Cultură

Dor de Maria Iovu

In seara zilei de marti, 10 noiembrie, la Filarmonica Nationala „Serghei Lunchevici” a avut loc un concert extraordinar cu genericul „O dragoste franta de soarta”, in memoria regretatei cantarete de muzica populara Maria Stratila-Iovu, sotia marelui maestru al naiului Vasile Iovu, la un an de la trecerea ei in eternitate.

Spectacolul a fost sustinut de Orchestra de muzica populara „Folclor” dirijata de Petre Neamtu si de o intreaga suita de interpreti. In fata unei sali arhipline, a fost vizionat filmul documentar in memoria Mariei Iovu, realizat de catre Alexei Sarbu, cel care a semnat regia si scenariul spectacolului. In calitate de prezentatori s-au produs Nina Bolboceanu si Nicolae Jelescu. Concertul propriu-zis a inceput cu piesa „Ave, Maria!”, interpretata la nai de Vasile Iovu. Naiul sau plangea cu adevarat…

Rand pe rand, pe scena s-au perindat mai multi cantareti si instrumentisti. In acea seara, au cantat mai multe Marii: Maria Sarabas, Maria Iliut, Maria Mocanu, Maria ?arina, Mariana Cepraga, dar si Anisoara Dabija, Nicolae Cibotaru, Simion Duja, Igor Podgoreanu, Tudor Ungureanu si Ansamblul folcloric „Stefan Voda”. Apropo, Mariana Cepraga si Anisoara Dabija au venit din satul de bastina al Mariei Iovu – Raspopeni -, unde o strada ii poarta numele. Piesele incluse in spectacol au fost selectate riguros, unele fiind din repertoriul Mariei. O piesa aparte i-a consacrat regretatei cantarete si Maria Mocanu. „A cazut frunza din vii,/ Tu, Marie, nu mai vii,/ Plange maica, plang si eu,/ Plang si pietrele-n parau,/ Marie, de dorul tau”, canta ea cu multa vibratie si dragoste in voce…

Pe parcursul spectacolului a rasunat de mai multe ori vocea regretatei cantarete, sala daruindu-i cu generozitate aplauzele sale. Tot aici a fost lansat si DVD-ul „O dragoste franta de soarta”, avandu-i ca protagonisti pe Maria si Vasile Iovu.

Cu un an in urma, la inmormantarea Mariei, parintele Ioan Ciuntu spunea ca atunci cand Vasile Iovu va lua naiul in mana, in fiecare soapta a acestuia o va plange pe Maria. Asa s-a intamplat si in cadrul spectacolului de comemorare, marele artist revenind de mai multe ori in scena. Imediat dupa spectacol a avut loc o masa de pomenire a celei care a fost marea dragoste a marelui nostru naist Vasile Iovu.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *