşedintele ţării.

Proces cu noii proprietari ai Avia Invest

La începutul lui septembrie, Guvernul a abrogat mai multe hotărâri ce vizau concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Agenția Proprietății Publice, o autoritate din subordinea Executivului, a înaintat o cerere de chemare în judecată în acest caz. Urmează ca Procuratura să întreprindă alte măsuri, a spus Europei Libere ministrul Economiei, Vadim Brânzan. (min 29)

La 4 octombrie, Parlamentul a recomandat Guvernului, după ce a audiat raportul comisiei de investigare a concesionării, să rezilieze contractul şi, la necesitate, să pună sechestru pe patrimoniul statului gestionat de Avia Invest. Comisia de anchetă a constatat că procesul de concesionare a fost viciat, la concurs nu doar a fost admisă, dar a şi câştigat o companie ce nu avea dreptul şi nu fusese invitată. Totodată, a sesizat Procuratura, cerând atragerea la răspundere a factorilor de decizie implicați, pentru a recupera parţial prejudiciul cauzat statului. În termen de două luni de la data adoptării acestei hotărâri, Procuratura urmează să raporteze legislativului despre acțiunile întreprinse.

A fost deschis un dosar penal în cadrul căruia sunt cercetaţi, fiind totodată lipsiţi de imunitate, deputaţii Vladimir Cebotari (PD), Petru Jardan (Partidul Şor), pentru că au făcut parte din comisia care în 2013, într-un concurs de tip închis, au decis să transmită în gestiunea unor companii ruse aeroportul din Chişinău pentru o perioadă de 49 de ani. Cebotari era la acea vreme ministru adjunct al transporturilor, iar Jardan deținea funcția de director interimar al Aeroportului Internațional Chișinău. După semnarea contractului de concesionare, Jardan a devenit administratorul companiei Avia Invest.

Vladimir Cebotari se declară nevinovat şi acuză de politizare a procesului judiciar, amintind că lidera PAS, Maia Sandu, a fost cea care din poziţia de ministru al educaţiei a participat la şedinţa de guvern unde s-a decis concesionarea aeroportului.

Nu este prima comisie parlamentară creată pentru investigarea acestui contract. O altă comisie a fost creată în 2015 fără să producă efecte juridice.

Autoritățile au elaborat un nou mecanism legal care să nu permită înstrăinarea unor active considerate strategice fără avizul executivului. Acest proiect de lege urmează să fie consultat public şi să ajungă în Parlament pentru adoptare, a spus ministrul economie Vadim Brînzan. Din capul locului ministrul Brînzan a declarat că un proces în arbitrajul internațional la acest subiect ar putea fi de lungă durată, costisitor şi nu neapărat cu rezultatele dorite de autoritățile moldovene.

https://deschide.md 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:27

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Lista agenților economici din Capitală care încalcă normele va fi făcută publică, pentru ca cetățenii să poată vedea cine se face vinovat pentru mirosul insuportabil.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:03

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

Nicotina este unul dintre produsele nocive, eliminate prin fumul țigării în timpul arderii. În același timp, împreună cu nicotina, se elimină o serie de substanțe dăunătoare sănătății. Nicotina creează dependență, dar nu este direct responsabilă de provocarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 10:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 23 Septembrie 2020, ora: 10:00

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House, proiectul care a spart tiparele cu metoda inovativă de achitare în rate, anunță ridicarea programată a prețurilor. Potrivit angajaților companiei de construcție, începând cu data de 29 septembrie m2 va costa mai mult cu 55 €.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 08:49

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali au cerut marţi testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor care, în opinia lor, amplifică scăderea traficului, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 23 Septembrie 2020, ora: 08:45

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

 Un botez din Buzău a fost întrerupt de poliție aseară, pentru că parcicipanții nu respectau regulile impuse în contextul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 23 Septembrie 2020, ora: 08:42

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Simona Halep a vorbit despre retragerile numeroase de la Roland Garros, după ce trei jucătoare din top 10 au decis să nu participe, la fel ca și alte sportive importante.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 23 Septembrie 2020, ora: 08:41

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

 Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi statele lumii să susţină o recuperare "verde" a economiei mondiale în era post-COVID, în mesajul video transmis lucrărilor celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, relatează Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 23 Septembrie 2020, ora: 08:26

Grăsimi sănătoase. Află alimentele care le conțin

Grăsimi sănătoase. Află alimentele care le conțin

 Ai auzit cu siguranta de faptul ca omega-3 si omega-6 sunt grasimi esentiale, grasimi sanatoase. Dar stiai de ce? Pentru ca organismul uman nu poate supravietui fara ele. Ambele tipuri de grasimi sunt polinesaturate si sunt necesare mentinerii unui echilibru sanatos in organism.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Septembrie 2020, ora: 08:25

Horoscopul zilei de azi MIERCURI 23 SEPTEMBRIE 2020. Ceva trebuie rostit!

