Externe

Două jurnaliste din Belarus riscă trei ani de închisoare pentru perturbarea ordinii publice

Daria Ciulţova şi Katerina Bahvalova, corespondente ale televiziunii de opoziţie Belsat, care emite din Polonia, au fost arestate de poliţia antirevoltă la 15 noiembrie în apartamentul de unde tocmai filmaseră dispersarea violentă a unei manifestaţii în sprijinul unui militant al opoziţiei ucis cu câteva zile mai devreme.

Încarcerate de atunci, cele două jurnaliste de 23 şi respectiv 27 de ani au fost acuzate de ‘organizarea şi pregătirea de acţiuni de natură să aducă gravă atingere ordinii publice’, riscând până la trei ani de închisoare.

Cele două tinere, ambele îmbrăcate în alb şi făcând cu mâna semnul V de la victorie, au pledat nevinovat la începutul procesului, potrivit unui jurnalist AFP.

Parchetul le-a acuzat că prin reportajele lor ar fi incitat populaţia să iasă la manifestaţii, adăugând că aceasta ar fi provocat ‘întârzieri în circulaţia transportului în comun’, generând ‘pagube’.

Condiţiile de detenţie ale celor două tinere jurnaliste după arestarea lor au fost ‘teribile’, a denunţat Belsat într-un articol, afirmând că ele au fost înghesuite alături de alte 11 persoane într-o celulă concepută pentru patru oameni, cu ferestrele deliberat închise, şi nu aveau unde ‘să se aşeze sau să se lungească în timpul zilei’.

Într-un comunicat, Ambasada SUA la Minsk a denunţat luni un caz ‘scandalos’ şi a cerut autorităţilor belaruse ‘să le elibereze imediat, fără condiţii’.

Comitetul pentru protejarea jurnaliştilor (CPJ) a cerut de asemenea Minskului ‘să abandoneze aceste acuzaţii absurde’.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *