Astăzi 18 Septembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:49
Abonamente

Femeia 23 Ianuarie 2012, ora 09:06    Din editia print

interviuDoina Sulac: „Mi-am vândut maşina ca să-mi pot lansa un CD”

Marime Font

La cei 23 de ani, Doina Sulac a reuşit să se bucure, dar şi să sufere. 

S-a căsătorit la 16 ani, fiind încă elevă de liceu. Tot atunci a născut-o pe Nicoleta, fetiţa ei care acum merge pe şapte ani. La scurt timp după căsătorie, focul dragostei s-a stins şi a urmat inevitabilul divorţ. Dar nu s-a lăsat învinsă. A terminat liceul, a intrat la Conservator, a fost aleasă în Consiliul municipal Chişinău… A scris şi a interpretat cântece, iar recent şi-a editat al treilea CD. În mod sigur, tatăl său, regretatul interpret de muzică populară Nicolae Sulac, ar fi astăzi mândru de ea…

- Doiniţa, ţi-am studiat CV-ul, înainte de a ne întâlni şi am constatat că… eşti o fire curajoasă.
- De ce? Pentru că am născut un copil fiind pe băncile liceului? Tata îl cunoştea pe Nelu, fostul meu soţ, cu care ne întâlneam încă din clasa a VII-a, chiar uneori îi zicea în glumă: „Nelu, Nelu, când aduci inelu’?!”.


- De ce nu a mers căsătoria?
- Pentru că între noi a fost o mare dragoste, dar copilărească. Soţul era viorist de profesie şi lucra pe corabie. Apoi întâlnirile noastre au fost tot mai rare, până s-a ajuns la despărţire. Am auzit că s-a recăsătorit. Nu a venit niciodată să-şi vadă copilul.

- Când ziceam că eşti o fire curajoasă, tocmai la aceasta mă gândeam, că ţi-ai pus singură pe umeri o povară mult mai grea decât puteai duce la vârsta ta…
- Poate, dacă era mama lângă mine, nu aş fi făcut acest pas. Dar după ce tatăl meu, Nicolae Sulac, a divorţat de mama, judecata a decis ca eu să rămân cu tata. Mă aflam între ciocan şi nicovală. Mama mă iubea şi suferea din cauză că nu sunt alături de ea. Iar tata, care obţinuse ca judecata să-i facă parte lui, îmi zicea: rămâi cu mine. Ce puteam face eu, un copil de 11 ani? Am rămas cu tata şi cu concubina lui, pentru că nu voiam să-l pierd. De fapt, mi-a lipsit foarte mult mama la acea vârstă de trecere…

- Cum ţi-ai aranjat viaţa după divorţ?
- Din 2007, după ce am divorţat, m-am ocupat mai mult de copil şi de carieră. Anul acesta voi absolvi Conservatorul, Facultatea Canto Popular. Învăţ la staţionar. Am reuşit să editez trei CD-uri… (Primul mi l-a scos tata, pe când aveam 13 ani.) Şi principalul lucru - am revenit lângă mama, asta e foarte important pentru mine.

- La 18 ani, erai deja consilier municipal… Ce-ţi aminteşti din acea perioadă?
- Au fost timpuri furtunoase, care continuă şi în prezent. Evenimentele de atunci le-a prevăzut şi tatăl meu în piesa „La pichet”, lansată prin anii 1995-’96, cu Orchestra „Lăutarii”. Muzica şi versurile îi aparţin: „Nistrule ce curgi la vale / Numai dor şi numai jale, / Jalea-i pentru moldoveni, / Azi cazacii îs la Aneni, / Când mă duc la sud în sat, / Îşi bat joc şi la Comrat: / Zdes’ bol’şe ne Moldavia, / A Gagauzskaia strana./ Când mă-apropii de pichet / Cazacu-mi pune ţeava-n piept:/ „Cito takoe, cito za klientî? / Predieavite dokumentî!”/. Şi se încheia aşa: „Fă, Doamne, din moldoveni / Măcar o sută de ceceni./ Azi pichetu-i la Aneni, / Mâine poate fi-n Ungheni…”.