Horoscopul zilei de azi MIERCURI 23 SEPTEMBRIE 2020. Ceva trebuie rostit!

 Mercur din Balanta face cuadratura cu Saturn din Capricorn si a venit timpul sa vorbesti serios. Ceva trebuie rostit. Cineva trebuie sa afle care ii este limita. Poate ca este prea furios si nu o vede. Poate ca este prea razvratit si o ignora intentionat. Dar trebuie sa afle unde ii este...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 23 Septembrie 2020, ora: 07:56

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Vreme secetoasă și maxime de 26..28 de grade Celsius vom avea în următoarele zile. Codurile „portocaliu” și „galben” de secetă hidrologică au fost prelungite până pe 28 septembrie. Pentru 27 septembrie sunt anunțate ploi....

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Septembrie 2020, ora: 06:35

23 septembrie în ISTORIE /// 1386: Începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească

23 septembrie în ISTORIE /// 1386: Începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească

În anul 1386, după moartea domnitorului Dan I, scaunul domnesc este preluat de către fiul lui Radu I, Mircea. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 23 Septembrie 2020, ora: 05:12

Rusia: Agenții FSB l-au arestat pe Visarion „Hristos Învățătorul”, liderul unui cult care crede că bărbatul este reîncarnarea lui Iisus Hristos

Rusia: Agenții FSB l-au arestat pe Visarion „Hristos Învățătorul”, liderul unui cult care crede că bărbatul este reîncarnarea lui Iisus Hristos

Liderul unui cult mesianic din Siberia și aghiotanții săi au fost reținuți la una din comunele sectei în urma acuzațiilor de folosire a banilor adepților și a violenței fizice și psihologice la adresa acestora, a anunțat marți serviciul de informații al Rusiei potrivit Moscow...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Septembrie 2020, ora: 04:29

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Istoricul botoşănean Nicolae Iorga a fost considerat un titan al culturii româneşti interbelice. Cu toate acestea, şi-a găsit sfârşitul la marginea unei păduri, batjocorit şi apoi ucis cu bestialitate. Vă prezintăm radiografia asasinatului celebru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2020, ora: 16:13

BREAKING / Un avion de luptă de tip Suhoi-30 s-a prăbușit în regiunea Tver a Federației Ruse

BREAKING / Un avion de luptă de tip Suhoi-30 s-a prăbușit în regiunea Tver a Federației Ruse

În regiunea Tver, un avion de luptă de tip Su-30 s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament programat, relatează Interfax, citând serviciul de presă al districtului militar de vest.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 22 Septembrie 2020, ora: 15:40

VIDEO: Ce punem, de fapt, în farfurie? Otrava din puii „gigant” pe care îi luăm din magazine

VIDEO: Ce punem, de fapt, în farfurie? Otrava din puii „gigant” pe care îi luăm din magazine

 Specialiştii susţin că, dintr-un kilogram de carne de pui cumpărată din magazin, o treime este saramură, care este injectată în carne, de procesator. Alte pericole din carnea de pui sunt hormonii şi medicamentele care le sunt administrate animalelor în crescătorii.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 22 Septembrie 2020, ora: 15:36

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

 Mai mulți artiști din Rusia și Belarus cu compus o melodie patriotică pentru susținerea președintelui Aleksandr Lukașenko, care se confruntă cu proteste în masă pe plan intern după alegerile prezidenţiale despre care demonstranţii susţin că au fost fraudate,...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 22 Septembrie 2020, ora: 15:31

Accident MORTAL la Ciocana - Patru maşini au fost distruse

Accident MORTAL la Ciocana - Patru maşini au fost distruse

Accident grav pe strada Nicolae Milescu Spătaru din capitală. Patru mașini s-au tamponat violent. Șoferul mașinii de marca „Dacia” a murit, iar ceilalți doi conducători auto au fost transportați la spital.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2020, ora: 15:22

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției, propus de Guvern

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției, propus de Guvern

Președinta CC, Domnica Manole, a pronunțat dispozitivul Avizului la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției. Prin acest aviz, Curtea s-a pronunțat asupra constituționalității amendamentelor la Constituție, care vizează sistemul judecătoresc.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)