Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

Femeia 23 Ianuarie 2012, ora 09:06    Din editia print

interviuDoina Sulac: „Mi-am vândut maşina ca să-mi pot lansa un CD”

Marime Font

La cei 23 de ani, Doina Sulac a reuşit să se bucure, dar şi să sufere. 

S-a căsătorit la 16 ani, fiind încă elevă de liceu. Tot atunci a născut-o pe Nicoleta, fetiţa ei care acum merge pe şapte ani. La scurt timp după căsătorie, focul dragostei s-a stins şi a urmat inevitabilul divorţ. Dar nu s-a lăsat învinsă. A terminat liceul, a intrat la Conservator, a fost aleasă în Consiliul municipal Chişinău… A scris şi a interpretat cântece, iar recent şi-a editat al treilea CD. În mod sigur, tatăl său, regretatul interpret de muzică populară Nicolae Sulac, ar fi astăzi mândru de ea…

- Doiniţa, ţi-am studiat CV-ul, înainte de a ne întâlni şi am constatat că… eşti o fire curajoasă.
- De ce? Pentru că am născut un copil fiind pe băncile liceului? Tata îl cunoştea pe Nelu, fostul meu soţ, cu care ne întâlneam încă din clasa a VII-a, chiar uneori îi zicea în glumă: „Nelu, Nelu, când aduci inelu’?!”.


- De ce nu a mers căsătoria?
- Pentru că între noi a fost o mare dragoste, dar copilărească. Soţul era viorist de profesie şi lucra pe corabie. Apoi întâlnirile noastre au fost tot mai rare, până s-a ajuns la despărţire. Am auzit că s-a recăsătorit. Nu a venit niciodată să-şi vadă copilul.

- Când ziceam că eşti o fire curajoasă, tocmai la aceasta mă gândeam, că ţi-ai pus singură pe umeri o povară mult mai grea decât puteai duce la vârsta ta…
- Poate, dacă era mama lângă mine, nu aş fi făcut acest pas. Dar după ce tatăl meu, Nicolae Sulac, a divorţat de mama, judecata a decis ca eu să rămân cu tata. Mă aflam între ciocan şi nicovală. Mama mă iubea şi suferea din cauză că nu sunt alături de ea. Iar tata, care obţinuse ca judecata să-i facă parte lui, îmi zicea: rămâi cu mine. Ce puteam face eu, un copil de 11 ani? Am rămas cu tata şi cu concubina lui, pentru că nu voiam să-l pierd. De fapt, mi-a lipsit foarte mult mama la acea vârstă de trecere…

- Cum ţi-ai aranjat viaţa după divorţ?
- Din 2007, după ce am divorţat, m-am ocupat mai mult de copil şi de carieră. Anul acesta voi absolvi Conservatorul, Facultatea Canto Popular. Învăţ la staţionar. Am reuşit să editez trei CD-uri… (Primul mi l-a scos tata, pe când aveam 13 ani.) Şi principalul lucru - am revenit lângă mama, asta e foarte important pentru mine.

- La 18 ani, erai deja consilier municipal… Ce-ţi aminteşti din acea perioadă?
- Au fost timpuri furtunoase, care continuă şi în prezent. Evenimentele de atunci le-a prevăzut şi tatăl meu în piesa „La pichet”, lansată prin anii 1995-’96, cu Orchestra „Lăutarii”. Muzica şi versurile îi aparţin: „Nistrule ce curgi la vale / Numai dor şi numai jale, / Jalea-i pentru moldoveni, / Azi cazacii îs la Aneni, / Când mă duc la sud în sat, / Îşi bat joc şi la Comrat: / Zdes’ bol’şe ne Moldavia, / A Gagauzskaia strana./ Când mă-apropii de pichet / Cazacu-mi pune ţeava-n piept:/ „Cito takoe, cito za klientî? / Predieavite dokumentî!”/. Şi se încheia aşa: „Fă, Doamne, din moldoveni / Măcar o sută de ceceni./ Azi pichetu-i la Aneni, / Mâine poate fi-n Ungheni…”.