- Sunt actuale versurile…
- Da, vedeţi unde am ajuns dacă nu ştim ce vrem. Cred că aţi observat, marile talente aproape toate au plecat din R. Moldova, şi nu fiindcă nu-şi iubesc ţara, ci ca să poată exista, să le asigure viitorul copiilor lor. La ce să mai stea în Moldova, dacă nici măcar preşedinte nu avem…

- Tu, Doina Sulac, de ce ai avea nevoie de preşedinte?
- Am nevoie. Pentru că un preşedinte ar putea să schimbe multe lucruri în ţară. Când ţara are preşedinte, jocurile politice se mai temperează. Te ia lumea în serios... Eu nu-mi imaginez că la Conservator ar putea să nu fie doamna rector, Victoria Melnic. Păi, atunci, cine hotărăşte să-mi dea bursa la timp?! Iar bursa mea e din cele majorate, de tocmai 500 de lei, care se dă pentru o medie între 9 şi 10 puncte...

- Să-ţi mai pun vreo întrebare despre politică?
- Da, poate or auzi guvernanţii şi or zice, hai s-o luăm pe Sulac în politică, fiindcă ea se pricepe… la vorbit!

- Cât de mult contează să poţi vorbi în politică?
- Cel mai mult. Atâta timp cât m-am aflat în Consiliul municipal am înţeles: este important să poţi vorbi bine. Mai puţin contează, poate, ce spui, principalul e să nu taci. Tatăl meu îmi zicea deseori: „Doiniţa, atâta timp cât lumea vorbeşte despre tine, indiferent dacă de rău sau de bine, înseamnă că exişti. Dar dacă, draga tatei, n-a vorbi de tine nimeni măcar o lună-două, să ştii că ai murit ca artist”.

- Deci, e valabil şi pentru artişti, nu doar pentru politicieni?…
- Fireşte, căci în muzică acţionează aceleaşi legi. Anonimatul este moartea artistului. Tata îmi spunea că a avut o dată un concert la Cricova, la penitenciar, iar prin Chişinău se zvonea precum că Nicolae Sulac a ajuns la închisoare. Tata asculta la radio, bea ceai şi… murea de râs.

- Tu ce faci ca să nu ajungi în anonimat?
- Eu am un caiet în care îmi notez toate evenimentele din viaţa mea artistică şi cea de toate zilele. Şi acum sunt în căutare de un manager, care să mă ajute să-mi organizez mai bine relaţiile cu presa, cu fanii.

- Şi managerul ar trebui să fie bărbat sau femeie?
- Femeie. Pentru că deja ştiu că toţi bărbaţii mă plac şi m-am săturat de asta. Chiar azi un coleg de grupă mi-a spus: „E imposibil să nu-ţi placă de Doina Sulac”.

- Eşti gata pentru o nouă căsătorie? Cum ar trebui să fie alesul inimii tale?
- Un prinţ pe cal alb! Glumesc, desigur. Nu ştiu, aş vrea să întâlnesc un bărbat care să-mi iubească copilul. E o problemă cu bărbaţii moldoveni, care nu prea înţeleg astfel de situaţii. Nu v-aţi întrebat de ce marea majoritate a femeilor moldovence se recăsătoresc în Italia având câte doi, trei copii? Pentru că italienii au altă mentalitate. Ei văd într-un copil fericirea, iar bărbaţii noştri văd un obstacol, o gură în plus, o povară, nişte ochi străini… Decât aşa bărbaţi, mai bine singură, cum zice şi maică-mea.

- Atunci, poate te căsătoreşti în Italia…
- Nu exclud. Aveţi o idee bună, dă Doamne să se împlinească. Dacă nu în Italia - în România, în orice altă ţară…

- Eşti des invitată să cânţi la nunţi, cumetrii şi zile de naştere. Spune-mi cum îşi fac moldovenii sărbătorile de familie…
- Ei… Moldovenii în privinţa asta sunt bravo. Cum zicea şi taică-meu: „Moldoveanul e invidios, dar primitor”. Mai ales nunţile sunt ca în poveşti. Mi-aş dori şi eu o asemenea nuntă, la care, principalul, să o am lângă mine la masă pe mama mea adevărată, care să-mi ureze drum bun în viaţă, nu cum s-a întâmplat prima dată.

