Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Editorial 27 Iunie 2018, ora 07:34

Marime Font

Doza de cultură

Nimic nu relaxează omul mai mult decât o doză de cultură primită într-un spațiu necunoscut. E bine să ai parte și de o excursie, și de evenimente culturale.

 
 
 

La jumătatea acestei luni am participat la a X-a ediție a festivalului Felix Poetry Festival, în Antwerp, Belgia. O sărbătoare a poeziei orchestrată de poetul Michael Vandebril. Evenimentele s-au derulat pe mai multe zile, cu un start oficial la sfârșitul lui mai și o explozie poetică în ultimele trei zile de festival. Poeți tineri, dar extrem de buni, atât din alte țări, cât și din Belgia, adunați în Antwerp – unul din frumoasele orașe flamande. Cu locuri și străzi pe care după ce le-ai vizitat o dată, vrei să le revezi deja a doua zi.

Festivalul a fost deosebit, cu lecturi bune, lume prietenoasă, public interesat, cu Michael Vandebril mereu atent să iasă totul perfect, cu intervenții în text și imagine ale poeților mai experimentali. Câteva zile în care să te bucuri și să înveți.Dar pe lângă festival mai e și frumusețea locului. Străzile înguste, placate de clădiri istorice și muzee, înțesate de terase, restaurante, librării, iar la răscruci păzite de biserici vechi de secole. Să mergi în bisericile din Antwerp și să vezi picturi de Rubens sau să te duci în Bruges ca să vezi în catedrala orașului o sculptură de-a lui Michelangelo, nu e puțin lucru.

De la Antwerp e simplu să călătorești și să vezi Marea Nordică, cu o introducere la barurile bune, realizată de alt poet din Antwerp, Andy Fierens. În drum spre mare poți sta câteva ore în Bruges, fiindcă biletul de tren îți permite să te oprești pe parcurs în alte stații, să îți reiei drumul când vrei, să te întorci cu trenul pe care reușești să îl prinzi.

Partea flamandă a Belgiei e frumoasă, bogată în istorie și poeți, perfectă pentru călătorii. Un loc în care simți că vrei să revii, mai ales dacă nu ai apucat să te plimbi câteva ore și în Ghent. Dar cel mai frumos când călătorești într-o țară străină e altceva: să îți dorești să te întorci și pentru oamenii de acolo, nu doar pentru clădiri și orașe. Și dacă e așa, atunci Antwerp poate să convingă pe oricine.


Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md