- Sunt actuale versurile…
- Da, vedeţi unde am ajuns dacă nu ştim ce vrem. Cred că aţi observat, marile talente aproape toate au plecat din R. Moldova, şi nu fiindcă nu-şi iubesc ţara, ci ca să poată exista, să le asigure viitorul copiilor lor. La ce să mai stea în Moldova, dacă nici măcar preşedinte nu avem…

- Tu, Doina Sulac, de ce ai avea nevoie de preşedinte?
- Am nevoie. Pentru că un preşedinte ar putea să schimbe multe lucruri în ţară. Când ţara are preşedinte, jocurile politice se mai temperează. Te ia lumea în serios... Eu nu-mi imaginez că la Conservator ar putea să nu fie doamna rector, Victoria Melnic. Păi, atunci, cine hotărăşte să-mi dea bursa la timp?! Iar bursa mea e din cele majorate, de tocmai 500 de lei, care se dă pentru o medie între 9 şi 10 puncte...

- Să-ţi mai pun vreo întrebare despre politică?
- Da, poate or auzi guvernanţii şi or zice, hai s-o luăm pe Sulac în politică, fiindcă ea se pricepe… la vorbit!

- Cât de mult contează să poţi vorbi în politică?
- Cel mai mult. Atâta timp cât m-am aflat în Consiliul municipal am înţeles: este important să poţi vorbi bine. Mai puţin contează, poate, ce spui, principalul e să nu taci. Tatăl meu îmi zicea deseori: „Doiniţa, atâta timp cât lumea vorbeşte despre tine, indiferent dacă de rău sau de bine, înseamnă că exişti. Dar dacă, draga tatei, n-a vorbi de tine nimeni măcar o lună-două, să ştii că ai murit ca artist”.

- Deci, e valabil şi pentru artişti, nu doar pentru politicieni?…
- Fireşte, căci în muzică acţionează aceleaşi legi. Anonimatul este moartea artistului. Tata îmi spunea că a avut o dată un concert la Cricova, la penitenciar, iar prin Chişinău se zvonea precum că Nicolae Sulac a ajuns la închisoare. Tata asculta la radio, bea ceai şi… murea de râs.

- Tu ce faci ca să nu ajungi în anonimat?
- Eu am un caiet în care îmi notez toate evenimentele din viaţa mea artistică şi cea de toate zilele. Şi acum sunt în căutare de un manager, care să mă ajute să-mi organizez mai bine relaţiile cu presa, cu fanii.

- Şi managerul ar trebui să fie bărbat sau femeie?
- Femeie. Pentru că deja ştiu că toţi bărbaţii mă plac şi m-am săturat de asta. Chiar azi un coleg de grupă mi-a spus: „E imposibil să nu-ţi placă de Doina Sulac”.

- Eşti gata pentru o nouă căsătorie? Cum ar trebui să fie alesul inimii tale?
- Un prinţ pe cal alb! Glumesc, desigur. Nu ştiu, aş vrea să întâlnesc un bărbat care să-mi iubească copilul. E o problemă cu bărbaţii moldoveni, care nu prea înţeleg astfel de situaţii. Nu v-aţi întrebat de ce marea majoritate a femeilor moldovence se recăsătoresc în Italia având câte doi, trei copii? Pentru că italienii au altă mentalitate. Ei văd într-un copil fericirea, iar bărbaţii noştri văd un obstacol, o gură în plus, o povară, nişte ochi străini… Decât aşa bărbaţi, mai bine singură, cum zice şi maică-mea.