- Mama ta nu a fost la nuntă?!
- Nu. Era distrusă. Mi-a trimis un buchet de flori, prin postă…

- Ce isprăvi mai fac aşa-numiţii noi moldoveni? Oamenii cu bani, am în vedere…
- Vai, să ştiţi câte Porsche-uri avem noi în Moldova… O mulţime de maşini de lux. Ia uitaţi-vă peste geam, vedeţi automobilul acela? Valoarea lui se ridică la 170 mii de euro. Eu am fost în Italia, până vedeam o maşină de lux, trebuia să parcurg sute de kilometri.

- Italienii or fi fiind mai săraci decât noi…
- Pur şi simplu, ei nu cheltuiesc banii pe roţi. Se duc, văd lumea, trăiesc pentru ei. La noi locuiesc în cămin, dar la scară au maşini splendide.

- Tu ai maşină, apropo?
- Nu, eu mi-am vândut maşina, îmi trebuiau bani să-mi scot şi să-mi lansez ultimul CD. Era o Toyota, nu din cele mai scumpe.

- Chiar nu s-a găsit un sponsor să te ajute?
- Iată, scrieţi la ziar că Doina Sulac nu are maşină, poate se iveşte şi sponsorul. E normal să meargă o vedetă pe jos?! Iarăşi glumesc. O să-mi cumpăr eu maşină cu forţele proprii.

- În afară de maşini scumpe şi băieţi frumoşi ce mai are bun Chişinăul nostru?
- Mă faceţi să râd!

- De ce, vrei să zici că nu există băieţi frumoşi în Moldova?
- Ba da, dar sunt puţini şi aproape toţi sunt „bronaţi”.

- De domnişoare sau de soţii?
- De soţii, nici nu mai zic. Eu, dacă vad că bărbatul poartă verighetă - nici nu-l iau în seamă. Iar dacă îmi spune că e divorţat, îl pun să-mi arate certificatul. Nu mă leg de bărbaţi însuraţi. Şi nici nu sunt disperată că la 23 de ani nu sunt măritată. Până la 30 de ani mai am, de ce să mă grăbesc? Nu vreau să mai fac un pas greşit, am suferit destul…

- Observ că ai moştenit de la tatăl tău un fin simţ al umorului…
- Da, tatăl meu a fost un artist mare, dar şi un om vesel. Păstrez multe amintiri frumoase despre el. Chiar diploma de Artist al Poporului din Uniunea Sovietică, ce poartă semnătura lui Gorbaciov. Glumele lui îi înveseleau pe toţi. Mergeam împreună la piaţă şi oamenii îl întrebau: „Nicolai Vasilievici, cum e viaţa?”. Iar el le răspundea: „Nu ştiu, băieţi, n-am trăit”.

- Anul acesta termini Conservatorul. Cum şi unde te vezi în viitor? Deja te întreb la modul serios…
- Un mare artist român, Benone Sinulescu, care a fost invitatul nostru de onoare la Festivalul dedicat lui Nicolae Sulac, mi-a promis că mă va ajuta să promovez în România atât piesele lui Nicolae Sulac, cât şi pe ale mele. Mă văd undeva prin România, poate şi prin alte ţări. Din păcate, în Moldova arta, poate şi este apreciată de public, dar nu e remunerată decent. De aceea toţi artiştii o iau care şi încotro…

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 13:11

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice în data de 17 septembrie 2019, două hotărâri în care au recunoscut Republica Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:47

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, recunoaște că în interiorul Blocului „ACUM” sunt deputați care au opinii separate în ceea ce privește unele aspecte ale cooperării cu PSRM. Acesta spune că, în unele situații, aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:25

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat se convoacă în ședință pe 20 septembrie. Membrii comisiei i-au invitat la audieri pe mai mulți foști funcționari, dar și pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 11:28

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Maia Sandu nu se mai vede cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deși acest lucru a fost promis de Guvern. În agenda publicată pe pagina Departamentului de Stat al Statelor Unite se anunță că Pompeo se va afla în aceste zile în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:45

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

În decembrie 1918, stăteam așa: Transilvania avea 25 de comitate şi comune, Bucovina- 11 căpitănii fără personalitate juridică, Basarabia avea opt judeţe divizate în ocoale (gubernii), iar Vechiul Regat era împărțit în 37 de județe. De atunci, țara noastră a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:28