- Atunci, poate te căsătoreşti în Italia…
- Nu exclud. Aveţi o idee bună, dă Doamne să se împlinească. Dacă nu în Italia - în România, în orice altă ţară…

- Eşti des invitată să cânţi la nunţi, cumetrii şi zile de naştere. Spune-mi cum îşi fac moldovenii sărbătorile de familie…
- Ei… Moldovenii în privinţa asta sunt bravo. Cum zicea şi taică-meu: „Moldoveanul e invidios, dar primitor”. Mai ales nunţile sunt ca în poveşti. Mi-aş dori şi eu o asemenea nuntă, la care, principalul, să o am lângă mine la masă pe mama mea adevărată, care să-mi ureze drum bun în viaţă, nu cum s-a întâmplat prima dată.

- Mama ta nu a fost la nuntă?!
- Nu. Era distrusă. Mi-a trimis un buchet de flori, prin postă…

- Ce isprăvi mai fac aşa-numiţii noi moldoveni? Oamenii cu bani, am în vedere…
- Vai, să ştiţi câte Porsche-uri avem noi în Moldova… O mulţime de maşini de lux. Ia uitaţi-vă peste geam, vedeţi automobilul acela? Valoarea lui se ridică la 170 mii de euro. Eu am fost în Italia, până vedeam o maşină de lux, trebuia să parcurg sute de kilometri.

- Italienii or fi fiind mai săraci decât noi…
- Pur şi simplu, ei nu cheltuiesc banii pe roţi. Se duc, văd lumea, trăiesc pentru ei. La noi locuiesc în cămin, dar la scară au maşini splendide.

- Tu ai maşină, apropo?
- Nu, eu mi-am vândut maşina, îmi trebuiau bani să-mi scot şi să-mi lansez ultimul CD. Era o Toyota, nu din cele mai scumpe.

- Chiar nu s-a găsit un sponsor să te ajute?
- Iată, scrieţi la ziar că Doina Sulac nu are maşină, poate se iveşte şi sponsorul. E normal să meargă o vedetă pe jos?! Iarăşi glumesc. O să-mi cumpăr eu maşină cu forţele proprii.

- În afară de maşini scumpe şi băieţi frumoşi ce mai are bun Chişinăul nostru?
- Mă faceţi să râd!

- De ce, vrei să zici că nu există băieţi frumoşi în Moldova?
- Ba da, dar sunt puţini şi aproape toţi sunt „bronaţi”.

- De domnişoare sau de soţii?
- De soţii, nici nu mai zic. Eu, dacă vad că bărbatul poartă verighetă - nici nu-l iau în seamă. Iar dacă îmi spune că e divorţat, îl pun să-mi arate certificatul. Nu mă leg de bărbaţi însuraţi. Şi nici nu sunt disperată că la 23 de ani nu sunt măritată. Până la 30 de ani mai am, de ce să mă grăbesc? Nu vreau să mai fac un pas greşit, am suferit destul…

- Observ că ai moştenit de la tatăl tău un fin simţ al umorului…
- Da, tatăl meu a fost un artist mare, dar şi un om vesel. Păstrez multe amintiri frumoase despre el. Chiar diploma de Artist al Poporului din Uniunea Sovietică, ce poartă semnătura lui Gorbaciov. Glumele lui îi înveseleau pe toţi. Mergeam împreună la piaţă şi oamenii îl întrebau: „Nicolai Vasilievici, cum e viaţa?”. Iar el le răspundea: „Nu ştiu, băieţi, n-am trăit”.

- Anul acesta termini Conservatorul. Cum şi unde te vezi în viitor? Deja te întreb la modul serios…
- Un mare artist român, Benone Sinulescu, care a fost invitatul nostru de onoare la Festivalul dedicat lui Nicolae Sulac, mi-a promis că mă va ajuta să promovez în România atât piesele lui Nicolae Sulac, cât şi pe ale mele. Mă văd undeva prin România, poate şi prin alte ţări. Din păcate, în Moldova arta, poate şi este apreciată de public, dar nu e remunerată decent. De aceea toţi artiştii o iau care şi încotro…

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)