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune subpopulată din Italia a anunțat că va oferi peste 25.000 de euro oamenilor dispuși să se mute într-unul din cele 106 de sate, într-un efort de a „resuscita” comunitățile respective.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:19

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Candidatul la funcția de Primar al mun. Chișinău, Victor Chironda, a luat decizia de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău după aproape un an de analiză și cântărire a tuturor argumentelor „pro” și „contra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:06

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari va depune documentele pentru înregistrarea în alegeri la Comisia Electorală de Circumscripție Chișinău joi, 19 septembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:57

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eurodeputatul Eugen Tomac afirmat luni, în plenul Parlamentului European, că Rusia practică „un export de frică și divizare” în regiunea transnistreană. Astfel, președintele PMP a tras un semnal de alarmă referitor la „situația disperată a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:36

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Aproximativ 30 de persoane au fost rănite după ce un autobuz de transport public a ieşit de pe carosabil, în centrul Italiei, informează Mediafax citând presa italiană. Accidentul a avut loc marţi după-amiază pe un drum provincial, între localităţile Spoltore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:50

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Guvernul Maiei Sandu trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general pentru că Consiliul Superior al Procurorilor nu are credibilitate. Declarația aparține dlui Litvinenco, deputat din blocul ACUM și a fost făcută la emisiunea „Politica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:40

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Turiștii și oamenii de afaceri din 53 de țări vor putea vizita Stankt Petersburg doar în baza unei vize electronice simplificate, care va intra în vigoare în această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:39

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM a prezentat Lista de candidați la funcțiile de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:30

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

Vladimir Novosadiuk este suspectat de implicarea într-un caz de fraude și spălare de bani în cazul „jafului secolului” prin structurile omului de afaceri Ilan Shor.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2019, ora: 08:26

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 18 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2019, ora: 06:00 de Ion Macovei

Eminescu pe care îl știm mai puțin

Eminescu pe care îl știm mai puțin Din editia print

Viața lui Mihai Eminescu a fost bântuită de lipsuri, muncă grea și dezamăgiri în viața personală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 04:48

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

Ceaiul a fost subiectul multor cercetari care au scos la iveala nenumarate beneficii ale acestei bauturi: ajuta la diferite boli, precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, dar are si calitati microbiene. Iar acum oamenii de stiinta au descoperit un nou beneficiu al ceaiurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2019, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:31

Seinfeld vine pe Netflix

Seinfeld vine pe Netflix

 A fost o oarecare tristețe la început de toamnă când Netflix n-a mai avut drept de difuzare pentru Friends. Toamna a devenit însă veselă din nou cu vestea că Seinfeld ajunge pe platforma de streaming. Toate 180 de episoade. La mai bine de 30 de ani de la debut. Poate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:10

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

„Să plec din organul de conducere, în care vocea mea în perioada de iulie-septembrie anului curent nu a fost auzită şi nu a avut nicio valoare. Din păcate conducerea partidului n-a conturat clar organizațiilor locale teritoriale regulile cu care identificăm candidații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 22:02

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

 Peste o mie de grenade, toate funcţionale, au fost descoperite, marţi după-amiază, de căutători de comori din Vrancea şi de pompierii de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Acest tip de proiectil era folosit în timpul Primului Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:12

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

Televiziunea Română a luat act de comunicatul emis astăzi, 17 septembrie 2019, de compania Telestar Media SRL - deţinătoarea licenţelor de emisie ale posturilor TV Canal 2 şi Canal 3 din Republica Moldova - şi anunţă că face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:11

Fostul vicepreşedinte al PPDA, Stanislav Pavlovschi, despre reforma justiţiei: Aşa planuri pot fi numite „reformă" doar în glumă

Fostul vicepreşedinte al PPDA, Stanislav Pavlovschi, despre reforma justiţiei: Aşa planuri pot fi numite „reformă" doar în glumă

Fostul vicepreşedinte al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Stanislav Pavlovschi vorbeşte despre reforma justiţiei, votată ieri în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 15:47

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

 În pitorescul vechi oraș românesc Timișoara o scurtă plimbare prin Piața Libertății te va aduce în fața unei clădiri vechi banale. Intrând printr-un bar, vei ajunge la Muzeul Consumatorului Comunist, de mărimea unui apartament. Este o fascinantă fereastră...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)